Kipu päkiässä

84637
25. toukokuuta 2004 18:28

Mikähän mahtaa ola vikana päkiässä? Päkiän etuosa etuvarpaan ja keskivarpaan tienoilta aristelee kävellessä aika pahasti. Venyttäessä tai käsin painaessa ei tunnu mitään erikoista. Lisäksi tuo vamma on siitä kummallinen, että se tuntuu välillä ja välillä ei. Myöskin kengät vaikuttavat paljon. Se tuntuu kipeämmältä aina juoksun tai pallopelien jälkeen.

Vastaukset: 11

#1
25.05.2004 20:01

Kuulostaa mahdollisesti plantaari faskiitilta eli kantakalvon tulehdukselta. Jalkapohjassa on kalvojänne joka kulkee kantapäästä päkiään. Kun se tulehtuu, kipu tuntuu yleensä jommassa kummassa kiinnityspisteessä.

Netistä löytyy pilvin pimein hoito-ohjeita englanniksi haulla "plantar fascitis" ja onpa noita jonkin verran suomeksikin.

Pirullinen vaiva, josta olen itse kärsinyt viimeiset kolme viikkoa. Tulee ja menee ja viimeksi kun kantapästä kipu loppui, huokaisin helpotuksesta, mutta liian pian. Kipu tulikin takaisin tällä kertaa päkiään. :-(

#2
26.05.2004 13:41

Kai se voisi olla tuollainen kantakalvon etupään tulehdus. Netistä selailin ja siellä kyllä melkein aina puhuttiin, että kipu on kantapäässä, ei päkiässä. Jossain mainittiin, että tuollainen vamma voi tulla myös päkiään. Jotenkin vaan kun katson tuon kantakalvon rakennetta kuvasta ja mietin miltä ja missä se kipu tuntuu, niin tuntuu siltä ettei tuo kantakalvo välttämättä ole syynä. Kipu tuntuu jotenkin erilaiselta, kuin miltä kuvittelen tuon kantakalvon tulehduksen tuntuvan.

Onko mitään muita veikkauksia mikä voisi olla vikana?

#3
26.05.2004 14:32

Melko todennäköisesti poikittaisholvin laskeuma. Tuolla alueella ei niin hirveän paljon muutakaan voi olla, ellei jotain tälliä ole tullut.

Hoitona poikittaiskaaren tuki (ns. pelotti) sekä jalkateräjumppa.

#4
26.05.2004 14:38

Miksi ei voi olla mitään muuta?
Itsellä oli taannoin juuri tuossa kakkosvarpaan kohdalla jalkapöydässä/tyvinivelessä rasitusmurtuma. Oireili lähestulkoon samalla lailla...

#5
26.05.2004 15:32

Joo, unohtui rasitusmurtumat, mutta sanoinkin, ettei kovin monia vaihtoehtoja ole, johon oireet täsmäisivät.

Eli kannattanee sulkea tuo rasitusmurtuman mahdollisuus pois käymällä lääkärissä.

#6
26.05.2004 16:00

plantaari faskiitilta oireilee yleensä silloin kun lähdetään liikkeelle. Kipu yleensä helpottuu, kun sitä rasittaa. Näin lievissä tapauksissa. Tietenkin jos se on oikein ärtynyt, niin kipeä on koko ajan. Luultavasti siellä on vain jokin pieni pehmytkudoksen ärsytystila tai venähdys. Siihen voisi kokeilla esimerkiksi voltaren -voidetta. Ärsytyskohta on sen verran lähellä ihoa, että tuo voide voi jopa imeytyä sinne asti.
Voi se rasitusmurtumakin olla. jos olet paljon juossut. Niitä tulee mm. juuri jalkapöydän luihin.
Tuntuuko kipu ponnistattessa vai jalan alastulovaiheessa? Entä venyttäessäsi jalkapohjaa?

#7
27.05.2004 01:11

Eli kipu tuntuu oikeastaan vain kävellessä. Juoksulenkillä en huomaa mitään ja pallopelejäkin pystyy hyvin pelaamaan, mutta sitten kun ottaa lenkin jälkeen tossut pois jalasta, niin kävellessä sattuu siinä vaiheessa kun päkiä ja varpaat on maassa.

En ole mitenkään erityisen paljoa juossut, tosin talvella ei tullut juoksulenkkeiltyä ollenkaan. Pelasin kyllä säbää ja futsalia talvella ja hiihdin.

Edelleenkään tämä ei noiden kuvausten mukaan oikein tunnu Plantaari Faskiitilta.

Noin viikon lepo lenkkeilystä ja burana ei ainakaan vielä ole tuntunut auttavan. Olen viime aikoina käyttänyt aika paljon samoja kenkiä. Kannattaisikohan koittaa laittaa tuo kenkäpari käyttökieltoon joksikin aikaa?

#8
27.05.2004 07:33

No eipä tuo sitten kovin vaaralliselta kuulosta, jos kerran pystyt juoksemaankin kivuttomasti. Urheilevan ihmisen vaan pitää pieniin kolotuksiin ja kipuihin sopeutua. Se on vaan merkki hyvästä treenistä. Niitä tulee ja menee. Jos se jokin vakavampi juttu on, niin sitten kipu jo pakottaa lepäämään.
Sen buranan syönnin voit lopettaa. Siitä ei luultavasti ole mitään hyötyä. Kunhan vain ärsyttää sun ruuansulatuskanavaa.
Ne pikku vaivat voi joskus kestää kuukauden kaksikin. Elävät ihan omaa elämäänsä...

#9
27.05.2004 09:59

Eli en halua pelotella, mutta noin tosiaan oireili mun rasitusmurtuma jalkapöydässä. Ensin kipu tuntui lähempänä jalkapohjaa, minkä vuoksi kuvittelin kyseessä olevan 'normaali' lihaskipu ja jatkoin treenaamista/pelaamista sekä teipin kanssa että ilman. Kipu tuntui alussa myös vasta kun otin tossut pois treenien jälkeen. Vähitellen kipu alkoi tuntua jatkuvasti ja lopputuloksena se, että kaikenlainen rasitus sattui. MRI:ssä löytyi rasitusmurtuma tuosta kakkosvarpaasta.
Tosin jos et ole paljoa juossut, niin tuntuisi oudolta. Turha sitä kuitenkaan on arvailla => lääkäriin.

#10
27.05.2004 10:45

"Urheilevan ihmisen vaan pitää pieniin kolotuksiin ja kipuihin sopeutua. Se on vaan merkki hyvästä treenistä. Niitä tulee ja menee. Jos se jokin vakavampi juttu on, niin sitten kipu jo pakottaa lepäämään."

Tota näinhän ei todellakaan aina ole. Itselläni on ollut alkuun melko minimaalisesti kipua tuottava vaiva. Lähinnä oli "pieni tunne". No, koska en tähän kiinnittänyt juuri huomiota - yritin katsoa ja kuulostella ja kun ei mitään selvää havaintoa tullut, niin ei siinä mitään. Sitten se menikin uuden lajin myötä *tosi* pahaksi ja lääkärissä kävin jne. Edelleen kärsin samasta vaivasta ja vaiva itse asiassa etenee ja leikkauspöytä häämöttää. NYT tiedän, mitä ne mun tuntemukset merkitsivät ja ne olisi ollut ehdottomasti sellasia, joiden vuoksi olisi vaadittu jo hoitoa ja toimenpiteitä. Mutta kun minäkin ajattelin, että kai se kipu sitten varoittaa.

Nyt olen luvannut itselleni, että en kovin kauaa katsele ja kuuntele kolotuksiani vaan menen urheilulääkärin pakeille. Maksan mielummin sen muutaman kymmentä euroa kerran (kaksikin) vuodessa kuin sitten 3000 euroa ja vuoden pilalle menneet harjoittelut parin vuoden päästä.

Ugh. Vuodatus ohi.

#11
27.05.2004 11:17

No joo. Niihän se tietenkin on. Mutta tiedäthän sanonnnan, että urheilija ei tervettä päivää näe. Tottahan toki jos vamma ärtyy pahaksi, niin se on hoidettava asianmukaisesti. Mutta ei kaikista pikku kivuista kannata huolestua. toki niitä pitää tarkkailla mihin suuntaan kehittyvät. Mutta kyllä sitä pikku vaivojen kanssa vaan pitää oppia elämäänkin. Varsinkin kun ikää tulee lisää.

kirjaudu sisään jos haluat vastata