Keskustelut » Urheiluvälineet » Juoksukenkä nilkkavaivaiselle?

Juoksukenkä nilkkavaivaiselle?

87289
18. kesäkuuta 2004 17:10

Hei,

Ystäväni kyselee seuraavaa, osaisitteko vinkata, linkata, auttaa asiassa?

"Mistä voisin kysellä ihan oikeasti asiantuntevan mielipiteen juoksutossuista??? Viisi vuotta vanhat juoksutossuni alkavat nimittäin olla pikkuhiljaa jo terveydelle vaaralliset (Nilkkojani vaivaava niveltupin tulehdus tuntuu alkavan/pahenevan uudelleen jokaisen juoksulenkin jälkeen), eikä normaalit urheiluliikemyyjät todellakaan vakuuta minua asiantuntemuksellaan.

Ongelmani on se, että astun enemmän jalan ulkosyrjälle (jalkapalloilijatyyliin), joka aiheuttaa ennen kaikkea varpaille suuren kuorman. Tuo tulehtunut niveltuppi kiinnittyy muuten juuri varpaisiin. Kun kerron tästä ongelmasta urheiluvälinekaupassa, myyjät tarjoavat vastaukseksi ongelmaani tossuja, joissa on pronaatiotuki. Minun käsitykseni mukaan tuo tuki päinvastaista ongelmaa; "Linttaan astumista" eli jalan sisäsyrjälle astumista. Lääkäritulkinnan mukaan tällainen tuki todennäköisesti vain pahentaisi astumisongelmaani ja tätä kautta nilkan kipuja. Mikä on totuus? Onkohan olemassa edes sellaisia tossuja jotka mahdollistaisivat edes sen puolikkaan maratonin juoksemisen jonain päivänä????

Tiedon muruset ja linkit ovat siis kullan kalliita..."

Lyyti

Vastaukset: 6

#1
18.06.2004 19:02

Vastoin yleistä käsitystä pronaatio ja supinaatio eivät ole vain jalkaterän sisä- tai ulkosyrjälle painottuvia kuormituksia vaan hyvin monimutkaisia jalkaterän luiden välisiä liikkeitä.

Siksipä niiden korjaaminenkin on aina jossain määrin onnen kauppaa. Äskettäinhän jossain säikeeessä ihmeteltiin asiantuntijoiden ristikkäisiä neuvoja näissä pronaatiokysymyksissä.

Jalan ulkosyrjälle astuminenhan ei sulje pois pronaatiotuen tarvetta, päinvastoin. Jalka näet usein keinahtaa tuon ulkosyrjäkontaktin jälkeen sisäsyrjälle linttaan, jolloin nilkka rasittuu ja koko liikeketju häiriintyy.

Mutta en ole jalkateräasiantuntija, kertokoot paremmin tietävät enemmän.

#2
18.06.2004 19:41

Moi,
oliskohan mitään apua jalkoihin ja askellukseen erikoistuneista fysioterapeuteista?? Ainakin tuolla Patrolin sivuilla on jonkunlaista listaa http://www.patrol.fi/asics.php?hid=685

En kyllä itse tiedä, millaisia ovat, mutta ehkä Asicsmalleista jotain tietävät??
t. xara

#3
19.06.2004 10:09

"Jalan ulkosyrjälle astuminenhan ei sulje pois pronaatiotuen tarvetta, päinvastoin. Jalka näet usein keinahtaa tuon ulkosyrjäkontaktin jälkeen sisäsyrjälle linttaan, jolloin nilkka rasittuu ja koko liikeketju häiriintyy."

Tuo on täysin totta. Nivelsiteiden revähdyksen myötä vasen nilkkani vääntää askeltani hieman yli jalkaterän. Eli siis ulospäin painottuva kuorimitus.

Ostin Asicsen Kayano -nimiset lenkkarit ja mielestäni ongelmani on TÄYSIN korjaantunut.

Piilomainontaa.

#4
21.06.2004 12:52

Normaalissa askelluksessa jalan ulkosyrjä tulee ensimmäisenä maahan. Näkemättä askelta on tietenkin hankala sanoa onko askel liian ulkosyrjäpainotteista vai onko vika kenties jossain muualla.

Jalkaterän iskunvaimennus on parempi silloin kun ulkosyrjä osuu ensimmäisenä maahan. Tästä seuraa luonnollinen pronaatio, joka on osa jalan iskunvaimennusmekanismia. Ylipronaatiossa nilkka kiertyy liian paljon sisäänpäin ja tällaisen jalan iskunvaimennus on myös heikompi. Heikentynyttä iskunvaimennusta ylipronaatiotilanteessa voi yrittää tiedostaen tai tiedostomatta korjata astumalla korostetusti jalan ulkosyrjälle. Tämä vuoksi monet liian voimakkaasti jalan ulkosyrjällä askeltavat kärsivät myös ylipronaatiosta. Myyjien arvauksessa saattoi olla siis jotain perääkin.

Yhtä hyvin kenkä voisi olla myös linttaan astuttu, joten askelluksesta tai kengän pohjan kulumisesta ei kannata vielä tehdä mitään päätelmiä millaiset lenkkarit kannattaisi hankkia tai onko tarvetta esim. tukipohjallisille. Fysioterapeutti osaa tietenkin katsoa askeleen antaa näihin vastauksen. Asiantuntevilta urheiluliikkeiltä saa myös luotettavaa apua kengän valintaan. Helsingin alueella tämä tarkoittaa käytännössä Megasporttia.

#5
22.06.2004 13:03

Asicsen fysioteraupetit voivat olla huono valinta sillä luulisi heidän koittavan myydä juuri asicsen tossuja. Jos juoksija kärsii supinaatiosta niin Asicsen suomessa myytävistä malleista löytyy huonosti tähän tarkoitukseen olevia malleja.
Itse olen törmännyt ainostaan Nimbus -tossuun ja sitäkin saa metsästää monesta liikkeestä ennenkuin sen löytää. Tosin eipä muutkaan merkit paljon parempaan pysty.

Mutta jos tossut ovat jo viisi vuotta vanhat niin ei niissä ainakaan mitää joustoa enää ole tai sitten käyttäjä on laiskotellut.

Paras, halvin mutta ehkä myös hankalin ratkaisu ongelmaan on hyvä jalkateräjumppa. Kaikenlaisia varpaiden kipristelyjä kantapää- ja päkiäkävelyjä jne. joka päivä niin suurin osa nykypäivän jalkavaivoista olisi hoidettu

Erilaiset tuet voivat auttaa mutta ilman kunnon jumppaa jalkaterä heikkenee entisestään ja ongelmat kasvavat

#6
02.07.2004 10:56

Uusimmassa Juoksija-lehdessä oli varpaiden kipristelyvinkkejä eli siis jalkaterän jumppaohjeita.

Samalla aukeamalla on myös juttua kenkien vaikutuksesta jalkaterän asentoon, askellukseen ja hyvinvointiin. Eli kannattaa siis huomioita myös millaisia kenkiä pitää jalassaan muuallakin kuin lenkkipolulla.

Itsekin olen tyytynyt tänä kesänä ihanien, korkeakorkoisten sandaalien sijaan jalkaystävällisempiin (mutta ei niin ihaniin) kesäkenkiin...

kirjaudu sisään jos haluat vastata

Keskustelut » Urheiluvälineet » Juoksukenkä nilkkavaivaiselle?