Paleo-dietti.

+ aloita uusi aihe 116362
16. maaliskuuta 2008 09.43

Onko jollain täällä tarkempaa tietoa paleosta?
Pääpiireet ovat selvillä, salaattia ja lihaa, mutta käytännön kokemukset kiinnostaa.

Miten käytännössä toteuttaa: syödäänkö esim. aamiaiseksi kulhollinen salaattia ja paketti palvikinkkua, vai miten homma toimii? Entä onko määrillä merkitystä?

Entä miten käytännössä toimi, oliko hyvä olo, tuliko heikotusta, miten treenit kulki jne?

Vastaukset: 6

#1
16.03.2008 17:18

Paleo-koulukuntia tuntuu olevan kaksi. Toinen on ns. Neo-paleo ja toinen on perinteinen paleo. Perinteinen paleo noudattaa kivikautisen ihmisen ruokavaliota niin hyvin kuin vain mahdollista:
-ei viljaa
-ei maitoa
-tuotteet mahdollisuuksien mukaan luomua
-lihat rasvattomia
-paljon kasviksia ja marjoja

Neo-paleossa on mukaan otettu maitotuotteita ja käsittääkseni syödään myös rasvaisempia lihoja. Urheilijan näkökulmasta uskoisin maitotuotteiden helpottavan elämää huomattavasti.

Aamupala voisi pitää sisällään esimerkiksi:
-murskattuja pähkinöitä
-marjoja
-raejuustoa
-puolikas banaani pilkottuna

Reseptejä ja muutenkin hyvää tietoutta löytyy Cordainin kirjasta:
http://www.amazon.com/Paleo-Diet-Weight-Healthy-Designed/dp/0471267554/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=books&qid=1205680384&sr=8-1

Suomeksi reseptejä löytyy kirjasta "Melkein kivikautinen keittokirja": http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9525592855

Voin lainata kirjoja jos kiinnostaa.

Joku summasi paleon idean näin: "Zone dieetissä idea on määrissä, paleossa laadussa"

Paleo vaatii ehkä asteen verran enemmän suunnittelua ja reseptien ideointia kuin muut. Mutta juuri tuo laatuideologia kolahtaa itselle.

#2
16.03.2008 20:20

Joo, lainaa noi!

#3
18.03.2008 13:40

Unohdin kirjat kotiin, mutta satuitko huomaamaan kun uusimmassa Crossfit Journalissa oli videolinkki Nicolen (?) ravintoluentoon? Paleo vs. Zone Paleo (hyvä vs. huippuoptimoitu).

Paljon hyviä pointteja noinkin lyhkäsessä klipissä. Kuten, että zone paleo ei sovi kaikille. Ne jotka oikeasti haluavat hioa huippuajoistaan pois sekunteja näkevät hyödyt niin isoiksi, että jaksavat viilata ruokavaliotaan tuolla tasolla. Pelkkää paleota onkin sitten jo helpompi noudattaa. Toki sekin vaatii itsekuria, mutta näkisin että ruokavalio jossa on selkeät säännöt on helpompi kuin esim. pelkästään prosentteihin keskittyminen (zone). Eli ei tule ostettua edes niitä "kiellettyjä" ruokia. Jää jäätelöt kauppaan ;)

#4
26.03.2008 14:58

Uusimmassa Fighterissa näyttäis olevan artikkeli otsikolla Luolamies Rupponen, eli paleoasiaa olis tulossa.

#5
26.03.2008 18:03

Hyvä artikkeli olikin, joskin vähän torso.

Hienoa, että tuodaan esille myös muitakin näkemyksiä ravinnosta, ja kumotaan myyttejä kuten että pitää syödä jatkuvasti ja tarvitaan niin ja niin paljon hiilaria jne.

Jännä juttu muuten, Rupponen sanoi vetävänsä meri- tai himalajasuolaa ENNEN matseja. En ole koskaan kuullut sellaisesta.

#6
26.03.2008 19:02

Rupponen tiputtaa nesteet pois punnitusta varten ja uskoisin siihen liittyvän myös "suolapaaston". Sen takia luulen, että tuota suolaa vedetään ennen matseja jotta saadaan suolatasopaino mahdollisimman lähelle normaalia.

Pitää lukea tuo artikkeli ajatuksella - kommentoin sitten lisää :)

kirjaudu sisään jos haluat vastata