painon pudotus

121013
4. maaliskuuta 2010 21:33

Hei! Ensimmäiseksi pyydän anteeksi uuden viestin tekoa mutta haulla tai viestejä selaamalla en löytänyt haluttuja vastauksia.
Elikkäs alkuun vähän tietoja. Ikää 22, mies, teen istumatyötä, pituus 182, paino hieman yli 105kg. Tarkoitus olisi siis saada paino ~90 kiloon.

Reippaampaa liikuntaa olen harrastanut viime syksystä. Paino on tipahtanut jo n.10 kiloa. Eli nyt haluaisin tietoja mitä syödä päivän aikana. Nykyinen päivän ruokavalio menee suunnilleen näin:
aamupala: kaurapuuro
välipala: n. 8.00-9.00 jokin hedelmä
lounas: reilusti salaatti, lihaa/kanaa/kalaa mitä sattuu olemaan tarjolla, ruisleipä ja maitoa. joskus hieman perunaa/muusia tai riisiä
välipala: n. 13.30-14.00 ruisleipä tai hedelmä
iltaruoka: n.16.00-18.00 riippuu päivästä mutta kananmunaa ja ruisleipä, tai pelkkä ruisleipä.
Fun lightilla(1kcal/dl) maustettua mehua juon vähintään 2 litraa päivässä ja kahvia 4-8 kuppia. Joskus iltaisin vihreää teetä.
Liikunnan määrä on kävely/hölkkälenkkejä töistä riippuen 3-5 krt/vk ja 1 iltana salibandya. yleensä suoritan urheilun vasta illalla n.17 jälkeen.
Ja vielä kysymys näistä coji-marjoista yms. Miten niitä voidaan lisätä ruokavalioon sopivasti?
Huhhuh tulipas sekava selostus, mutta asioista tietämättömän on aina hyvä kysyä ennen kuin eksyä :) Kiitos jo etukäteen vastauksista ja hyvistä sivuista!

Vastaukset: 5

#1
05.03.2010 07:32

1. Lisää rasvaa ruokavalioon
2. Lisää kalaöljy ruokavalioon
3. Syö proteiinia (tai ainakin rasvaa) joka aterialla. Älä pelkkää hiilihydraattia (kuten nyt aamupala, välipalat)

Nuo nyt sellaisina isoina korjauksina. Jos painosi on tippunut tähän astikin noin hyvin en alkaisi ainakaan vielä muuttamaan noiden lisäksi mitään.

Goji-marjat eivät auta tiputtamaan painoasi, mutta ne ovat hyvä antioksidanttien lähde. Ruokalusikallinen tai pari esim. kaurapuuron sekaan on laihduttajalle hyvä määrä.

#2
05.03.2010 22:10

Okei. Eli mitkä siis ovat hyviä tuotteita mistä saa oikeita rasvoja? Ja kalaöljy eli jotain kapseleita vai vaan ihan suoraan kalaa? Kattoin tosta laskurista että jää nuo proteiinitkin aika vähälle. Eli mikä noissa olisi oikea suhde? 30-30-30 vai päivästä riippuen miten paljon urheilee?

#3
06.03.2010 08:04

Kalaa kannattaa syödä, mutta siitä on mahdotonta saada riittävästi kalaöljyä. Eli kapseleina niin, että EPA+DHA määrä 2-3 grammaa.

Nykytiedon mukaan terveellistä rasvaa on voi, kookosrasva ja lihasta löytyvä rasva (olettaen, ettei karjalle ole syötetty hirveästi viljaa / kasvisöljyä). Kasvisöljyä esim. oliiviöljyä voit toki käyttää, mutta suuri osa öljyistä pitäisi tulla yllä olevista.

Oikeaa suhdetta ei ole, eli tämä on pitkälti yksilöllistä ja riippuu tavoitteista.

Proteiinin määrä per päivä sinulle pitäisi olla jossain 100-150 gramman tienoolla. Ehkä lähempänä 100.

#4
06.03.2010 10:08

Ovatko tyydyttyneet ja eläinrasvat siis terveellisempiä kuin tyydyttymättömät ja kasvirasvat? Luulin sen olevan toisinpäin... Noh, mä en kasvisruokailijana sitten terveellisiä rasvoja saa mistään! Eipä voi mitään, terveenä olen silti pysyny!

#5
06.03.2010 15:55

Mari, oletko perehtynyt esimerkiksi Veteraaniurheilija Christer Sundgvistin blogin kirjoituksiin? Meneillään on selkeä "ravinto- tai rasvavallankumous": kuten mm. Gary Taubesin kirjassa Good Calories, Bad Calories (jossa käy läpi viimeiset 100v. laihdutustutkimusta) esitetään, on todellakin niin, että eläinperäiset (erityisesti luomu- ja "grass fed-") rasvat ovat ihmiselle terveellisiä tai terveellisempiä kuin kasviöljyt. Sydän- ja verisuonitautien, samoin kuin lukemattomien muiden elintapasairauksen alkusyynä vaikuttaa nykytietämyksen mukaan olevan hiilihydraatit: nimenomaan puhdistetut hiilihydraatit ja ylenmäärin nautittuina.

Kasvirasvoista oliiviöljy on suhteellisen ok, mutta suurin osa kasvirasvoista sisältää niin suhteettomasti omegakutosta, että sotkee omegatasapainon. Sen sijaan esim. luomueläinrasvasta saa myös (kala- ja krilliöljyn lisäksi) omegakolmosta. Kuten Barry Searskin on jo vuosia puhunut, nykyihmisellä omega3/omega6-suhde on häiriintynyt, josta aiheutuu näitä edellämainittuja ongelmia.

Olen varmaan melko sekava tässä selityksessäni, mutta lue ihmeessä esim. http://sundqvist.blogspot.com/2010/01/tyydyttyneet-rasvat-eivat-ole.html

<--- tuo Christerin postaus. Lisäksi suosittelen mitä lämpimimmin Nora Gedgaudasin kirjaa Primal Body, Primal Mind.

Ja se, että olet pysynyt terveenä, on monen asian summa. Yksi iso asia on tietysti yksilölliset tekijät eli geenit. Lisäksi esim. pähkinöiden rasvat ovat omegasuhteiltaan paljon parempia kuin kasviöljyjen. Mm. macadamia ja saksanpähkinä ovat erinomaisia.

Tarkoituksena ei varmasti ole "dissata" kasvissyöjiä, mutta aiheesta tosiaan on nyt niin paljon uutta ja aiemman tietämyksen vastaista tutkimustulosta ettei sitä voi jättää huomiotta. Kyse on tottakai paljon siitä, mihin ihmiskroppa (ja mieli) on vuosituhansien saatossa tottunut.

Taubesin kirjan muistiinpanot löytyvät täältä, vilkaise ihmeessä!

http://higher-thought.net/wp-content/uploads/Notes-to-Good-Calories-Bad-Calories.pdf

kirjaudu sisään jos haluat vastata