Alkoholismin raja?

95337
14. syyskuuta 2004 22:49

Saattaa olla hieman väärä foorumi...

Mutta ihan vakavasti puhuen:
Missä kulkee kohtuukäyttäjän ja alkoholistin raja (=montako annosta viikossa)?

En löytänyt googlettamalla mitään hyödyllistä ainakaan näin äkkisilteen.

Yhdestä läheisestäni siis vain olen huolissani..

Vastaukset: 22

#1
14.09.2004 23:22

naisella 6 annosta viikossa sallittu

tää tietäs ;P

#2
14.09.2004 23:53

Alkoholismia ei mitata pelkästään annoksilla.

Suurkuluttaja saattaa juoda enemmän määrällisesti kuin aloitteleva alkoholisti, mutta pystyy lopettamaan juomisensa esim. töihin selviytyäkseen. Suurkuluttaja ei siis välttämättä ole alkoholisti.

Alkoholistista tulee toki aikaa myöden suurkuluttaja, mutta määrää olennaisempi asia on syntyvä kemiallinen riippuvuus. Viinasta tulee isäntä ja juojasta renki.

Alkoholismiin kuuluu kaikkien elämän osa-alueiden asteittainen rappeutuminen alkoholin käytön seurauksena ja sen tosiasian kieltäminen, että alkoholi hallitsee elämää. Alkoholisti pettää sekä itseään että muita ja alkoholin kontrolloitu käyttö on hänelle mahdotonta. Alkoholisti ei siis voi ottaa ainuttakaan lasillista ajautumatta juomaan lisää.

Alkoholisti ei juo tullakseen humalaan siinä merkityksessä kuin me muut. Ei tullakseen nousuhumalaan, pitääkseen hauskaa tms. Alkoholisti juo tunteakseen olonsa normaaliksi. Aivojen kemiallisessa tasapainossa on tapahtunut pysyvä muutos, joka johtaa tähän.

Raitistuneellakin alkoholistilla ovat nuo riippuvuuskemikaalit aina valmiina odottamassa. Siksi vain parinkin lasillisen ottaminen vuosikausienkin raittiuden jälkeen yleensä palauttaa alkoholistin ennemmin tai myöhemmin siihen tilaan, jossa hän ennen raitistumistaan oli.

Lisäksi alkoholisti on altis muillekin riippuvuuksille, esim. unilääkkeille ja uhkapeleille.

Juomakäyttäytyminen ei vaikuta siihen, tuleeko ihmisestä alkoholisti vai ei. Kohtuukäyttäjä voi kehittää itselleen riippuvuuden eikä suurkuluttajasta välttämättä tule koskaan alkoholistia.

Joka tapauksessa alkoholismi on etenevä sairaus, johon avun hakeminen mahdollisimman aikaisin on tärkeää.

#3
14.09.2004 23:55

Silloin ei "normaali elämä(tm)" enää ilman viinaa _suju_ voi huoletta tunnustautua alkoholistiksi.

#4
15.09.2004 00:13

Hmm..

Kiitos vastauksista. Kyse on siis miehestä..

"Kohtuukäyttäjä voi kehittää itselleen riippuvuuden eikä suurkuluttajasta välttämättä tule koskaan alkoholistia."

Tuota jäin pohtimaan..
Hankala tilanne. Ihmistä ei voi välttämättä luokitella alkoholistiksi (ei fyysistä riippuvuutta -tiettävästi) tms. mutta "suurkuluttajakaan" ei kuulosta täysin ongelmattomalta titteliltä..

Entäs, kun alkoholimäärät pyörivät sellaisessa kolmessakymmenessä pullossa/viikko kuitenkin ilman varsinaista kovaa humalaa ja juominen haittaa MUIDEN elämää (ei siis ko. henkilöä itseään)? (Vai juovatko jotkut ihmiset ylipäätään normaalistikin tuon verran..?:O)

Mihinköhän tyypin voisi tässä tilanteessa "karsinoida".. Onko ongelmakäyttäjä ongelmakäyttäjä vasta silloin, kun viina on hänelle ITSELLEEN ongelma?

(Tosin mukana on myös ajattelutapa, että esim. baariin ei lähdetä ennen kuin on totaalisesti se kuuluisa takalisto siellä olalla..)

#5
15.09.2004 00:51

Mitä sitten on suurkulutus?

Terveysoppaat, nettilaskurit, terkkarit jne. antavat mielellään ohjeita siitä kuinka paljon saa juoda kerralla/viikossa/kuukaudessa, mutta tällainen tieto tuntuu jotenkin puolueelliselta. Noissa luvuissa on luonnollisesti mukana tietty osa propagandaa ja niissä on tehty rankkoja oletuksia henkilön painosta ja muista taustoista. Suosituksia tutkiessaan tuntee itsensä helposti deekuksi, kun saattaa joskus juoda jopa yli 6 annosta illassa. (hui)

Kuinka paljon pitää siis juoda jollain tietyllä aikavälillä, jotta alkoholin haittavaikutuksia alkaisi näkymään? En ajatellut kokeilla itse.

#6
15.09.2004 12:07

Yleensä mielikuva alkoholistista on sillan alla notkuva kaveri, joka juo Sobusta pullosta ja nukkuu yönsä ulkona. Tämä on vain toinen puoli totuutta, sillä alkoholisteja on myös toisen tyyppisiä. Nämä toisen tyyppiset alkoholistit hoitavat päivittäiset työnsä ja elävät "normaalia" elämää muuten, paitsi että heille viina kuuluu jokaiseen arkipäivään. He eivät vaan voi olla juomatta..

Voi olla, että viina kuuluu näiden henkilöiden arkipäivään esim työn kautta (edustaja, jotka kestitsee ja juottaa vieraita päivittäin), tai sitten he juovat lähes joka ilta normaalin työpäivän jälkeen.

Itse miellän alkoholin olevan ongelma silloin, kun se alkaa ohjata elämää ja haitata joko henkilöä itseään tai hänen lähipiiriään. Näin vanhempana olen alkanut ymmärtää sen, että alkoholia voi nauttia myös muuten kuin vetämällä örvelö-kännit. Juon keskimäärin 1 pullon viiniä viikossa, mutta sekin jakautuu useammalle päivälle. Nykyään kunnon humalahakuista juomista tulee harrastettua enää vain kahden käden sormilla laskettuna vuodessa.

Tuo 30 pulloa olutta kuulostaa aika paljolta, vielä jos se on täysin säännöllistä. Tuolla määrällä pystyy varmaan vielä hoitamaan omat työvelvoitteensa hyvin, mutta varmaan siitä alkaa olla jo haittaa lähipiirille.

#7
15.09.2004 12:25

Muuten olisin varmaan alkoholisti ,mutta olen liian nuuka. Yleensä kun juon niin juon muiden
laskuun tai sitten jotain kitkerää kotiviiniä jota kukaan muu ei edes pysty juomaan.

Baarissa juon naisten laskuun ,jos mahdollista, ja tarjoan taksia puoliksi. Tässä vaiheessa he ovat jo yleensä niin pyörryksissä "hävyttömästä" käytöksestäni ja kaatuvat käsivarsilleni.
Tupakkaahan en enää edes käytännössä polta joten siihenkään ei mene rahaa , ellei joku sitten halua tarjota ... :)

#8
15.09.2004 13:03

Surfaapa katsoman www.tukiasema.net

Sieltä löytyy aika paljon ja ihan hyvääkin tietoa alkoholismista ja noista käytön riskirajoista + testi ja kalenteri, joilla voi tarkkailla omaa (tai jonkun toisen...) alkoholinkäyttöä.

#9
15.09.2004 14:30

"Missä kulkee kohtuukäyttäjän ja alkoholistin raja (=montako annosta viikossa)? "

Mitään selvää rajaa kohtuukäyttäjän ja suurkuluttajan välillä ei tietenkään ole olemassakaan. Alkoholismi taas on oma erillinen sairautensa ja alkoholistit juovat hyvinkin erilaisia määriä kuten YaYakin mainitsi.

Suomessa yleiset suurkulutuksen rajat ovat miehille joko vähintään 7 annosta kerralla tai yli 24 annosta viikossa. Eli kaverisi 30 keskaripullon kanssa täyttää suurkuluttajan kriteerit. Suurkulutuksen rajat taas on määritelty sen mukaan, mikä vähimmäismäärä alkoholia selkeästi kasvattaa alkoholista aiheutuvien sosiaalisten ja terveyshaittojen tilastollista todennäköisyyttä.

Oletko Tilta maininnut ystävällesi huolestasi? Jos suinkin mahdollista, ehdota hänelle vaikkapa Päihdelinkistä löytyvien yksinkertaisten rasti-ruutuun-testien tekemistä. Niistä hän saa osviittaa onko hänellä aihetta olla huolissaan. Jos hän siis vastaa rehellisesti, valitettavasti alkoholismiin sitten liittyy voimakas itsensäkieltävä puoli, joka saa alkoholistin vähättelemään juomistaan ja sen seurauksia.

alkoholin juomisen luokittelu

#10
15.09.2004 14:57

Kiitos todella paljon neuvoista! Erittäin hyviä pointteja.

Täytyy sanoa, että tunnen olevani aika avuton tämän asian kanssa. Asiallisetkin neuvoni on jo pitkään luokiteltu lähinnä nalkutukseksi. Enkä kyllä mielelläni haluaisi turhaan koko hommaan puuttuakaan, mutta kun ne juttuun liittyvät sosiaaliset lieveilmiöt ovat erittäin ikäviä...

Noh, siksi nyt oikeastaan kaipailin juuri noita suurkulutuksen rajoja, että olisi jotain faktoja, joilla tyyppiä voisi herätellä.

Eiköhän tämä tästä.

#11
15.09.2004 15:48

Juoppo mikä juoppo tämä kyseinen mies. Tämä ei ole mitään solvaamista vaan suomalainen sana, joka kuvaa alkoholisoitunutta ihmistä.

"juominen haittaa MUIDEN elämää (ei siis ko. henkilöä itseään)?"

Tottakai se menee noin. Juominen ei koskaan haittaa häntä itseään, koska se on hänen elämänsä tärkein asia. Vasta, kun juominen alkaa haitata, niin sitten voi saada motivaatiota lopettamiseen.

#12
15.09.2004 16:13

"Päihdelinkki on hyvä paikka, ja AA-kerhoilla on muuten minun tietääkseni myös kerhoja alkoholistien läheisille, ehkä voisit sieltä saada neuvoja ihmisiltä, jotka ovat itsekin olleet samassa tilanteessa."

Oikeastaan Al-Anon, eli alkoholistien läheisien omat vertaistukiryhmät, eivät ole AA:n sivukonttori, vaan omia itsenäisiä ryhmiään. Yhteystietoja, kokousaikatauluja ja muutakin löytyy vaikkapa heidän nettisivuiltaan.

http://www.al-anon.fi/

Keiju:

"Juominen ei koskaan haittaa häntä itseään, koska se on hänen elämänsä tärkein asia. Vasta, kun juominen alkaa haitata, niin sitten voi saada motivaatiota lopettamiseen."

Noinhan se usein menee, jos kyseessä on alkoholisti, mitä kaikki yli 30 pulloa keskaria viikossa särpivät eivät kuitenkaan ole. Suurkuluttaja voi tarpeeksi hyvästä syystä muuttaakin juomatottumuksiaan.

#13
16.09.2004 15:21

Jos ukon tai vaikka akankin alkoholinkäyttö häiritsee elämänkumppania niin ei siinä heti pidä alkoholismistä alkaa puhua.
Varsinkin joidenkin naisten näkökulma asiaan on hirveän tiukka.Voi olla että Lauantai iltana ei kestä mäyräkoiraa vetää kuin puoliksi niin jo alkaa naputus ja mykkäkoulu.

Mä en ole mikään parisuhde neuvoja mutta kyllä em.kaltaisessa tilanteessa olis jonkin keskustelun paikka.Muuten elämä on ikävää kummallakin.

En oikein ymmärrä sitäkään että jos vaikka onkin ns.suurkuluttaja mutta käyttö (ja käytös käyttäessä) on hallittua niin miksi alkaa mollaamaan sitä ihmistä.Ei se ihminen sillä muutu toisenlaiseksi.
Pitäis osata hyväksyä se että toiset juo enemmän kuin toiset.

#14
16.09.2004 15:54

"En oikein ymmärrä sitäkään että jos vaikka onkin ns.suurkuluttaja mutta käyttö (ja käytös käyttäessä) on hallittua niin miksi alkaa mollaamaan sitä ihmistä."

Paitsi että Tilta kyllä kertoo "sosiaalisten lieveilmiöiden olevan erittäin ikäviä". Minusta se ei oikein kuulosta kuvaukselta hallitusta käytöksestä käyttäessä.

#15
16.09.2004 16:50

"Jos ukon tai vaikka akankin alkoholinkäyttö häiritsee elämänkumppania niin ei siinä heti pidä alkoholismistä alkaa puhua."

Ei ollutkaan nyt tarkoitus puhua _alkoholismista_. Enemmänkin pyrin ennaltaehkäisemään sitä, ettei siitä tarvitsisi puhuakaan. Tyyppi on parikymppinen ja yritän vain estää, ettei tämä ainakaan pahemmaksi tästä enää menisi.

Olen yrittänyt tuhannesti tästä keskustella ja tapojen parantamisestakin on ollut puhetta, mutta ei juuri käytännön näyttöä. Jos se olisikin se mäyräkoira lauantaisin, asia olisi totaalisen ok.

..mutta se on lähinnä sixpäkki päivittäin ja ei siinäkään vielä mitään, mutta kun silloin saa kuulla aina todella ikävää tekstiä ja kovempi humala taas johtaa siihen, että pelkät suulliset keinot eivät aina enää riitä aggression ilmaisemiseen.

Siis en nyt todellakaan halua "mollaamaan sitä ihmistä" tms. Kaius ilmaisikin jo hyvin: Eipä tuo kovin hallitulta käytöltä vaikuta... En myöskään ole tässä ketään "alkoholistiksi leimaamassa", vaan herättelemässä tyyppiä, ettei niin tarvitsisi koskaan tehdäkään.

Toivon todella olevani kaikkea muuta kuin se nalkuttava akka. Vaikea selittää, mutta uskon sietäneeni jo tähän mennessä paljon enemmän kuin olisi ehkä pitänyt.

Surullista, mutta pelkään että joke saattaa hyvinkin olla oikeassa: Ei se siitä mihinkään muutu.

#16
16.09.2004 17:00

"pelkät suulliset keinot eivät aina enää riitä aggression ilmaisemiseen"

En nyt tiedä onko kyse fyysisestä "aggression ilmaisemisesta" (toivottavasti ei), mutta näyttelijä Tiina Lymi sanoi Juoksuhaudantie-elokuvan ilmestymisen aikoihin varsin osuvasti:
"Yksikin lyönti on liikaa, mutta tietääkseni kukaan ei ole kuollut mäkättämiseen."

#17
16.09.2004 18:10

"Toivon todella olevani kaikkea muuta kuin se nalkuttava akka. Vaikea selittää, mutta uskon sietäneeni jo tähän mennessä paljon enemmän kuin olisi ehkä pitänyt."

Minä toivon, että et pelkää sitä nalkuttavaksi akaksi leimautumista, sillä alkoholin kanssa ystävystyneet ihmiset näkevät nalkuttavan akan, vaikka tämä olisi hiljaakin ja sallisi. Silloin et ole nalkuttava, kun ryyppäät hänen kanssaan ja sallit kaikkien rahojen menevän kaljaan varsinkin sitten, kun hän on harrastuksessaan kehittynyt pidemmälle.

Nämä suurkuluttajat yleensäkin suuttuvat/loukkaantuvat, jos muille ei kalja maistu, eikä hänen seurassaan kiinnosta juoda. Se korostaa heidän juomistaan ja yrittävät muille tarjoilemalla tehdä omasta juomisesta näkymättömämpää.

#18
17.09.2004 15:13

Ikävä kyllä tilta, et voi tehdä asialle juuri mitään. Nalkutus ei auta, jos kaveriasi "janottaa". Ei auta muuta kuin sanoa, että juo niin että "napa ratkuu" ja että "kastele nyt vielä takahampaas" jne.

Ja ikävä kyllä en ole vitsejä kertomassa. Jos on alkoholisti, juo hän niin kauan, kunnes tulee pohja vastaan, ja jokaisella on se oma pohja, jonka alle hän ei enää halua mennä. Pohja täytyy jokaisen alkoholistin itse löytää. ja toivottavasti löytää vielä sen jälkeen AA:nkin. Tämä on ainoa tie. Piste.

Tietoa AA-sta ja auttavasta puhelimesta: http://www.suomenaa.fi

#19
20.09.2004 16:07

Takavuosina ilmestyi sellainen kirja ku HULKKONEN "hullu suomalainen" tai jotain. Western-tyylinen sarja.
Hulkkosella oli iso pyssy ja iso krhmm...

Noh, joka tapauksessa siinä ne Terävän Antin eli Anthon Traven kanssa mietti että kaljan juontia ei lasketa ryyppäämiseks ollenkaan että se on täysin janojuomaksi laskettava asia.
Wiskin juonti vasta on ryyppäämistä mutta sitäkin pitää olla jatkunut päiväkausia.

Tätä kultaista ohjenuoraa mä olen kans pyrkinyt noudattaan: )

#20
20.09.2004 18:25

"Toivon todella olevani kaikkea muuta kuin se nalkuttava akka. Vaikea selittää, mutta uskon sietäneeni jo tähän mennessä paljon enemmän kuin olisi ehkä pitänyt."

Sinun ei tarvitse sietää enempää. Olet varmasti parhaasi yrittänyt ja kannat huolta hänestä. Et todennäköisesti voi kuitenkaan auttaa. Pelasta itsesi, ennen kuin itsekin sairastut henkisesti.

#21
24.09.2004 09:24

Sitä aina koettaa oikein kovasti olla olematta nalkuttava akka. Mutta ei sitä aina jaksa, jos poikaystävä katoaa useiksi päiviksi, väittää perheelle olevansa minun luonani ja minulle perheen luona. Sitten soittaa jostakin ja itkee apua kun ei tiedä missä on ja kohta toteaa: "Älä s*na soittele mulle tänne" ja lyö luurin korvaan. Tai kun se tulee kotiin´, on hukannut kaikki tavaransa matkalle ja oksentaa matolle vaikka "ei ole ottanut oikeastaan mitään". Tai lähtee kauppaan ja jääkin pihalle leikkimökkiin ryyppäämään. Tai alkaa heitellä tavaroita (ja tavaroilla..) kotona jos olettaa että jossain on vielä viinaa mutta se on piilossa. Ja kun kaikki toistuu aina uudestaan...

Onneksi ei ole pakko koko ikäänsä jaksaakaan. Nykyinen mieheni on erittäin hyvä, ellei täydellinen :) /sydän/


P.S. "vaurioita" voi tulla myös lähipiirille. Vasta hiljattain olen esim. oppinut, ettei tarvitse pelätä vaikka nykyinen mies ottaisi muutaman viskipaukun, kaikki eivät tule agressiiviseksi tai katoa, osa ihmisistä voi jopa lopettaa juomisen jossain vaiheessa iltaa...

#22
24.09.2004 09:50

Tukeahan voi, mutta vasta sitten kun äijä itse alkaa osoittamaan merkkejä halusta parantaa touhujaan.Nyt voit auttaa parhaiten ottamalla etäisyyttä, miten muuten hän huomaisi, että jossain nyt mättää ja pahasti?

Päättää et hänen puolestaan voi, eikä kukaan muukaan.

Ja tää nyt sitten perustuu kokemukseen ja mutuun :]

kirjaudu sisään jos haluat vastata