Ylikunnon/väsymyksen oireet ja hoito

+ aloita uusi aihe 66297
13. marraskuuta 2003 11.01

Minkälaisia ovat ylikunnon ensi oireet? Tällä hetkellä olo on todella voimaton. Eilen raahauduin salille ja ajattelin, että väsymys helpottaa treenin kuluessa. Vaan niinpä ei käynyt , hyvä että sain painot ylös. Päätin siis raahustaa takaisin kotiin, kun kävelykin tuntui ylivoimaiselta. Kyseinen olo on ollut about viikon verran. Siis missä vika ja mitä hoidoksi? Onko kyseessä vain syysväsymys vai voiko johtua liiasta treenauksesta?

nimin. ei malttaisi olla salilta pois

Vastaukset: 28

#1
13.11.2003 11:09

Syötkö tarpeeksi?
Itselläni ylikunto oireet olivat unettomuus ja sydämen tykytykset, tuntui silti että olisin jaksanut urheilla loputtomasti mutta noi sydämen pamppailut olivat niin pelottavia että menin suoraan lääkäriin ja siellä tuli ilmi että olin syönyt aivan liian vähän treenimääriin nähden(vaikka olin kyllä syönyt yli 1500 kcl päivässä!!) Ja koska en tuohon aikaan vielä tajunnut syödä ollenkaan rasvaa niin tosi vaarallisella dieetillä elin! Oireet hävisivät heti kun söin enemmän ja lisäsin öljyjä rukavalioon.

#2
13.11.2003 11:11

Väsymykseen (treenauksessa) minulla on auttanut rautakuuri.

#3
13.11.2003 11:14

Joo, syömiset on saattanut jäädä viime aikoina hieman vähiin. Rasvan saantiin olen kyllä kiinnittänyt huomiota ja syön myös kalaöljykapseleita. Taidan vielä käydä ostamassa nestemäistä rautavalmistetta, jos olo tästä piristyisi, kiitos vinkistä!

#4
13.11.2003 12:16

Ylikunnon tunnuspiirteitä:

1.kohonnut leposyke (noin 10 lyöntiä yli normaalin)
2.kohonnut verenpaine (noin 10mm yli normaalin)
3.hermostuneisuus, kyvyttömyys rentoutua
4.unettomuus
5.masennus
6.ruokahalun puute

(kirjasta: massaa, voimaa)

Jep, ruokavalio kuntoon ja enemmän lepopäiviä, mikäli niitä ei ole. Entä oletko pitänyt kevyitä viikkoja treenatessasi?

#5
13.11.2003 12:16

Minkäslaisia määriä treenaat viikossa, Sophie? Milloin olet viimeksi pitänyt palauttavaa viikkoa? Syömisestä on tosiaan pidettävä huolta. Ei sitä muuten jaksa treenata. Jos taas laihduttaa niin silloin pitää ottaa se huomioon treenatessa ja keventää tarpeen mukaan.

Ylikunnon oireita on mm. väsymys, kohonnut lepopulssi, motivaation puute, tulokset eivät nouse (tai laskevat) jne. Itsellä ainakin kun ylikuntoa pukkaa niin kaikki nostelu tuntuu todella raskaalta ja hengästyy paljon nopeammin esim. rappusia kävellessä. Sitä on ajan mittaan oppinut kuuntelemaan kehoaan ja pitämään taukoja välillä.

#6
13.11.2003 12:25

Treenipäivien määrä vaihtelee hieman.. Viime aikoina salilla 4-5 krt viikko, sekä aerobista treeniä 1-2 krt. Välipäivinä yleensä kävelylenkki.

En ole pitänyt palauttavia viikkoja, sillä treenipainot ovat olleet hieman hakusessa ja joka kerta on ollut fiilis, että vielä jaksais vähän enemmän.

#7
13.11.2003 12:26

Niin, ja krapulapäivinä tulee pakosti levättyä ;)

#8
13.11.2003 12:42

Aika paljon sie treenaat.. Itse suosittelisin 3-4 kertaa salia viikossa, mutta vaikea sanoa, kun ei tiedä ollenkaan mitä Sinä siellä salilla teet:) Eli mitä liikkeitä ja millä teholla, ja mikä on sun treenitausta..

Kyllä sieltä salilta on välillä hyvä olla poiskin.. Itse pidän tällä hetkellä joka kuudennen viikon kevyenä. Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että kolmen kovan treeniviikon jälkeen tulisi pitää jo palauttava, mutta on kyse jälleen treenin rytmityksestä ja tehosta.

Mutta se on selvää, että montaa kuukautta putkeen et voi vetää täysillä. Siihen, että kuinka nopeasti menee ylikunnon puolelle vaikuttaa monet asiat, kuten: levon määrä ja laatu, ruokavalio, kuinka paljon juhlii ja dokaa, kuinka pitkiä yöunia nukkuu yms. yms.

Mahdotonta tässä on mitään ehdotonta sanoa, mutta kyllä se liikaa treenaaminen (tai alisyöminen, alipalautuminen) on todennäköisempää kuin pelkkä syysväsymys..

#9
13.11.2003 13:03

Treeniohjelma on paljolti hakenut muotoaan, sillä aloitin "tosissaan" treenaamisen vajaa vuosi sitten. Ohjelma vaihtelee myös fiiliksen mukaan. Tavoitteena on ollut nostaa painoja aina kun mahdollista.

Yleensä seuraavanlainen jako:
1. Jalat
2. Selkä+rinta (tai omina päivinään)
3. Olkapäät+hauis
4. Pohkeet+ojentajat+kyljet jne.

Niinä päivinä, kun jää enemmän aikaa, extra huomiota saa selkä ja masu

Unta tulee yössä 8-9 tuntia. Ja juhliminenkin on jäänyt vähemmälle, n kerta/kk..

#10
13.11.2003 13:40

Kuinkas paljon treenasit, kun sydän alkoi protestoida?

#11
13.11.2003 14:00

Ihan fiksulta toi treeniohjelman rakenne näyttää, ja uni ja biletys tuntuis kans olevan ihan ok. Ravintopuoli onkin sitten oma tärkeä kokonaisuutensa jota kantsii funtsia. Perusruokavalio kuntoon ja vähän vitskuja siihen päälle vielä varmuuden vuoksi.

Tosta treenaamisesta vielä. Suosittelisin, että otat nyt vähän kevyemmin vaikka viikon verran ja tunnustelet, että paraneeko olo. Voit salilla käydä, mutta käytä n. 50% painoja maksimista ja tee ihan kevyitä sarjoja. Jos kyse on vain akuutista ylikunnosta, niin kyllä se aika nopeasti menee ohi ja sitten taas voi alkaa kuormittaan enemmän. Omaa kroppaa pitää kuunnella, jotta homma sujuu pitkällä aikavälillä.

#12
13.11.2003 14:01

kaksi tuntia päivässä about.
Rajua siinä oli se, että vedin aina kaks tuntia peräkkäin, esim stepaerobicci ja bodycombat tai combatin perään bodypump.

Nykyisin kyllä urheilen enemmän eli saatan käydä tunnin hölkällä aamulla ja sitten illalla vetäistä nuo aiemmin mainitsemani. Eli se syöminen oli ainoa syy ylikuntoon!

#13
13.11.2003 18:12

"Kuinkas monta hoitokertaa tarvitaan, jotta minusta tulee taas uusi ja energinen ihminen ;)"

Ei tarvita kuin pari "hoitokertaa" :D

"Olen kyllä kuullut huhuja, että mainittu firma harrasta hieman kyseenalainen hoitokeinoja...?!?"

Täysin perätön huhu :-)

#14
13.11.2003 18:57

Mä kyllä henkilökohtaisesti alottaisin ylikunnon hoitamisen ekaks noista Anssin hoidoista ja samalla panostaisin vitskuihin ja ravinnon lisäämiseen.. :-)

Eiku, maltahan Sophie levätä, tilanne paranee varmasti!

#15
14.11.2003 14:59

Niinpä-niin taas muistutettakoon että sitä kroppaa kannattaa kuunnella. Itsekin sortunut alkuaikoina siihen että sokeasti noudatetaan ohjelmaa, oli olo mikä hyvänsä.
Ylikuntohan siitä seurasi ja flunssa iski heti.
Viisaampana nyt tietää miten ottaa treenit ,joskus kovempaa joskus taas hieman kevyemmin.

#16
14.11.2003 15:24

"Niin mut kun mun pitää treenata entistä enemmän, kun ei vaan suostu kulkeen. En mä haluu olla näin surkeessa kunnossa, kun ei rauta nouse eikä lenkki maistu"

#17
14.11.2003 23:35

Sophie, ylikunto on vaikeasti havaittavissa alkuvaiheissaan, mutta kannattaa ottaa varman päälle, sillä vaikeammasta ylirasitustilasta paraneminen vaatii lepoa kuukausista jopa vuosiin. Puhun kokemuksesta, kärsin jo vuoden kestäneestä ylirasitustilasta, joka invalidisoi minut normaalielämästäkin. Oireet olivat alkuvaiheessa uupumus, lihasjumi ja epämääräiset kivut, unettomuushäiriöt jne. Lopulta olin niin väsynyt, etten jaksanut edes kauppaan, elimistöstä tuli betonia ja rautalankaa, lihasnykinää, kasvosärkyä, pyörrytti kävellessä, lämpöilyä 1,5 kuukautta jne. Prosessi jatkuu yhä, parempaan mennään, mutta hitaasti. Tämä ei ole vitsi.

Siis kuuntele pieniäkin merkkejä, alkuvaiheessa voit selvitä lepäämällä viikon tai pari tai vain keventämällä ohjelmaa. Muista, että muut elämän stressitekijät ja riittävä ravinto sekä rytmitys ovat merkittäviä. Ja tietysti jos väsymys vain jatkuu, kannattaa tarkistuttaa ettei se johdu esim. kilpirauhasongelmista. Ylikunnosta löytyy netistä tietoa hakusanoilla ´overtraining syndrome´. Ylirasitustilan hoitokeinoja ei ole kehitetty juurikaan, urheilulääketieteessä keskitytään pitkälti tilan estämiseen. Toistaiseksi paras hoito on siis lepo.

#18
15.11.2003 14:45

"Prosessi jatkuu yhä, parempaan mennään, mutta hitaasti."

Ihan vain mielenkiinnosta, että miten tuo prosessi toimii? Käyntikortissasi on aika paljon noita harrastuksia. Niin, että oletko jättänyt osan tai kaikki niistä pois, vai panostat muuten vain entistä enemmän lepoon ja otat reenit esim. hieman kevyemmin? Vai miten prosessoit?

#19
15.11.2003 20:10

SammyB, puhun siis vain omasta kokemuksesta, ylirasitustila on yksilöllinen ja riippuu paitsi treenimäärästä ja -tehosta myös muun elämän stressoreista, levon, ravinnon, perimän, stressialttiuden jne. kaltaisten tekijöiden yhteisvaikutuksesta.

Päälajini ennen sairastumista oli juoksu, juoksin vuodenajasta riippumatta ja vaihtelin muiden lajien painotusta vuodenajan mukaan, eniten jumppa/kuntopiirityyppistä harjoittelua, uintia sekä jonkin verran venyttelyä. Alkuvaiheessa olin käytännössä invalidi, en KYENNYT juurikaan liikkumaan, koko kroppa tuntui kuin rautalangalta ja betonilta. Liikkuminen oli todella rajoitettua, lähinnä venyttelyä, selän rullausta ja kiertoa ym. Kyse ei siis ollut siitä, että olisin löysännyt vain tietoisesta, vaan yksinkertaisesti tuntui kuin raahaisin jäykistynyttä kroppaani ja päässä sumutti. En jaksanut suoriutua kunnolla edes normaalielämästä, jokainen minimaalinen ponnistus vaati kaksinkertaisen levon. Vaikea selittää.. mutta kiristyskipu ei tunnu 'normaalilta' jumilta. Takana oli tietysti kesä ja syksy, jotka olivat vetäneet perusjumiin ja sen tunnistin, mutta en malttanut olla liikkumatta. Pääkaupunkijuoksu syyskuun lopussa oli viimeinen rasitusniitti, jonka jälkeen alkoi syöksykierre.

Nyttemmin vesi on ollut paras elementti, se kadottaa kivut, mahdollistaa kohtuutehoisenkin uinnin, vesijuoksun ja hydrobicin, mutta nyt täytyy tietoisesti rajoittaa tehoja. Venyttelen joka päivä pari kertaa puoli tuntia ja pieniä taukoja, muuten en jaksa olla. Kuuma-kylmäkylvyt, lämminvesialtaassa venyttely, hieronta ovat myös erittäin parantavia. Lisäksi jumppaan ylä- ja keskikroppaa kevyesti salilla ja kotona. Fysioterapeutilta olen niin ikään saanut jalkojen linjaukseen keskittyviä harjoituksia. Juoksemaan en edelleenkään pysty, mutta aion ottaa hiihdon ohjelmaan, jos tulee lunta. Paras, parantavin, eniten haastetta ja iloa tuonut liikuntamuoto on ollut pilates - jos tästä joskus tokenen, se ei varmasti katoa ohjelmastani.

Toivottavasti vastasin kysymykseesi, SammyB. Muistakaa, ettei Urheilu ole Elämä. Itse en koskaan niin ajatellut, mutta kenties olin sokea itselleni, liikkeestä saamani nautinto peitti rasitusoireet liian pitkään. Jossain vaiheessa on pakko pysähtyä. Jos täällä on ihmisiä, jotka ovat kokeneet ylirasitustilan, olisi mukava kuulla Teistä.

#20
06.07.2004 12:11

Sophie treenaa salilla paljon, mutta entäs minun tilanteeni: oireet ovat samat ja ovat lähes identtiset kaikkien kuvailtujen oireiden kanssa (sykettä en tosin ole mitannut). Lenkkeilen 2-3krt/vkko ja 2-3krt/vkko käyn salilla tekemässä rankan treenin. 4-6krt/vkko tulee siis liikuttua.

Syön nälän mukaan (toisinaan kyllä mielihalujen, heh) vaihdellen 1300kcalista 1800kcaliin. Silti oireet ovat samat! Tätä on kestänyt vasta pari viikkoa, sillä pari viikkoa sitten aloitin treenaamisen 5kk kestäneen sairasloman takia (selkävaivoja). Aloitinko liian rankasti? Vai onko kyseessä ylikunto ollenkaan (= liikun liian vähän ja syön liian paljon?) Olen ihan uupunut ja heikko koko ajan!

//BlueZ

#21
06.07.2004 12:13

Unohdin mainita omituiset ruumiinlämpötilavaihtelut viimeisten viikkojen aikana. Ei ole kuukautisten aika ja silti palelen/hikoilen öisin ja lämpö parhaimmillaan oli 37,3! Onko sekin ylikunnon oire vai onko nyt kyse jostain muusta? Mitään vilustumisen oireita en ole kokenut ja heikotusta ja huimausta lukuunottamatta olen ollut mielestäni ihan kunnossa.

//BlueZ

#22
06.07.2004 12:36

Ylikunnon suhteen ei voi sanoa yleisellä tasolla juuta eikä jaata. Jokaisella on oma palautumisrytmi ja sitä tukevat elintavat. Ei voi sanoa että 4 kertaa viikossa on jees, mutta 8 krt jo liikaa. Itse treenaan, silloin kun intoa riittää, jopa 10 tuntia viikossa. Normaalisti noin 4-5 tuntia. Jotkut tekevät huomattavasti enemmänkin ja jaksavat silti. Kaikki on yksilöllistä.

Ruuasta ja unesta löytyy suurin apu ensi hätään, mutta jos harrastusliikunta alkaa haitata elämää, kannattaa harkita liikunnan vähentämistä.

BlueZin kuumeiluun voi olla monia muitakin syitä, mutta raskastehoinen liikunta nostaa ruumiinlämpöä jonkin verran. Mittaa lukemat ja pulssi aamulla ja seuraa muutoksia.

#23
06.07.2004 13:59

Minusta tuntuu että minulla on ensimmäistä kertaa ylikunnon oireita. Nostin ilmeisesti turhan korkealle prosentteja. Ensin ajattelin että 70% on liian vähän ja sitten että 75% on liian vähän. Nyt on ollut tukkoinen olo normaalisti ja treeneissäkin vaikkei olisi sinä päivänä muuta tehnyt. Tuloksiin ei ole vielä vaikuttanut, mutta tiputin kuitenkin nyt treenipainoja alas ja lisäsin muutaman lepopäivän. Sykkeisiin ei ole vielä merkittävästi vaikuttanut.

#24
06.07.2004 14:49

Hyvä linkki ylikunnosta:

http://www.fillari-lehti.fi/perus/jutut/markku6.asp

Itsekin treenailen samaa rataa keretin kanssa, ja täytyy todeta että ei se ihminen elä pelkästä leivästä. /peukut/ On todella joutunut tarkastamaan ruokavaliotaan ei vain määrän, mutta myös laadun suhteen. Eritoten tuon rasvan lisäämisen ruokavalioon uskon tuovan positiivista vaikutusta treeniin ja oloon ylipäätään.

vicecity: Olisipa helppoa kuunnella kroppaansa; silloin tällöin mieli vaan on niin pirun vahvalla päällä...

#25
06.07.2004 20:33

Vai pitäisiköhän pitää kaikinpuolin kevyt viikko? Kevyet painot joka liikkeessä ja pyörälenkitkin vain kevyttä pyörittelyä. Ja nukkuisi pitkään ja söisi hyvin.

#26
06.07.2004 22:58

Kuinka paljon viikossa treenasit, kun jouduit ylikuntoon?? Nämä tietenkin ovat yksilöllisiä asioita, ja jokaisen kroppa reagoi eri tavalla, niinkuin Chihua tuolla jo tuulettaa.

Mutta noin yleisesti kiinnostaisi tietää, missä kulki sinun rajasi. =) Pikaisia toipumisia!

#27
06.07.2004 23:24

Joo tämä ketju on vanha ja tietokin vanhentunut...

Nykyään syön enemmän ja kuntoilen vähemmän kuin mitä tuossa aiemmin olen uhonnut, kantapään kautta olen oppinut että ei tosiaankaan kannata mihinkään äärimmäisyyksiin mennä hifistelyssä.

#28
08.08.2004 13:09

kuten Chi sanoi, liiallisuuden ja sopivuuden rajat eivät ole määriteltävissä - jokainen kestää oman määränsä. Kai se on geneettistä. Ja riippuu tietysti muista elämän paineista ja stresseistä, tavasta suhtautua niihin.

Mutta: lienee 10-15tuntia (40-80km juoksua, 2-6km uintia, 2-6 h jumppaa/salia, suunnistusta, pyöräilyä, joogaa yms vaihdellen). Paljon, mutta ei mahdottomasti. Tiedän tyyppejä, jotka tekevät enemmän ja silti jaksavat, ja niitä jotka palavat vähemmästä. Mun kroppa oli liian pitkään sitkeä, oireet pamahtivat äkisti ja putosin syvälle. Toiset saavat lievempiä oireita, jotka hälyttävät ajoissa lepäämään.

kirjaudu sisään jos haluat vastata