Keskustelut » Ravinto » MIksi alkoholi turvottaa?

MIksi alkoholi turvottaa?

622
23. huhtikuuta 2001 00:00

Osaisikohan kukaan selventää mihin perustuu alkoholin turvottava ja nestettä keräävä vaikutus? Kaikkihan ovat varmaan huomanneet, että krapulapäivänä on tolkuton jano. Tämä johtunee siitä, että alkoholi varastoi jotenkin nestettä soluihin luovuttamatta sitä aineenvaihduntaan(?). Miten? Ja varsinkin useamman päivän viihteen (juhannus, skimbamatkat..) jälkeen näkee selvästi, kuinka keho on turvonnut naamasta alkaen.

Netistä etsittäessä, törmää usein ns. propagandasivuihin, joissa todetaan ykskantaan, että keskaripullon jälkeen ei paluuta ole. Eipä taida pitää paikkaansa.

Miten muu vaikutus kuntoon ja lihasten kehitykseen? Ainakin joiden vitamiinien ja hivenaineiden imeytyminen vaikeutunee..? Näppituntuma kuitenkin on, että suurin haitta viihdyttämisessä on passiivinen tupakointi.

Pohdituttaa vain näin vapun kynnyksellä! ;)

Vastaukset: 6

#1
23.04.2001 00:00

Alkoholi on diureetti eli poistaa nestettä kehosta. Tästä johtuu jano. Turvotuksen syytä en tiedä.

#2
24.04.2001 00:00

Alkoholi sisältää pirusti energiaa, olisiko tällä mitään vaikutusta treenin nousuun?

Olen kanssa huomannut, että opiskelu on tehokkainta pienessä krapulassa. Silloin on yleensä niin väsynyt, että jaksaa keskittyä vain yhteen asiaa ja aivoilla on energiaa käsitellä asioita.

#3
24.04.2001 00:00

Oon kyllä kanssa huomannut tuon heikossa krapulassa tai kovan krapulapäivän jälkeisenä päivänä tuntuu lähtevän aika pirun hyvin. tämä koskee tietysti anaerobisia suorituksia, koska sydän ei pysy oikeen hölkässä mukana.

Turvotuksesta tulee mieleen eri alkoholijuomien eriasteiset turvotukset. Ymmärtääkseni jonkinlaisia empiirisiä testejä aiheesta on tehty. Miten on, turvottaako pirtu-novelle yhtä paljon kuin keskari?

#4
11.04.2002 14:36

en tiedä turvottaako alkoholi juuri tämän vuoksi, mutta ainakin silloin, jos diureesi on ylikierroksilla, eikä juo nestettä korvaamaan ylimääräisen nesteen erityksen, tulee turvotusta.

Yksi veikkaus olisi, että keho ei huonon nesteytyksen vuoksi pääse kuljettamaan kuona-aineita pois (vrt. esim. seisomatyötä tekevillä turpoavat jalat).

Veden juominenhan on yksi parhaista turvotuksen poistajista. Sitä, sitooko alkoholi vettä niin, että sitä ei pääse aineenvaihduntaan, en tiedä.

Käsittääkseni maksan täytyy polttaa alkoholi ennen kuin se pystyy polttamaan muita energianlähteitä.
En suosittele treeniä krapulapäivinä, esim. rytmihäiriöiden vaara. Koordinaatiokaan tuskin on parhaimmillaan. Puhumattakaan siitä kammottavasta hajusta, mitä erittää ympärilleen..
=)

#5
15.04.2002 19:18

Eli alkoholi toimii diureettina, kuten useat ovat jo todenneet. Vettä poistuu kehosta, koska munuaiset eivät saa sitä talteen erään hormonin (ADH eli antidiureettinen hormoni) toiminnan estyttyä alkoholin vaikutuksesta. Elimistö siis "kuivuu". Tämän kuivumisen johdosta solut luovuttavat solun sisältä nestettä kudoksiin, mikä siis ilmenee turvotuksena. Tämä ei ole täysin 100 % varma tieto, mutta lähes.

#6
15.04.2002 19:27

Ja se veden juominen auttaa juuri siksi, että se tasaa vesitasapainoa, eli lisää veden määrää, jolloin solujen ei tarvitse "luopua" omasta vedestä ja turvotus helpottaa. Myös nesteiden kierto vilkastuu.
Se jalkojen turvotus seisomatyötä tekevillä johtuu siitä, että laskimoveri ei pääse ylöspäin, jolloin se jää lillumaan jalkojen laskimoihin. Laskimot pullottavat verta, ja osa plasmasta imeytyy kudoksiin ja ilmenee turvotuksena. Samantapainen ilmiö kylläkin.
Ja vielä siitä treenaamisesta krapulassa. ÄLKÄÄ IHMEESSÄ! Se on hirmuinen rasite sydämelle, voi tulla sydänlihakseen tulehduksia ym. Ja vielä kun on kamala nestevajaus, niin elimistä ei tykkää. Lepoilua vaan.

kirjaudu sisään jos haluat vastata

Keskustelut » Ravinto » MIksi alkoholi turvottaa?