juoksu ja ravinto

2993
27. maaliskuuta 2002 20:27

Heissan, harrastan juoksua n. 40-50 km. viikossa ja 7-15 km.kerrallaan, tavoitteena juosta maratooni kesällä. Nyt kuitenkin yritän saada painoa alemmaksi ja käytän sykemittaria jotta pysyisin rasvanpoltto-sykkeen puolella. Sopiva tahti itsellä on syke 130-140, ainakin näin uskon. Syömiseen yritän kiinnittää erikoisesti huomiota , haluisin saada joltain asiantuntijalta komenttia ruokavaliooni... aamupala 2 real-rouhetta+ aamupala kevyt juustoa ja tomaatti.
11.00 n 100 g. jotain tummaa pastaa johon lisään rkl olivi-öljyä.13.00 kaksi banaania kahvin seurana. 15.00 sama kun aamupalaksi.
18.00 lenkki, jonka jälkeen heti soija-jauho+kaakao+maito palautusjuoma ja n. tumnnin kuluttua tummaa pastaa n. 4 dl rkl. pestoa päälle tai rypsi/olivi-öljyä... Miltä tämä kuulostaa, tässä aika tyypillinen päivä. Joskin kerran viikkoon on herkuttelupäivä.
iso kiitos vastauksista...

Vastaukset: 17

#1
27.03.2002 20:31

Tuo "rasvapolttosyke" tuntuu istuvan jämerästi porukan mielissä. Vielä kerran: SYKKEELLÄ EI OLE MERKITYSTÄ.

#2
27.03.2002 20:50

unohtui mainita pituus168 ja paino59- 60 kg.
paino on nyt tasaantunut alun pienen nousun jälkeen, ja lihakset näkyy selkeämmin.
´joo, tuosta rasvanpolttosykkeestä on paljon mielipiteitä : )
nainen 31v

#3
27.03.2002 21:03

Aamupalaan sinun kannattaisi ottaa mukaan ainakin puuro ja vitaminiinit+kalaöljy. Sitten pastan kanssa olisi hyvä saada myös hieman proteiinipitoista ravintoa. Muuten ruokavaliosi näyttää aika hyvältä. Hiilaripainotteinenhan se on mutta niin pitää kestävyysurheilijalla ollakkin.

#4
27.03.2002 22:28

miksi sykkeellä ei ole merkitystä? pitäähän kehon nyt pysyä selvästi aerobisella puolella jotta rasvanpoltto olisi tehokkainta?

#5
28.03.2002 11:19

niin, miksi sykkeellä ei ole merkitystä ? Mitä tehdä sykemittarilla ylipäätä, kun suuri sen merkitys on harrastaa liikuntaa "oikealla" rasvanpoltto -sykkeellä.
Onko tämä uskomus siis täysin iso kupla ?
lisää mielipiteitä...
tuolla aiemmin keskusteluissa oli Anssilta mielnkiintoisia mielipiteitä kyseisestä aiheesta.

#6
28.03.2002 11:25

Mielipiteilläkö sitä pelataan? Ei kannata. Lisää faktaa, vähemmän mielipiteitä. "Eiku musta ainakin tuntuu siltä, että läskit palaa, jos oikeen kovasti ajattelen ja pulssi on tasan 84bpm..."

#7
28.03.2002 15:47

Eiköhän nuo sykemittarit ole pääasiassa sitä varten, että liikuttaisiin TERVEELLISILLÄ sykkeillä...Vaikka kyllä mäkin oo luullu, et on olemassa toi rasvanpolttosyke...Nyt mä kuitenkin motivoin itteni sillä, että liikkuu sitä sitten miten tahansa(ei tietty matelemalla), niin rasvaa palaa, toisilla siihen menee vaan enemmän aikaa kun toisilla.

#8
28.03.2002 16:41

Onko Anssilla muuten tietoa tälläisestä: luin tuossa äskettäin muutaman vuoden vanhan tutkimuksen jossa sanottiin että laihduttajan ei kannata 3-4 päivään odottaa painon alentumista, koska kestää sen verran ennen kuin rasva muuttuu nestemäiseksi ja paino rupeaa tippumaan? Kuulostaa kieltämättä oudolta, onko täyttä fuulaa?

#9
28.03.2002 18:19

Steelhead, tuo lukemasi väite oli kyllä pahinta potaskaa mitä olen ikinä kuullut :)

#10
28.03.2002 18:44

Yllättävää kyllä se ei edes ollut jenkkitutkimus, eikä mikään 60-luvun "fakta", vaan parisen vuotta vanha eurooppalaistutkimus.

#11
28.03.2002 18:50

Ei se voinut olla mikään tutkimusraportti, sillä em. väite on ihan järjetön ja vaatisi fysikaalis-kemiallisen maailman ulkopuolisia voimia. Voitko pistää sen jutun tänne ihmeteltäväksi.

#12
28.03.2002 21:34

sykemittarille on taatusti muitakin funktioita kuin pelkkä "rasvanpolttosykkeen" ylläpito. itse oon vuosikaudet käyttäny mittaria apuna erilaisia intervallityyppisiä ym. juoksutreenejä vetäessäni, eikä kertaakaan ole ensimmäisenä ollut mielessä rasvan mahd. tehokas polttaminen vaan treenin hyödyn maksimointi kunnon kannalta.

#13
28.03.2002 22:08

Sykemittarit on hyödyttömiä. Kello, matka ja oma olotila kertoo kaiken tarvittavan. Jos haluaa treenata tieteellisemmin kannatta hommata maitohappomittari.
Tai sanotaan niin, että sykemittarin avulla voi kerätä dataa harjoittelusta, mutta treenatessa kannattaa luottaa kelloon ja omaan olotilaan.

Sydän on tehty toimimaan sillä alueella, millä se toimii, eikä siltä alueelta pääse pois ilman lääkkeitä. Terveellä ihmisellä ei ole olemassa mitään EPÄTERVEELLISTÄ aluetta.

Toi rasvanpolttosyke-lekenda tulee varmaan siitä, että huonokuntoinen ihminen pystyy kuluttamaan enemmän matalatehoisilla liikuntasuorituksella. Eli jos pystyy juoksemaan 10 minuuttia, mutta kävelemään kaksi tuntia, kävely kuluttaa enemmän. Mutta toisaalta 10km puoleen tuntiin kuluttaa varmasti kokonaisuudessaan enemmän rasvaa, kuin kymppi tuntiin.

#14
29.03.2002 14:03

sykemittarilla saa tarkaa tietoa oman treeninsä tehosta,jos vain on selvittänyt itselleen omat sykerajansa.lisäksi pitää olla tieto minkälaista kuntotasoa(esim.keskimatkat) on tavoittelemassa ja minkälaisin keinoin(esim. mäkijuoksu).esimerkiksi omassa harjoittelussa palauttavien lenkkien teko ilman sykemittaria on erittäin vaikeaa,koska mieli tekee usein mennä lujempaa.erityisesti intervalliharjoittelussa,kuten minka sanoi,sykemittari on korvaamaton apu.
sykemittarin käyttö vaatii hieman vaivaa ja opettelua,mutta sen käytöstä saatavat hyödyt ovat varmasti näkyvissä tuloksissa.sen hankkiminen riippuu tietysti siitä kuinka paljon on valmis panostamaan omaan harrastukseensa.
käsitykseni mukaan viimeinen esimerkkisi 10km:in energian kulutuksesta ei pidä paikkansa=).mitä mieltä muut ovat?

#15
29.03.2002 14:12

Kylmiltään vois luulla, että pidempään aikaan menee enemmän energiaa, vaikka matka pysyy samana.

Ainakin, jos autolla ajaa 10 km tuntiin menee lööä enemmän kuin, että jos sen ajaa puoleen tuntiin. Totta toisaalta sekin, että jos sen vetää viiteen minuuttiin, niin kulutus kasvaa taas.

=> Kulutus ei ole lineaarisesti verrannollinen aikaan ja matkaan.

#16
29.03.2002 15:35

Totta kai nopeuden noustessa suorituksen vaatima energia nousee. Voi olla, että toi Mikon autovertaus pitää paikkan noin alhaisilla nopeuksilla, koska autoa ei ole suunniteltu käytettäväksi noilla nopeuksilla. Käytännössä kuitenkin autonkin kulutus kasvaa nopeuden noustessa eksponentiaalisesti (sama varmasti koskee juoksua).

Tietysti voi olla, että jos yrittää lyllertää kymppiä tunnin, niin luonnottoman hidas vauhti nostaa kulutusta.

Vaikka rajat olisivat selvillä, syke ei ole suoraan verrannollinen treenin kovuuteen, monilla rajat heittelevät päivien välillä huomattavasti. Ja toisaalta, kuinka moni sykemittarin haltia on valmis menemään mattotestiin kiusattavaksi ja maksamaan siitä.

Jos palauttavilla lenkeillä tekee mieli mennä liian lujaa, syy on liian kevyissä kehittävissä harjoituksissa, eikä jarruttamaan kehottavan piippauksen puutteessa.

En edelleenkään keksi ainuttakaan todellista syytä, miksi juoksijan pitäisi käyttää sykemittaria (ei voi edes juosta kesällä ilman paitaa, kun tulee miehellekkin pikinin rusketusraja selkään), mutta jos jotain motivoi liikkumaan se piippari ranteessa, niin hyvä!

Sanotaan vielä se, että minulla on vuosien kokemus treenaamisesta mittarin kanssa ja ilman. Kevätkunnossa kymppi kadulla menee vajaaseen 33 minuuttiin, mikä mielestäni on nykysuomessa ihan hyvä aika raskasrakenteiselle harrastelija juoksijalle.

#17
29.03.2002 23:55

kuinka niin syke ei ole verrattavissa harjoitteen kovuuteen?tietojeni mukaan juuri sykettä seuraamalla saa parhaan kuvan siitä millä rasitustasolla elimistö toimii.tosin sykettä ei välttämättä voi verrata eri lajien,kuten kuntosali harjoittelun ja juoksun välillä koska toinen pyrkii harjoittamaan hengityselimistöä ja toinen lihaskudosta.itselläni ainakaan en ole kyseistä sykkeen heilahtelua normaalioloissa päivien välillä huomannut.heilahtelu on hyvä singnaali juuri jostain hälyttävästä kuten flunssasta tai ylirasituksesta,jolloin harjoittelua huomaa vähentää.jalleen yksi sykemittarin puolesta puhuva seikka.

leposyke on erittäin helppo mitata,samoin maksimisykeen kykenee mittaamaan itsenäisesti vaikka kovan mäkiharjoitteen yhteydessä,eikä maksa mitään.sykkeessä pitkälläaikavälillä tapahtuvista muutoksista pystyy myös vetämään johtopäätöksiä oman kunnonkehityksestä ja se antaa tietoa esimerkiksi siitä mikä harjoittelumuoto on itselleen sopivin parhaan kehittymisen saavuttamiseksi.

omallakohdallani liian kova halu vauhtiin palautuslenkeillä ei johdu kevyistä kovista harjoituksista vaan yksinkertaisesti siitä,että nautin kovemmasta vauhdista.silloin syke auttaa pitäämään vauhdin sopivana milloin myös pohjakunto ja palautuminen pysyvät optimaalisina.

juokse vaikka paita päällä=)

tuloksesi kympillä on loistava.varmasti juuri kovan harjoittelurutiinin ja kokemuksen omaavana,tunnet kehoasi ja sen rasitustiloja niin hyvin että sinulle sykemittari on hyödytön.silti itselleni ja monelle muulle ei niin kovalle ammattilaiselle kuin sinä sykemittarista on varmasti merkittävää hyötyä,kun omat rajat eivät ole niin hyvin tiedossa.

kirjaudu sisään jos haluat vastata