Ruuan paistaminen

122681
0000 0000 0000 2270ca89b1ca9307a37c3fbb871cf433d45ee8872742b345ae57d57c45681f8d PHo
5. heinäkuuta 2011 10:38

Äskettäin kirjoitetussa artikkelissa kerrottiin ravinnon paistamisen olevan terveydelle haitallista ja jopa nopeuttavan vanhenemista. Myöskään Atkinsin ruokavaliota ei pidetty hyvänä. Ruuan keittämistä suositeltiin. Se, että raaka ruoka on (ehkä) terveellisintä, on minunkin ymmärrettävissäni. Siis hedelmät, marjat, pähkinät ja yleensä kasvikset.

Mitenkähän on, käytetäänkö paistamista esimerkiksi Japanissa, Italiassa ja Kreikassa, joissa maissa ei esiinny sydän- ja verisuonitauteja niin paljon

Vastaukset: 1

#1
09.07.2011 15:05

Pitää paikkansa, että perinteisissä japanilaisessa sekä Välimeren ruokavalioissa paistetaan vain vähän. Tärkeämpää on kuitenkin, että ylipäätään näissä ruokavalioissa käytetään kohtuudella jos laisinkaan eläinkunnan tuotteita, kalaa lukuunottamatta. Näin siis esimerkiksi vihannesten ja hedelmien ja kasvi- ja kalarasvojen määrä on ruokavaliossa automaattisesti suurempi ja tätä kautta ruokavalio on terveellisempi.

Jos ajattelee, kuinka suuri määrä ravintoaineista meikäläisessä ruokavaliossa on eläinperäisiä, on selvää, että perusta on aivan toisenlainen. Tosin nykypäivänä keski-eurooppalainen ja amerikkalainen ruokavalio on vähitellen levittäytymässä kaikkialle ja pilaamassa hyvätasoisia ja terveellisiä ruokatottumuksia. Valitettavasti lihansyönti nähdään esimerkiksi useissa Afrikan maissa elintason merkkinä, jota jokainen tavoittelee.

Uskoisinkin ettei juuri paistaminen ole suurin terveydellinen haitta, tai siitä luopuminen tee ketään autuaaksi, vaan ylipäätään kohtuuttomuus on suurin ongelmakohta. Mikäli grillaa vaikka muutamana viikonloppuna kesällä korkeatasoista lihaa vihannesten kera, upottamatta niitä grillikastikkeisiin, ja jättää kermaperunat ja juustopatongin vähemmälle, ei varmasti tee itselleen sillä hallaa. Mutta yletön makkaranpaisto ja muutenkin päivittäinen eläintuotteiden käyttö on järjetöntä, niin elimistölle kuin globaalistikin ajatellen.

Jos ihmiset söisivät vain muutaman kerran viikossa lihaa ja maitotuotteita, ei varmaankaan paljon lihavia ja sairaita ihmisiä tällä planeetalla istuisi ja ihmettelisi ja valittelisi vaivojaan. Vaan liikkuisi ja olisi tyytyväisiä! Ok, tietysti voidaan aloittaa vielä keskustelu sokerista ja hiilareista ylipäänsä, mutta jääköön tällä kertaa...

kirjaudu sisään jos haluat vastata