Jotain haasteellista!

96971
1. lokakuuta 2004 11:49

Olen harrastanut koko ikäni erilaisia jumppia, juoksua, hiihtoa ja välillä joukkuepelejä. Keskimäärin 2-4kertaa viikossa.
Nuorempana olin todella notkea, ja osaan vieläkin tehdä esim. kärrynpyörän.
Minulla on hyvä/erinomainen kunto ja haluaisin kokeilla jotain haasteellista!
Jokin taistelulaji kenties? tahtoisin olla notkea ja osata tehdä erilaisia hyppyjä, voltteja...
Mutta haluan myös jäntevän kropan.
Olen muuttamassa Jyväskylään ja mietin, mitä vaihtoehtoja sieltä lyötyisi.
Olen 18 vuotias tyttö/nainen ü 160cm 54kg.

Vastaukset: 26

#1
01.10.2004 12:34

Näillä perusedellytyksillä ja tavoitteilla suosittelen Hokutoryu jujutsua
http://www.jigotai.fi/ju-jutsu/

#2
01.10.2004 12:45

hmmm..

#3
01.10.2004 16:12

onko tämä laji kuin tehokas?
repiikö se kaiken energian irti vai onko se enemmänkin taktiikkaa?

#4
01.10.2004 16:14

opetetaanko siinä mitään puolivoltteja tms??

#5
01.10.2004 19:04

Jujutsu -treenit ovat heti alusta lähtien harjoittelukaverin iholla olevaa harjoittelua otteista irottautumisten ja torjuntojen kanssa. Ukemit eli pehmeät kaatumiset kuuluvat myös heti alusta lähtien opeteltaviin tekniikoihin.

Puolivoltit, kärrynpyörät sun muut ovat osana koordinaatio- ja kehonhallintaharjoitteita.

Oranssilla vyöllä mukaan tulevat heittotreenit imevät varmasti mehut huippukuntoiseltakin. Jotkut pitävät jo oranssivyön treenejä liian kovina ja vihreästä ylöspäin sinulla pitää olla rautainen pohjakunto pystyäksesi vetämään treenit täysipainoisesti.

#6
01.10.2004 21:24

Jos voltteja ja akrobatiaa haluat, niin Jyväskylästä löytyy muistaakseni vireä Taido -seura. Kannattaa käydä tutustumassa.

Näin äkkiseltään kriteerisi luettua se vaikuttaisi parhaalta lajilta tuohon tarkoitukseen.

#7
01.10.2004 22:32

Taidolta nuo vaatimukset minustakin kuulostaa. Tai wushulta. Jälkimmäistä ei kyllä taida Jyskylästä löytyä. Jutsu olis vikavalinta.

#8
02.10.2004 01:07

Ehdoton ääni taidolle. Jyväskylässä tosiaan on huippu-tason taido-seura. Ohjaajalista on aikamoista katseltavaa näin pienemmässä seurassa treenaavalle.

http://www.jigotai.fi/taido/

Taidoa voi treenata kevyesti tai rankasti. Jyväskylässä näyttää olevan aika paljon kilpailijoita ja tiedän heidän olevan kovakuntoista porukkaa. Luultavasti harjoittelu on ajoittain aika rankkaa ;-)

Alkeiskurssi on alkanut 14.9., joten jos olet jo ensi viikolla Jyväskylässä, niin saatat ehtiä vielä mukaan.


Toinen varteenotettavia laji voisi olla capoeira. Jonkin verran akrobatiaa (ainakin se kärrynpyörä...), ei kontaktia.


Ei jujuitsuissa mitään voltteja heitellä. Yleensä jujutsu-kaverit vain nauraa taidokoiden volteille, kun heillä on sentään äijä-laji, jossa tapellaan oikeasti. Jos ne puolivoltin eteenpäin joskus heitto-treeneissä hyppää, niin aika kauas jäädään esim. taidon akrobatiasta. Heittäähän jalkapalloilijatkin voltteja, mutta ei se tee siitä Selladun toiveiden mukaista lajia. Hokutoryu ju-jutsu on listassa loppupuolella tuota toivelistaa katsottaessa. Jyväskylästä löytyy tusina paremmin sopivaa lajia. Ihan hyvä laji johonkin muuhun, ei tähän.

#9
02.10.2004 10:32

Tarkemmin lueskeltuani Taidosta, se voisi istua Selladulle paremmin. Tuo vaikuttaa muuten varsin monipuoliselta seuralta tuo Jigotai.

#10
03.10.2004 03:24

selevä homma. mutta muutan jyväskylään vasta n.1kk päästä..so?

#11
03.10.2004 11:50

Yhden sekunnin googlettamisen tulos: http://www.jigotai.fi/taido/index.php

#12
03.10.2004 23:51

Jigotain linkki oli jo edellisessä viestissäni. Seuraava alkeiskurssi alkaa varmaan vuodenvaihteen jälkeen. Luulisin.

#13
04.10.2004 16:53

siistiä, vois alottaa sitten siinä vuodenvaihteen jälkeen, jos se tosiaan sillon alkaa :)
jotain muuta yrittää siihen saakka vaikka..

#14
05.10.2004 00:08

Mä aattelin muuten kokeilla capoeiraa. Paitsi ettei täällä järjestetä säännöllistä koulutusta, mutta käyn kattomassa tolla yhdellä viikonloppukurssilla. Vaiks se onkin ihan törkeän hintainen.

#15
06.10.2004 11:52

millasta toi capoeira on?

#16
06.10.2004 14:04

"Mitä on capoeira?

Capoeira on (afro)brasilialainen taistelulaji, jota voi ajatella myös tanssina. Lajin laajaan liikemateriaaliin kuuluu potkujen ja puolustusliikkeiden lisäksi näyttävää akrobatiaa. Capoeiran rento liikkuminen on kaukana itämaisten kamppailulajien kurinalaisuudesta. Suurin ero lienee kuitenkin se, ettei capoeirassa kamppailla tai tapella, sitä pelataan.

Pelaaminen perustuu pitkälti improvisointiin ja oveluuteen. Peli tapahtuu rodassa, jossa kaksi pelaa keskellä, muiden soittaessa ja laulaessa ympärillä. Musiikki ja rytmi ovatkin tärkeä osa capoeiraa. Erityisiin capoeirasoittimiin kuuluvat berimbau, atabaque, pandeiro ja agogô"

http://www.capoeiracapital.fi/info.html

Vihje: www.google.com

#17
06.10.2004 22:27

joo..no ehkä se taido kuulostaa parhaimmalta...

#18
09.10.2004 16:04

"Tuo vaikuttaa muuten varsin monipuoliselta seuralta tuo Jigotai."

Näin olen itsekin kuullut. Eräs kaveri treenaa Jigotain alaisuudessa judoa ja potkunyrkkeilyä. Saa muistaakseeni yhdellä maksulla (tai selvästi alennetulla) treenata molempia. Tuollaisia järjestelyjä tarvittaisiin lisää.

#19
10.10.2004 11:39

Muuten ehdottaisin Mikon tapaan Wushua, se kun aivan selvästi on paljon sitä, mitä tunnut hakevan. Mutta koska Jyväshyvässä ei sitä tarjota, ehdotan Marjiksen tavoin capoeiraa. Varmasti saa kehoa kyytiä ja opit mitä erilaisempia voltteja jne. (En tiedä paikkakunnan seurasta mitään, mutta laji sinänsä on paljolti sitä, mitä haet).

#20
09.11.2004 11:54

Taido kuulostaa kaikkein kiehtovimmalta... Pitääkö siinä olla jotain fyysisiä edellytyksiä sen harrastamiseen? Minkälaiset ihmiset yleensä harrastavat taidoa(jos näin voi sanoa=)? Harrastaako täällä kukaan kyseistä lajia?

#21
10.11.2004 15:30

Harrastat kuitenkin säännöllistä liikuntaa, joten fyysiset edellytykset ovat paremmat kuin monella muulla taidon aloittavalla. Jos kaikki raajat yms on kuitenkin paikoillaan.

Yrität ilmeisesti kysyä, onko taidon harrastajat tappelijoita tai muita räyhähenkiä. No ei ole. Tuon tyyliset henkilöt hakeutuvat muihin lajeihin yleensä parin alkeiskurssiviikon jälkeen.

Kontakti on taidossa hallittua, eli ikinä ei lyödä tai potkita täysillä perille. Ns. suorat tekniikat on kielletty, joten liikkuminen on nopeaa ja monipuolista. Se tekeekin taidosta niin hauskaa (ja räyhähengistä niin tyhmää, koska kylän suurimmalla hauiksella ei pärjääkään, koska pitää osata käyttää koko kroppaa).

Taido on muutakin kuin kamppailulaji. Se ottaa ihmisen huomioon kokonaisuutena, ja perustekniikoissa sekä liikesarjoissa on otettu huomioon kiinalainen lääketiede. "Joogat" tulee siis kaupanpäälle.

Tyttöjä ja naisia on seuroissa aika paljon. Viime kuussa eräässäkin koulutuksessa näytti yli puolet olevan tyttöjä.

Jos laji kiinnostaa, niin käy Jkl:n pääkirjastosta etsimässä Kamae-nimisiä lehtiä. Se on Taidoliiton julkaisu jäsenille. Puolet jutuista menee varmaan yli hilseen, mutta saat niistä tarkemman ja ehkä monipuolisemman kuvan lajista.

#22
17.11.2004 12:29

Sain selville, että seuraava alkeiskurssi Jyväskylässä alkaa 11.1.2005, aion mennä sinne sitten :)
Osaatteko arvioida kuinka paljon ensimmäisen puolen vuoden aikana kehittyy? Opetellaanko silloin vielä voltteja tms? Entä kuinka notkeus kehittyy?

#23
17.11.2004 19:39

Voltit ja puolivoltit todennäköisesti kuuluvat alkeiskurssin sisältöön. Niitä ennen opetellaan kuitenkin kuperkeikat ja kärrinpyörät. Puolivoltteja ja voltteja ei voi ihan heti alkaa opettamaan, koska suurimmalla osalla alkeiskurssilaisista ei riitä voima eikä kyky harjoitella niitä. Tosin takaperinvoltti on yksi helpoimmista ja kevyimmistä tekniikoista tehdä. Siis jos pää vain antaa periksi tehdä.

Notkeus lisääntyy todennäköisesti monessa nivelessä ja lihaksessa. Moni alussa mahdottomalta tuntunut asento menee minulla nykyään helposti ilman lämmittelyä - spagaatiin en kuitenkaan taivu paljonkaan paremmin, eikä ole tarvettakaan. Lihaskontrolli ja rohkeus tehdä erilaisia liikkeitä paranee myös.

Alkeiskurssin tärkein sisältö on kuitenkin muutaman perustekniikan, liikkumisen ja yhden liikesarjan oppiminen.

Itselläni vähintään pari ensimmäistä vuotta oli sellaista, että koko ajan ihmetteli kuinka vähän oli osannut pari kuukautta aikaisemmin. Puolen vuoden opiskelun jälkeen ollaan jo hyvällä mallilla perusteiden opiskelemisessa. Enää reilu kymmenen vuotta, ja musta vyö saattaa olla ansaittu ja perusteet hallussa.

#24
17.11.2004 20:03

Ei nyt enää taida liittyä aiheeseen, mutta ketjun ensimmäisestä viestistä herätti ihmetystä seuraava lausahdus:

"Nuorempana olin todella notkea, ja osaan vieläkin tehdä esim. kärrynpyörän."

Siis liittyykö notkeus ja kärrynpyörän tekeminen nyt millään lailla toisiinsa? Mielestäni ei. Vai meneekö tuokin nyt notkeuden ja ketteryyden välisiin käsityseroihin...

#25
18.11.2004 14:13

Kärrinpyörän tekemisessä auttaa ainakin kylkien notkeus. Jos lantio halutaan pitää koko ajan samalla tasolla etenemislinjan kanssa, pitää lantion ja kyljen olla tarpeeksi notkea. Aloittelijoilla suurempi ongelma on lihaskontrollin puute, jolloin ei kyetä nostamaan lantiota sivusuunnassa ja se tekee sitten kipeää. Hartioita ja lantiota avaamalla voi vähentää notkeuden tarvetta.

Nelosen mainoskatko-spoteissa se kärrinpyörän tekijä lähtee hyvin ylös ja hidastuksesta näkee mistä kohtaa pitää venyä. Alastulossa lantio hieman kääntyy auki (alastulo on vaikeampi).

Notkeus + lihaskontrolli + tasapaino = ketteryys?

#26
16.12.2004 22:11

Capoeira olikin mainittu. Itse olisin sitä erityisesti suositellut. Siinä paranee rytmitaju, koordinaatiokyky ja oppiii näyttäviä putkuja ja akrobatiaa. Lajista on vieläpä kaksi eri tyylisuuntaa, joten kaikille luulisi löytyvän jotain omaa.... Mutta näytätpä jo lajisi valinneen.

Toisaaltahan voisit kokeilla useampaakin lajia ja katsoa mikä tuntuu parhaimmalta. Monesti lajien esittelyn perusteella voi saada niin erin kuvan kun mitä laji todellisuudessa on...

kirjaudu sisään jos haluat vastata