paistamisen öljyt

melkein 19 vuotta
melkein 2 vuotta
1534
69757

Joo on varmaan tullut ennenkin täällä esiin, mutta uutisryhmiä selaillessa tuli tällainen kommentti eteen:

"Rypsiöljy on tosiaan terveellisin mahdollinen ruokakaupasta saatava ja kotioloissa säilyvä öljy, mutta se pitäisi napanta kylmänä, esmes salaattikastikepohjana. Rasvahappokoostumukseltaan vielä parempi olisi pellavansiemenöljy, mutta se säilyy jääkaapissa tuoreena kevyesti liiotellen vain 1,5 h ;)

Lämmitettäessä kylmäpuristuksen etu menetetään (e-vitamiinia tuhoutuu) ja rypsiöljy on ylipäätään huono öljy paistamiseen koska se kemiallisen rakenteensa takia reagoi ahnaasti ilman hapen kanssa lämmittäessä => sen kanssa pitäisi napata paljon antioksidantteja (marjat, tee, parsakaali, kasvikset raakana). Kylmäpuristettu rypsiöljy on siis kylmänä mainio asia, koska siinä on valniina e-vitamiini, joka on tehokas antioksidantti.

Paistamiseen kannattaa käyttää mielummin oliiviöljyä, jonka rasvahappokoostumus on paljon rypsiöljyä heikompi, mutta joka on stabiilimpaa paistettaessa."

Eli onko ihan huuhaata vai ei? Kannattaisiko paistamisessa suosia oliiviöljyä rypsiöljyn sijaan? (Tai teflon-pannua kuten itse teen :->)
Ja mitenkäs sitten sen rypsärin rasvahappokoostumus (moni- ja kertatyydyttymättömät sekä tyydyttyneet) muuttuu paistettaessa, jos muuttuu mitenkään?

Vastaukset: 2

1
29.12.2003 04:57

Kestoaihe, joka kieltämättä putkahtelee usein pinnalle, mutta ei siinä mitään, toki sitä on keskusteltava siitä mistä kansa kohisee.. ;-)

Kun puhutaan kasviöljyjen, tai minkä tahansa elintarvikkeen antioksidatiivisista vaikutuksista, menee asia kohtuullisen monimutkaiseksi. Miksikö? Lähinnä siksi, että tämä on aihepiiri, josta vasta saamme tietoa ja josta on varmasti vielä paljon oppimatta.

Mainitsit tuossa että rasvahappokoostumukseltaan pellavasiemenöljy olisi parasta. Hyvä kasviöljy se on kyllä, mutta riippuu taas aivan siitä, mitä haetaan. Eli kaikki riippuu jälleen ruokavaliosi (rasvojen) koostumuksesta kokonaisuudessaan. Jos syöt kalaa usein ja otat vielä monityydyttymättömiä rasvahappoja lisäravinteista, ei kyseinen öljy enää välttämättä olekaan se paras vaihtoehto.

Kokonaisuus siis ratkaisee ja mikään kasviöljy ei periaatteessa ole toista parempi, kunhan rasvanlähteitä osataan yhdistellä riittävän monipuolisesti.

Yllä puhuimme siis vain
rasvahappokoostumuksesta. Voiko kasviöljyn arvoa sitten arvioida vain rasvahappokoostumuksen perusteella? Ei voi. Hyvä mittari se toki silti on. Tässä kohtaa tilanne meneekin monisyiseksi. Tulemme jälleen kasviöljyjen antioksidatiivisiin vaikutuksiin. Näitä kun ei ihan helpolla tuotteen etiketin tietojen perusteella mittailla. Kylmäpuristus toki on hyvä tae sille. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kylmäpuristuksessa säilytetään paljon muitakin hyödyllisiä partikkeleita, kuin antioksidattinakin toimiva E-vitamiini.

Vaikka täälläkin on ylistetty rypsiöljyä, on hyvinkin mahdollista, että oliiviöljyllä on "heikomman" rasvahappokoostumuksen sijaan verrattaen kuitenkin huomattavia antioksidatiivisia vaikutuksia.

Mitä tulee itse kasviöljyjen kuumentamiseen, niin tästä onkin toki jo puhuttu aikaisemmin esimerkiksi ketjussa oliiviöljy vs. rypsiöljy.

Lämpötilan noustessa 200 asteeseen monityydyttymättömien rasvahappojen rakenne alkaa muuttua. Sattaa syntyä mm. rengasmaisia yhdisteitä, yhteenliittymiä taikka hapettumistuotteita. Näiden imetyminen saatta heikentyä ja terveysvaikutukset muuttua haitallisiksi (mm. trans-rasvahapot, akryyliamidit jne.).

Lukuunottamatta trans-rasvahappoja, paistamisen yhteydessä syntyneiden yhdisteiden haitallisia vaikutuksia ihmiselle ei ole kuitenkaan pystytty selkeästi osoittamaan.

Rypsiöljy sisältää huomattavasti enemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja (omega-3 ja omega-6)kuin oliiviöljy, joten periaatteessa se soveltuisi huonommin paistamiseen, yllä lueteltujen syiden vuoksi.

Muistakaamme jälleen kerran kohtuus kaikessa. Ikinä rasvaa ei tulisi kuumentaa savuavaksi, mutta vainoharhainen ei kuitenkaan saa olla.

2
15.11.2015 18:10

Ainakin punainen palmuöljy on hyvää paistamiseen. Se sisältää paljon antioksidanttia.

kirjaudu sisään jos haluat vastata

Kysymykset » Ravinto » paistamisen öljyt