Aerobinen ja anaerobinen?

13275
1002 1003 1003 56dcb9964a739ddcd83ff3cad360bc11efab5bf44d529485546f80967ad102b1 Ani
6. syyskuuta 2002 10:27

Moi!
Täsmentäkääpä minulle termejä aerobinen ja anaerobinen suoritus.

Tämän palstan keskusteluista saa sellaisen kuvan, että esim. lenkkeily, jumppa, pyöräily jne. ovat aerobista liikuntaa, joka ei kasvata lihasmassaa ja kuntosaliharjoittelu suurilla painoilla anaerobista, jossa lihasmassa taas lisääntyy.

CD-Fakta määrittelee aerobisen seuraavasti:

"Aerobinen urheilusuoritus: sen aikana urheilija ei kuluta enempää happea kuin kykenee sitä saamaan. Aerobista on esim. juoksu, jossa samaa vauhtia pystyy ylläpitämään minuutista tuntiin tai kahteen. Sydämen syke on kohonnut, mutta ei maksimaalinen."

Onko siis anaerobista liikunta, jonka aikana lihakset kuluttavat enemmän happea kuin sitä saavat ja sen seurauksena lihas menee maitohapoille eli kipeytyy?

Jos lihakseni kipeytyvät myös jumpassa, eikös suoritukseni tällöin ole anaerobista eli lihasmassani lisäänny? Vai miksi tällä palstalla moni sanoo, että "sen minkä salilla rakennat, sen aerobiselle tuhoat".

Mihin perustuu väite, jonka mukaan aerobinen liikunta "kuihduttaisi" lihaksia? Minulle ainakin kasvoivat kunnon pohjelihakset kesän kolmen kuukauden päivittäisen yli 20kmn työmatkapyöräilyn ansiosta, vaikka pyöräily onkin aerobista liikuntaa.

Asiaan liittyen: onko kuntosalilla mielestänne mitään järkeä käyttää sykemittaria, kun syke ei todellakaan pysy tasaisesti henkilökohtaisella zone-alueella, vaan sarjojen aikana pomppaa huimasti yli ja taukojen aikana painuu ali? Kyllähän mittari toki sen kalorin- ja rasvankulutuksen kertoo, mutta sekin ilmeisesti on jonkinlainen laskennallinen keskiarvo? Mittarin mukaan nimittäin tyhjällä mahalla tehdyllä aamulenkillä ei kulu poikkeuksellisen paljon rasvaa..

Vastaukset: 5

#1
06.09.2002 13:08

"Onko siis anaerobista liikunta, jonka aikana lihakset kuluttavat enemmän happea kuin sitä saavat ja sen seurauksena lihas menee maitohapoille eli kipeytyy?"

Eihän lihas voi käyttää enempää happea kuin mitä se saa. Kyse on hapettomasta energiantuotannosta jossa glukoosi muutetaan maitohapoksi. Eli lihakset kuluttavat enemmän energiaa kuin voivat hapella tuottaa.

Juoksussa, pyöräilyssä tms. voi hyvinkin olla anaerobisiakin vaiheita esim. ylämäen kohdalla. Mikään laji sinälläänhän ei ole aerobinen tai anaerobinen, vaan se riippuu tehoista.

"Asiaan liittyen: onko kuntosalilla mielestänne mitään järkeä käyttää sykemittaria, kun syke ei todellakaan pysy tasaisesti henkilökohtaisella zone-alueella, vaan sarjojen aikana pomppaa huimasti yli ja taukojen aikana painuu ali?"

Kysymys kuuluukin, miksi käytät sykemittaria salilla? Minä ainakin olen silloin tällöin ihan uteliaisuuttani pitänyt sykemittaria mukana salillakin ja tällöin se on ollut järkevää, koska uteliaisuuteni on tyydyttynyt.

#2
1002 1003 1003 56dcb9964a739ddcd83ff3cad360bc11efab5bf44d529485546f80967ad102b1 Ani
06.09.2002 13:35

... miksi tällä palstalla moni sanoo, että "sen minkä salilla rakennat, sen aerobiselle tuhoat".

Mihin perustuu väite, jonka mukaan aerobinen liikunta "kuihduttaisi" lihaksia? Täällä kehotettiin harrastamaan aerobista, kun joku kyseli vinkkejä pienentyäkseen, kun oli jo mielestään liiankin lihaksikas.

Onko juuri tuo hapeton energiantuotanto avainsana lihaskasvuun? Kyllähän mieheni minua lohdutteli jo taannoin, kun olin aloittanut säännöllisen liikkumisen ja jalat tuli jumpassa kipeäksi, että "älä huoli, lihas siinä kasvaa".

Kasvattaako mikä tahansa tarpeeksi tehokas liikunta lihaksia, jos ne kipeytyvät eli menevät maitohapoille? Onko avainsana juuri riittävä tehokkuus?

Ja olenko muka ihan rapakunnossa, kun saan itseni body-jumpassa kipeäksi...?

Vastauksena darvinistin sykemittari-kysymykseen: pidän mittaria salilla saadakseni selville suorituksen aikana kuluttamani energiamäärän. Yritän olla syömättä enemmän kuin kulutan.

Entäs osaako kukaan vastata, palaako tyhjin vatsoin suoritetulla aamulenkillä todellakin enemmän rasvaa kuin mitä sykemittari kertoo?

#3
06.09.2002 15:21

Aerobinen liikunta voi kuihduttaa lihaksia, jos on syönyt/tankannut liian vähän hiilareita jolloin niitä ei enää ole elimistössä käyttettävänä, vaan energiaa tuotetaan lihaksista ja rasvasta. Liikunnan tyypillä ei minun mielestä ole väliä, onko se anaerobista vai aerobista.


Kun lihakset kipeytyvät, niin silloin ollaan menty maitohapoille. Tämä tarkoittaa sitä, että liikunna teho on ollut niin kova, että hiilihydraateista muodostettu energia on muodostunut ilman happea muodostaen maitohappoja lihaksiin. Tämä on näkynyt varmaankin liikunnan aikana hengästymisenä.

Lihakset kasvaa, kun niitä rasitetaan. Minä en osaa sanoa kuinka paljon anaerobista liikuntaa/rasitusta vaaditaan lihaskasvuun, mutta jos treenaat jumppaa ja joudut maitohapoille, niin tällöin ei välttämättä lihakset kasva, vaan lähinnä kunto kasvaa. Lisäskasvua saadaan parhaiten voimanostoilla tietyntyyppisillä sarjoilla. Tässä on kysymys siitä, että halutaanko kiinteytysta, voimaa vai lihasmassan kasvua. Jumppa ei välttämättä lisää lihasmassaa/voimaa, ennemminkin tuota anaerobista kuntoa, eli sitä kuinka kauan/tehokkaasti jaksaa jumpata ilman että menee maitohapoille. Toki jumpissakin on lihasliikeitä, jotka kasvattavat voimaa/lihasta. Noin karkeasti, kiinteytystä tehdään pitkillä sarjoilla, voimaa kohtuusarjoilla ja lihasmassa lyhyillä lähes maksimitehoilla.

#4
06.09.2002 15:35

"Noin karkeasti, kiinteytystä tehdään pitkillä sarjoilla, voimaa kohtuusarjoilla ja lihasmassa lyhyillä lähes maksimitehoilla."

Oli kyllä tosi karkeasti. Lihasta ei voi kiinteyttää. Se joko kasvaa, pysyy ennallaan tai kutistuu. Ei kiinteydy. Ja ennemminkin sitä lihasta tulee lisää niillä "kohtuusarjoilla".

Ani: Lihasten kipeytyminen ei ole edellytys lihaskasvulle.

"palaako tyhjin vatsoin suoritetulla aamulenkillä todellakin enemmän rasvaa kuin mitä sykemittari kertoo?" Mitä tarkoitat. Ei kai missään mittarissa ole kulunutta rasvamäärää?? Aamulla tehdyssä harjoituksessa kokonaiskalorimäärästä on prosentuaalisesti jonkin verran enemmän "rasvakaloreita" eli keho ottaa suuremman osan energiasta rasvasta, kuin muualta.

#5
06.09.2002 16:31

..löytyy joistain Polarin sykemittareista. Systeemi toimii siten, että esim.: 10 km:n lenkillä juostessa sykealueella 150 - 160 kcal on 750, josta rasvan osuus n. 30% Taas sama matka, mutta sykealueella 120 - 130 kcal 600, josta rasvan osuus 55%

Eli mittari laskee kovemmalla kulutuksella rasvalle pienemmän prosentin ja taas matalammalla sykkeellä tehdylle alemman. Rasvan osuus kcal:stä on 20 - 60 mittareissa.

Johtopäätös: sama matka juostuna nopemmin kuluttaa enemmän kaloreita ja rasvaa. Sama matka hitaammin vie enmmän aikaa ja rasvaa palaa vähemmän;) Juostaan aamulla tyhjin vatsoin - ja lujaa..

kirjaudu sisään jos haluat vastata