raejuusto ja kalsiumin imeytyminen

122528
9. toukokuuta 2011 13:28

Terve keholaiset! Tässä kysymys teille, joilla on ravinnosta muutakin kuin mutu-tietoa.

Lueskelin viikonloppuna vanhaa (olisiko ollut vuoden 2000) Fitness-lehteä, joka tosin on ns. naistenlehti, ja sinänsä hömppää, mutta ainakin aikaisemmin (en ole tosin seurannut lehteä enää vuosiin) ravintoasioista vastasi Patrik Borg, jota olen tottunut pitämään asiantuntijana.

Silmääni osui pieni kirjoitus, jossa oli puhe maitotuotteiden kalsiumin määrästä ja sen imeytymisestä. Kirjoituksessa todettiin, että esimerkiksi normaali kova juusto ja maito ovat hyviä kalsiumin lähteitä (mikä sinällään ei ole mitään uutta), mutta myös että raejuusto estäisi kalsiumin imeytymistä. Tämä kirjoitus ei ollut ainakaan suoraan peräisin Borgin kynästä eikä kirjoituksessa ei ollut lähdetietoja eikä perusteluja väitteelle. Kiinnostaisikin tietää, pitääkö tämä paikkansa. Mitäs sanotte?

Vastaukset: 3

#1
09.05.2011 16:53

Hei pitkästä aikaa, Mari.

En ole tuosta aikaisemmin kuullut. Olen syönyt vuositolkulla iltapalana purkillisen (200 g) raejuustoa. Juuri tänään olin aina kahdeksan kuukauden välein tapahtuvassa "syöpätsekkauksessa", jonka yhteydessä otetaan veri- ja virtsanäytteet. Viimeisten noin 10 vuoden aikana kalsiumarvoni ovat olleet normaalit. Ehkä saan riittävästi kalsiumia jostain muualta (vähärasvaisesta edamjuustosta, pienestä määrästä maitoa, parsakaalista jne). Pitää tutkia asiaa.

#2
12.05.2011 11:34

Kuulostaa kyllä hyvin omituiselta väitteeltä. En ole koskaan kuullut moisesta. Olisi kiva kuulla mihin tuo väite perustuu?

100g raejuustoa sisältää 70mg kalsiumia. Kalsiumin imeytymiseen tarvitaan D-vitamiinia ja jos sitä ei saa riittävästi, niin silloin ymmärtäisin väitteen. Tosin se koskisi sitten kaikkia kalsiuminlähteitä eikä pelkästään raejuustoa.

#3
12.05.2011 23:10

Moikka Ciru ja Arthuro! Kiitos kun kommentoitte, vaikkei täyttä selvyyttä löytynytkään.

Joo, kummastelin asiaa itsekin. Kyselin lähinnä mielenkiinnosta - en ajatellutkaan, että raejuuston syönti suoranaiseen kalsiumin puutteeseen johtaisi. Mutta kaiken kaikkiaan outoa, kun ajattelee, että maitotuotehan sekin on, ja vielä tiivistetyssä muodossa, kuten kovatkin juustot, joilla on korkea kalsiumpitoisuus ja myös hyvä imeytyvyys.

Piru kun kerkesin jo heittää sen läpyskän meneen, enkä voi enää siteerata siitä suoraan, mutta loppukaneetti oli siihen suuntaan, että "kalsiumin lähteitä on monenlaisia, toisista on hyötyä, toisista ei - yllättävää kyllä". Noh, eipä tuon vuoksi kai kukaan ruokatottumuksiaan muuttamaan lähde, mutta hämäävää silti...

kirjaudu sisään jos haluat vastata