Painonpudotuksesta painoluokkaurheilussa

43975
15. huhtikuuta 2003 20:09

Onko jossain/jollain olemassa ihan kirjattua ja tutkittua tietoa otsikon asiasta? Varsinkin junnuissa kun yritetään pudottaa painoa pari-kolme kiloa ennen kisaa tapahtuu aivan hirveitä ylilyöntejä. Tyyliin nesteen nauttimisen lopetus 36h ennen punnitusta. Ajattelin hieman verrata omia (kantapään kautta) kokemuksia ja tutkittua tietoa.

Käytännössähän tilanne eroaa laihduttamisesta ja rasvaprosentin tiputtamisista hyvinkin paljon.

Vastaukset: 7

#1
15.04.2003 21:02

tällaiseen tapaukseen törmäsin netissä..

"Tässä muutamien huippututkijoiden yhteenvetoja tutkimuksista. Dr. Ray Sahelian: Kolmen yliopistopainijan kuolemien objektiivinen tutkiminen paljastaa, että he kaikki kuolivat päivää ennen ottelua raa'an ja rajun painonpudotusvaiheen aikana. Yksi painijoista yritti pudottaa kahdeksan kiloa neljässä päivässä, hän kieltäytyi nauttimasta nestettä ja polki kuntopyörää kumipuvussa lähes saunalämpötilassa kaksi tuntia."

#2
0001 0004 0003 e164cf32dea41cb6620554bb41910ec31c2c77e2317ea1e07a5e738fb65cd916 JKL
15.04.2003 21:52

Muakin tämä asia kiinnostaa kun oman lajini puitteissa olen noiden kokeneempien ja menestyneempien ottelijoiden treenaamista ja painon tiputtamisia sivusta seurannut. Noista tarkoista luvuista en tiedä, mutta eräskin tapaus tosiaan joutui ennen punnitusta hyppimään hyppynarua saunatiloissa kumipuku päällä pari tuntia kun ei meinannut saada painoa tarpeeksi alas. Niinkin on tietenkin käynyt, että liiasta painonpudotuksesta johtuen suorituskyky itse kilpailuissa on ollut niin heikko, että homma on kariutunut jo siihen.

Yritin minäkin etsiä netistä tietoa aiheesta, mutta heikoin tuloksin. Tuosta SimpAnssin esimerkkitapauksesta on numerotietoa ainakin tässä lähteessä:

http://www.ncaa.org/library/sports_sciences/wrestling_with_weight_loss.pdf

Mielenkiintoista tuolla, varsin epäinformatiivisella, sivulla on seuraava lainaus: "Results showed that wrestlers modified their body weight (BW) gradually over the season and the most successful wrestlers (those who made the end-of-year tournament) voluntarily chose to participate at a healthy body fat (%BF) of almost 9%, well above the minimum allowable 5%."

Mitä tämä sitten tarkoittaa? Tämänhän voi tulkita toisaalta niin, että nuo kilpailijat ovat pitäneet rasvaprosentin suhteellisen korkealla ja tiputtaneet painon alas nimenomaan ottamalla hurjia määriä nesteitä pois juuri ennen kisoja. Toisaalta tilanne on voinut olla juuri päinvastainen eli ei ole menetetty kaikkea "elinvoimaa" hurjaan painon pudotukseen ja sitä kautta pärjätty.

Mitäs tuo "minimum allowable 5%" tarkoittaa - lähteekö silloin ihmiseltä henki jos rasvaprosentti on tuon alle? Meidän liikunnan opettaja lukioaikoina muistaakseni sanoi, että ihminen jonka rasvaprosentti on nolla on kuollut. Mutta eikö toisaalta nuo kuolemantapaukset johtuneet nimenomaan nestevajauksesta, eikä mistään rasvaprosentin alhaisuudestaa?

No eipä tämä SimpAnssi varmaan sulle vastausta mihinkään antanut, mutta Kertoisitko noista omista "kantapään kautta" - kokemuksistasi sitä tutkittua tietoa odotellessa?

#3
15.04.2003 22:19

Hieno keskustelunaihe!

Noita ylilyöntejä on nähty sivusta. Pari päivää syömättä ja juomatta olleen kaverin painon jäädessä puoli kiloa tavoitteesta on ilmeessä ihmettelemistä.

Painoluokkaurheilussa nesteenpoistolla pyritään saamaan etulyöntiasema pienempiin vastustajiin nähden. Lääketieteellinen yhteisöhän tuomitsee kyseisen painonpudotusmetodiikan, mutta kilpaurheilijoilla halu parhaasta mahdollisesta suorituksesta ajaa päinvastaisten neuvojen edelle.

Tutkimuksissa on todettu nesteillä painon pudottamisen laskevan veren ja veriplasman määriä, heikentävän sydämen toimintaa, vähentävän verenkiertoa lihaksiin ja munuaisiin sekä mahdollisuutta hikoiluun. Yli 5% nestevajaus nostaa lämpösairausten riskiä.

Suorituksiin, jotka ovat kestoltaan alle 30 sekuntia, nesteen poistaminen ei tutkimusten mukaan vaikuta. Kamppailu- ja vääntölajien edustajat ovat kilpailuissa parhaimmillaan mikäli ovat painossaan hyvin ravittuina ja oikein tankattuina.

Mikäli punnitus ja kisasuoritus on samana päivänä, voimakas painonpudotus syö suoritustehoja ehdottomasti. Mikäli punnitus on suoritusta edeltävänä päivänä, suunnitelmallisella "palautumisella" voidaan kilpailusuoritus saada lähes normaalitehoiseksi. Nesteiden palautuminen kestää 24-48 tuntia.

Junnuille en kyseistä metodia mielellään suosittelisi. Valmentajien jotka suosittelevat junnuille nesteenpoistoa tulee todella tietää asiansa.

Tällaisista asioistahan ei tarvitse murehtia jos sijoittuu raskaaseen sarjaan omassa lajissaan =)

NCAA:n artikkeleja painonhallinnasta:
http://ncaa.org/champadmin/wrestling/weight_mgmt.html

Tässä urheilijan näkökulma nesteenpoistoon:
http://www.amateurwrestler.com/health/weight_loss.html

Artikkeleita tankkauksesta, lämmönhallinnasta jne:
http://www.gssiweb.com/

#4
15.04.2003 22:34

Sääntö on että noin10% voit pudottaa painosta kisoihin niin että se ei paljoa vaikuta suoritukseen. Luonnollisesti prosentti kasvaa kun siirrytään ylempään painoluokkaan. Mutta 66kg painava voi tiputtaa 6kg alle60kg painoluokkaan aika vaarattomasti. Ensimmäinen kokemuksiin perustuva asia on että nestettä(vettä) voi ja pitää nautia kunnes aikaa 20-24h punnitukseen. Riippuu painosta sinä hetkenä. Kiinteän ravinnon nauttiminen on lopetettava noin 36h ennen punnitusta. Ideana on että aineenvaihdunta pysyisi mahdollisimman normaalina mahdollisimman pitkään. Aineenvaihdunta menee käsitykseni mukaan "aika jumiin" kun ruuan määrä vähenee minimiin.

Tässä oma ohjelmani.
6kg veks ja aikaa reilu viikko..
TO-LA. aloitus ja kaiken sokerin yms. karttaminen. Saa syödä mahan täyteen mutta vain kasviksilla. Treenataan normaalisti.
SU.sama kuin la.
MA.pyritään syömään tasaisin väliajoin, mutta määrät on oltava todella vähäisiä. koko ajan nälkä. aerobista.
TI.sama kuin ma, mutta yleensä en enää treenaa kuin kevyttä aerobista.
KE.Sama kuin ma. Painoa jäljellä yleensä 3-4kg.
TO.Metalax tai muu laksatiivi jolla tyhjennetään
suolisto. Sillä elimistö ei enää toimi normaalisti.
PE. On inhottavin päivä. Riippuen Metalaxista. Painoa jäljellä noin 2kg tai vähemmän. Ja se sitten jumpataan pois. Kauheata hommaa mutta se palkitsee.
LA.Punnitus ja tankkaus. Tankkauksessa tulee olla todella varovainen. Käsilämmintä ja tuplamäärään vettä sekoitettua Hartsporttia ja vauvanruokaa. Tuntia ennen kisoja ei saa enää syödä mitään. ja juodakin varovaisesti. Tankkauksen kautta saa todella paljon voimia takaisin.

Näin se minulta ainakin onnistui aika helposti.

#5
16.04.2003 14:51

Kuulostaa hurjalta näin harrastelijan silmissä mutta varmaan riippuu tavoitteista ja tietty valmentajan opeista noi erot. Itse olen pudotellut painoa kisoja varten n. kilon viikossa, eli pidemmällä aikavälillä. Normaalipaino on 77-80 ja sarja on ollut alle 75 kiloa eli n. kolme kiloa on yleensä pudotettavaa. Edellisenä päivänä ennen punnitusta oon juonut vähemmän nesteitä mutta periaatteessa koko ajan sama ruokavalio.

#6
16.04.2003 16:23

Tämäkään ei siis ole mitään tutkittua tietoa-vaan oman kokeilun kautta tullut versio..

Yleensä minä myös pudottelen pitemmällä aikavälillä, varsinkin jos on joku 5 kiloa yli- mutta viimeiseenkin viikkoon saatan jättää 3-4 kiloa, ilman että tulee sen suurempi paniikki;) Viimeinen viikko menee silloin kutakuinkin näin:

LA-KE Aamulla pelkät vedet ja mustat (mieluiten kylmät) kahvit naamaan ennen aamulenkkiä tai kävelyä.Päivän mittaan älyttömästi nestettä- mieluiten Vichy novelleä. Toisinaan myös solidago-uutteen tai nestemin-tabujen nauttiminen alkaa..(riippuen siitä kuinka tiukalta vaikuttaa) Muuten ruokailu vielä suht normaalia, paljon rahkaa, raejuustoa, hedelmiä-varsinkin ananasta ja greippiä, mutta myös puuroa, mysliä jne.Annokset ehkä vähän pienempiä ja suolan käyttö suht minimissä..Ruokailut vaan ajotettu niin että treenien jälkeen vain hedelmiä ja proteiinia- ja aamiainen samantyyppinen. Treenit lyhyempiä ja nopeatempoisempia kuin yleensä- mutta palautukset pidempiä..aamulenkit tähän päälle.
Kalorivaje n.1000-1500 kcal/päivä, ei enempää.

TO-PE Mustat kylmät kahvit- ja paljon kylmää vichyä kunnes maha toimii (-ja tämä todellakin auttaa:)!)Sitten aamulenkki- mieluiten juosten..Sen jälkeen vaan suht nestemäistä molemmat päivät- tähän lasken myös rahkan jogurtin ja marjakeitot, tomaattimurskan jne..Torstaina yleensä huili.Perjantaina loppuu juominen joskus päivällä 13 aikoihin ja 17-18 aikaan illalla käyn hikoilemassa salilla loput pois, noin 0,5kg uskallan jättää yön yli.Viimeisenä viikkona syön myös aika usein nutrilett-patukoita-jopa vikana päivänä joskus:)

Seuraavana päivänä punnituksen jälkeen urheilujuomaa- ja muutenkin PALJON nesteitä- sen lisäksi nutrilett-patukoita, kuivattuja hedelmiä, ja yleensä myös suht normaali aamiainen..loppupäivän napsin sen minkä uskallan jotta paino on mahdollista saada vielä seuraavaksikin päiväksi alas, enimmäkseen rusinoita ja sen semmoista.

Mulla tämä onnistuu yleensä todella hyvin- ja voimia löytyy matseissa hienosti, kunhan unirytmi ei ole menny liian sekaisin loppurutistuksesta. Muilla tämä sitten ei taas välttämättä toimis ollenkaan:D

#7
17.04.2003 22:15

Tietysti jos jotain noin hullua ja epäterveellistä tekee niin pitää tuntea oma keho aika hyvin. Eli kun on tehnyt homman monta ketaa niin sen aika hyvin tietää paljonko voi tiputtaa ja miten. Markossille sanoisin että kannattaisi koettaa nesteellä tiputtamista, sillä palautuminen (neste)vajauksesta eli imeytyminen on paljon nopeampaa kuin luulisikaan. Ja apteekista saa Metalaxeja..

kirjaudu sisään jos haluat vastata