Rauta ja diabetesriski

melkein 19 vuotta
yli 2 vuotta
1117
81032

Eilisessä Hesarissa uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan liiallinen raudansaanti myötävaikuttaa 2-tyypin diabeteksen puhkeamiseen. Sairastumisriski oli muistaakseni 2,7- kertainen verrattuna niihin jotka saavat sopivasti rautaa. Jutussa mainittiin myös että foolihapon ja B12- vitamiinin puutteen aiheuttamaa anemiaa hoidetaan usein erheellisesti määräämällä rautavalmisteita.

Ravinnosta on varmaan hankala kovin haitallisia määriä rautaa saada, mutta itse saan melkein jokaiselta lääkärireissulta mukaan muutaman paketin rautatabletteja (Retafer 100mg), ensimmäistä kertaa varmaan neuvolassa. Nyt mietityttää pitäisikö lääkärisetä ahdistella edes joskus ottamaan muitakin kokeita kun se perinteinen hemppa, kuten vaikka varastorautoja näin alkuun. Tälläinen 'varmuuden vuoksi kun oot niin kalpee'- tyyppinen kestösyönti hiukan arveluttaa, varsinkin jos aneemisuus voi johtuakin vaikkapa noiden foolin ja been puutoksista. Eipä sillä ettenkö luottaisi terveysaseman yleislääkäreihin kuin kallioon, mutta onko jollain muullakin mielipidettä?

Vastaukset: 9

1
20.04.2004 10:34

Ehdottomasti kannattaa ahdistella setää. Jos kerran olet jo useamman rautatablettipaketillisen popsinut (ja riittävän pitkinä kuureina = väh. 4-6 kk), eikä hemppa ole vieläkään kunnossa, voi vika hyvinkin olla jossain muualla.

En ehkä olisi niinkään huolissaan tuosta diabetesriskistä, jos ei muita riskitekijöitä ole kuin nuo rautakuurit, mutta muuten olisi kyllä paikallaan selvittää tuon matalan hemoglobiinin perimmäinen syy ja hoitaa se kuntoon.

2
20.04.2004 10:37

No niin, olipas hienosti muotoiltu kysymys. Lähinnä kiinnostaa onko kellään koskaan todettu anemian johtuvan foolin tai been puutteesta tai onko niiden lisäämisestä ollut apua oireisiin- vai määräätäänkö kaikille muillekin vain rautalisiä?

3
20.04.2004 10:44

Jahas, Tuutikki ehtikin jo välissä vastaamaan, kiitoksia!

Juu sedän ahdistelusta olen yhtä mieltä. Kuurit on epäilemättä olleet tarpeeksi pitkiä, vähintään puolet vuodesta niin kauan kun muistan, ja annostuskin varmaan riittävä (2*100 mg). Hemppa hiihtää yleensä välillä 100-130.

Diabetesriskistä ei ehkä pelkästään rautakuurin perusteella kannata huolestua, mutta kun siihen lisätään kakkostyyppi useammalla lähisukulaisella, pistää tuokin jo silmään.

4
20.04.2004 10:55

Siinä tapauksessa ehdottomasti heti ahdistelemaan!

Ei tuo 130 kyllä naiselle mikään hirveän alhainen hemppa ole, mutta jos se usemmiten pyörii tuolla 100 tietämissä, niin jossain varmaan on vikaa. Itselleni arvauskeskuksen lääkärisetä on kyllä onnistunut vakuuttamaan, että alhainen hemppa (112-125) on vain perinnöllinen ominaisuus, kun en kuulemma "edes näytä mitenkään aneemiselta". Mutta ei siitä ainakaan mitään haittaa ole, että tutkitaan kunnolla, missä vika on. Pitäisköhän itsekin ens kerralla ahdistella lääkärisetää vähän tehokkaammin /pohtii/.

5
20.04.2004 12:25

Raudanpuutteesta johtuva anemia on useimmiten mikrosytäärinen eli punasolut ovat pieniä. B-12 -vitamiinin tai foolihapon puutteesta johtuva anemia taas on megaloblastinen, eli punasolut ovat pieniä.

Jos tutkitaan pelkästään hemoglobiini, ei punasolujen kokoa saada selville. Usein tutkitaan kuitenkin verenkuva, jossa kone laskee punasolujen keskitilavuuden eli MCV:n ja näin päästää anemian tyypin jäljille. Toki tarkempi selvittely edellyttää myös muita tutkimuksia.

6
20.04.2004 13:22

Kun tunnut olevan alan naisia, satutko muistamaan minkälaisia viitearvoja punasolujen keskitilavuudelle on olemassa ja minkälaisen koodin taakse se verenkuvatuloksissa piiloutuu? MCV? Verenkuva on kyllä otettu, mutta tuo punasolujen koon määritys tuli kyllä ihan uutena asiana.

7
20.04.2004 13:32

Siis tietysti megaloblastianemiassa punasolut ovat SUURIA; painovirhe pahalainen iski.

Joo, punasolun keskitilavuus on MCV (mean corpuscular volume). Viiteväli (joka saattaa eri viiteaineistoissa vaihdella hieman) on esimerkiksi naisilla 85-98 fl.

8
20.04.2004 13:39

...todettu foolihapon tai B12-vitamiinin (tai molempien, en muista...) puutteesta aiheutuva anemia.
Alhaisen hempan (alle 120) lisäksi kuulemma valkosolut olivat alhaalla, lukemaa en tosin nyt muista (olisko 3?). Siitä se tunnistettiinkin.
Lääkkeeksi määrättiin Berexiä.

9
05.05.2004 23:15

Heipsun, pitää nostaa tää ketju ylös, ku Lumia niin kauheesti harmittaa, ku kukaan ei kuulemma kirjota hänen aloittamaansa viestiin.

Eli lisää kokemuksia tahi tietoa onko teillä aiheesta?

Lyyti

kirjaudu sisään jos haluat vastata

Kysymykset » Ravinto » Rauta ja diabetesriski