soijarouhe

+ aloita uusi aihe 2895
26. maaliskuuta 2002 07.37

Hei!
Ostin hetken mielijohteesta pussillisen soijarouhetta lähinnä sen estrogeni-, magnesium- ja sinkkipitoisuuden vuoksi, kuten myös kolesterolin alasajajaksi.
Olen tietoinen soijarouheen käyttämisesta jauhelihan korvikkeena yms. mutta haluaisin tietää, mihin kaikkeen sitä voi käyttää "raakana" sellaisenaan?
Ja voiko sitä liottamatta edes käyttää?
Sekä kuinka paljon (rkl) sitä kannattaa käyttää esim. viilin tai rahkan seassa?
(keksin ihanan herkkureseptin: rahkaa, papaijaa, hunajaa, soijarouhetta...)
Heräsin vain, kun huomasin, että joka paikassa käsketään keittämään / liottamaan soijarouhe, vaikka minun mielestä se on herkullista ihan noinkin... Aiheutanko itselleni siis suunnattomat sisäiset vauriot, suolitukokset tms liottamattomalla rouheella? ;)

Vastaukset: 19

#1
26.03.2002 08:21

Olisit mieluummin ostanut soijaproteiini-isolaattia (SUPRO)

#2
26.03.2002 08:44

Miksi?
Mikä mättää rouheessa ja mikä taas isolaatissa on parempaa?
En ostanut soijaa proteiinitarpeen vuoksi.

#3
26.03.2002 09:45

Niin juuri, mitä vikaa soijarouheessa? Siitä voi tehdä ruokaa, toisin kuin soijaproteiini-isolaatista.

Anniina, mielenkiintoista kuulla, että että olet syönyt ruohetta ihan sellaisenaan. Itse olen käyttänyt kyseistä tuotetta vuosia, mutta mieleeni ei ole tullut käyttää sitä "raakana". En osaa sanoa, aiheutatko sillä sisäisiä vaurioita. Tuskin, sillä luultavasti olisit saanut jo masusi kipeäksi. Olen itse ajatellut, että rouhe turpoaa niin valtavasti, että siitä tulisi väistämättä vatsa kipeäksi. Mutta varmaan syödyn rouheen määrällä on aika suuri merkitys. ;)

Itse liotan ruoheen vedessä vähintään vartin. Yleensä lisään joukkoon vielä soijakastikketta, joka "marinoi" ruoheen. Soijarouhe sopii rakenteeltaan ja koostumukseltaan erinomaisesti erilaisiin patoihin, makaronilaatikkoon, lasagneen (varsinkin jos olet kasvissyöjä, testaa soijarouheesta ja pähkinärouheesta tehtyä lasegnea ;) nam!) ja se on loistava raaka-aine esimerkiksi kasvispihveihin.
Herkkuhetkiä Tampereelle!

#4
26.03.2002 10:07

Juuri tuota ajattelinkin, että se turpoisi vatsassa. Koska en tiennyt vaikutuksesta, olenkin lisännyt sitä vain rkl:n viilin joukkoon. Se maistuu raakana vain niin herkullisen pähkinäiseltä...

Mutta käytäkö, Simpukka, soijarouhetta mihinkään kylmiin ruokiin, salaatteihin, leivänpäälliseksi (esim. raejuuston kanssa) tai juuri näiden muiden maitotuotteiden yhteydessä? Ja liotettuna?

#5
26.03.2002 13:38

Hei A,

toi pähkinäinen kuulostaa kylläkin aika hyvältä eli täytyy ilmeisesti maistaa. =) En ole laittanut rouhetta kylmiin ruokiin. Salatteihin ja mm. levitteisiin olen käyttänyt tofua.
Mutta jos kerran pienestä määrän rouskuttelusta ei tule suuria seuraamuksia, niin varmaan mainitsemastasi raejuustosta ja soijarouheesta vois viritellä aika hyvän leivänpäällisen. Vähän tuoreita yrttejä mukaan, mustapippuria ja ehkä chilikastiketta, jos tykkää. ;)
Katson kotona, jos jostain keittokirjasta löytyisi tosta "raa'asta ruoheesta". =)

ps. oletko koskaan koittanut rouheen tilalta "soijaboltseja"? Ne on siis ihan samaa matskua, mutta isompia biittejä. Niitä en tietty viiliin suosittelisi, mutta ne toimii hyvin pitkään hauduteltavissa padoissa.

#6
26.03.2002 14:29

Siis "puhutaanko" me samasta soijarouheesta, siitä tummasta? Kuullostaa jännältä että sitä voi käyttää ihan sellaisenaan. Täytyypä maistaa. Ehkä sillä tavalla voisin alkaa nauttia maidottomia "Jogurtteja" kun saisin niihin proteiinia mukaan. Jee!

#7
26.03.2002 14:55

Eli mä puhun Vaaleasta paahdetusta soijarouheesta (valm. Risetta). Mietinkin, mikä ero on tummalla ja vaalealla. Valitsin sitten vaalean, kun se näytti herkummalta.

#8
27.03.2002 09:13

Muistaakseni paahdettu sisälsi..olikohan rasvoja enemmän vai mitenköhän se meni...Muistatko sinä mitä eroa niissä oli? Paljonko proteiinia/100g?

Voisinkin käydä sitä ostamassa jos se kerran käy hyvin "sellaisenaan" =) ratkaisee monta ongelmaa nimittäin!

#9
27.03.2002 09:25

Aijaa, tädeillä olikin käytössä näitä kaiken maailman "juppisoijarouheita" :)

#10
27.03.2002 09:58

Huomenta Tre,

en löytänyt yhtään ohjetta, jossa ruohetta olisi käytetty sellaisenaan, liottamatta. Mutta jos vatsasi ei vastusta, niin ruoskuttele rauhassa..=)

Alla olevista linkeistä selviää, että rouheessa on keskimäärin 30 g protskuja/100g. Jälkimäisessä osoitteessa puhutaan nimenomaan vaaleasta ja siinä sanotaan lukemat on 35g/100g.

http://www.ktl.fi/fineli/c3715.html
http://www.risetti.fi/soijarou.htm

Anssille, mitä hel***n juppirouheita? Tossa tuotteessa on yhtä paljon yuppia kuin Elovenassa!

Anninalle ja Bellevuelle tiedoksi, että itämaiset kaupat myyvät soijarouhetta, yleensä isommissa pusseissa ja edullisemmin kuin tavalliset marketit. ;)
Jos keksitte jonkun hyvän reseptin, niin tänne vaan muillekin tiedoksi. ;)#11
27.03.2002 10:38

Mistä suuresta ja mahtavast Helsingistä löytää keskustan läheltä itämaisen kaupan? Joskus töllöstä tuli joku ohjelma, jossa kuvattiin sellaista isohkoa, valintamyymälän tapaista "etno"kauppaa, jossa myytiin kaikkea "eksoottista". Kävisin mielelläni näissä kaupoissa, mutta en valitettavasti tiedä sijaintia. Noita pikkuputiikkeja kyllä löytyy, mutta ei niistä välttämättä löydy kaikkea (eli juuri sitä mitä kulloinkin olen vailla =))

#12
27.03.2002 11:55

Liotin eilen niitä rouheita, ja kyllä ne maistu yhtä hyville pehmeinäkin.

Teinkin siitä sitten lounaslisukkeeksi soijarouhetta, sipulia ja kanttarelleja sekoitettuna, kun tajusin, että kohta alkaa uusi kanttarellikausi, ja minulla on vielä litra kuivatettua tavaraa kaapissa. Itse asiassa musta tuntuu, että sitä voi yhdistellä vaikka mihin. Vaikka syön lihaa, niin tämä kyllä tuo elämääni aivan uusia ulottuvuuksia. Jännittävää ;)

Anssi, et muuten vieläkään perustellut, miksi isolaattisi olisi parempaa...

#13
27.03.2002 14:18

Soijaisolaatissa on proteiinia noin 90%, kun soijajauheessa on usein 30-50%. Lisäksi jollain tietyillä soijaisolaateilla on muistaakseni löydetty vaikutuksia siihen että ne ehkäisevät osteoporoosia ja parantavat joitakin hormonaalisia toimintoja. Soijaisolaatit sisältävät myös terveydelle myönteisiä isoflavoneja, mitä sitten ovatkaan :-) Ehkäpä Anssi kertoo.

#14
27.03.2002 14:47

Anniina,

kunpa mullakin olisi kanttarelleja kaapissa...=) sulla kaiketi on siellä hieman paremmat apajat kun täällä pääkaupungin keskellä.

Toi soijaisolaatti on mulle täysin vierasta, joten en tiedä, mistä nyt puhun.. Oletan, että kyseessä on joku pulveri tai neste. eli noihin prosentteja voi pitää vähintäänkin suhteellisina, sillä sitä tuskin nautitaan samoja määriä kun yhdessa ateriassa syödään rouhetta.

Huvittavaa, kuinka selkeästi tässä keskustelussa tulee esille meidän erilaiset suhtautumistavat syömiseen. Anssi M ja Steelhead syövät ravintoaineita ja me "tädit" ruokaa.=)

Bellevue, suunnista Hämeentielle Helsingissä. Heti siitä kauppahallin kupeesta alkaa tulla vastaan useampikin etnopuoti. Omasta mielestäni niistä vietnamilainen Vii Voan on paras. Loistava valikoima jyviä ja papuja, sekä tietty mausteet.. En ole kuullut mistään supermarketista, mutta kenties sellainen lymyää jossakin. ;)

#15
27.03.2002 17:52

Soijaisolaatistakin saa tehtyä ihan oikeaa ruokaa. Esimerkiksi sillä voi korvata osan jauhoista tai sitten esimerkiksi suurustaa kastikkeita.

#16
27.03.2002 19:28

The number of women fifty years and older is increasing worldwide. Thus, the number of women seeking preventative and therapeutic treatments for chronic disease will also be on the rise. Additionally, many women are looking for non-pharmacologic answers to their health concerns.

Women's Health Concerns

Although cardiovascular disease (CVD) is a leading cause of death among women around the world, many of them fear breast cancer the most and believe it to be their number one health concern. Figure 1 compares the death rates of CVD and breast cancer worldwide. Bone health is also a major health concern for women who have reached menopause. Additionally, one of the primary reasons perimenopausal and early postmenopausal women seek medical attention is for relief of many of the symptoms associated with menopause, including hot flushes.

Researchers have found lower incidences of CVD, certain types of cancer, bone fractures, as well as menopausal symptoms, in Asian countries compared to the United States, and other Western cultures. Diet, and more specifically soy consumption, is one factor being extensively studied by scientists to explain some of these differences.

DuPont Protein Technologies is actively supporting research on its SUPRO®SOY brand isolated soy proteins in many areas related specifically to women's health. This important area of research, while preliminary, is yielding promising findings about the potential benefits of SUPRO®SOY brand proteins. Its consumption may provide benefits to women seeking to prevent or manage chronic disease and maximize their quality of life. Highlights from the published research are summarized below, with many more studies currently underway.

Cardiovascular Disease

With its proven capability to lower blood cholesterol levels, it is well established that soy protein offers women, as well as men, beneficial effects in reducing the risk of heart disease. However, research is pointing to other possible roles that SUPRO®SOY brand proteins may play in reduction of CVD risk, beyond its hypocholesterolemic effect.

Crouse and co-workers observed a reduction in diastolic blood pressure in women consuming isolated soy protein in one study they conducted. Increasing amounts of isoflavones in the soy protein consumed were associated with decreases in blood pressure. SUPRO®SOY brand protein accounted for the largest decrease in blood pressure1. This effect was not observed among the men in the study suggesting an added benefit of soy protein consumption for women. Another study published in 1999 also reported a significant reduction in diastolic blood pressure in postmenopausal women after six weeks of soy consumption2. Other data relating to reduction of CVD risk is pointing to potential beneficial effects in blood vessel elasticity and plaque size reduction.

Bone Health

Osteoporosis is a condition characterized by low bone density that leaves an individual at risk for bone fractures, primarily of the spine, hip, and wrist. Worldwide, women have a 30-40% lifetime risk of fractures caused by osteoporosis. It is estimated that there will be a worldwide increase in the number of hip fractures from 1 million in 1990 to 6.3 million in 20503. Bone loss is very rapid during the first few perimenopausal and postmenopausal years and then slows 5-10 years following cessation of menstruation, but loss continues throughout life.

A study published in 2000 by Alekel and coworkers examined the consumption of 40 g of dietary soy protein containing 80 mg of isoflavones (aglycone) in the form of a muffin and powdered beverage for six months in perimenopausal women4. This SUPRO®SOY product was compared to an alcohol-washed soy protein and a whey protein. Consumption of the SUPRO®SOY product had a bone-sparing effect at the lumbar spine in this group of women who would typically lose bone very quickly. Consumption of the whey protein resulted in a significant loss in bone over the six-month period. Figure 2 summarizes the data for bone mineral content (BMC) and bone mineral density (BMD) at the lumbar spine.

A study published in 1998 by Potter and coworkers examined dietary soy protein consumption in 66 women who were postmenopausal for at least one year5. Food items containing 40 grams of protein either from isolated soy protein or from casein/non-fat dry milk were consumed each day for six months. The isolated soy protein food items contained either 56 mg of isoflavones or 90 mg of isoflavones. The isolated soy protein foods containing 90 mg of isoflavones (aglycone) were based on SUPRO®SOY brand protein.

Figure 3 summarizes the data for bone mineral content (BMC) and bone mineral density (BMD) at the lumbar spine. No significant differences were found in BMC or BMD between subjects consuming the casein placebo or the isolated soy protein foods containing 56 mg of isoflavones. Consumption of the foods containing SUPRO®SOY brand protein with 90 mg of isoflavones resulted in a significant increase in both BMC and BMD at the lumbar spine compared to the casein placebo after 6 months.

The maintenance of bone in the perimenopausal women and the increase of about 2% after just 6 months in the postmenopausal women with consumption of SUPRO®SOY brand proteins are very encouraging data. Results from these studies have led other researchers to begin similar studies in humans to determine the significance of consuming SUPRO®SOY brand protein for longer periods of time. These studies are ongoing with results expected in the next few years.

Menopausal Symptoms:

One of the major reasons women going through menopause seek the advice of a physician is for relief of menopausal symptoms. Hot flushes begin during the perimenopausal years and typically last for about 3 to 5 years. When hot flushes occur during sleep they are referred to as "night sweats". Night sweats are very serious for many women as they cause sleep disruptions throughout the night and women are often not able to enter the REM sleep state which is the deepest, most restful sleep state. Sleep deprivation may then lead to other problems such as inability to cope with stress, inability to concentrate, as well as depression. Figure 4 shows the percentage of women experiencing menopausal symptoms in the USA, Japan, and Canada.

The prevalence of hot flushes varies among women in different countries. Seventy to 85% of women in the US and Europe report experiencing hot flushes6. This is in contrast to Asian countries where less than 20% of women report hot flushes6. Soy is a staple in traditional Asian diets and the question has been raised as to whether it may have an impact on the lower incidence of hot flushes in women living in Asian countries. Additionally, while hormone replacement therapy (HRT) is a very effective treatment for relief of hot flushes, 80-85% of women prescribed HRT in the US refuse to take it. This indicates a need for alternative treatments.

A study conducted in 1998 by Albertazzi and co-workers examined the effects of dietary isolated soy protein consumption for 12 weeks in 104 women. These women were at least 6 months postmenopausal and were experiencing 7 or more moderate to severe hot flushes per day7. Beverages containing 40 grams of protein from isolated soy protein or from casein were consumed each day. The isolated soy protein beverage was based on a SUPRO®SOY brand protein, containing 76 mg of isoflavones (aglycone). Figure 5 shows the percentage decrease in number of hot flushes compared to baseline over 12 weeks.

There was a reduction in hot flushes in the casein placebo group over the 12-week period; however the reduction began to level off after 9 weeks. A placebo group is very important for two reasons: 1) to control for effects that may occur based solely on participation in a research trial and 2) to control for the number and severity of hot flushes that naturally dissipate over time.

There was a significant decrease in hot flushes after only 2 weeks in the isolated soy protein (SUPRO®SOY) group compared to the casein group, which remained significant throughout the study with the exception of week 8. Investigators reported that poor compliance led to the results at week 8. Reductions in hot flushes continued once compliance was improved.

Another study using a SUPRO® brand isolated soy protein -- 20 grams isolated soy protein containing 34 mg isoflavones -- did find an improvement in the severity of hot flushes when the beverage was split into two doses; however they found no effect on number of hot flushes2.

The results using SUPRO®SOY brand proteins on both number and severity of hot flushes in postmenopausal women are very promising. Currently, there are trials ongoing with larger numbers of participants involving SUPRO®SOY brand proteins that should conclude within the next year.

Soy Protein and Cancer

A leading cause of death for women around the world is from all cancers combined. Breast cancer is the most common cancer site and the second leading cause of death from cancer (second to lung cancer). For example, one in eight women in the US will develop breast cancer in her lifetime. The incidence rate in Asian countries is 5-8 times lower than that in the US8. Additionally, the death rate from breast cancer in Japan is almost 4 times lower than that in the US8.

Many factors may contribute to these differences between countries, including dietary and environmental factors. Much research attention is focused on dietary factors that may play protective roles. Because soy contains isoflavones, which are classified as phytoestrogens, and other bioactive components, there has been considerable interest in the potential effects of soy consumption on hormones and hormone-dependent cancers. A basic dietary difference between Asian and western countries is the higher intake of soyfoods in the traditional Asian diet. The intake of soybean products is 7 to 9 times higher in Asian countries compared to the US9. For example, the average daily intake of 4 grams in the US includes the 20 to 25 percent of formula-fed infants that are being fed soy formula. The high intake of soyfoods in Asian countries where there are low incidences of breast and colon cancer suggests that soy consumption may play a role in risk reduction. Additionally, migration studies have also shown that as Asians switch from a traditional Asian diet to a typical Western diet, the incidence of cancer begins to rise in that population.

In summary, epidemiologic studies suggest a link between soy consumption and the reduction in cancer risk. Studies in humans to determine the role that isolated soy protein, with its naturally occurring isoflavones and other bioactive components, may play in the prevention and treatment of cancer are currently underway for both breast and endometrial cancer, as well as colon cancer. Additionally, several components of soy are being investigated to determine their roles in the prevention and/or treatment of cancer.

Summary

Preliminary data is indicating that consumption of foods based on SUPRO®SOY brand isolated soy proteins may be beneficial in preventing or treating many chronic health problems women experience. Treatment and prevention of cardiovascular disease and cancer, minimizing symptoms of menopause and maintaining bone health are all areas under study.

Soy isoflavones - naturally occurring and controlled at specific levels in SUPRO®SOY brand proteins - may provide beneficial effects such as preserving bone mass and reducing symptoms associated with menopause. For many perimenopausal and postmenopausal women who are unable or unwilling to take hormone replacement therapy, consumption of SUPRO®SOY brand protein may be an effective, safe and healthful alternative.

The role that SUPRO®SOY brand proteins may play in women's health is an exciting, emerging area of research and one in which DuPont Protein Technologies will continue to invest.

Preliminary data indicate:

Ø The cholesterol-lowering benefits of SUPRO®SOY brand proteins are well established in both men and women. Studies have also recently reported a potential role SUPRO®SOY brand protein may play in reducing blood pressure in women. Additional work is underway studying potential effects on blood vessel elasticity and reduction of plaque formation.
Ø Consumption of SUPRO®SOY brand protein may maintain bone density and mineral content in perimenopausal women and increase bone density and bone mineral content in postmenopausal women, implicating a role in maintenance of bone health, an important factor in the prevention of osteoporosis.
Ø SUPRO®SOY brand protein has been shown to be superior to a casein placebo in decreasing the number and frequency of hot flushes in menopausal women.
Ø Epidemiological studies indicate a lower risk of hormone-dependent cancers, such as uterine and breast cancer, among Asian women who typically consume a high soy diet. Long-term studies are underway to better understand this association.

#17
28.03.2002 01:59

Manninen sulla on hyvä keino lopettaa threadit. =)

#18
28.03.2002 08:06

... rouheesta. Syön nimittäin mieluummin sellaista, jota voi pureskella ja jolla voi täydentää muita safkoja.
Jauho ei koskaan ole ollut lempiherkkuani ;)

Simpukka, kanttarelleistä kiitos isäukolle, joka niitä Itä-Suomen metsistä tyttärelleen poimii ja kuivattelee. Itse, vaikka kuinka tykkäisin poimimisesta, en saa aikaiseksi lähteä etsimään kultaista aarretta. Lisäksi kun Treen metät on vielä melkosen outoja, ja tunnetut apajat on varmasti kesällä tuhanteen kertaan koulutut

#19
28.03.2002 11:44

Hei. Innostuin ostamaan sitä samaista vaaleaa paahdettua soijarouhetta. Ongelmia tuli sen turvottamisen kanssa.. turvotin ohjeen mukaan, mutta eipä turvonnut.. Käytin ne kuitenkin tómaattikastikkeeseen (eivätkä turvonneet siinäkään). Missä vika? Maistuvat kyllä taivaallisilta, mutta vähän ihmetyttää..

kirjaudu sisään jos haluat vastata