MM-futiksen Off Topic -ketju + gallup

+ aloita uusi aihe 114471
7. kesäkuuta 2006 02.57

No niin, korkea aika avata jokin MM-futikseen jollain tapaa liittyvä tai ainakin lähtökohtaisesti siitä inspiroituva ketju. Koska asiallisen asiantuntevasti kisojen urheilulliseen antiin keskittyviä keskusteluja oikeasti JALKAPALLOSTA kiinnostuneille löytyy muilta forumeilta varmasti pilvin pimein (ja voihan keho.nettiinkin kaikin mokomin joku muu myös sellaisen avata), päätin itse kokeilla tämmöistä hölmöläisversiota, jossa jo otsikon mukaan on lupa heittää läppää nimenomaan asian vierestä. Jään uteliaana seuraamaan, kuinka pitkälle päästään, ennen kuin tässä sitten luiskahdetaan off topicin off topiciin, joka käytännössä onkin on topic (=kommentointia peleistä)... ;-)

Aloitan pienellä gallupilla. Kertokaapa kaikki kisoja vähänkään seuraavat, mitä joukkuetta/joukkueita kannatatte tai erityisesti seuraatte, ja miksi! Vaikuttavatko pärjäämismahdollisuudet, vai valikoituuko oma suosikkimaa ihan muilla perusteilla?

Itse fanitan Ranskaa ja Japania - luonnollisesti, kun muutenkin oma elämäni ja kiinnostuksen kohteeni ovat keskittyneet (Suomen lisäksi) erityisesti näihin maihin. Suurempaa menestystä en odota välttämättä kummaltakaan (Ranskalta kuitenkin vähintään alkulohkosta jatkoon pääsyä), mutta parhainta mahdollista menestystä tietysti toivon! Itse asiassa minua ei koko jalkapallo juurikaan kiinnosta, mutta sitäkin enemmän kisat tapahtumana, valtavana maailmanlaajuisena puheenaiheena.

Vastaukset: 7

#1
07.06.2006 03:01

Sitten juttua Ranskan maajoukkueesta. MC Aropupu kyseli /lumiukko/na toisaalla, "Onko joku Ranskan maajoukkueen pelaaja muka oikeasti ranskalainen?"

Siinäpä syvällisen filosofinen kysymys, joka kyllä kovasti täällä Galliassakin erityisesti (ennen pitkää vähemmistöksi muuttuvaa) valkoihoista väestönosaa keskusteluttaa. Määritelmiä ja mielipiteitä siitä, mitä on olla "oikeasti ranskalainen" (tai vastaavasti suomalainen, tai mistä kansallisuudesta nyt milloinkin puhutaan) riittää ymmärrettävästi joka lähtöön. - Kehtaisitko Aropupu muuten heittää kehiin oman määritelmäsi? Kuulisin kernaasti.

No, tarkastelkaamme kysymystä ensin kuivan asiallisesti. Silloin vastaus on tietenkin kaikki 23. Ranskan kansalaisia totta kai joka iikka.

Huvikseni tarkistin pelaajaesittelyistä kuitenkin myös kaikkien syntymäpaikat. Tämän perusteella voin kertoa, että ulkomailla syntyneitä Ranskan joukkueessa on kolme (3) pelaajaa 23:sta. Ei minusta kovinkaan suuri osuus; omaamatta vastaavia tilastotietoja kisojen muista maajoukkueista heittäisin lonkalta, että eiköhän melkein jokaisesta 1-3 ulkomailla syntynyttä löydy (jopa Japanin joukkueessa yksi, tämän myös tiedän enkä vain arvaa).

Eli täysin syntyperäisiä Ranskan kansalaisia 20/23, ja noilla kolmella Afrikassa syntyneelläkin tietääkseni ranska jollei ainoana äidinkielenä niin joka tapauksessa lapsesta lähtien hallussa.

Lisää tulkinnanvaraa tuovia mausteita sopassa ovat sitten (a) siirtomaahistorian peruina Ranskan valtioon (ja samalla EU:hun) edelleen kuuluvilta mertentakaisilla alueilta tulevat urheilijat, ja (b) manner-Ranskaan yleensä entisistä siirtomaista muuttaneiden siirtolaisten jälkeläiset toisessa tai kolmannessa polvessa.

Näiden mukaan luokiteltuna Ranskan joukkueessa näissä kisoissa on kohtaan (a) kuuluvia niin ikään 3 pelaajaa - oikeastaan yllättävän vähän - mutta lopuista sitten kuuluukin suuri enemmistö tuohon kohtaan (b), kaikkiaan 11. Eli laskemalla yhteen 3+3+11, vähintään etäisesti ulkomaalaistaustaisia ranskalaisia joukkueessa on peräti ainakin 17/23.

Sanon "ainakin", koska tarkempia tietoja kaikkien pelaajien sukuhistoriasta minulla ei sentään ole, enkä voi varmasti tietää, ovatko noilla lopuilla kuudellakaan varmasti esi-isiin asti kaikki juuret Galliassa - valkoihoisia kyllä, mutta onhan tänne aikojen saatossa jo Euroopan sisältäkin aika valtavasti ihmisiä muuttanut.

Ja nyt viimein villakoiran ytimeen. Sieltä kuuluu: ET ALORS ?, entä sitten?! Mikä oikeus kellään on väittää, että esimerkiksi nämä 17/23 ranskalaista olisivatkin jotenkin vähemmän tai "epäaidommin" ranskalaisia kuin 6 muuta?! Mikä oikeus kellään on kyseenalaistaa toisten saman maan kansalaisten, vieläpä maan kieltä äidinkielenään puhuvien yksilöiden kansallinen identiteetti ihonvärin, eksoottiselta kuulostavan nimen, syntymäpaikan, tai (mikä vielä naurettavampaa), vanhempien tai isovanhempien syntymäpaikan mukaan?!

Itse kyseenlaistaisin ennemmin niitä veronkiertäjiä, kansallisuudesta ja etnisestä taustasta riippumatta, jotka tulojen kasvaessa muuttavatkin yllättäen Monacoon... (Ranskan jalkapalloilijoissakin "monacolaisia" kieltämättä on, joskin tämän voi helpommin hyväksyä silloin, kun kyse sentään on oikeasti Monacon jalkapalloseurassa pelaavista).

Yhdessä pelaajaprofiilissa määritellään muuten Arlesissa (Etelä-Ranskassa) syntynyt ja Auxerressa (Keski-Ranskan Burgundin maakunnassa) huippupelaajaksi kehittynyt Djibril Cissé seuraavin sanoin: "puhdas burgundilaisen jalkapallon tuote". Jos gastronomiassa "Burgundin härkä" on käsite ja kaikkien lihansyöjien suuresti arvostama perinteinen laatutuote, tuota voitaneen pitää jotakuinkin yhtä kunnioittavana määritelmänä loistavasta urheilijasta. Hävetköön se joka väittää, ettei esimerkiksi Cissé silti muka "oikeasti" ranskalainen ole. (Niin, ja onhan muuten härkiäkin monen värisiä, mustasta valkeaan ja ruskeaa joka sävyä...)

#2
08.06.2006 15:03

Varsin perinpohjainen selvitys Ranskan joukkueen etnisistä taustoista Puzzlerilta. Hiukan yllättävää, että tällä kertaa noinkin vähän muualla kuin Ranskassa syntyneitä mukana. No, itse lähinnä mietin näitä tapauksia, että pelaaja itse valitsee missä maajoukkueessa haluaa pelata. Jos näyttää ettei mahdu Ranskan maajoukkueeseen, niin mennään sitten vaikka Senegalin jengiin pelailemaan. Tuolla kansalaisuudella ei sinänsä ole suurta painoarvoa tässä asiassa. Sehän nyt on nähty jo monessakin maassa, että kansalaisuus kyllä järjestyy, jos on riittävän hyvä tarjolla.

Cisseä ei muuten kisoissa nähdä, eikä varmaan tänä vuonna muillakaan pelikentillä. Cissen jalka napsahti (taas) katki harjoitusottelussa: http://www.youtube.com/watch?v=x-o4lC0B44Q&search=Djibril%20Cisse

#3
08.06.2006 21:38

Joo, noin ikävästi kävi Cissélle, yksi luottopelaaja pois pelistä ennen kuin edes kisat alkoivat :-( Katsoinkin tuota Kiina-pelin lähetystä eilen, kun tuli (tietenkin) pääkanavalta suorana. Pressakin paikan päällä todistamassa Zidanen viimeistä peliä kotimaan kamaralla.

Niin, siitä olen kyllä jokseenkin samaa mieltä, että urheilijoiden rahalla järjestetyt, nopeat kansallisuuden vaihdokset ovat aika vastenmielinen ja/tai naurettava ilmiö. En tosiaankaan arvosta esim. Qataria ja Bahrainia suurina juoksumaina, vaikka niiden lipun alla viime vuosina onkin (esim. Keniassa pohjustettua) menestystä niitetty. Siksipä mieluusti tongin näitä ranskalaistenkin taustoja, tietääkseni miten aidosti ranskalaisesta missäkin tapauksessa kyse on.

Tässä siis vielä tarkempaa tietoa tämänkertaisen joukkueen "ulkomaalaisista":
- Patrick Vieira on Senegalissa syntynyt, mutta muuttanut sieltä Ranskaan jo 8-vuotiaana ja edustanut ikänsä vain ja ainoastaan Ranskan maajoukkuetta ja eurooppalaisia seuroja.
- Claude Makelele on syntyisin Kongosta, mutta niin ikään koulutettu pelaajaksi Ranskassa ja edustanut aina Ranskaa & eurooppalaisseuroja.
- Jean-Alain Boumsong on syntynyt Kamerunissa, mutta häneenkin pätee muilta osin sama kuin yllä.

"No, itse lähinnä mietin näitä tapauksia, että pelaaja itse valitsee missä maajoukkueessa haluaa pelata. Jos näyttää ettei mahdu Ranskan maajoukkueeseen, niin mennään sitten vaikka Senegalin jengiin pelailemaan."

Kiintoisa kysymys tämäkin. Käsittääkseni missä tahansa maajoukkueessa pelaamiseen poikkeuksetta vaaditaan maan kansalaisuus (saa oikaista jos poikkeuksia on). Tässä Ranska vs. Senegal -esimerkissä kyllä kovasti epäilen, noinkohan noin päin vaihdoksia juurikaan tehdään - onhan nyt Ranskan/ minkä hyvänsä EU-maan kansalaisuus yleisesti ottaen HUOMATTAVASTI kovemmassa huudossa ja omistajalleen enemmän etuja tuova kuin jonkun afrikkalaisen valtion... Vaikea uskoa, että kukaan vapaaehtoisesti Ranskan passin esim. Senegalin passiin vaihtaisi.

Joskus kyse saattaa tietysti olla kaksoiskansalaisuudesta, jolloin ihminen tosiaan voi itse valita kumpaa kotimaataan edustaa, ja riippuu siis kummankin maan omista säädöksistä, miten äkkiä urheilija uuden edustusoikeuden saa. Näistä en kovinkaan tarkkaan tiedä, tutkiskelen asiaa Ranskan osalta jossain vaiheessa jos tässä oikein innostun.

#4
24.06.2006 23:38

Taitaapa olla niin, että futiksessa ei ihan koko ajan vaihdella sitä maajoukkuetta.

Muistaakseni 21 ikävuoteen asti saa kerran vaihtaa maajoukkuetta, jos on vaihtanut kansallisuutta, mutta sen jälkeen vaikka vaihtaiskin kansallisuutta, maajoukkueen vaihto menee aina Fifan käsittelyyn eikä suinkaan ole automaatti, vaan oletus on että sitä ei saa vaihtaa.

Siksipä puolalaiset ovat aika harmissaan esmes Klosesta ja Podolskista.

#5
26.07.2006 09:24

Italia voitti siitä huolimatta.

Satuin olemaan Roomassa finaalin aikaan ja mylläkkähän siellä syntyi. Jälkeenpäin maaleja ei niinkään näytetty tv:ssä, mutta Zidanen syöksyä tuntemattomaan minuutin välein.

#6
31.07.2006 12:33

Oli muuten finaaliottelu elämäni ensimmäinen jalkapallomatsi, jonka katsoin. Seurasin peliä ystäväni jalkapallopelituomarin kanssa, joten matsia katsellessa selveni moni asia tästäkin "kuningaslajista".

Ja sinipaitaiset voitti, mistä tietty plussaa.

#7
31.07.2006 17:27

Joo, niin voitti ja olivat selvästi paras joukkue. Olisi pitänyt se paras pelaajakin siitä joukkueesta valita, eikä annella joitain läksiäislahjoja entisille "suuruuksille"...

kirjaudu sisään jos haluat vastata