Oikea syke?

122452
5. huhtikuuta 2011 20:27

Olen vasta aloittanut sykemittarin käytön ja olisin kiinnostunut kuulemaan kommentteja, millaisiin sykkeisiin tulisi pyrkiä kuntoillessa? Jostain luin, että rasvaa polttaessa sykkeen pitäisi pysytellä siinä 140 tuntumassa? Pitääkö nyt alkaa treenaamaan "tehottomammin", vai mitä, koska sykkeeni pomppivat jossain paljon korkeammalla.. Olen siis alle 3-kymppinen nainen, 174cm/71kg.

Tässä esimerkkejä kahdesta eri jumpasta:

Bodypump 60min, kulutus 422 kcal
Max syke 164, KA syke 119.

Spinning 45min, kulutus 527 kcal
MAX syke 192, KA syke 167.

Sykkeet ovat aivan liian korkeat?

Olisi hienoa, jos joku osaisi jotain kommentoida noihin tai antaa vinkkiä mihin suuntaan pitäisi mennä.. :)

Vastaukset: 2

#1
06.04.2011 07:58

Tervetuloa keho.nettiin, Emilia82.

Matalatehoista aerobista treeniä on hyvä suorittaa esimerkiksi, jos haluaa valmistautua juoksu-, pyöräily- tai hiihtotapahtumaan tai oleskella ulkosalla raittiissa ilmassa ja auringonpaisteessa. Myös palauttavana liikuntana se käy raskaamman välipäivinä. Rasvanpolttoon se ei sen sijaan ole paras vaihtoehto.

Sain Kanadasta sähköpostia, jossa esitetään seuraavia näkökohtia matalatehoisen cardioharjoittelun tehottomuuteen polttaa rasvaa:

a. Eräs tutkimus osoitti, että intervalliharjoittelu on huomattavasti parempi tapa polttaa rasvaa kuin tavanomainen aerobinen harjoitus.

http://www.turbulencetraining.com/intervalreport/

b. Toinen tutkimus sai selville, että 300 tuntia tavanomaista aerobista harjoitusta vuodessa vähensi miesten rasvaa vain 2.7 ja naisten 1.8 kiloa. Eli tarvitaan noin 45 tuntia matalatehoista aerobista treeniä polttamaan puoli kiloa rasvaa kehosta.

c. Kolmas tutkimus toi ilmi, että matalatehoinen aerobinen harjoitus lisäsi joidenkin kuntoilijoiden ruokahalua. Tämän seurauksena heidän painonsa nousi.

Matalatehoinen harjoitus kuluttaa energiaa vain oman kestonsa ajan. Intensiivisen harjoituksen jälkeen rasvanpoltto on koholla tuntikausia.

Yleisesti ottaen:

Kevyt liikunta (syke 50-60% ) sopii erityisesti aikaisemmin liikuntaa harrastamattomille tai
pitkän tauon jälkeen uudelleen aloitteleville.

Kohtuukuormitteinen liikunta (60-70%) kehittää peruskestävyyttä.

Aerobinen harjoittelu (70-80%) kehittää sekä verenkierto- että hengityselimiä - kehon kyky kuljettaa happea lihaksille ja hiilidioksidia pois niistä paranee. Tällä alueella kannattaa harjoitella sellaisen, jolla jo on vähintään kohtuullinen peruskestävyys.

Anaerobinen harjoittelu (80-90%) kehittää lähinnä kykyä pilkkoa maitohappoa eli kestää liikkumista korkealla teholla ilman happivelkaa. Kilpaurheilijaksi aikovalle tai jo sellaiselle anaerobisen alueen harjoitteluun tulisi käyttää useita harjoituskertoja viikossa.

Yli 90%:n teholla tapahtuvaa harjoittelua suositellaan vain niille, jotka todella
tavoittelevat suorituskykynsä äärirajoja - ei koskaan tavalliselle kuntoilijalle.

Ravinnon merkitys:

Liikunta, on se sitten matala- tai suuritehoista, kohentaa lihaskuntoa, kehittää verenkierto- ja hengityselimistöä ja lisää energiakulutusta.

Tärkein pointti rasvanpoltossa on ruokavalio. Jos se on pielessä, rasvaprosentin pienentäminen tyrehtyy.

Summa summarum ... voit jatkaa suunnilleen entiseen tapaan.

Terveisin Arthuro

http://kuntoguru.com
http://kuntoguru.blogspot.com

#2
06.04.2011 19:40

Kiitos vastauksestasi Arthuro. Siinä oli paljon asiaa, taas olen hieman fiksumpi :)

Kävin taas polkemassa ja lähes samat arvot antoi mittari kuin eilenkin:

kulutus 517kcal, maksimi 193 ja keskiarvo 166.

Tärkein pointti rasvanpoltossa tosiaan on ruokavalio. Olen nyt reilun vuoden liikkunut säännöllisesti lähes viiden vuoden "liikkumattomuuden" jälkeen, ja painoa pudonnut noin 7-8kg. Liikuntaa en enää oikein enempää voi lisätä, joten nyt on kiinnitettävä huomiota siihen mitä suuhunsa laittaa, että saisi painon taas laskuun.. se tuntuu nimittäin jämähtäneen tuonne takalistoon :D

kirjaudu sisään jos haluat vastata