Metabolinen oireyhtyma

8144
1. heinäkuuta 2002 17:19

Mita mielta olette oheisesta artikkelista ja yleensa koko metabolisen oireyhtyman teoriasta? Ja Madamen dieetista?

Madamen kuuri auttaa kun kaikki menee läskiksi

Syöt kuin lintu ja silti lihot. Palturia ja itsepetosta? Ei välttämättä. Monia suomalaisia vaivaavassa metabolisessa oireyhtymässä hiilihydraatit, kuten sokeri ja leipä, menevät kirjaimellisesti läskiksi. Ja se asettuu nimenomaan keskivartalolle, mahaksi. Sen hävittäminen onnistuu hiilihydraatteja rajoittamalla!

Liikakilosi asettuvat vyötärölle, eivätkä tunnu lähtevän millään konstilla: ei mehupaastolla, ei vähäkalorisella dieettijauheella, ei elävällä ravinnolla. Kaikkea olet jo kokeillut. Mutta kokeile vielä yhtä!

Nykytietämyksen mukaan me nimittäin lihomme eri ruuista, kukin elimistömme ominaispiirteiden mukaan. Siksi myös laihdumme eri keinoin.


Aineenvaihduntahäiriö taustalla?

Keskivartalon lihavuus viittaa aineenvaihduntahäiriöön nimeltä metabolinen oireyhtymä. Se tarkoittaa sellaista haiman häiriintynyttä toimintaa, jossa hiilihydraattien nauttiminen aiheuttaa haimassa niiden määrään nähden liian suuren insuliinin erityksen. Insuliinin tehtäviin kuuluu auttaa glukoosiksi muuttuneiden hiilihydraattien imeytymistä kudoksiin. Tarjolla oleva glukoosi käytetään joko energiaksi tai jos sitä on liikaa, vararasvojen muodostamiseen! Osa hiilihydraateista menee siis kirjaimellisesti suoraan läskiksi.

Kun insuliinia metabolisessa oireyhtymässä erittyy liikaa, vain osa siitä tarvitaan käsittelemään glukoosia. Virattomaksi jäävä insuliini huutaa lisää työtä eli elimistössä syntyy makean himo. Joudutaan hiilihydraattikierteeseen. Lihominen jatkuu.

Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, ettei esimerkiksi mehupaasto pure metabolisesta oireyhtymästä kärsivään. Paastomehut ovat erittäin hiilihydraattipitoisia.

Amerikkalaisen arvion mukaan hiilihydraatit vaikuttavat jossain määrin epäsuotuisasti peräti 75 prosenttiin sikäläisestä väestöstä. Ehkäpä siitä johtuu se, että jenkit ovat maailman ylipainoisin kansa.


Suolistohiiva ja ylipaino

Jenkit ovat paitsi maailman lihavin kansa myös maailman hiivasyndroomaisin. Suolistohiiva eli candida albicans saa ravintonsa nimenomaan hiilihydraateista. Mahan turvotus pienenkin välipalan jälkeen, kipristykset, kouristukset, kurina ja alituinen ähmeä olo ovat hiivasyndrooman tavallisimpia oireita.

Metabolinen oireyhtymä ja hiivasyndrooma kulkevat usein käsi kädessä. Hiivasyndroomaan on kehitetty oma dieettinsä ja se puree myös metabolisesta oireyhtymästä kärsivien liikakiloihin ällistyttävällä tavalla.

Hiivasyndroomaisen ruokavalio on hiilihydraattirajoitteinen. Samaan ideaan perustuvat monet Amerikan tämän hetken suosikkidieeteistä, mm. Zone-dieetti.


Madamen dieetti

Ruoka-aineita ei tarvitse mitata tai punnita. On vain kiellettyjä, rajoitettuja ja sallittuja ruoka-aineita. Sallittuja ruokia pitää syödä paljon! Mutta muista: kielletyt ovat TÄYSIN kiellettyjä! Niitä ei saa nauttia missään muodossa, esimerkiksi kastikkeessa ei saa olla jauhoa eikä jogurtissa sokeria.

Kiellettyjä
Sokeri kaikissa muodoissaan, siis myös fruktoosi, xylitoli ja maltitoli sekä siirappi ja hunaja.
Jauhot, riisi, leipä, pulla, makaroni.
Olut, makeat viinit ja makeat alkoholijuomat.
Kuivatut hedelmät, pähkinät.
Kaikki maito, viili, rahka, raejuusto, homejuustot.
Kaikki hedelmämehut.
Kaikki hedelmät (paitsi meloni) ja marjat (paitsi mustikka, puolukka, mansikka), kaikki säilykehedelmät.
Peruna, maissi, punajuuri, porkkana.
Kuivatut pavut.

Sallittuja
Kaikki liha, riista, kana, kalkkuna, kaikki kalat, äyriäiset, munat.
Kaikki vihreät vihannekset sekä retiisi, lanttu, nauris, paprika, tomaatti ja kaikki yrtit. Hapankaali suositeltavaa!
Sienet.
Puolukka, mustikka, mansikka, melonit.
Voi, kasvisöljyt, majoneesi.
Vähä- ja keskirasvaiset juustot paitsi homejuustot.
Vesi, mineraalivesi, yrttiteet, tee ja (mieluiten) kofeiiniton kahvi.

Rajoitettuja
Keinotekoiset makeutusaineet, joista sopivat vain aspartaami (esimerkiksi Hermesetas Gold -tabletit ja Canderel-jauhe) ja sakariini-syklamaatti (Hermesetas-jauhe). Pakkauksen ohjetta ei saa ylittää.
Erityispiimät ja - jogurtit, joissa on maitohappobakteereja (Gefilus, Asidophilus, Rela) 2 dl päivässä.
Kirkas alkoholi, viski ja rutikuiva viini, joskus!
Hapankorput ja leseet , jos vatsa ei toimi.

Nyrkkisäännöt
1. Kokoa ateriat proteiinista (liha, kala, kana, muna, äyriäiset, juusto) + hiilihydraateista (runsaasti vihanneksia keitettynä tai raakana) + vähän voita, öljyä tai majoneesia niiden kanssa.

2. Välipaloiksi marjoja/ melonia ja jogurttia/ piimää.

3. Sallittuja ruoka-aineita voi valmistaa mielensä mukaan: keittää, paistaa, grillata, mikrottaa, höyryttää jne.

4. Käytä rajoitettuja ruoka-aineita vain jos et kerta kaikkiaan voi olla niitä ilman. Keinomakeutta juomiin mahdollisimman vähän! Jos haluat juoda alkoholia, viski vedellä tai kossuvissy menettelee, rutikuiva viini jotenkuten. Pysy kohtuudessa!

5. Syö paljon ja säännöllisesti! Ahmi sallittuja ruoka-aineita niin paljon, että nälkä varmasti lähtee ja pysyy poissa pitkään! Älä jätä lounasta väliin. Varaa illaksi joku herkkupala (mustikoita ja jogurttia, sellerinpaloja kermajuustolla, kesäkurpitsaa ja kalkkunaleikettä) ettei leivänhimo iskisi.

6. Ota yksi monivitamiinitabletti ja mahdollisesti kalkkilisää, jos hapatetut maitotuotteet eivät maistu.

Jos dieetti ei pure kolmessa viikossa, ei kohdallasi luultavimmin olekaan kyse metabolisesta oireyhtymästä, vaan siitä, että yksinkertaisesti syöt liikaa. Silloin kannattaa siirtyä kaloriajatteluun: kokeile hyvin vähäkalorista VLC-dieettiä, esimerkiksi perinteistä Nutrilettia tai uutta Modifastia.

Juttu kokonaisuudessaan tammikuun Kauneus ja Terveys -lehdessä.

Vastaukset: 4

#1
02.07.2002 11:00

"Metabolinen oireyhtymä on joukko erilaisia sydän- ja verisuonitautien vaaratekijöitä. Metaboliselle oireyhtymälle on ominaista keskivartalolihavuus sekä häiriöitä rasva- ja sokeriaineenvaihdunnassa. Siihen liittyy usein kohonnut verenpaine. Sen taustalla on liiallinen energiansaanti (liiallinen syöminen) ja vähäinen liikunta, jotka aiheuttavat liikapainoa. Myös perintötekijät vaikuttavat siihen, kuinka herkästi sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta häiriintyy.

Henkilöllä saattaa olla tietämättään metabolinen oireyhtymä vuosien tai vuosikymmenien ajan, ennen kuin se johtaa aikuistyypin diabeteksen puhkeamiseen, sydänveritulppaan tai aivohalvaukseen. Vaikka metabolinen oireyhtymä ei aiheuta oireita, se heikentää huomattavasti elämänlaatua ja elinennustetta, jollei mitään tehdä.

Lihavuus ja vähäinen liikunta vähentävät insuliinihormonin tehoa. Insuliinin tehon menetys johtuu ilmeisesti ainakin osittain lihasverenkierron heikkenemisestä. Alkuvaiheessa henkilön sokerinsieto heikkenee, mikä aiheuttaa kohonneita veren sokeriarvoja aterian jälkeen. Tästä seuraa usein väsymistä tai sokerin erittymistä hetkittäin virtsaan. Ajan myötä myös verensokerin paastoarvot kohoavat ja oireet (runsas virtsaamisen tarve, jano ja väsymys, herkkyys toistuville tulehduksille) pahenevat. Suurentunut veren insuliinipitoisuus ja liikapaino kohottavat myös verenpainetta.

Metabolisessa oireyhtymässä esiintyy myös rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Veren kolesteroli on lievästi koholla, mutta merkittävämpää on tämän kolesterolin huono laatu. siten. Se on tavallista pienikokoisempaa ja siten tukkii ärhäkkäämmin verisuonia. Lisäksi hyvänlaatuisen kolesterolin (HDL) määrä on vähäinen (alle 1 mmol/l tai osuus kokonaiskolesterolista alle 20 %) ja veren triglyseridirasvojen määrä lisääntynyt (yli 2 mmol/l). "
Ennaltaehkäisynä ja hoitona liikunta sekä terveellinen ruokavalio. Lääkehoitoon turvaudutaan jos em. keinot eivät alenna kolestrolia.

#2
0001 0001 0001 be1e20cd7b1491bf6f8af94808b1876c4249a0777a07acdacba562473bc778ad ss
02.07.2002 11:05

Wonder Women.....toihan kuulosta täysin NAURETTAVALTA....!!!!!!!!!!!!!!!

#3
02.07.2002 12:09

WW, toi oli kyllä ihan hömppäartikkeli.

#4
02.07.2002 12:57

Voinen siis jatkaa ruisleivan syontia hyvilla mielin!

kirjaudu sisään jos haluat vastata