Rasvadieetti

47534
6. toukokuuta 2003 15:33

Näitä asioita on tällä sivustolla pohdittu juurta jaksain, ja tullaan vielä pohtimaankin monesti, ennustan.

Osa käyttäjistä on uusia ja osa ei varmasti vieläkään tiedä mitä uskoa, mutta tarvitsevat apua.

Uusimmassa ME-lehdessä (juu, ei ole tieteellinen julkaisu) Peijaksen sairaalan ylilääkäri ja Suomen Lihavuustutkijoiden varapuheenjohtaja, dosentti Pertti Mustajoki tyrmää monia myyttejä "ihmedieeteistä".

Ote: "Rasvadieetin alussa painonpudotus perustuu kehon kuivumiseen eikä rasvan menetykseen, kuten oikeassa laihtumisessa. Dieetti lisää lisää pahan kolesterolin määrää ja altistaa sydän- ja verisuonitaudeille, kihdille ja osteoporoosille. Kuitujen vähäinen saanti aiheuttaa ummetusta."

Kommentteja odotellessa,

Mika

Vastaukset: 21

#1
06.05.2003 15:37

Mitähän tuolla rasvadieetillä tuossa tarkoitetaan...?

#2
06.05.2003 15:40

Voi tsiisus! Tämä Mustajoki pudottelee näitä kummallisia kommentteja näemmä tasaisin väliajoin..

En tiedä mitä tämä kyseinen herra tällä "rasvadieetillä" oikein tarkoittaa, kun hänen kuvauksensa eivät päde ainakaan mihinkään minun tuntemaani laihudutustapaan.

Runsas, kuitenkin kohtuuden rajoissa pysyvä hyvien rasvojen käyttö dieetillähän saa aikaan aivan päinvastaista kun mr. Mustajoki väittää. Onhan useaan otteeseen todettu, kuinka omega-3 - rasvahapot parantavat triglyseridiarvoja.

Kommentti kuitujen vähäisyydestä ja ummetuksesta on mielestäni myös todella kummallinen väite. Tuskinpa on kovinkaan paljon käytännön pohjaa tuolle väitteelle?

Nimittäin, vaikka hiilihydraatteja rajoitettaisiin rajustikin, onhan helppoa saada suositusmäärien mukaiseesti 20-40:een grammaa kuituja, kunhan valitsee runsaskuituisia hiilihydraattilähteitä.

Taas tätä nasse-setä-osastoa..

#3
06.05.2003 15:47

Osteoporoosi väitteet olivat ainakin sitten potaskaa, sillä sitä ei ole ikinä osoitettu. Myöskään haitallisia vaikutuksia lipidiprofiiliin ei ole yllättäen raportoitu vastikään tehdyissä tutkimuksissa. Mustajoki on näitä miehiä, joiden mielestä omat ohjeet on ainoita oikeita ja muut on puoskareita.

#4
06.05.2003 15:53

"Lihominen ei johdu vähärasvaisesta ruokavaliosta, vaan tämän päivän istuvasta elämäntavasta. Jumppa tai kuntosali pari kertaa viikossa ei riitä korvaamaan vähentynyttä arkiliikuntaa. USA:ssa on hyvä rekisteri ihmisistä, jotka ovat laihduttaneet 15 kiloa ja pystyneet pitämään uuden painonsa. Yhteistä näille onnistujille on vähärasvainen ruokavalio ja säännöllinen liikunta. Heidän rasvan saantinsa on noin 25 prosenttia energiasta. Suomessa rasvaa saadaan noin 33 prosenttia."

#5
06.05.2003 15:53

Jason,

Kyllä tuo ummetusjuttu pitää kutinsa, jos tarkoitetaan perinteistä Atkinsdieettiä. Mutta runsaan proteiinin saannin ei ole osoitettu aiheuttavan osteoporoosia.

#6
06.05.2003 15:54

Totta. En oikein saanut ensin kiinni, että mitä dieettiä tässä nyt kritisoidaan..

#7
06.05.2003 15:56

Onneksi ei ole sentään ruvennut antamaan liikuntaohjeita. Silloin olisi Pera itse ruvennut puoskaamaan. On sen verran olematon hänen tietämyksensä sillä sektorilla. Olen useaan otteeseen myös ihmetellyt hänen olematonta ravintofysiologian ja -biokemian tietämystä, joten ehkä olisi parempi, että hän pysyisi siellä sisätaudeissa.

#8
06.05.2003 16:16

Nyt olisikin mielenkiintoista kuulla ihmisiltä, jotka ovat pystyneet pitämään painonsa kurissa noudattamalla rasvadieettiä. Sanottakoon aikajaksoksi vaikkapa yli 12 kuukautta.

Painonpudotushan onnistuu melkein millä konstein tahansa (ei syö, niin helppoa se on).

Mika

#9
1006 1001 1001 cd40b975032d711e7064f4cce9ba489696d90188faa3551037f9eb87d1d2a965 Ada
06.05.2003 17:11

Suurin osa ihan varmasti laihtuu millä dieetill'ä vain. Mä olen varmaan outo, kun lihoin muutaman kilon "rasvadieetillä". Noudatin puolisen vuotta Atkinsin sedän lanseeraamaa dieettiä orjallisesti.

Varmaan herää ihmetys, että miten jaksoin niin kauan, vaikka laardi kehossa vain lisääntyi. Olin varmaan vähän niinkuin uskossa, sain paljon kannustusta ja tukea amerikkalaiselta keskustelupalstalta. Ne selitti mulle, että joillakin henkilöillä "keho tahtoo pitää kiinni kiloista, joten vaikka paino ei laske, rasvaa on mennyt, kehosi sitoo vaan nestettä, yks päivä se kaikki neste humahtaa ja huomaat laihtuneesi" :-D

#10
06.05.2003 19:08

Kyllä, juuri näitä kokemuksia tänne kaivataankin. Kirjatietoa voidaan heitellä puoleen ja toiseen pilvin pimein, mutta nämä testimoniaalit antavat käytännön katsauksen tähän asiaan.

Huomasit varmaan Ada tämän dieetin "käytännöllisyyden".

Paljon siitä dieetistä puhutaan, mutta näitä kokemuksia saisi tulla lisääkin, että vakuuttuvat asiaa pähkäilevät.

Mika

#11
1006 1001 1001 cd40b975032d711e7064f4cce9ba489696d90188faa3551037f9eb87d1d2a965 Ada
06.05.2003 19:35

Huomasin kyllä (lopulta), että A:n dieetti ei minulle sopinut millään lailla. Lihoin, olo oli huono, en jaksanut minkäänlaista aerobista kuntoilua, himoitsin koko ajan niitä kiellettyjä, korkeahiilihydraattisia ruokia, oli ummetusta, mies valitti hengitykseni hajusta (ketoosissa se tosiaan alkaa haista aika ikävälle) joten pusuttelutkin jäi vähemmälle jne.

Ei siis sopinut minulle, mutta uskon kyllä, jos joku sanoo, että hänelle sopii.

#12
06.05.2003 19:42

Ei muuten kannata uskoa, jos kysymys on painonhallinnasta. Painohan putoaa vaikka paastolla, mutta painonhallintaan se ei liity.

Onpa ikävä kuulla, että olit noin pitkällä ketoosissa. Mutta ainahan näistä kokemuksista oppii, ja toivottavasti moni muukin oppii tästä sinun kokemuksestasi!

Hyvää terveyttä,

Mika

#13
06.05.2003 20:51

No johan on taas tietoa tällä palstalla!

"Ei muuten kannata uskoa, jos kysymys on painonhallinnasta. Painohan putoaa vaikka paastolla, mutta painonhallintaan se ei liity.

Onpa ikävä kuulla, että olit noin pitkällä ketoosissa. Mutta ainahan näistä kokemuksista oppii, ja toivottavasti moni muukin oppii tästä sinun kokemuksestasi!" tai


"Kyllä tuo ummetusjuttu pitää kutinsa, jos tarkoitetaan perinteistä Atkinsdieettiä."


Voi herran pieksut! Olen niin väsynyt oikomaan näitä puhtaasti mutu-kommentteja ettei ole tosikaan. Ponnistan kuitenkin vielä viimeisen kerran.

Takana on kohta 9 kuukautta atkinsia ja 16 kiloa (lähtöpaino 81, pituus 163). En ole kuivunut, 16 lähtenyttä kiloa EI ole vettä, puntti nousee kivasti ja ummetus ei todellakaan vaivaa.

Tietysti atkins ei ole mikään "rasvadietti" paitsi ehkä paikkareihin verrattuna. Atkinsilla syödään PALJON rehuja ja ummetus on tipotiessään - tosin myönnettäköön, että se saattaa olla alkuajan ongelma, mutta useimmista radikaaleista ruokavaliomuutoksista aiheutuu ummetusta - aluksi.

Ketoosi on laihduttajan paras kaveri. Se vie makeanhimot ja ruoan ympärillä piehtaroimisen mennessään. Atkins sopii siis kaikille niille, jotka ovat tavanomaisella kalorinrajoitustekniikalla toistuvasti epäonnistuneet, repsahtaneet ja palanneet lopuksi takaisin samoihin mittoihinsa tai lihavemmiksi.

Täydellistä laihdutusmenetelmää ei ole vielä keksitty - muutenhan olisimme kaikki laihoja - mutta mielestäni ja oman 15-vuotisen laihdutuskokemukseni pohjalta sanoisin, että atkins on kyllä lähimpänä täydellisyyttä.

#14
06.05.2003 21:05

Näitä kommentteja on kiintoisaa kuulla, ja niitä saisi tulla lisääkin. Sehän onkin varma, että paino putoaa niin Atkinsilla kuin millä tahansa muullakin menetelmällä.

Tämä ei kuitenkaan ole tämän säikeen aihe, vaan painonhallinta on.

Oletko muuten tavoitepainossasi? Jos olet, odotetaan se 12 kuukautta siitä tavoitepainoosi pääsemisestä ja otetaan uudelleen tuntumaa. Jos et, painonhallinta ei ole vielä edes alkanut.

Kannattaa lukea tarkkaan mistä ja mitä puhutaan. Mistään ennakkoluuloisten tiivistymästä ei ole kysymys, ainoastaan kokemusten jakamisesta.

Onnea kuitenkin valitsemallasi tiellä. Toivottavasti voit sitten kestävän painonhallinnan jälkeen kertoa meille kokemuksistasi, hyvistä ja huonoista.

Mika

#15
08.05.2003 15:33

Monet miehet varsinkin ovat "kritisoineet" low-carbia siitä, että silloin paino ei putoa varsinkaan painoharjoittelun yhteydessä.
Lihasmassa kasvaa ja rasva palaa.
Ihmeellinen kommentti Mustajoelta-->yleensähän on väitetty sitä, että kehon nestepitoisuus kasvaa Atkinsillä alkurysäyksen jälkeen.(n.2 viikkoa).
Mitä ummetukseen tulee niin siihenhän on paras lääke liikunta (ravistelu), jopa parempi kuin kuidut.

#16
08.05.2003 21:43

"Tietysti atkins ei ole mikään "rasvadietti" paitsi ehkä paikkareihin verrattuna. Atkinsilla syödään PALJON rehuja ja ummetus on tipotiessään - tosin myönnettäköön, että se saattaa olla alkuajan ongelma, mutta useimmista radikaaleista ruokavaliomuutoksista aiheutuu ummetusta - aluksi."

Atkinshan perustuu proteiinin ja rasvan nauttimiseen, hiilarit minimissä. Ja Atkinshan ymmärtääkseni suosittelee että jos tätä mallia käytetään laihduttamisen asemasta perusruokavaliona, niin lisäkalorit otetaan rasvasta, eikö totta? Tässä mielessä ilmaisu "rasvadieetti" ei liene aivan väärä.

"Paljon rehuja" ei ole sama asia kuin paljon hiilareita.

#17
08.05.2003 21:55

"Mitä ummetukseen tulee niin siihenhän on paras lääke liikunta (ravistelu), jopa parempi kuin kuidut."

Tiedän että sinulla on - osittain ilmeisesti pakon sanelemana - kokemusta näistä dieeteistä. Pystytkö kuitenkin osoittamaan tuon ylläolevan väitteen todeksi muuten kuin kokemuksen kautta?

Mika

#18
09.05.2003 09:24

En ole varsinaisesti opiskellut ravinto-oppia koskaan muuta kuin harrastusmielessä.
Kaikki toteamat mitä kirjoitan ovat tulleet minulle kokemuksen kautta ja käyttäen itseäni koe-eläimenä.
Toivonkin, että jokainen kokeilee mahdollisimman laajasti erillaisia "diettejä" ja näin löytää sen omansa. Dietti ei ole yksin autuaaksi tekevä asia vaan yksi osa kokonaisuutta, jonka muodostavat liikunta, olemassa olon aistiminen ja riittävä lepo.

Välttämättä low-carb ruokavalio ei sopisi minullekaan, mikäli en harrastaisi painoharjoittelua. Tällöinhän kaikki proteinit tulevat "hyötykäyttöön".

Palaan taas maalaisjärkeen ummetuksen hoidossa. Otettaan kaksi tyyppiä - aivan sama mitä diettiä he noudattavat. Toinen makaa sohvalla ja toinen juoksee 3-6x30-40 min viikossa. Kysymys kuuluu; kummankahan aineenvaihdunta toimii paremmin?.

Atkinsiläisten suoli toimii yleensä jopa liiankin hyvin, jos he vain muistavat pitää kasvisöljyt runsaina ruokavaliossaan. Se tekee ulostemassasta liukkaampaa. Ja tämä taas on tietenkin omakohtainen kokemus.

#19
09.05.2003 10:02

Noihin hiilidydraateihin tartuakseni, paljon on hyvä määrä päivässä saada hiilihydraatteja, esim: mä syön joka aamu neljän viljan kaurapuuroa, niissä oli muistaakseni hiilareita n. 64g ( muistankohan nyt ihan väärin )

#20
09.05.2003 14:19

Aineenvaihdunnalla (= paljonko elimistö kuluttaa) ja suolentoiminta eivät ole sama asia.

Atkinslaiset nimenomaan ovat valittaneet ummetusta, siksi mm. edesmennyt Atkinsin setä suositteli pähkinöitä, kasviksia jne. ja jotkut atkinslaiset ja muut lowcarbaajat suosivat tota visibliniä.

Vilikatti -- mä suosittelisin vähintään 150 grammaa hiilareita (toki ruoan kokonaisenergiamäärä ratkaisee loppupeleissä), mutta en harrasta/kannata lowcarbaamista.

#21
09.05.2003 14:51

Ei se Atkinsin setäkään kaikkea tiennyt (ilmeisesti ei ollut kovin urheilullinen). Esim. miten saadaan paska hyvin luistamaan.

Kutrille- anteeksi tämä kouluttamattomuuteni, mutta välillä menevät termit sekaisin kun vääntää kiireellä näitä juttuja.

Ummetuksesta vielä: hyvällä ryhdillä on myös merkityksensä suolen toimintaa. Kuvittelepa, jos sinulla olisi hartiat kyyryssä ja lantio eteenpäin taipuneena niin miten siinä suoli voi toimia kun se on ihan mutkalla. Nykyaikaisella istuvalla elämäntyylillä on myös siihen vaikutuksensa.
Ei muuta kuin hartiat rennosti taakse ja selkä suoraksi niin jopa luistaa.
Tämä tietenkin vaatii vähän treeniä ja venyttelyä.

Niinkuin sanoin edellisessä "puheenvuorossa": ei pelkästään ravinto etc.. vaan se on kokonaisuus, joka ratkaisee.
Tämä seikka unohtuu nyky-ihmiseltä, joka elää täsmä elämää.
Hyvää viikonloppua ja treenatkaa jotakin lajia !

kirjaudu sisään jos haluat vastata