Keskustelut » Kauneus » Narsismista

Narsismista

4049
19. huhtikuuta 2002 10:48

tässä taannoin Steelhead kyseli, onko hän narsisti halutessaan itselleen isot muskelit. Anteeksi, että vastaukseni hieman kesti. Ja sitä paitsi en nyt äkkiseltään löytänyt sitä ketjua, jossa kysymyksen esitit, joten aloitin uuden.

Suora vastaus suoraan kysymykseen: kyllä olet! Toisaalta... jokainen meistä on, enemmän tai vähemmän. On kysymys aste-eroista ns. terveen ja patologisen narsismin välillä.

Perinteisen psykologian (josta luonnollisesti voidaan olla montaa mieltä) mukaan narsismi on tila, jossa henkilö on niin syventynyt itseensä, että kyky olla vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa on heikentynyt. Narsistinen persoona on erityisen kiintynyt omaan peilikuvaansa (ja tällä ei tarkoiteta vaan sitä konkreettista kuvaa, joka kurkistaa peilistä sinne katsottaessa vaan myös sitä kuvaa, jonka narsisti ajattelee muilla olevan itsestään). Jako terveen ja vähemmän terveen narsistin välillä siis vähintäänkin hienovarainen, sillä jokainen meistä muodostaa minäkuvaansa suhteessa ympärillä oleviin ihmisiin, perheeseen, ystäviin ja muihin sosiaalisiin kontakteihin.

(Patologinen) narsisti on itsekeskeinen henkilö, jonka kärsii muihin kohdostuvan kiinnostuksen ja empatian puutteesta. Narsismi ilmenee yleensä suuruuden tunteena (äärimmillään narsisti tuntee itsensä luojaksi/jumalaksi) ja siihen liittyy voimakas näyttäytymisen halu mutta toisaalta myös itseviha ja häpeä. Narsisti kärsii itseymmärryksen puutteesta, minkä vuoksi omakuvan rakastaminen ei loppupeleistä tyydytä. Narsisti tarvitsee ihailevaa yleisöä itsetuntonsa vahvistamiseksi. Hän on riippuvainen yleisöstä, ei niinkään "aidoista" sosiaalista kontakteista. Heikon itsetunnon ja sisäisen epävarmuuden vuoksi narsisti nauttii saamastaan huomiosta ja ihailusta, mutta ristiriitaista kyllä, narsisti ei viime kädessä arvosta niitä, jotka häntä ihailevat.

Joissakin tutkimuksissa on väitetty, että kehonrakennus kehittää ja vahvistaa persoonallisuuden narsistisia piirteitä. Tämä voinee mahdollisesti pitää paikkansa, sillä erilaisissa kehon muokkaamisen tekniikoissa on ideologisella tasolla kysymys itseensä kohdistuvan kiinnostuksen jalostamisesta ja kultivoimisesta. Tämä ei välttämättä ole mitenkään negatiivista, eikä missään tapauksessa koske yksinomaan bodareita vaan se on helppo laajentaa koskemaan kaikkea sitä "ulkonäköteollisuutta", jonka keskellä elämme.

Eli, Steelheadille: sinua tuntematta on vaikea tietää, millainen "narsisti" olet. Ehkä edellä kuvatun lyhyen luonnehdinnan perusteella voinet tehdä omat johtopäätöksesi. =)


Vastaukset: 0

kirjaudu sisään jos haluat vastata

Keskustelut » Kauneus » Narsismista