Voi vs. margariini

yli 19 vuotta
noin 2 vuotta
2616
52165

Tuossa aikaisemmassa keskustelussa pohdiskeltiin voin ja margariinin eroja lähinnä Heikkilän kirjan pohjalta. Itse en ole kyseistä kirjaa lukenut, joten sen antiin en ota kantaa. Joku kuitenkin kyseli, mitä Heikkilä tarkoittaa puolustaessaan voita ja kertoessaan, että "margariinista on poistettu luonnollisia aineita". Tässä aiheesta (taas ;-)) muutama sanaÂ…

Kasviöljyjen puristusmenetelmät vaikuttavat niiden ravintosisältöön. Tavalliset rypsi-, auringonkukka yms. öljyt on tuotettu menetelmällä, jossa öljy ensin puristetaan kasvista mekaanisesti käyttämällä liuotinta ja puhdistetaan sitten noin 200-asteisessa höyryssä. Menetelmä on edullinen ja tuottoisa, mutta valitettavasti vaikuttaa haitallisesti öljyn ravintosisältöön. Sen lisäksi, että öljystä poistuu monia makuun vaikuttavia tekijöitä, siitä poistetaan kokonaan esimerkiksi lesitiini, joka puolestaan on terveyden kannalta tärkeä ainesosa. Lisäksi prosessissa vähenee tai jopa poistuu suurin osa öljyyn luonnollisesti kuuluvista lukuisista antioksidanteista. Mitä enemmän öljyä käsitellään, sitä enemmän öljyn laatu kärsii.

Öljyjen kylmäpuristusmenetelmä puolestaan on sen verran hellempi, että öljyjen maku- ja ravintosisältö säilyy erinomaisena. Esimerkiksi kylmäpuristetussa oliiviöljyssä on kymmeniä eri antioksidatiivisesti vaikuttavia ainesosia tallella. Kylmäpuristettu öljy on kalliimpaa, mutta ehdottomasti ravitsemuksellisesti parempi vaihtoehto. "Tavallisissakin" öljyissä on toki paljon hyviä rasva-happoja (linoli- ja/tai linoleenihappo), mutta lukuisat muut terveyden kannalta edulliset aineet niistä sitten puuttuvatkin.

Kasviöljyistä puolestaan valmistetaan kasvirasvaa (=kovetettu kasviöljy). Margariiniteollisuus käyttää kuumapuristettua kasviöljyä, eli öljyä joka on jo käsitelty siten, että siitä on suuri osa hyödyllisistä ainesosista poistunut tai tarkoituksella poistettu (esim. lesitiini). Margariinin valmistuksessa tämä öljy käsitellään (yleensä) vielä toistamiseen: se kovetetaan muuttamalla öljyn vetysidoksia. Tosin sanoen, margariinia valmistettaessa jo kertaalleen käsitelty öljy käsitellään vielä kerran. Ja mitä enemmän öljyä käsitellään, sitä enemmän sen laatu kärsiiÂ…

Voi puolestaan on ns. "kovaa", tyydyttynyttä rasvaa, joka runsaasti käytettynä on haitallista terveydelle. Toisaalta voi on ehdotonta esimerkiksi paistamisessa; se ei korkeissa lämpötiloissa synnytä karsinogeenisiä aineita kuten tyydyttymättömät ja etenkin monityydyttymättömät rasvat. Lisäksi voi on siinä mielessä "luonnollinen" tuote, että siihen ei ole suolan lisäksi lisätty aineita, eikä myöskään poistettu mitään. Lisäksi voissa on myös monia hyödyllisiä ainesosia: hyviä rasvahappoja sekä esimerkiksi tulehdusreaktioita lievittäviä komponentteja.

Eli ehkäpä Antti Heikkilä tarkoitti kirjassaan suunnilleen tätä.

"Voi vastaan margariini"- keskustelussa törmää usein vain väittelyyn haitallisten trans- rasvojen mahdollisesta olemassaolosta. Itse en näe tätä kuitenkaan tärkeimpänä kysymyksenä. Margariini on pitkälle käsiteltyä, "synteettistä" rasvaa, josta on poistunut lukuisia terveyden kannalta tärkeitä aineita. Kylmäpuristetut kasviöljyt sekä voi ovat rasvoja suhteellisen luonnollisessa olomuodossaan ja lisäksi kylmäpuristetun öljyn ravintopitoisuus on ylivertainen näihin muihin rasvoihin nähden.

Mikä rasva sitten on paras rasva? Mikäli ajattelee niin, että rasva on jees, kun siinä on niitä tyydyttymättömiä rasvahappoja, niin siinä tapauksessa margariini riittänee. Mikäli taas haluaa nauttia hyvien rasvahappojen lisäksi lukemattomista muista terveyden kannalta edullisista ainesosista, kannattaa heivata margariini ja paistaa ruoka voissa ja/tai oliiviöljyssä sekä muuten käyttää kylmäpuristettua rypsi- ja oliiviöljyä (niin, ja sitä voita herkkuhetkiin).

Kesäterveisin,
Niira

Vastaukset: 24

1
# Ada
03.06.2003 14:25

Oli oikein mielenkiintoista luettavaa. Ehkä terveellisyys riippuu myös käyttötavasta ja tottumuksista.

Jos tahtoo välttämättä laittaa leivän päälle rasvaa, rasiamargariini on terveellisempää kuin voi. Ja jos ei syystä tai toisesta tykkää tai voi käyttää ruokaöljyjä (ei esimerkisi valmista ruokaa itse) niin rasiamargariinin käyttö leivän päällä on yksinkertainen tapa varmistaa, että edes jostain niitä hyviäkin rasvoja saa.

Leivinmargariineisssa on paljon enemmän noita kovetettuja rasvoja, joten jos tahtoo leipoa terveellisemmin, voi käyttää mahdollisuuksien mukaan kasviöljyjä/rasiamargariineja. Toisaalta terveellisesti syövä nauttinee rasvapitoisia leivonnaisia muutenkin harvoin, joten liekö sillä kovin suurta merkitystä...

Njoo, varmasti tuo kylmäpuristettu kasviöljy on terveellisin. Neito-niminen kylmäpuristettu rypsiöljy on tosi hyvää, siis mietoa, sitä laitan salaatinkastikkeisiin tai joskus valmiin, muuten rasvattoman ruuan sekaan.

Pähkinät, siemenet ja kaurahiutaleet sisältävät noita terveellisiä rasvoja sitten vielä luonnollisemmassa muodossa. =)

2
03.06.2003 14:32

Kotimaiset jääkääkaappimargariinit ovat ihan hyvä rasvan lähde. Piste.

3
03.06.2003 14:35

Käsitinkö oikein, että kylmäpuristettua rypsiöljyä ei kannata käyttää paistamiseen, vaan kylmäpuristettu syötävä valmiin ruuan kanssa?

4
03.06.2003 18:40

Heikkilä ainakin syö öljyt siten, että lisää ne valmiisiin ruokiin kuumentamatta.
Itsekin lorauta salaatteihin, raasteisiin öljyä. Kasviksien beetakaroteeni imeytyy paremmin luullakseni.

5
03.06.2003 18:47

Hei ja älkää nyt sitten unohtako pähkinöitä, joista saatte hyvät rasvat kaikkein "tuoreimmassa" muodossa, kuitujen ja (tosin hieman vajaiden, mutta kuitenkin) proteiinien kera! Plus että makukin on hyvä.

6
03.06.2003 18:50

Uups, sori Ada, sun viestisi jakautui mun näytöllä silleen kahtia, että toi vika lause (pähkinät, siement) jäi huomaamatta. Mutta siis tosiaan, pähkinät etc. rules! :-D

Kylmäpuristettu vehänänalkioöljy sisältää muuten poikkeuksellisen runsaasti e-vitamiinia.

7
03.06.2003 19:26

Flora + Kylmäpuristettu rypsiöljy ja pari kertaa viikossa lohta niin se on siinä ;))

8
03.06.2003 19:36

Heikkilän mukaan rasva on aivojen pääasiallinen rakennusaine. Jos sieltä puuttuu olennaisia rasvoja, tulee ongelmia.
Monet mielenterveysongelmat johtuvat rasvojen puutteesta.
Rasva-aineenvaihdunnan tasapainoittamisella ongelmista pääsee eroon. Masennuspotilaat ovat parantuneet yllättävän nopeasti.
*******************************
Älkää siis varatko aikaa mielenterveystoimistoon, kun apu löytyy kaupan rasvahyllystä!!

9
03.06.2003 19:41

Jep, rasvoilla on tärkeitä tehtäviä myös keskushermostossa. AHA:n ja USDA:n "vähemmän rasvaa, lisää hiilareita" -ohje on osoittautunut viime vuosituhannen pahimmaksi tieteelliseksi ankaksi.

10
03.06.2003 19:43

Montako ruokalusikallista rypsiöljyä päivässä on mielestäsi riittävä määrä varmistamaan riittävän linolihappojen saannin? Itse olen mättänyt kylmäpuristettua melkein ruokaan kuin ruokaan aamupuurosta lähtien ja päivässä tulee helposti tuollaiset 4-6 ruokalusikallista ;))

prode

11
04.06.2003 08:49

kyllä niihin mielenterveysongelmiin kuules vaaditaan hiukan muutakin kuin pelkkä rasvojen puute, eli enpä usko että öljyn kanssa lotraaminen parantaa kenenkään mielialaa ratkaisevasti!
Itse tiedän syöväni liian vähän rasvaa, mutta olen silti erittäin onnellinen ja tyytyväinen itseeni ja elämääni.

12
04.06.2003 10:13

Niira puhuu samoista asioista kuin Heikkilä. Rasiamargariinia suurempi ongelma lienee se leipä sen margariinin alla. Kun ei syö leipää ei tarvitse miettiä koko kysymystä. Pannulle voita, salaattiin kylmäpuristettua öljyä.

13
04.06.2003 10:14

Niin, ja pähkinöitä päivittäin!!!

14
04.06.2003 10:23

Ihankos totta tarvitaan? Kun sanot tuon Heikkilälle, niin sitten menee valistuksesi oikeaan osoitteeseen. Kirjoitin meinaan pätkän Heikkilän sanoin.

Ja tiedätkös, että skitsofrenikotkin voivat olla onnellisia. Ei onnellisuus ole tae, etteikö voisi olla ongelmia. Kaduillakin tapaa jatkuvasti hymy korvissa kulkevia mielenterveyspotilaita.

15
04.06.2003 10:52

Olen itsekin nähnyt onnellisia skitsoja ym. mielenterveyspotilaita, mutta vastaani ei kuitenkaan koskaan ole tullut satakiloista hymysuuta...Jälkimmäisillä luulisi nimittäin olevan nämä rasvansaantisuositukset vähintäänkin kohdallaan.

16
# Ada
04.06.2003 10:55

"Kun ei syö leipää ei tarvitse miettiä koko kysymystä."

Tämäkö on ratkaisu ravitsemusongelmiin?

Ainakin täysjyvärukiinen leipä on terveellistä. Ei sen syömistä kannata lopettaa siksi, että aivot meinaa mennä solmuun rasvakeskustelusta!

Nojoo, jos noudatat Atkinsin dieettiä tai jotain vastaavaa, niin sieltähän tuo mielipide viljan pahuudesta on peräisin. Olen minäkin joskus ollut atkins-uskossa puoli vuotta. Minulle se dieetti ei sopinut, lihoin ja voin huonosti. Se dieetti siis ei ole vastaus kaikkien ihmisten läskiongelmiin, niinkuin atkins-uskoiset helposti ajattelevat. :-)

17
04.06.2003 11:47

Noiden mielenterveyshäikkien puolella ei margariineista, pähkinöistä tai monesta muusta rasvaisesta ruuasta paljon irtoa iloa, kun omega-3 rasvojen (lähinnä EPA/DHA) saanti on se olennaisin asia ja näitä ei tuotteista löydy. Öljyissä omega-3 määrä vaihtelee ja joissakin määrä on olematon - tosin onhan noita eksoottisempiakin öljyjä joissa pitoisuudet ovat korkeat. Käytännössä kalarasvan lähteet ovat parhaita, mutta niissäkään ei pidä ampua yli jos käyttää valmisteita.

Ja tuskinpa omega-3 rasvojen puute on syy mielenterveyshäiriöihin, vaan altistava tekijä kun muutakin painetta on niskassa. ADHD:ssahan näyttö on hyvää, skitsofreniassa yms vasta vähän näyttöä. Mielenkiintoisin on ehkä raskauden jälkeisen masennuksen teoria, jossa on havainto (kuulopuhe toiselta tutkijalta) äidin aivomassan pienentymisestä raskauden ja imetyksen aikana, kun sikiö ottaa tarvitsemansa omega-3 eikä äidille jää mitään jos saanti on vähäistä - ahne jannuhan saattaa "ottaa" sitä myös aivoista. Omega-3 saannin ja aivomassan yhteyshän on sinällään kyllä osoitettu ja tämähän on ollut ihan evoluutiossakin yksi keskeinen askel ihmisille.

18
04.06.2003 12:41

Se, että vastaasi ei ole tullut satakiloista hymysuuta johtunee siitä, että ylipainoisilla on juuri näitä verensokeri häiriöitä tyydyttyneiden rasvojen ja nopeiden hiilareiden vuoksi.
Eli rasvaa tuskin otetaan pääasiassa hyvistä rasvoista vaan piilorasvoista.

Voin sanoa ylipainoisena, (vaikka en sataa painakaan) että varmasti hymyilen, kun verensokerini pysyy nykyään tasaisena. Luulenpa, että vähiten hymyileekin sellainen, joka jatkuvasti olemustaan kontrolloi ja kaloreita vahtii tiukasti, siinä tuppaa tulemaan useimmiten hammasten kiristystä.

19
04.06.2003 12:49

Patrik,

Onko kovanluokan asiantuntijoita nämä HK:n uuden lihavuuskirjan toimittajat/kirjoittajat..

http://www.humankinetics.com/products/showproduct.cfm?isbn=0736003282

..vai heitänkö opuksella naapurin mummoa...? :-)

20
04.06.2003 12:52

Kiitos Patrik asiallisesta ja valaisevasta kommentista. :)

Ja hyvät naiset älkääpäs nyt yleistäkö. Onnellisia (ja onnettomia) ihmisiä, jotka kuuluvat kaikkiin koko- ja sosiaaliluokkiin tulee aivan varmasti kaduilla vastaan, jos vaan kulkee silmät avoinna.
En tiedä Milia katselee, jos ei ikinä ole nähnyt satakiloista onnellista ihmistä...

21
04.06.2003 14:22

Atkins/Heikkilällä puoli vuotta joo, tippunut 12,5 kg. Heikkilähän sallii ruisleipäviipaleen aamiasmunakkaan oheen.

Jos syön aamulla kahden munan munakkaan, jaksan sillä mainiosti yhteen tai kahteen ilman nälkää. Jos syön kahden munan munakkaan + palan ruisleipää, vatsa karjuu yhdeltätoista.

Tällainen kroppa minulla vain on.

22
04.06.2003 14:39

Liikuntapuolella hyviä tyyppejä mm Andersen, Jakicic, Ainsworth mutta siihen ne nimet jää tuossa kirjassa. Ja Lohman kehon koostumuksen tutkijana on klassikko. Tuolta pohjalta veikkaan kirjan olevan peruskamaa.

Ei tietty tarkoita etteikö olisi ihan hyvä kirja, mutta vähän ihmetyttää että kirjan otsikko kuvailisi että kyseessä olisi kokonaisvaltainen eepos aiheesta, mutta varsinkin hoito on lähes pelkkää liikuntaa. Ei psykopuolelta tai ravinnosta juuri mitään. Liikuntapainotteinen lähestyminen tietty sopii HK linjaan ihan hyvin. Veikkaan että kirjan liikuntaosuudessa iso osa on makrotason liikunnan edistämistä eikä yksilö ole aina se keskeinen - tärkeää tämäkin, mutta käytännön vinkit jäänee vähiin. Tekijänimien perusteella veikkaan että arkiliikunta on isossa roolissa eikä niinkään kuntoliikunta.

Eli vastaus kysymykseesi: tilaa se ja heitä sillä mua ;)

23
04.06.2003 15:02

Minäkin ihmettelin tuota olematonta ravintopuolta :-() En ole vielä nähnyt edes koko kirjaa, mutta veikkaan, että esim. makroravintoaineidensuhteista tuskin puhutaan paljon mitään. Ja taitaa olla taas näitä väestöterveysopuksia sekä liian soft-core minun makuuni :-) Onneksi lähipäivinä tulee Execise Endockrinology, Biochemistry of Exericse X, Textbook of Work Physiology ym. mukavaa :-)

24
04.06.2003 16:14

Onko Patrik sama kuin noiden rasvanpolttoartikkeleiden kirjoittaja?

Erinomaisia artikkeleja. Niitä lukiessa ei kuitenkaan huomaa mitään minun ymmärrykselleni olennaista ristiriitaa näihin Atkinseihin ja Heikkilöihin, eli miksi näitä solvataan?

kirjaudu sisään jos haluat vastata

Kysymykset » Ravinto » Voi vs. margariini