"Hoover" ja "satanen" pannassa raskauden aikana?

120816
24. tammikuuta 2010 16:05

Onko kellään tietoa, sopiiko "huuveri" (eli "lankku") tai ns. pilates "satanen" raskauden jälkimmäisellä puoliskolla tehtäväksi? Löysin netistä ristiriitaista tietoa. Staattiset liikkeet kun voivat joidenkin tietojen mukaan aiheuttaa verenkiertohäiriötä (?) kohtuun.
Alaselkävaivaisena minua on kehoittettu jatkamaan keskivartalon harjoittamista "raskautetun tilani sallimissa rajoissa". Ideoita ja neuvoja saapi esittää.

Vastaukset: 2

#1
25.01.2010 21:15

Maalaisjärjellä sanoisin, ettei lankulle ole mitään estettä, tai satasellekaan. Ainakaan jos asento ei käy selän päälle tai se ei satu mitenkään poikkeavasti. En ole koskaan kuullut staattisten liikkeiden aiheuttamista verenkiertohäiriöistä kohdussa, mutta enpä ole ollut aiheesta kiinnostunutkaan. Ehkä sitten vain lyhyempiä lankkuja useampi setti? Saa sikiö välillä henkeä ;-)

Ja noin muutenhan syvien vatsalihasten vahvistamiseen on miljoona ja yksi liikettä. Esimerkiksi fysioterapeutin itselleni ohjaama yksinkertaisista yksinkertaisin eli ns. bussikuski: istu tuolilla, melko reunalla, ryhdikkäänä ja jalkapohjat tasaisesti tuettuna maahan. Käännä "häntä" koipien väliin eli lantio "alle ja pidä se siinä. Nosta hitaasti - huom! hyvin pieni liike - vuorotellen ensin toista jalkaa ilmaan, laske alas, nosta toinen. Säilytä koko ajan lantionasento ja jännitys syvissä vatsalihaksissa. Tämä nimenomainen siis treenaa sitä poikittaista syvää vatsalihasta.

Käsittääkseni pinnallisia vatsalihaksia (ns. suoria) ei kai suositella hirveästi treenattavaksi raskaana tai varsinkaan heti synnytyksen jälkeen, kun erkenevat toisistaan, mutta Ciru VARMASTI osaa kommentoida tähän :-D Ja muuhunkin. Kunhan pistin lusikkani soppaan.

Ja syviä lihaksiahan voi treenata myös dynaamisin liikkein eikä vain staattisin pidoin, verkosta löytyy paljon ohjeita.

#2
26.01.2010 13:17

Hoover, varsinkin polvet irti maasta vaatii melkoista ponnistelua syviltä vatsa- ja selänlihaksilta ja jos siinä on vielä vauvan, istukan, veden paino jota maanvetovoima vetää kohti lattiaa, niin liike voi olla liian raskas. Lisäksi hooverissa täytyy pitää aika voimakkaasti jännitys poikittaisella ja näin ollen hengitys on pintahengitystä. Kaiken tämän yhdistelmä tekee minusta hooverin liian raskaaksi ja kuormittavaksi liikkeeksi raskauden loppupuolella.

Syviä vatsa- ja selkälihaksia voi saa treenata kyllä raskauden aikana ja erityisesti lantionpohjaa, mutta niiden "pitojen" tulisi olla lyhytkestoisia ja minusta sellaisia ettei maanvetovoima vedä vatsaa kohti lattiaa. Itse ainakin koin sellaiset liikkeet tosi kuormittaviksi selälle ja se ei tuntunut hyvältä. Sen sijaan esim. mukkeliksen mainitsema liike on hyvä ja muut istualteen tehtävät liikkeet. Kun treenaat lantionpohjanlihaksia niin siinä samalla treenaat syviä vatsalihaksia. Suoria vatsalihaksia ei kannata treenata.

Neuvoja on monia ja sieltä viidakosta sitten valitset itsellesi sopivamman. Kehosi kertoo ihan varmasti, jos jokin ei sovi sinulle tai vauvalle. Sen verta fiksu luonnos ihmiskeho on. Sinun pitää vain kuunnella sitä.

kirjaudu sisään jos haluat vastata