verenpaine ja syke

89737
13. heinäkuuta 2004 11:10

Hellou!

Osaiskohan kukaan kertoa verenpaineen ja sykkeen välisestä suhteesta? Sairastan itse verenpainetautia ja kaverini sanoi, ettei minun kannata käyttää sykemittaria koska ruudussa oleva syke ei ole tautini takia se oikea. Mitä hän tuolla tarkoitti, sitä ei osannut selittää, oli vain kuullut niin?
Nouseeko syke jos sairastaa verenpainetautia/korkeaa verenpainetta?

Voi olla etä aiheesta on jo täällä keskusteltu, muta en löytänyt haulla. Jos kuitenkin keskuteltu jo on, niin voisiko joku ketoa mistä keskustelun löydän, kiitos.

Aurinkoista päivää kaikille!

Vastaukset: 3

#1
13.07.2004 21:56

Sykkeen noustessa verenpaine nousee. Jos sairastat verenpainetautia välillä paineesi voivat käydä hyvinkin korkealla. En kyllä ymmärrä miten asia vois olla toisinpäin. Verenpaine ei vaikuta sykkeeseen. Syke voi olla korkea muusta syystä mutta suoraan sen ei pitäisi vaikuttaa sykkeeseen.

Yksinkertaisen testin mittarin luotettavuudesta voit tehdä mittaamalla pulssisi kaulalta ja vertaamalla sitä mittarin lukemaan. Kätevää eikö ;D

#2
14.07.2004 00:04

Rasituksen kasvaessa systolinen verenpaine (ns yläpaine) nousee, mutta diastolinen (ns alapaine) pysyy ennallaan tai laskee. Juuri tuon alapaineen laskun vuoksi liikuntaa on suositeltu verenpainepotilaille.
Korkealla verenpaineella sydänlihas joutuu työskentelemään kovemmalla teholla, vastushan on suurempi. Mutta ei sillä pitäisi olla vaikutusta syketasoon. Jos olisi, suunta olisi ylöspäin.
Sykemittari ottaa signaalinsa sydämen omasta sähköisestä toiminnasta eli EKG-signaalista. Täten, jos mitään muuta häiriölähdettä ei ole (lähetin huonosti kiinni, sähkölinja tms), mittarin antama lukema on juuri se sydämen lyöntitiheys.
Kaverisi on varmaan sekoittanut verenpainetautiin käytettävät lääkkeet sykemittarin lukemaan. Useimmat lääkkeet kun vaikuttavat sydämen sykkeeseen radikaalistikin. Esimerkiksi beetasalpaajat pudottavat sykettä. Tällöin yleiset suositukset liikunnassa käytettävistä syketasoista eivät päde. Listan vaikuttavista lääkkeistä ja vaikutussuunnista saat Kuntotestauksen käsikirjasta, LTS 2004. Voin sen sinulle lähettääkin.
Jos verenpaineesi on lääkärin hoidossa, voisit keskustella omista liikuntatottumuksista hänen kanssaan. Nimittäin kovin kovatehoista harjoittelua tai maksimiponnistuksia tai isotonisia harjoitteita ei yleensä suositella. Pelkästään ylävartalotyötä käyttävät lajit (kuten melonta) ovat harmaalla alueella. Jos kovatehoista harjoittelua tulee, olisi hyvä tarkistaa vp:n taso aina maksimisyykkeseen asti.
Toivotttavasti tuo aurinko tosiaan alkaisi paistaa pilviverhon takaa. Nyt jo 5:ttä päivää mökillä sadetta pitelemässä alkaa tympiä :-(

#3
20.07.2004 09:54

Hmm.. Joillakin tuntuu olevan se käsitys, että verenpainetautia sairastavan syke ei ole "oikeanlainen" juuri tuon sairauden vuoksi. Eli näin ajateltuna kaverisi varmaan miettii, että koska verenpaineesi ei ole normali, ei sykkeesikään voi siis olla normaali. Ja hän ehkä pohtii, että sen takia sykemittarin käytöstä ei ole hyötyä sinulle.
Selitinkö oudosti..?
Verenpaine ja syke ovat kuitenkin kaksi eri asiaa.. Moni vaan yhdistää ne näissä tilanteissa. Ystäväsi heitti sinulle hyvän "mustatuntuu"-diagnoosin, ei sen ihmeempää.. (Nimim. Verentautipotilaan lapsi)

kirjaudu sisään jos haluat vastata