Atkins Dieetti

melkein 20 vuotta
noin 2 vuotta
5007
29879

No joo, on pakko tunnustaa että sain kuin sainkin käsiini teoksen "Tri Atkinsin Uusin Painonpudotusohjelma" vuodelta 2000 ja luettuani sitä kuin piru raamattua jäivät päällimmäisenä mieleen seuraavat tohtori Atkinsin teesit:

1. Vanhanaikainen kaloriteoria "kuluta enemmän kuin syöt niin laihdut" ei pidä paikkaansa insuliiniresistanssin takia.

2. Myöskään sanonta "rasvat palavat hiilihydraattien tulessa" ei pidä paikkaansa.

3. Atkinsin tutkimusten perusteella "rasvat palavat rasvojen tulessa".

4. Kun hiilihydraattien määrä on alle 40 grammaa vuorokaudessa elimistö käyttää kehon rasvavarastoja hiilihydraattien korvikkeena. Laihduttaja voi jatkaa ketoosia turvallisesti niin kauan kun kropassa on ylipainoa mistä laihduttaa.

5. Urbaanilegendat huimauksesta ja sydämen rytmihäiriöistä välttää kun huolehtii riittävästä KALIUMIN saannista syömällä joka päivä salaattia ja vihanneksia. Lisäksi Atkinsin Dieetillä tulee syödä päivittäin yksi monivitamiinitabletti.

Kirjassa kuvatun ruokasysteemin mukaan kaupasta ostetaan tällaisia ruoka-aineita: Lihaa, kalaa, kanaa, juustoa, rypsiöljyä ja tuoreita kasviksia. Kaikki eläinperäiset ruuat tehdään käsittelemättömistä raaka-aineista eli ei osteta mitään palvikinkkua jossa on jopa 20 prosenttia painosta maissitärkkelystä.

Rasvalla mässääminen ei ole itse tarkoitus ja melko pian, viimeistään kuukauden kuluttua ruokavalion aloittamisesta sekä KOLESTEROLI että veren TRIGLYSERIDIT laskevat. Tämä taas perustuu siihen että kun kehossa ei ole hiilihydraateista alkunsa saanutta insuliinipursketta niin silloin tosiaan rasva palaa ketoosissa.

Kirjassa on paljon muitakin mielenkiintoisia ja hyvin perusteltuja ajatuksia. Saapa nähdä vieläkö tässä tulee käännyttyä takaisin atkinsilaiseksi ;)

Protsku

Vastaukset: 191

1
02.02.2003 17:38

Mietippä Protsku ennen "kääntymistäsi", että mistä otat energiaa tehokkaisiin anaerobisiin punttisuorituksiin?

2
02.02.2003 17:52

Rasvasta. Ja päästyäni laihdutusprojektin tavoitteena olevaan 85-90 kilon painohaarukkaan noin 31.12.2003 mennessä voisinkin siirtyä Ylläpitovaiheeseen jolloin aktiivikuntoilijat saavat nostaa hiilarit 100 grammaan päivässä!

Keskeisintä Robertin tutkimuksissa on se että hänen hoitamistaan yli 25.000 laihdutuspotilaasta 90% on ollut sellaisia henkilöitä jotka eivät kerta kaikkiaan laihdu hiilihydraattipitoisella dieetillä.

Ylläpitovaiheessa on siis paljon vapaammat kädet kun ei ole enää sitä rasvaa mistä laihduttaa.

3
02.02.2003 18:10

Tiesitkö, että rasva tarvitsee palaakseen ja tuottaakseen energiaa happea (aerobinen rasitus) ja anaerobisessa harjoituksessa ei happea ole ole käytettävissä. Kannattaa varmaankin nauttia ne sallitut 40-60 g hiilareita juuri ennen treeniä, ja vetää loppupäivä rasvoilla ja proteiineilla ;))

4
02.02.2003 19:02

Atkinsin em. kirjassa vuodelta 2000 on kerrottu lähdeviitteisiin perustuen kuinka amerikkalainen FDA vääristelee tieteellisiä tutkimustuloksia.

Säästöliekistä muuten sen verran että Atkinsin mukaan kyseessä on vain ja ainoastaan insuliiniresistanssi joka liian pitkään jatkuneena johtaa noin 5 prosentilla ihmisistä kilpirauhasen vajaatoimintaa muistuttaviin oireisiin.

Atkinsia on helppo laittaa lokaan sillä perusteella että "sehän on vain se huuhaa dieetti" mutta harva uskaltaa lukea em. kirjaa kannesta kanteen. Omasta puolestani totean että paras lukuelämys JO tähän mennessä laihdutuskirjojen saralta vaikka yli 50 sivua on vielä lukematta.

Tutkikaa ensin hyvät ihmiset ja hutkikaa sitten. Lähtökohtana on kirjan lukeminen eikä urbaanilegendoihin ja/tai nettisivuihin vetoaminen.

Protsku

5
02.02.2003 19:13

Atkinsin kirjassa muuten kerrotaan kuinka eräässä tähän mennessä kaikkien aikojen suurimmassa syöpätutkimuksessa, otanta 90.000 ihmistä monen vuoden ajalta, tehtiin johtopäätös että vähän hiilihydraatteja sisältävä dieetti altistaa paksusuolen syövälle. Samassa tutkimuksessa oli kuitenkin kokonaan sivuutettu sellainen tutkimustulos, että vastaavasti runsashiilihydraattisella dieetillä RINTASYÖPÄ lisääntyy selvästi.

Amerikkalaisten FDA siis kusettaa itseään näissä tutkimustuloksissa koska tämä instituutio on pitänyt nimenomaan rintasyöpää kaikista merkittävimpänä ruokavalion haittoihin liittyvänä indikaattorina.

Atkinsin vastainen kampanja alkoi FDA:n toimesta jo 30 vuotta sitten sillä perusteella että joku oli saanut huimausta ja sydämentykytystä. Syynä ei kuitenkaan ollut Atkins vaan riittämätön KALIUMIN saanti. Oikeaoppinen Atkins sisältää joka päivä kasviksia kaliumin saannin varmistamiseksi.

Toinen harhaluulo on se että oltaisiin koko ajan alle 20 grammaa hiilarit per päivä. Näin tehdään ainoastaan Aloitusdieetissä joka kestää 14 päivää.

On se kumma että ihmiset käyttävät 30 vuotta vanhoja argumentteja Atkinsia vastaan vaikka nämä argumentit olivat vääriä jo silloin...

6
02.02.2003 19:23

Kutri, tuossa Robertin kirjassa on esitelty lähdeviitteiden kera useita tutkimuksia joissa on ollut kaksi tai useampi testiryhmää samalla kalorimäärällä MUTTA vähän hiilihydraattia sisältävä laihdutusruokavalio on kerta toisensa jälkeen johtanut

a) suurempaan rasvaisen kehonosan menetykseen ja

b) laskenut veren kolesterolia ja triglyseridiarvoja.

Jos insuliiniresistansista kärsivä ihminen laitetaan 1.200 kalorin Paikkareille hän ei laihdu. Atkinsilla taas on mahdollista syödä jopa 2.000 kaloria vuorokaudessa niin että silti laihtuu 4-7 kiloa kuukaudessa. Tästä on useita tutkimuksia.

Tutkimuksissa on kuvattu tapauksia joissa Atkinsilla laihtuu jopa 2.500 kalorilla vuorokaudessa kunhan hiilarit pidetään niin alhaalla että elimistö pysyy ketoosissa.

Kun laihdutettavaa on enää jäljellä 5 kiloa tai vähemmän on mahdollista siirtyä asteittain aina aktiivikuntoilijan 100 grammaan hiilareita päivässä.

7
02.02.2003 19:25

Ja mitä parantuneisiin rasva-arvoihin tulee...

1. Laihtuminen parantaa rasva-arvoja.
2. Hyvien kasvirasvojen lisääminen ruokavalioon parantaa rasva-arvoja.

Atkinsia orjallisesti noudattavat lisäävät yleensä kasvirasvoja ruokavalioonsa ja vastaavasti myös laihtuvat dieetillä (koska ketoosi ja runsas proteiinin syöminen vähentää ruokahalua, yhden ravintoaineryhmän eliminointi väkisinkin rajoittaa ruokavaliota, jne.) --> rasva-arvot paranevat.

Fun fact: MIKÄÄN TAHO ei suosittele syömään nopeita hiilareita, sokeria jne.

Tähän asti Atkinsin ero muihin dieetteihin on ollut nimenomaan hiilihydraattien raju rajoittaminen muihin verrattuna (loppuelämän kestävällä dieetillä, valtaosalle Atkins on suositellut 40-60 g hiilaria päivässä), MUTTA jos Atkins nyt muuttaa suosituksiaan niin, että vain "nettohiilarit" ratkaisevat, käytännössä hiilareiden kokonaismäärä nousee tossa ylläpitovaiheessa lähemmäs terveysjärjestöjen yms. tahojen suosittamien dieettien hiilihydraattimäärää. Ts. tällöin Atkinsin dieetin erottaa muista dieeteistä ylläpitovaiheessa pelkästään nimi ja pari kummallista rajoitusta (esim. marjat) joille ei ole mitään muuta perustetta kuin väärästä lähtöteoriasta seuraavat väärät johtopäätökset.

8
02.02.2003 19:33

"Atkinsin dieetin erottaa muista dieeteistä ylläpitovaiheessa pelkästään nimi."

Kutri, olen lukenut tuota em. kirjaa melkein 300 sivua ja tähän mennessä Atkinsissa on ollut ainutlaatuista kaikkiin muihin ruokavalioihin verrattuna seuraava:

1.Ei mennä kaavan mukaan vaan haetaan omalle keholle sopiva hiilareitten taso Aloitusdieetin jälkeen. Elimistön ketoosia seurataan mm. apteekista saatavilla testiliuskoilla; käyn huomenna ostamassa tämän pakkauksen ja kyllä -- olen kolmatta päivää KALIUMIN saannin huomioivalla oikealla Atkinsilla.

2.Laihdutuksen lopussa ei pidetä kiirettä vaan viimeiset 5 kiloa laihdutetaan noin 6 kuukauden aikana.

3.Ohjelma ei lopu siihen kun tavoitepaino on saavutettu. Oman hiilaritason seuraaminen ja hienosäätäminen eri elämäntilanteissa jatkuu lopun ikää. Lisäksi Robert on ottanut sellaisen linjan että jo 2 kilon ylitys saavutetusta tavoitepainosta PITÄÄ JOHTAA takaisin Aloitusvaiheen diettiin ettei jouduta tilanteeseen jossa laihdutettavaa onkin taas jotain 8-10 kiloa.

Mikään muu ohjelma ei jatka tavoitepainon saavuttamisesta eteenpäin.

9
02.02.2003 20:10

"Mikään muu ohjelma ei jatka tavoitepainon saavuttamisesta eteenpäin."

Niinpä. Dieettejä kun ovat. Niiden ei ole tarkoituskaan olla normaaliruokavalioita. Normaaliruokavaliossa kun tulee tilanteen mukaan vaihteluita: joskus kulutus on suurempi, joskus tarvitaan nimenomaan hiilihydraatteja energianlähteenä (onhan olemassa tilanteita joissa rasva ei voi niitä korvata) jne. Atkins sopii laihduttamiseen - muttei ole siinäkään mikään "ainoa oikea" tapa - mutta normaaliruokavalioksi siitä ei kaikille ole.

Mitä taas tulee niihin tuhansiin, jotka eivät kertakaikkiaan laihtuneet "normaalidieetillä": jos dieetti on ollut tyyliä "ei-sen-väliä-mitä-syö-kunhan-syö-tosi-vähän", niin ... Keskiverto-ihmisen käsitys diettaamisesta kun on mitä on, esim. rasva nähdään jonkinlaisena demonina, jota ei missään nimessä saa nauttia. Varmaan Atkins "unohtaa" kertoa näitten tutkittavien taustoista ... ;-)

10
02.02.2003 20:15

Toivon että lainaat em. kirjan käydessäsi seuraavan kerran kirjastossa ja opiskelet sitten käsitteet insuliiniresistanssi ja lipolyysi. Kannattaa myös tutustua kilpirauhasen vajaatoimintaan ja aikuisiän diabetekseen.

Atkins ei ole vain laihdutusajan dieetti, kyllä se on tarkoitettu Ylläpitovaiheen osalta elämäniän kestäväksi. Ja muistakaa että Robert on koulutukseltaan sydänlääkäri eli lähtökohtaisesti kaikki perustuu veren kolesterolin ja triglyseridiarvojen laskemiseen. Ubaanilegendat pyörtyilevistä atkinsilaisista ovat peräisin 30 vuoden takaa ja johtuvat huonosti luetuista dieettiohjeista -- KALIUMIN saanti varmistetaan syömällä kasviksia joka päivä.

11
02.02.2003 20:45

Niin ja insuliiniresistenssioireyhtymä eli metabolinen oireyhtymä näyttää nykytiedon valossa johtuvan mm. keskivartalolihavuudesta, perintötekijöistä jne. eikä päinvastoin (= lihavuus johtuisi metabolisesta oireyhtymästä). Ts. maa kiertää aurinkoa eikä toisin päin.

Kandee myös muistaa, että vaikka rasvan prosentuaalinen osuus Jenkkien ruokavaliossa on vähentynyt, sen GRAMMAmäärä ei ole vähentynyt, vaan sokeristen limujen, karkkien ja leivonnaisten käyttö ja ylipäätään syödyn energian määrä on lisääntynyt, jolloin rasvan suhteellinen osuus ruokavaliosta on pienentynyt, vaikka sen konkreettinen määrä ei ole vähentynyt.

Ja toistan vielä: KUKAAN ei suosittele sokeristen limujen, karkkien, valkoisen leivän jne. syömistä!

12
02.02.2003 21:27

totesin että:

"Atkins sopii laihduttamiseen - muttei ole siinäkään mikään "ainoa oikea" tapa - mutta normaaliruokavalioksi siitä ei kaikille ole."

Mielestäni en tässä mitenkään dissannut Atkinsin sopivuutta joillekin. Mutta ymmärtänet kai itsekin, että on tapauksia joissa Atkins ei ole se paras mahdollinen ratkaisu ruokavalioksi?

13
03.02.2003 08:01

Normaalipainoiset ja aineenvaihdunnaltaan normaalit voivat toki syödä lautasmallin mukaan jopa 60% hiilareita eikä tässä ole tietenkään mitään ongelmaa. Olen siis kanssasi aivan samoilla linjoilla siitä että itse kukin tehköön valintansa.

Monien tutkimusten mukaan arviolta noin 5% maailman väestöstä, länsimaissa tämä luku on vielä suurempi, kärsii insuliiniresistanssista ja näin ollen he eivät pysty koskaan syömään lautasmallin mukaista ruokaa ongelmitta. Käytän tässä yhteydessä itseäni esimerkkinä ja totean että pahimman ylipainon aikaan sain tavallisesta lautasmallin mukaan koostetusta noin 1.200 kilokalorin lounaasta pari tuntia myöhemmin aivan tajuttoman heikotuksen ja väsymyksen. Koeta siinä sitten pysyä hereillä klo 17 asti kun väsymys alkaa jo klo 13 tietämissä!

Mitä sitten tulee urheilijoitten treenaamiseen ja hiilihydraattien tarpeeseen, kurkkaahan seuraava linkki:

14
# jk2
03.02.2003 09:51

Saa olla muuten melko iso lautanen että siihen mahtuu 1200 kcal, kun ajatellaan että siitä neljännes on lihaa/kalaa, ja toinen neljännes pastaa ja loput vähäkalorisia rehuja :) No joo, mahdollista on mutta huvitti vain ajatus sellaisesta pizzalautasen kokoisesta satsista josta neljännekseen mahtuu 500 gramman pihvi ja toiseen neljännekseen 500 grammaa kermaperunaa. Vähemmästäkin tulee ruoanjälkeispöhnä, LOL.

Atkinsista ynnä muista olen vaan sitä mieltä että tämä hiilarijuttu on vain pitkä jatkumo. Joillekin sopii reippaat hiilarit, joillekin taas ei. Urheilijat pärjännevät paremmin runsailla hiilareilla - sohvaperunan näläntunnetta saattaa hillitä parhaiten joku low-carb -meininki joka ei lisäksi rajoita meidän joidenkin niin rakastamia rasvaisia ruokia kokonaan pois.

Olen kaloriteorian kannattaja, eli paino (rasva/lihas -jakaumaan en ota kantaa) tippunee millä vain dieetillä jos kalorit ovat alhaisia. Mutta myös sitä mieltä että kalorikoostumus ratkaisee pitkälti sen miltä dieetti tuntuu. Näläntunteet eivät ainakaan helpota ruokamäärän rehellistä arviointia, mikä voi olla yhtenä syynä siihen että tietynlainen dieetti pettää. (Pistin tästä linkinkin topiccina "Säästöliekistä".) '

Mitä enemmän asiaa ajattelen, niin eri dieettien toimivuus tuntuu kaatuvan takaisin siihen, kuinka helppo niillä on säilyttää pitkäaikainen kalorialijäämä. Joku 500 kcalin tavoitevaje on tosi helppo tuhota arvioimalla välipalojen grammamäärä väärin. Ehkä tämä on syynä esim. Painonvartijoidenkin tosi alhaisiin pisteisiin - he tietävät että ihmiset arvioivat ruokamäärät aina alakanttiin?

15
03.02.2003 10:11

Lautanen + salaattilautanen + juomat ja leivät eli näin tulee 1.200 kcal:

Lohi 240 grammaa
Riisi 2 dl
Salaatti 1 dl
Sekavihannekset 1 dl
Tomaatti 70 g
Maito 2 lasillista
Tumma leipä 4 siivua
Keitetty muna


Energiaa 1.284 kcal
Rasvaa 53 g
Proteiineja 106 g
Hiilihydr. 131 g
Kuitua 20 g
Suolaa 8 g

Kun tehdään töitä klo 9-17 ja työpaikalla on ainoastaan lounas ja päiväkahvi niin eiköhän tuo 1.200 kcal em. aterian tavalla koostettuna ole varsin tavallinen ratkaisu. Harvallapa on eväitä mukana töissä.

Protsku

16
03.02.2003 10:14

Tarkennus: ottakaa huomioon että tuossa em. ateriassa ei ole lainkaan kastiketta lohelle tai monen suosimia salaatinkastikkeita. Kastikkeilla ja millä tahansa kevyelläkin jälkiruualla kaloreita tulisi helposti 300 kcal lisää.

17
03.02.2003 12:01

Liikaa proteiinia yhdelle aterialle.

Tuosta proteiinimäärästä saisi kolme ateriaa, hiilareista kaksi tai yhden "tankkaavan".

18
03.02.2003 12:08

Laitahan Protsku jotain tiivistelmää ja esimerkkiruokavaliota (kyllä... ne kirjoitetaan yhteen!) kotisivuillesi. Olen käsittänyt että tämä uusi Atkins on jotenkin erilainen kuin se vanha.

19
03.02.2003 12:36

Plus että noinkohan ne sun "entisen elämän" ateriat olivat tuollaisia. Ettei sittenkin olisi ollut enemmän hiilihydraattia kehissä? Haluaisin nähdä nimittäin sen ravintoasioihin perehtymättömän suuriruokahaluisen miehen, joka laittaa oikeasti vain 2 dl riisiä lautaselleen... :-) Eli veikkaanpa että on ollut mahdollista, että siinä todellisessa uuvutusateriassa oli huomattavasti enemmän hiilareita. Voin toki olla väärässäkin.

20
# jk2
03.02.2003 12:46

Mulla tuli eka mieleen että tuossa oli se vanhanaikainen virhe eli taulukosta otettiin keittämättömän pastan/riisin arvot ja pistettiin paino kypsänä. 2 dl keittämätöntä riisiä on melko läjä keitettynä. Mutta kun katsoi tarkemmin tuota "normaaliateriaa" jossa oli neljänneskilo lohta ja leipää, niin tuo 1200 kcal selvisi.

Sanottakoon että meidän ruokalassa kyllä näkyy muutama hemmo joilla on tuollaisia määriä lautasella, vähemmistössä ovat kuitenkin. Tulee lautasen pinta-ala vastaan :)

21
03.02.2003 15:36

Oikein iso lohimedaljonki (vai -jongi? lukihäirä iskee... :-) on raakana 250 g eli ei siinä vielä ole mitään ihmeellistä -- paitsi että paistettuna se on vain noin 200 g.

22
03.02.2003 19:53

Ei kai tossa mitään sen ihmeempää kommentoimista ole? :-)

"Henkilöille, jotka haluavat menettää rasvaa on vähemmän tärkeää pitää glykogeenivarastot täynnä kuin henkilölle, joka haluaa parantaa liikunnallista suoritustaan."

Lowcarb-intoilijoiden kandee muistaa, että pelkästään aivot tarvitsevat 140 g hiilaria päivässä toimiakseen kunnolla. En todellakaan jaksa uskoa, että jos syö 150-200 g hitaita hiilareita päivässä, reilusti proteiinia (laihduttaessa väh. 80 g proteiinia päivä) joka aterialla, paljon kasviksia ja marjoja, kohtuullisesti hedelmiä sekä riittävästi hyvää rasvaa (25-30 % päivän energiamäärästä), kärsisi mistään nopeiden hiilareiden himosta, verensokerin heittelyistä yms. väärään ruokavalioon liittyvistä ongelmista.

Ongelmanahan on tietysti se, että monet atkinsiin yms. dieetteihin hurahtaneet eivät ikinä ole kokeilleet ylläkuvatun mukaista dieettiä, vaan juuri syöneet liikaa nopeita hiilareita ja liian vähän rasvaa ja proteiinia.

23
03.02.2003 19:59

"Ongelmanahan on tietysti se, että monet atkinsiin yms. dieetteihin hurahtaneet eivät ikinä ole kokeilleet ylläkuvatun mukaista dieettiä, vaan juuri syöneet liikaa nopeita hiilareita ja liian vähän rasvaa ja proteiinia."

Juuri näin.

Vieläkin näkee dieettisuosituksia, joissa proteiinin ja rasvan osuus on ajettu alas. Täysin käsittämätöntä.

24
03.02.2003 22:51

Kuinka tehokas tämä dieetti sitten oikein onkaan? Luin kirjan ja en ota uskoakseni että se olisi niin helppoa.
Miten saan masun toimimaan hyvin jos alan noudattamaan dieettiä?

25
03.02.2003 22:54

Lukekaa kirja. Jatketaan sitten keskustelua. Tänään oli hyvä treenipäivä.

26
03.02.2003 22:55

Sydänystävän vehnäleseet huoneenlämpöiseen veteen sekoitettuna.

27
03.02.2003 22:57

Täysjyväviljatuotteet ovat erinomainen kuidun lähde. Atkinsin tyylisellä low carb -dieetillä tosin kannattanee/joutuu turvautumaan paljolti vihanneksiin ja esim. vehnäleseisiin (jälkimmäisissä myös kivasti vitamiineja ja hivenaineita). Itse olen nyt nostanut prostkun ja rasvan määrää ruokavaliossa, joten olen vastaavasti joutunut vähän laskemaan hiilareitten määrää. Riittävän kuidunsaannin varmistan vehnäleseillä.

28
03.02.2003 23:26

oon muuten erimieltä siitä että 1200kcal ois jotenkin paljon yhdelle aterialla tai ettei sellasta jaksais syödä, yks pizzaki vastaa jo tollast määrää kcaloreit. Muutenki jos aattelet et on painava tyyppi ja syö 5-6kkcal niin toi iha sopivan kokonen lounas? 7 ateriaa syön päivässä.

29
04.02.2003 07:50

Niin kyllä 1200 kaloria tulee nopeasti täyteen. Ei tietenkään millään salaatinlehdillä. Jopa minäkin syön joskus 1200 kaloria yhdellä aterialla.... on tuo ruoka niin hyvää....

30
04.02.2003 07:53

Hiilihydraatit vähissä, paljon kuitua.

31
# jk2
04.02.2003 09:06

Periaatteessa pelkkää kuitua, mukana saattaa olla sokeria sen verran että on saatu kama puristettua kasaan.

Lowcarbissa kyllä saa kuitua jos syö paljon vihanneksia (esim. "korvaa" pastan tai riisin vihanneksilla/juureksilla), mutta jos tähtää ihan siihen Atkinsin 20 grammaan hiilareita päivässä, joutuu valitsemaan rehut aika tarkkaan. Esim. pavut ovat hyvä kuidun lähde, mutta niissä tulee hiilareita aika paljon mukana. Mä olen monesti riisin sijasta paistanut pannulla maustetussa oliiviöljyssä pakastevihannessekoitusta. En ole Atkinsilainen mutta tähtään kokeilun vuoksi päivässä jonnekin 70-100 grammaan hiilareita, jotka ovat palautusjuomaa lukuunottamatta kaikki "hyviä" ja hitaita.

32
04.02.2003 09:56

Hyviä kirjoituksia kuiduista ja pitääpä kokeilla noita vinkkejä. Atkinsin hiilareista tässä vain lyhyesti:

1.Aloitusvaihe 14 päivää mennään 20 gramman hiilareilla että saadaan ketoosi käyntiin ja sitä kautta ylipainoisen rasvanpoltto toimimaan laihdutuksen apuna.

2.Seuraavaksi hiilareita nostetaan 5-10 grammaa viikossa kunnes laihtumistahti on arviolta 1 kilo per viikko.

3.Kun tavoitepainoon on enää 5 kiloa hiilarit nostetaan niin ylös että laihtumistahti on osapuilleen 300-500 grammaa per viikko.

Kohdasta kolme seuraa että viimeisten kilojen laihdutukseen varataan atkinsissa jopa puoli vuotta eli ei pidetä kiirettä vaan opetellaan lopun elämää kestävä ruokasysteemi.

Paljon liikuntaa harrastavat voivat käyttää hiilareita 80-100 grammaa päivässä. Atkinsin hoitamista yli 25.000 laihduttajasta suurin osa käyttää tavoitepainon saavutettuaan 40-60 grammaa hiilareita päivässä.

Protsku

P.S. Tänään on viides päivä Aloitusdieetillä ja olo fantastisen hyvä. Tein aamulla lenkin ja sykemittarin mukaan keskisykkeet 157 eikä minkäänlaista heikotusta tai huimausta. Näläntunne on poistunut täysin vaikka ateriaväli olisi yli 5 tuntia.

33
04.02.2003 09:59

Tarkennuksena tuohon edelliseen, että Robert C. Atkinsilla on New Yorkissa Atkins Center niminen klinikka jossa on siis hoidettu viimeisten parinkymmenen vuoden aikana yli 25.000 laihduttajaa normaalipainoiseksi.

Atkinsin kirjoja on myyty yli miljoona josta voinee päätellä että kotikonstein atkinsilla laihduttaneita linee useita miljoonia.

Mitä sitten tämän menetelmän maksullisuuteen tulee, niin eipä tarvinnut maksaa kirjaston kirjasta senttiäkään ;)

34
04.02.2003 10:04

Kutrille
"Nettohiilari" käsitteen Atkins on ilmeisesti lainannut tahtomattaan lääkäri Aki Loikkaselta. Hän opetti jo v.1982 Teatterikorkeakoulussa ns. glukoosi rajoitteista ruokavaliota, jossa hiilareiden määrä ei ole rajattu vaan laatu ts. syödään kuitupitosia hiilareita eikä ollenkaan tärkkelyspitoisia. Loikkanenhan on erikoistunut paastoon ja "kaupunkilegenda" kertoo, että todistaakseen väitteensä paaston ylivertaisuudesta; hän oli juossut maratonin kolmen viikon paaston jälkeen. Ja vielä siedettävään aikaan.

35
04.02.2003 10:10

.. kun olen aktiivista sorttia eli liikuntakertoja kertyy salin ja bicin muodossa viikossa 4-6. Eli vedänkö nyt aloituksen sillä alle 20 g (HUH) vai sillä lähemmäs 100g ? Pari päivää olen ollut ja olo on mitä mainioin, ihan yllätyksellistä. Mietin tässä kuinka paljon riippuu ihan itsestään miten psyykkaa koko touhuun.
Vaikka olen lukenut nyt kirjan kannesta kanteen pariin kertaan ja kaikki näyttää olevan täysin järkevää niin en silti ota uskoakseni. Eli ihan on pakko kokeilla...

36
04.02.2003 10:14

..kuituvinkeistä! *juoksee kipin kapin kauppaan/apteekkiin*

Entäs se kaliumin saanti? Apteekkari sanoi, että deuriittisella dieetillä ollessa alle 2 vkoa ei kuulemma saisi käyttää apteekista ostettavia kaliumvalmisteita paitsi jos lääkäri toisin määrää. Luontaistuotekaupassa taas kauppaavat kahta kauheammin, että ota ota ja ota vielä mielellään nesteenpoistajan kanssa samassa olevaa kaliumia.

37
# jk2
04.02.2003 11:20

Tig, en tiedä paljonko Atkins puhuu saliharjoittelusta. Mutta jotta ei tule yllätyksenä niin ei kannata salilla odottaa ihan 100% suorituskykyä, kun ne paljon puhutut glykogeenivarastot ovat vähissä. Ei se psyykkauksestakaan ole ihan kiinni. Sama pätee niihin siirtymävaiheen oireisiin, tulevat jos ovat tullakseen. Mulla oli eka ja toka viikolla (tankkauspäivä välissä) pää vähän pumpulissa, sen jälkeen siirtymävaihe on nopeampaa ja huomaamattomampaa.

Jo viikon dieetin jälkeen huomasin roimasti huonontuneen palautumisvauhdin sekä melko voimattoman olon, mikä on aikalailla väistämätön sivuvaikutus. Tuohon ei auta edes se, että vedän suoraa sokeria (maltoa) 35-40 grammaa + heraa treenien aikana/jälkeen.

Sanoin sen jossain muuallakin, mutta kaliuminpuutteen oireilta (huimaus ynnä muut)olen välttynyt käyttämällä mineraalisuolaa, ei siihen mitään puristeita ole tarvinnut.

38
04.02.2003 12:12

Olikos tossa alkuvaiheessa jotain kahvinjuontirajoituksia? Leivästä voi kyllä tinkiä, mutta kahvista ei!

39
04.02.2003 12:50

Ihmetäti,

No, eipä tuossa jutussa ollut mitään ihmeellistä. Eli vähilläkin hiilareilla voi kohtuullisesti kuntoilla, mutta optimaalisen suorituskyvyn kannalta hiilarit ovat must.

40
04.02.2003 18:30

Niin, yritin tasmentaa pointtiani siita artikkelista lisaviestilla mutta se katosi jonnekin bittiavaruuteen enka jaksanut kirjottaa koko hommaa uusiksi.

Yritin siis hieman niin kuin puolustaa Protskua, kun joku vaitti, ettei Atkinsilla jaksa treenata; artikkelin mukaanhan ylipainoisilla ei pitaisi olla tata ongelmaa.

Ja Kutrille viela niista nettohiilareista: Kylla ne ainakin vuosi takaperin olivat jo ohjelmassa, kun mina sita kokeilin. Atkinsia nimitetaan usein virheellisesti low carb -dieetiksi, vaikka se on itse asiassa low sugar -sellainen. Eli kuitujen syontiin kehotetaan. Se, mika erottaa taman yleisista terveyssuosituksista on se, etta Atkinsilla kuidut otetaan vihanneksista ja juureksista, kun "normaalissa" ruokavaliossa syodaan myos viljaa ja tarkkelysta, joissa on sokereita.

Kuten joku jo mainitsi, laihtuminen myos Atkinsin ruokavaliossa perustuu pelkkaan energiavajeeseen eika mihinkaan ihmekikkoihin, mutta oman kokemukseni perusteella voin sanoa, etta dieetilla pysyminen ja repsahdusten valttaminen on helpompaa kuin lautasmallilla --- kun ruokahalu katoaa, ei luonnollisesti tule syotyakaan mitaan epaterveellista. Lisaksi tulokset nakyvat nopeasti ainakin vaa'alla (lieko sitten nesteiden ja lihasten poistumista, en tieda, mutta vaatekokoni pieneni kahdella yhden kk:n aikana), mutta valitettavasti myos punttisalilla ja lenkilla - tehot jaa onnettoman pieniksi.

Itse siirryin takaisin kaloriteorian kannattajaksi sen kuukauden jalkeen, koska sosiaalinen elama kavi Atkinsilla turhan vaikeaksi, mutta olenkin nyt 6 kg painavampi :0( Pitaisikohan kokeilla uudestaan... Nimim. "Paino alas keinolla milla hyvansa :o) "

41
04.02.2003 18:39

Itse en ainakaan suosittele Atkinsia kenellekään, sillä se on kuitenkin kaukana siitä "normaalista" dieetistä, jota tulet myöhemmin noudattamaan.

42
04.02.2003 21:10

Jaa - vai että vouhotusta. Mulla paino on tippunut syyskuun alusta 12 kiloa. Käyn 3 kertaa viikossa lenkillä ja 3 kertaa punttisalilla. Treenaan ihan riittävillä tehoilla - hiki roiskuu ja rauta lentää.

Atkinsilla NIMENOMAAN lihasmassa säilyy, verrattuna muihin laihdutustapoihin. Niin että opiskelepa Hermis vielä vähän siitä kehon fysiologiasta lisää!

ANSSI - "optimaalisen suorituskyvyn kannalta hiilarit ovat must". Voi itku - Atkinshan on PAINONHALLINTAohjelma eikä mikään kuntoilun optimaalisen treenin mahdollistava elintapa! Kyllä 150-kiloiselle on ihan yks' lysti pystyykö tehotreeneihin vai ei!

Atkinsissa on eri vaiheet painonpudotukseen ja tavoitepainon säilyttämiseen - ihan niin kuin missä hyvänsä laihdutustavassa. Siksi sitä voi suositella elinajan kestäväksi syömismalliksi NIILLE, joilla on TODELLISIA paino-ongelmia!


43
04.02.2003 22:17

Väliäkö sillä, miten moni TÄÄLLÄ ne kriteerit täyttää. Atkinsin ruokavalio on tarkoitettu mm. painonpudotukseen ja useimmille OIKEASTI ylipainoisille "tehotreenit" ovat ihan yhdentekeviä. Päätavoitteena on nimittäin päästä usein valtavastakin ylipainosta ja sen lisäksi liikkua mukavasti. Ja keskusteluhan koski nimenomaan Atkinsin ruokavaliota.

Kai TÄÄLLÄ muillakin on oikeus esittää kantojaan kuin vain "himotreenaajilla" ??

44
04.02.2003 23:56

Kiitos napakasta ja hyvin perustellusta puheenvuorosta. Sitäpaitsi: Atkinsillahan nimen omaan syödään PROTEIINIA joka estää lihasten häviämisen.

Jokainen syököön parhaaksi katsomallaan tavalla. Keep it simple!

45
05.02.2003 13:14

Sattuipa sopivasti. Minäkin ostin pari viikkoa sitten Protskun mainostaman pokkarin. Ihan vaan bussimatkalukemiseksi, halpakin oli. Innostuin kokeilemaankin. Lopussa on aika hyviä ruokaideoita hiilareiden määrää tarkkaileville, vaikka ei varsinaista Atkinsia noudattaisikaan. Soijajauholetut menevät täydestä! Oma versioni on sellainen puoli-Atkins, eli välillä tulee syötyä ehkä turhan reippaasti hiilareita. Syön pääasiassa sallittuja ruokia, mutta joskus aika suuria määriä. Tällä metodilla tulee aina välillä nälkä. Luulisin, että rasvaa kuitenkin palaa jonkin verran.

Protsku, mistä on peräisin väite, että aktiivikuntoilija saa syödä jopa 100 g hiilareita? Ei ainakaan tuosta kirjasta, enkä myöskään löytänyt omin avuin Atkins centerin sivuilta.

Anssi, voisitko kommentoida jotenkin Atkinsin esittämiä tutkimustuloksia nopeammasta laihtumisesta vähähiilihydraattisella ruokavaliolla? Kirja pullistelee esimerkkejä, ja tutkimuksista on ihan asiallisen näköiset tiedot. Eivät kai ne ihan tekaistuja ole? Onko vika tulkinnassa?

Minua hiukan harmittaa, että herra tohtori sattuu olemaan amerikkalainen. Tästä seuraa tietenkin hassun kuuloista ja tarpeetonta hehkutusta ja ylisanoja, jolloin vähänkin kriittisempi lukija saa oitis vastareaktion: pakko olla hömppää! Oletteko muuten lukeneet tätä suomalaisen lääkärin ilmeisesti vähän vastaavaa dieettiä suosittelevaa uutuusopusta (muistaakseni Antti Heikkilä, Elämän paras aika, tai jotain..)? Olen varannut sen kirjastosta, mutten vielä ole saanut näppeihini.

46
05.02.2003 13:20

Ensinnäkin, Antti Heikkilän kirja on todella heikkotasoinen. Kirjoittaja ei selvästikkään hallitse ravintofysiologian perusteitakaan.

Proteiinin saannin kohtuullinen lisääminen ja hiilihydraattien vastaavan suuruinen vähetäminen parantaa laihdutustulosta. Tästä on ollut puhetta jo aiemmin tällä palstalla.

47
05.02.2003 13:37

Pidän mielessä kommenttisi kun saan sen kirjan.

Atkins-tutkimuksista: Niiden mukaan nopein laihtuminen on saavutettu ns rasvapaastolla. Eli syödään melkein pelkkää rasvaa. Tätä on sitten verrattu saman tai alemman kalorimäärän hiilaripitoiseen dieettiin. Kukkua?Atkins suosittelee rasvapaastoa vain vaikeimmille tapauksille.

48
05.02.2003 13:37

"Tri Atkinsin Uusin Painonpudotusohjelma" vuodelta 2000, Theodora.

Samoin Atkins Centerissä kun klikkaat linkkiä Questions ja sitten Excercise.

49
05.02.2003 13:40

Robert kirjoittaa että rasvapaasto on viimeinen keino jos ketoosi ei lähde millään muulla menetelmällä käyntiin. Täyspaastoa hän ei suosittele kenellekään.

Rasvapaastonkin aikana syödään rajoitetusti kasviksia ja paaston kesto on sekin korkeintaan muutamia päiviä kerrallaan.

Atkins Centerin potilaista noin 1% on hyötynyt rasvapaastosta lyhytaikaisesti käytettynä. Loput 99% ovat laihduttaneet Aloitusdieetin kautta Ylläpitovaiheeseen ihan tavallisesti.

Protsku

50
05.02.2003 13:51

Enpä löydä sitä sataa grammaa osoitteesta www.atkinscenter.com. Vain tämän: '..moderate amounts of nutrient-dense, unrefined carbohydrates, found in foods such as kale, spinach and broccoli, to ensure stable blood sugar throughout a workout'

Mulla taitaa olla vanhempi opus, Uusi painonpudotusohjelma (ei uusin ;).

51
# jk2
05.02.2003 14:02

mä olen saanut erinäisiltä keskustelupalstoilta (mm. elitefitness.comin diet discussion) sen kuvan että low-carb on nimenomaan bodareiden keskuudessa ainakin kohtalaisen suosittu menetelmä. Nämä kaverit seuraavat ihan aktiivisesti sitä mihin suuntaan "lean body mass" kehittyy ja ovat paranoideja lihaksen menetyksen suhteen. Ei voi siis sanoa että Atkins/joku muu low-carb ei olisi missään tapauksessa kovaa treenaavia varten.

Erona tavan tallaajaan on se että dieetti on yleensä lyhyt (ei ole kymmeniä kiloja pudotettavana), joten väliaikaisesta voimatasojen laskusta ei tarvitse välittää, ja säännöllinen voimatreeni + runsaat proteiinit auttavat säilyttämään lihasmassaa. Yleensä tässä ryhmässä osataan jo syödä terveellisesti joten ei törmätä efektiin jossa dieetin loputtua lihotaan takaisin vanhoihin mittoihin.

Eli ei se noin mustavalkoista taaskaan ole.

52
05.02.2003 14:38

Onko joku tutkinut miten Atkins -dieetti vaikuttaa mielialaan ja aggressiivisuuteen? Pientä kireyttä havaittavissa... :)

53
05.02.2003 14:53

Olen seurannut keho.nettiä n. vuoden. Kuitenkin rekisteröidyin vasta äsken; syynä omakohtaiset kokemukset ns. low-carb dieteistä. Niistä kun tunnutaan kirjoitettavan mitä tahansa bullshittia. Kokemusta minulla nimittäin riittää. Olen aloittanut low-carb ruokavalion ihotautilääkärin ohjeilla v.1982. Hilseilevän ihon parannuttua en kuitenkaan lopettanut ruokavaliota syystä, että treenaaminen alkoi sujua peremmin. Siitä asti olen noudattanut ruokavaliota, jossa on 50-100 g hh/pvä. Olen 44 v. ja tunnen itseni terveeksi. Verenpaineeni on 125/75 ja kokonais kolestrooli 4.8. Low-carb dieteistä sanotaan, että ne vievät lihasmassan. Itselleni on jäänyt lihasmassaa sen verran, että tämän hetkiset parhaat treeni tulokset ovat penkissä 140x2*5 ja kyykyssä 180x6. Näitä tuloksia pidän ihan tyydyttävinä tämän ikäiselle kaksi/kolme kertaa treenaavalle kuntoilijalle joka painaa 87 kg. P.S Massan rakentaminenkin onnistuu low-carbilla-->täytyy vain syödä riittävästi (valkuaista ja rasvaa).

54
05.02.2003 16:14

"P.S Massan rakentaminenkin onnistuu low-carbilla-->täytyy vain syödä riittävästi (valkuaista ja rasvaa)."

Onnistunee, mutta on silti ERITTÄIN harvinaista. Paitsi lahjakkaille aloittelijoille. Ja muutakin kuin kotiruokaa nauttiville ... ;-)

55
05.02.2003 17:19

Nimimerkki "Vanha gubbe" puhuu asiaa. Käykääpä katsomassa Atkins Centerin nettisivuilta kohtaa Questions niin moni asia selviää. Siellä on mm. kuuluisa kilpapyöräilijöistä tehty tutkimus johon Anssikin viittasi aikaisemassa viestissään.

Keep it simple, keep going Strong!

56
05.02.2003 17:31

jk2, kyllähän melko vähäisillä hiilareilla voi treenata koviakin voimaharjoituksia. Tarkoitin tuossa kestävyyslajeja.
Lisäksi käytännön kokemukset ja viimeaikaiset tutkimukset ovat vakuuttavasti osoittaneet, että proteiinien lisääminen ja hiilareiden vähentäminen on tehokkain tapa laihduttaa.

57
05.02.2003 18:07

Ok. Muotoilen kysymykseni uudelleen. Määrittele "melko vähäiset hiilarit" kehon painokiloa (kg) kohti.

58
05.02.2003 21:32

Ylettömän hiilareiden mättämisen ei ole vakuuttavasti osoitettu parantavan edes kestävyyssuorituksia, joskin hiilarijuoman naukkailu pitkissä suorituksissa parantaakin suoritusta. Runsas hiilareiden saanti on myös must nopealle glykogeenivarastojen täyttymiselle, mutta yletön mättäminen edellisinä päivinä ei ole tarpeen.
Jos lisäinfoa kaipaat, niin katso puffini "Lore of Running by Dr. Noakes".

59
# jk2
06.02.2003 09:26

Kutri, mulle "vähän" < 100 grammaa, niukahkosti = 100-200 g ja "normaalisti" 200-> g. Vajaalla 200 gramman päivittäissaannilla porskutin ihan hyvin ainakin punttisalilla enkä huomannut mitään haittapuolta (päinvastoin, energiatasot tuntuivat tasaisemmilta). Kestävyysharjoittelusta en tiedä kun harrastan sitä vain sulien säiden aikaan.

"Paljon" -määrän voin sanoa jos joskus maltan katsoa kuinka paljon niitä hiilareita oikein menee viikonlopun irtsarikarkkien parissa. Veikkaisin että 400 grammaa on rankasti alakanttiin.

60
06.02.2003 09:44

Kehon ollessa pitkään vähillä hiilareilla esim vähintään 2-3 kk se tottuu pikku hiljaa käyttämään rasvoja ja proteineja energian lähteenä. Sitten se alkaa valmistaa niistä glukoosia. En tiedä mistä tämä johtuu, ehkä siksi ettei hiilareitakaan ole tarjolla-->nälkäänkään se ei suostu kuolemaan. Eli kääntäen syöt paljon valkuaista ja rasvaa niin massan rakentaminen onnistuu ! Myös laihduttaminen on helpompaa, kun keho on tottunut polttamaan rasvaa. Siitä vaan vähennät sisään tulevan energian määrää, yksinkertaista ?

61
06.02.2003 12:13


Mistä määristä puhutaan kun vähennetänn hiilareita ja lisätään proteiinia??...siis grammamääräisesti painokiloa kohden...Eli ollaanko hiilareiden kohdalla siellä 100g:n tienoilla?.....Itselläni hiilareita tulee 1500kcalin päivinä tuollaiset 40%:a eli n. 135g/päivä...

62
06.02.2003 12:43

"Siellä on mm. kuuluisa kilpapyöräilijöistä tehty tutkimus johon Anssikin viittasi aikaisemassa viestissään."

Kuuluisa?! En ollut ikinä kuullutkaan ko. tutkimuksesta, ja edelleenkin on lähdeviite hämärän peitossa.

63
06.02.2003 13:02

"Kehon ollessa pitkään vähillä hiilareilla esim vähintään 2-3 kk se tottuu pikku hiljaa käyttämään rasvoja ja proteineja energian lähteenä. Sitten se alkaa valmistaa niistä glukoosia."

Oletko nyt IHAN VARMA, että keho muodostaa rasvasta glukoosia..??? Myöskin määrittelemäsi aikajakso kuulostaa turhan pitkältä. Itse veikkaisin muutamaa vkoa riippuen luonnollisestikin hiilihydraattien saannista, mutta jos oletetaan niitä nautittavan esim. Atkinslaisen "johdantovaiheen" mukaisesti 20 g/vrk.

64
06.02.2003 13:04


...paljonko sit tulee rasvoista ja proteiineista, kun tuo hiilari määrä ainakin on tullut selväksi..;)

65
06.02.2003 14:40

Ihminen käyttää energiakseen hyvin pitkälti sitä mitä se on tottunut käyttämään. Jos otetaan esim. tyyppi joka on 30 v ja syö ravintoympyrän mukaisesti. Sitten hän alkaa Atkinsin mukaiselle dietille (20g hh/pvä) voi olla, ettei edes 3 viikkoa riitä ketoosiin pääsemiseen.(Esimerkkejä löytyy tuttavapiiristäni) Syy: hänen energiavarastonsa ovat niin täynnä hiilareita. Jos esimerkki tyyppi haluaa, että hanen rasva-aineen vaihduntansa alkaa toimimaan kunnolla niin suosittelen todella pitkää low-carb jaksoa. Jolloin keho tottuu taas polttamaan rasvoja (ja valkuaista).
Tietysti esim. punttien nostelu ja pikajuoksuharjoittelu nopeuttavat tätä prosessia. Koska näissä lajeissa palaa etupäässä hiilarit. Rasva tarvii yksinkertaisesti palaakseen happea. Tosin olen kuullut väitettävän, että rasvan voi "opettaa" palamaan hapettakin. Itse olen totuttanut kehoni polttamaan rasvaa, että jopa 21 vrk:n 20g/vrk hiilaria ei vaikuta punttitreeneihin heikentävästi vaan monesti päinvastoin. En tiedä kutsutaanko sitä glukoosiksi vai keto-aineiksi mikä siellä silloin elimistössä palaa.

66
06.02.2003 14:53

Hermis, mä tuossa kirjoitin juuri toiseen keskustelusäikeeseen että 1,5xkehonpaino antaa aika sopivat lukemat hiilareihin kun on kyseessä kategoria "niukasti hiilareita". Eli jos painat jotain 60 kg niin 90 grammaa hiilareita vuorokaudessa olisi "niukka määrä". Tämä siis normaalipainoisille treenaajille jotka eivät kärsi insuliiniresistanssista.

Loput voikin sitten mättää kasviksia ja proteiinia.

P.S. Atkinsilla voi juoda vettä 3-4 litraa päivässä koska maitoa ei juoda yhtään. Juusto korvaa maidon ja 100 grammaa Edamia päivässä riittää.

67
06.02.2003 15:34

"Tietysti esim. punttien nostelu ja pikajuoksuharjoittelu nopeuttavat tätä prosessia. Koska näissä lajeissa palaa etupäässä hiilarit. Rasva tarvii yksinkertaisesti palaakseen happea."

Hieno kommentti janz!!! Ja totaalisen samaa mieltä olen, että anaerobinen (esim. tehokas puntti) treeni tarvitsee hiilareita energianlähteeksi, koska happea ei ole käytettävissä ja rasvasta ei energiaa tipu ilman happea! Ainakin pääsääntöisesti asia on näin.

Noh, tuon 3 vkoa vielä ymmärrän, jos kaveri on isokokoinen ja treenattu (lihakset pystyvät varastoimaan enemmän glykogeenia), mutta puhuit aiemmin useista kuukausista, jota mun on vaikea uskoa.

Ja kyllä totta puhuit, että myös rasvasta voi muodostua glukoosia, vaikka sitä aluksi epäilinkin. Eli elimistö valmistaa tarvittavia sokereita joistakin aminohapoista, maitohaposta, palorypälehaposta ja glyserolista (=rasvaa).

68
06.02.2003 15:35

Mukavaa että olet taas linjoilla! Ehti tulla jo ikävä...

69
06.02.2003 15:36

Ja mihinköhän nämä herran laskelmat tällä kertaa perustuvat??? Ja kuinkas se eläminen ilman sitä maanmainiota maitoa sujuu? ;))

70
06.02.2003 15:38

Joo, olen tässä kehitellyt paremman tekemisen puutteessa YLEISEN HIILIHYDRAATTITEORIAN normaalipainoisille ja sitten meille insuliiniresistanssista kärsiville läskeille eli:

1,5xkehonpaino; normaalipainoiset
0,5xkehonpaino; laihduttavat läskit

Nuo kertoimet ovat siis kategoriaan "niukat hiilarit" ja jos nyt vaikka 100-kiloinen läski haluaa siirtyä niukille hiilihydraateille niin tästä vaan suit sait laskemaan:

0,5x100= 50 grammaa hiilareita päivässä

Helppoa!

P.S. En kyllä osaa antaa mitään tieteellisiä viitteitä tähän *virn

71
06.02.2003 15:43

Etkä oikein osannut selittää, että kuinka juuri noihin lukuihin päädyit ;) Noh, fiiliksestähän moni juttu lähtee, hahahhahhh!!

72
06.02.2003 15:56

Come on Hermis, eiks 0,5 ja 1,5 oo silleen sopivan ympäripyöreitä lukuja vai?

73
06.02.2003 16:04

Selitys: Ovat mukavia tasalukuja, ja lopputulos kuulostaa järkevältä :)

Protsku, sanoit äsken näin: 'Loput voikin sitten mättää kasviksia ja proteiinia.' Ei ymmärrä. Mitkä loput? Puhutko ihmisistä vai mistä? Kasviksia ei kyllä Atkinsilla voi mättää, ei ainakaan aloitusvaiheessa. Niistä tulee helposti kymmeniä grammoja hiilareita. Esim. tomaatissa on 3,8 g ja sipulissa 4.8 g per 100 g. Ai niin, kuidut saa vissiin nykyään onneksi vähentää. Paitsi että Finelissä taidetaan ilmoittaa hiilarimäärät ilman kuitua? Ainakin siellä puhutaan imeytyvistä hiilareista, ja kuiduthan ei imeydy. Tietääkö joku?

74
06.02.2003 16:07

"Finelissä käytetään imeytyvää hiilihydraattia, joka on glukoosin, fruktoosin, sakkaroosin, laktoosin, maltoosin ja tärkkelyksen summa."

Eli ei ole kuituja mukana niissä luvuissa. Itku.

75
06.02.2003 16:11

Luin viestisi liian hätäisesti ja luulin, että tarkoitit että massan rakentaminen low-carbilla MIINUSkaloreilla (siis dieetillä) onnistuu. Siihen toi mun vastaus liittyi.

Vähähiilarinen ruokavalio ei tosin olisi mun valinta massakaudeksi, mutta jos joku haluaa sellaistakin kokeilla niin ... Isokokoisemmalle kaverille tosin tulee varmasti ongelmia.

76
06.02.2003 16:21

Pienemmällekin "kaverille" näyttää ongelmia tulevan ja hiilarit on vielä sentään 200 grammassa/vrk ;)))

77
06.02.2003 16:51

Loput kasviksia ja proteiinia =lihaa, kalaa, kanaa, juustoa, kananmunia, salaattia ja vihanneksia.

Omat suosikkini kasvikunnan tuotteista ovat lehtisalaatti ja paprika.

Hedelmiä aletaan syödä pieniä määriä vasta tavoitepainon saavuttamisen jälkeen.

Helppoa!

78
06.02.2003 17:13

Jos tomaatissa on jo noin 4 g hiilaria niin eihän sitä voi päivässä syödä kuin pari hassua tomaattia ja kaikki muu päivän ruoka on koostettava lihasta yms. eläinperäisestä aineksesta.

Hallelujaa, minkähänlainen ekologinen jalanjälki siitä syntyykään. Puhumattakaan siitä, että jo ajatuskin moisesta määrästä elukkaa oksettaa.

Ja lisättäköön vielä, että minä en ole vegetaristi missään mielessä.

79
06.02.2003 17:40

Äää... Ketä enää kiinnostaa joku Ekologinen jalanjälki -- sehän oli viime viikon juttu... Ja ensi viikolla on sit taas uudet kujeet... ;-D

80
06.02.2003 17:59

Ensin pitää päättää mitä ei syö ja sitten, mitä syö. Jos hiilarikiintiö on Atkinsin alkuvaiheessa noin 20-40 grammaa niin toki kannattaa valita kasvikunnan tuotteista em. lehtisalaatti ja paprika eikä mitään tomaatteja. Kuiduthan saakin sitten näppärästi Sydänystävän vehnäleseistä kuten moni muukin mainitsi aiemmin.

Helppoa!

P.S. Atkins on käsittääkseni maailman Ekologisin ruokavalio tähän mennessä.

81
06.02.2003 18:56

täh käsittääksesi maailman ekologisin ruokavalio, selitä ?

82
06.02.2003 19:16

Päätinpä sitten minäkin osallistua keskusteluun. Olen lukenut ko kirjan ja myös sen aikaisemman painoksen ja mua se ei ainakaan vakuuttanut ollenkaan.

Tässä ensinnäkin pieni ote ravitsemustieteen perusteista (täällä kun näköjään niin tykätään noista leikkaaliimaa jutuista)

"Rasvojen fysiologinen palaminen vaatii aina hiilihydraatteja. Jos glukoosia tai sen varastomuotoa glykogeenia ei ole käytössä, muodostuu rasvoista ns. ketoaineita. Näitä muodostuu aina jonkin verran kohtuullisen liikuntasuorituksen aikana, yön yli paastotessa ja laihdutettaessa.
Paaston alkuvaiheessa hermostoa lukuunottamatta kudoksissa muodostuu ketoaineista energiaa. Noin 3 päivän kuluttua paaston alkamisesta myös hermosto sopeutuu käyttämään ketoaineita energianlähteenä. Ennen tätä proteiineja hajoaa glukoosiksi, mikä turvaa aivojen energian saannin.
Ketoaineet ovat happamia, ja pitkäaikainen runsas ketoaineiden muodostus horjuttaa elimistön happo-emästasapainoa heikentäen normaalia aineenvaihduntaa. Tällainen tila on havaittavissa esimerkiksi hoitamattomassa diabeteksessa. Ketoaineiden liiallinen muodostus aiheuttaa vaarallisen ketoasidoosi-tilan (acid=happo), ja se tulee hoitaa välittömästi. Erittäin vakava on tilanne, jossa potilas on koomassa."

Atkins:han kertoi saaneensa idean dieettiinsä juuri paastosta, mutta tuo taisi jäädä siinä kirjassa mainitsematta.

Atkins on kuitenkin vain yksittäinen lääkäri ja monet muutkin tahot ja myös yksittäiset lääkärit ovat tutkineet hänen dieettiään ja monet ovat myös jyrkästi eri mieltä hänen kanssaan. On myös tehty paljon tutkimuksia, joissa hänen dieettinsä on todettu terveysriskiksi (mm lisääntynyt riski sairastua rinta- ja eturauhassyöpään sekä saada sydänkohtaus + miehillä impotenssi). Nämäkin ovat tietysti vain yksittäisiä tutkimuksia, mutta niin ovat Atkins:inkin.

Rasva-arvoista sen verran, että erilaisissa tutkimuksissa on todettu, että jo 5 kilon painonpudotus vaikuttaa positiivisesti sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan sekä virkeyteen, verenpaineeseen ja moniin muihin asioihin. Se vaikuttaa edullisesti myös selkä- vaivojen, nivelrikkojen ja aikuisiän diabeteksen ennaltaehkäisyyn. Ja ei ole väliä millä dieetillä tai elämäntapamuutoksella tuo painonpudotus tapahtuu, joten mielestäni on turha sanoa, että Atkins olisi ainut ja oikea ns sydänystävällinen dieetti.

Ja sitten vielä hiilareiden lisäämisestä aloitusvaiheen jälkeen. Kirjassa on maininta, että kaikki eivät välttämättä pysty lisäämään niitä ollenkaan, koska joillekin jo vähäinen määrä hiilihydraattia saattaa pysäyttää ketoosin.

Imarre,
Muistaakseni kahvi on ainakin aloitusvaiheessa kokonaan kiellettyjen listalla ja senkin jälkeen ainoastaan kofeiinitonta.

Myös naisten hormonaalinen ehkäisy saattaa olla este tälle dieetille.

Mun mielestä Atkins viljelee paljon puolitotuuksia ja ainakin mä olen löytänyt itselleni paljon paremman tavan laihtua enkä ole ollut kertaakaan nälissäni. Tuloksiakin on jo tullut eli mä en kai sitten ole hiilihydraateille "allerginen".

83
06.02.2003 19:21

Protsku,
Kun täällä nyt ylistät Atkinsia niin miksi kotisivuillasi olet asiasta täysin eri mieltä?

84
06.02.2003 19:59

Kaikki viljapellot vaan rehuntuotantoon ja Afrikan nälkäisille pihvikäntyt kouraan. Jippii... maailma pelastuu!!

85
06.02.2003 20:17

Pelkkää jeesustelua toi maailman pelastaminen. Tuskinpa sinäkään Imarre saat maailmaa muutettua sen paremmaksi kuin se jo on. Afrikan nälkäiset pistää lisää pentua kehiin ja odottaa Lännen syöttävän nekin. Nou good... ja kyllä luonto keinot keksii populaation rajoittamiseksi, oli kyse sitten lajista kuin lajista.

86
06.02.2003 20:22

jooh paitsi yhteen kiloo lihaa menee 7-10kg viljaa ;) On arvioitu, että aikuinen ihminen tarvitsee elääkseen 240kg viljaa vuodessa. Viljan nykyinen vuosituotanto henkä kohti on 340kg, joten se riittäisi koko ihmiskunnan ruokkimiseen.Aattele jenkeissä ne käyttää yli 75% viljasta karjan ruokintaa.

87
06.02.2003 20:28

ps. ei mua kiinnosta se että maailma muuttuis jotenkin paremmaks ählämeitten kohalla, itte on omat asiansa tollee hoitaneet, enemmän oon näitä tyyppei, jotka heittäis kaikki sosiaalipummit Suomestakin muualle tai lopettais niiden ruokkimisen. Se on eriasia jos ei pysty tekee töitä tai ei saa, mutta se että ei halua vaan elää ennemmin sosiaaliturvalla saatana mitä kuspäitä, jos ois pienemmät verotki niin riittäis töitäki paremmin niille jotka sitä haluavat tehä.

88
06.02.2003 20:30

Hermeliini, minä saan pelastettua mitä vaan. Jopa omat salivaatteeni varkailta.

89
06.02.2003 20:51

Parempi onkin pelastaa omat salivaatteet kuin 100 afrikkalaista ;)

90
06.02.2003 22:33

Luonto mitään keksi. Ruoka kun loppuu niin sitten loppuu se lisääntyminenkin.

91
07.02.2003 09:10

Toivon että voisimme nyt kaikki palata takaisin asialinjoille että hyvä keskustelusäie saa arvoisensa loppuhuipennuksen. Please.

92
07.02.2003 09:36

Jenkeissä on huomattu, että "Atkinssiläiset" syövät itseasiassa PALJON enemmän vihanneksia, marjoja ja hedelmiä kuin tavallista ruokaympyrää noudattavat. Syy siihenhän on yksinkertainen-->otetaan esim. parsakaali, sitä saa syödä 1.5 KG ! verrattuna leipäpalaan saadakseen saman hiilarimäärän. Ja kaikkihan tahtovat vatsansa täyteen vai mitä. Minä ainakin valitsisin juustokuorrutetun broccolin kuivan leipä koppuran sijaan, jos pitäisi nälästä päästä ?

93
# jk2
07.02.2003 10:14

janZ - hyvä pointti. En ole tutkimusta nähnyt, mutta olen huomannut saman jutun. Monesti ruoan lisänä menee just jotain pakastevihanneksia parisataa grammaa plus vielä lisäkesalaatti. Kertoo tietysti myös siitä että ihan normaaliruokavaliollakin pitäisi syödä enemmän rehuja.

Ja nyt puhun koko ajan jostain muusta kuin <20 gramman päivärajoitteesta. Johonkin sataan grammaan päivässä mahtuu aamupalaleipä, iso kasa vihanneksia ja jonkin verran maitotuotteitakin, ei voi puhua siitä että ruokavalio olisi jotenkin hirveän yksipuolista.

94
07.02.2003 10:57

jk2,
Joo, mutta jos luit esim. mun aiemman kirjotuksen niin kaikkihan eivät edes voi niitä hiilihydraatteja lisätä.

Ja esim. Atkins ei ole ikinä julkaissut tutkimustuloksiaan missään (arvostetussa)lääketieteen julkaisussa.

95
07.02.2003 11:32

Sinulla on sairas huumorintaju.


;)

96
07.02.2003 11:56

Naulan kantaan ;))

97
07.02.2003 12:35

Keltaisessa paprikassa on 5,1 g hiilaria per 100 g. Eli enempi kuin tomaatissa. No okei, vihreässä on vaan 2,5. Yllättävän vähän. Vaikuttaa hyvältä valinnalta.

98
07.02.2003 12:35


....taitavat olla kielletty Atkinsilla. Mutta luulisi niiden olevan erinomainen syötävä, sillä puuroistahan energia vapautuu tosi hitaasti. Vai millaisia mielepiteitä porukalla on puurojen syönneistä?? Itselläni puuroa saattaa mennä pitkin päivää, vaikka neljäkin lautasellista, ja sekaan niitä(Kaunis kiitos vinkistä;) ) vehnäleseitä!

99
07.02.2003 18:13

akvaisan
En kivasta tiedä, mutta minä ainakin ajattelen noin omallakin kohdalla. Jos olen laiskotellut enkä tehnyt tarpeeksi työtä, niin minunhan vika se on eikä kenenkään muun. Minun se silloin pitää asiani kuntoon hoitaa eikä odottaa muitten auttavan.

100
07.02.2003 18:29

On tilanteita, joissa ei voi itse auttaa itseään vaan on turvauduttava muiden apuun. Tämä asia valkenee sen konkreettisemmin mitä vanhemmaksi tulee.

Puute ja ongelmat eivät läheskään aina ole omaa syytä. Ajattele esim. miten juutalaisia on kohdeltu kautta aikojen. Millä tavalla he ovat itse syypäitä kohtaloonsa?

101
08.02.2003 17:17

Koska ne on erillaisia ja samalla oppineita, joka ärsytti keskiajalla suurta massaa, että pieni vääräuskoinen vähemmistö eli heidän keskuudessa suhteellisesti erittäin hyvin. Ja ei niitä nyt niin huonosti ole kohdeltu, oisvat vaan pysyneet Israelissa, niin Hitlerki ois voinnu keksiä jonku toisen kansanryhmän olevan syyssä siihen ettei päässy taidekouluun.

102
09.02.2003 00:11

"Most of the popular diets today, like the Zone diet or the Atkins diet, aren't designed to fit the specific needs of bodybuilders and athletes."

Niin jos joku ei tätä vielä aikaisemmista kommenteistani ymmärtänyt... ;)

103
09.02.2003 09:07

Luin juuri erään tieteellisen artikkelin jossa verrataan puhtaan lihasmassan ja puhtaan läskin menetystä dieetin aikana. Arvatkaapas minkä laihdutusryhmän jäsenet menettivät vähiten puhdasta lihasta, siis Lean Muscle? Atkinsilaiset!

104
09.02.2003 12:00

Protsku,
Mä olen kyllä lukenut lääketieteen julkaisuista juuri päinvastaisia artikkeleita. Ja edelleen mikset mainosta näitä juttuja omilla sivuillasi?

105
09.02.2003 16:54

Eli 9. päivä prikulleen kirjan mukaan tehdyllä Atkinsilla ja paino on tippunut nelisen kiloa. Sykemittarista katsottuna keskisykkeellä 140-150 tehdyt lenkit eivät tunnu missään eli mitään huimausta ei ole esiintynyt kuten viime vuonna MUTU-systeemillä yrittäessäni.

Vielä kolme päivää ja Aloitusvaihe on succesfully complete.

Protsku

106
09.02.2003 17:15

Noh, noh Alissa.. eiköhän meillä jokaisella ole oikeus mielipiteeseen oli se sitten asian puolesta tai vastaan.

107
09.02.2003 17:17

Alissa puhuu kyllä asiaa, tavattoman usein nämäkin laatukeskustelut menevät trollauksen puolelle. Kyllä meillä täällä koto-Suomessa on asiat niin hyvin että sitä kannattaa ihan arvostaa!

108
09.02.2003 18:49

Suomenruotsalaiset nyt ovatkin sellasta saastaa et oksat pois, ärsyttävintä on se että ne vaatii kyllä palvelua ruotsiksi, mutta kun jossain ruotsinkielisellä alueella yritin ostaa kaljaa suomeksi niin eikun myyjä mönkertää jotain ruotsii sit ku vähän aikaa en saannu palveluu suomeks ja lähin vaa kävelemään kaljakori kädessä niin johan alko tulee suomea hyvinki vikkelään ;) Eli ei muutakuin Suomi suomalaisille!

109
09.02.2003 18:52

RHDF, käyhän New Yorkin Harlemissa ja opeta värillisille omaa erinomaisuuttasi. Voi olla että kaljat jäävät ostamatta.

110
09.02.2003 18:57

Protsku,
Kuinkahan suuri osa tuosta neljästä kilosta on rasvaa ja kuinka suuri osa nestettä?

111
09.02.2003 19:01

Weera,
veikkaisin että fifty-fifty. Kuinka niin? Tavoitteenahan on olla 90-kiloinen vasta 31.12.2003 eikä suinkaan jo Juhannuksena.

112
09.02.2003 22:05

Protsku,
Meinasin vaan, että on aika runsaasti paino tippunut noin lyhyessä ajassa.

113
09.02.2003 22:28

"Ei jyrkkyydessä mitään vikaa ole. Mun mielestä on hienoa, että seisoo ajatustensa takana ja puolustaa niitä."

Yksiselitteinen mutta kapeakatsantoinen mielipide. Entäs jos seisot väärien ajatusten takana & puolustat jotakin josta on vain haittaa sinulle ja muille?

Ei jyrkkyys saisi olla mikään itseisarvo. Mun mielestä JOKAISEN pitäisi silloin tällöin peilata omia ajatuksiaan muitten mielipiteisiin ja kyseenalaistaa omia käsityksiään. Klassinen "pää seinän läpi" -ajattelu ei aiheuta useimmiten kuin harmeja.

Tää keskustelu on muuten mennyt jo äärimmäisen kauaksi alkuperäisestä aiheesta ...

114
09.02.2003 22:37

Joopa joo.. tästä(kin) aiheesta voidaan varmasti keskustella iät ja ajat, mutta toteanpa vaan, että akvaisan, pidä toi!

Sun näkökulmasta mun "asenteessa" on varmasti vikaa, mutta eipä hätää, niin on sunkin "asenteessa" mun vinkkelistä sitä vikaa ihan yhtä paljon. Show must go on... ;)

115
10.02.2003 08:17

Järkyttävää.

116
10.02.2003 08:25

Pari kirjoittajaa on kysynyt että koska päivitän laihdutussivuni "atkinsilaiseksi". Asettaisin siihen seuraavat vaatimukset:

1.Aloitusvaihe 14 päivää ensin läpi
2.Oman hiilaritason löytäminen
3.Laihdutustahti asettuu -500 g/viikossa tasolle

Kohta 1 on kohta plakkarissa. Kohdat 2 ja 3 vievät aikaa ainakin pari kuukautta. Eli toisin kuin moni muu, haluan ELÄÄ tämän todeksi ensin ja laittaa tulokset kotisivulleni vasta tämän jälkeen!

Miten se hiilareitten asteittainen nostaminen sitten tapahtuu, joko laitetaan ruisleipää kehiin 15. helmikuuta alkaen? No ei todellakaan leivällä vaan KASVIKSILLA. Kerron tästä lisää kunhan päästään sinne asti.

Protsku

117
10.02.2003 11:22

Nyt kaivattaisiin asiantuntijan kommenttia siitä, kuinka paljon leipä- ja viljapohjaiset hiilihydraatit on mahdollista korvata kasviksilla? Juurekset, salaatit ja vihannekset ovat sitä paitsi vitamiinien osalta aivan omaa luokkaansa bulkkihiilareihin verrattuna.

Hedelmien ongelmana on liiallinen sokeri.

118
10.02.2003 11:24

No mut kandeisko sun laittaa sinne sivujesi alkuun huomautus siitä, että mainostamasi laihdutustapa ei toiminutkaan ja että nyt kokeilet Atkinsia ja kerrot ne tulokset sitten 2 kk päästä?

119
10.02.2003 18:35

Arvostan suuresti tekemääsi uraauurtavaa työtä nettilaihdutuksen saralla ja uskon että hyvät tulokset jatkuvat projektissasi. Toivon kuitenkin että Atkinsia koskeva keskustelu siirtyisi nyt takaisin asialinjoille ja itse kukin käyttäisi tieteellisiin artikkeleihin perustuvia, hyvin perusteltuja puheenvuoroja henkilöön menevien kommenttien sijasta.

Minun henkilökohtaisen laihikseni ei tarvitse todistaa atkinsista yhtään mitään koska jo yksistään New Yorkissa on lähimmän parinkymmenen vuoden aikana hoidettu lähes 70.000 asiakasta Atkins Centerissä ja heistä reilusti yli 90% on tänäkin päivänä normaalipainoisia. Korkeintaan toivon että joku muukin VAKAVASTA YLIPAINOSTA kärsinyt, siis bmi yli 35, harkitsee omia ruokavalintojaan saatavilla olevan tutkimustiedon pohjalta.

Koko Robert C Atkinsin kirjallinen tuotanto on kenen tahansa luettavissa sekä alkukielellä että erinomaisesti suomennettuna. Painonpudotusohjelmakirjan uudistetussa laitoksessa on mukana myös suomalaisia lääketieteen asiantuntijoita.

TOISIN kuin Painonvartijat ja moni muu laihdutusorganisaatio, Atkinsin julkaisuissa on satamäärin viitteitä tieteellisiin tutkimuksiin aina 1950-luvulta nykypäivään. Ja kuten kirjoitin tuossa edellisessä viestissäni, "the contemporary study of Atkins Diet" lisääntyy koko ajan.

Näyttää siltä, että Atkinsin suhteen seuraavat 5 vuotta on ratkaiseva läpimurto ei pelkästään amerikassa vaan maailmanlaajuisesti. Tämä on tietysti hyvä uutinen meille kaikille.

Protsku

P.S. Kutri, ehdotuksesi atkins-puffin laittamisesta kotisivulleni on muuten relevantti, mutta vanha sanonta "Ei nuolaista ennen kuin tipahtaa" menee siitä kuitenkin ohi tässä yhteydessä. Olen harkinnut vakavasti voimanostotyyppisen harjoitusohjelman ottamista takaisin viikkorutiineihin ja tämän vuoksi saattaa vielä tulla aika jolloin ruokavalio pitää arvioida uudelleen.

Laihtumisessa Atkins on parasta mitä olen kohdannut tähän mennessä.

120
10.02.2003 18:40

Huomasin lukea vasta nyt viestisi kokonaan ja siellä on kohta "mainostamasi laihdutustapa ei toiminutkaan ja että nyt kokeilet Atkinsia".

Olen laihduttanut Lautasmallilla 20 kiloa ja tämän jälkeen Atkinsilla viitisen kiloa. Molempia käyttäen voi siis laihtua eikä minulla ole mitään syytä alkaa vesittää Lautasmallia koskevia havaintojani.

Ratkaiseva ero näiden kahden välillä on siinä että Atkinsissa ei tarvitse punnita ruokia eikä laskea kaloreita.

Protsku

P.S. Hieno haastattelu Kutri, onnea.

121
10.02.2003 20:15

"Ratkaiseva ero näiden kahden välillä on siinä että Atkinsissa ei tarvitse punnita ruokia eikä laskea kaloreita."

Ei kai "lautasmallissakaan" tarvitse laskea kaloreita..? Minähän en lautasmalleista mitään tiedä, mutta näin olen kuvitellut...

122
10.02.2003 22:05

"yksistään New Yorkissa on lähimmän parinkymmenen vuoden aikana hoidettu lähes 70.000 asiakasta Atkins Centerissä ja heistä reilusti yli 90%on tänäkin päivänä normaalipainoisia. "

Ohhoh mitä Atkins Center propagandaa! Enpä usko että löytyy yhtäkään laihdutusmetodia jolla 90% ihmisistä pysyy normaalipainoisina pitkällä aikavälillä.

Ja tutkimuksista sen verran että niitähän voi tehdä melkein kuka vaan, mutta jos tuloksiin haluaa oikeasti luottaa niin tutkimus pitäisi olla julkaistu yleisesti arvostetussa tieteellisessä lehdessä. Siksi olisi hyvä mainita lähde kun lainaa jostain tutkimuksesta tekstiä.

Muuten on kyllä mielenkiintoista lukea kokemuksiasi Atkinsin dieetistä Protsku joten jatka raportointia. :-)

123
11.02.2003 11:51

Ehkäpä syy siihen miksi Suomessa ei pahemmin julkaista näitä "vaihtoehto" lääketieteen tutkimuksia on MTK:n ja Duodecimin harrastama "mafia". Money talks !
Mieleen tulee toissa talvinen jupakka, kun eräs helsinkiläislääkäri uskalsi julkisesti arvostella Benecolia.
Lääkäriliitto oli heti erottamassa ja uhkailemassa toimilupien perumisella.

124
12.02.2003 07:26

Huomasin juuri eilen että Body For Life on itse asiassa Atkins ja Heavy Duty puettuna vähän muodikkaampiin treenisloganeihin. Eli olen ollut vaistonvaraisesti oikealla tiellä! Voi pojat kun tuntuu hyvältä ;)

Protsku

P.S. Tänään 12. päivä Atkinsilla ja täytyy sanoa että prikulleen kirjan mukaan tehtynä tämä toimii vakaasti kuin junan vessa.

125
12.02.2003 07:58

Tuntuu aivan siltä kuin kaiken valittamisen takana olisi perisuomalainen KATEUS eli ei millään haluta että joku toinen onnistuu, aivan kuin se olisi "minulta pois" jos tuo toinen laihtuu ja voi hyvin.

Luin eilen järkyttyneenä erään toisen saitin kirjoituksia missä hyökätään yhden toisen laihduttajan metodien kimppuun. Todella lapsellista ja typerää mielestäni...

126
12.02.2003 10:15

Protsku,
Minkä valittamisen? Mä olen ainakin kritisoinut Atkinsin dieettiä, en valittanut kenestäkään tai kenenkään valinnoista henkilökohtaisesti. Eikä mulla ainakaan ole syytä olla kellekään kateellinen, jokainen laihtukoon tavallaan. Mä olen oman tapani jo löytänyt, mutta joku muu saattaa sitä vasta etsiä. Siksi haluan antaa tuohon Atkins "hehkutukseen" myös toisen näkökannan.

127
12.02.2003 10:22

Ja mikä on arvoisan Weeran löytämä toimiva laihdutustapa? On kovin hedelmätöntä haukkua kaikki muut maailman ihmiset lyttyyn jos ei sitten esitä avoimesti että mikä se on sen oman "onnen" salaisuus.

Hoh-hoijaa.

128
12.02.2003 10:24

Ei kai kukaan ole väittänyt, etteikö Atkinsilla sinällään voisi saada painoaan laskemaan? Enemmän täällä on mun nähdäkseni esim. kritisoitu herra Atkinsin väitteitä siitä, MIKSI Atkins toimii, samoin kuin Atkinsin ylivoimaisuutta muihin dieetteihin verrattuna, sillä siitäkään ei ole pitäviä todisteita. Täsmälleen samasta syystä kritisoin Zonea -- kyllä se laihduttaessa toimii ja on mielestäni lähestulkoon terveellinen valinta (joskin siinäkin kalorimäärät voivat täsmälleen oikein noudatettuna jäädä liian alas), mutta TEORIA dieetin takana on pseudotieteellinen ja kestämätön. Dieetti kuin dieetti, joka toimii, perustuu käytännössä AINA siihen, että sillä olija tuljee syöneeksi vähemmän kuin kuluttaa. Joillain dieeteillä, esim. Atkinsissa, dieettaaja voi kuvitella syövänsä enemmän tai yhtä paljon kuin kuluttaa, mutta käytännössä näin ei ole. Tämä kaikki perustuu siihen fysiikan lakiin, että rasvan muotoon pakattua energiaa ei voi hävitä ihmisestä ilman riittävää kulutusta. Joka toisin pystyy todistamaan, ansaitsee Nobelin.

Body-for-Lifessa ei olla missään vaiheessa ketoosilla, rasva- ja proteiinimäärät on rajoitettuja, joten vähän ihmettelen mihin väite Atkinsin ja BfL:n samankaltaisuudesta perustuu.

129
12.02.2003 12:26

Ota selvää asioista ennen kuin puhut. AHA:n "sydänyställinen" dieetti on perseestä.

130
12.02.2003 12:28

Niin ja AHA ei ole viranomaistaho.

Aikaisempaan kysymykseesi Protskut löydät vastauksen siitä kun mietit mitä ihmiset ovat syöneet suurimman osan ajastaan maapallolla.

131
12.02.2003 12:29

Siis nuo molemmat oli Protskulle.

132
12.02.2003 12:41

Protsku,
Kerrohan ketä minä olen täällä haukkunut? Luitko edes edellistä viestiäni loppuun? Mä en nimittäin ole kohdistanut krittiikkiäni keneenkään teistä. En ole sanonut, että sulla tai kellään muullakaan on väärä tapa laihtua tms. Olen vain esittänyt oman näkökantani ko dieetistä aivan niin kuin sinäkin olet tehnyt.

Ehkäpä juuri tällaisen takia harvat viitsivät käydä kritisoimaan mitään vaan tyytyvät ainoastaan myötäilemään toisiaan. Tämä on havaittavissa useilla keskustelupalstoilla.

Jos ei osata asiallisesti keskustella niin mun mielestä ei tarvitse keskustella lainkaan. Oletko koskaan kuullut sanontaa, että jos ei ole toisesta mitään hyvää sanottavaa niin on parasta olla hiljaa.

133
12.02.2003 17:17

Ole sitten hiljaa. Etkä näköjään kykene esittelemään sitä käyttämääsi laihdutusmenetelmää, ettei vain olisi Kansanterveyslaitoksen Lautasmalli jolla minäkin laihdutin ensimmäiset 20 kiloa ;)

Anssi Manninen, mene pois.

134
# RR
12.02.2003 18:05

Protskun esittämä "BFL=Atkins merkkivaatteissa"-päätelmä on tosiaankin virheellinen. BFL-ruokavalio oikein toteutettuna on käytännössä vähärasvainen tulkinta Zone-dieetistä.

Anssi M. kirjoitti:
"Aikaisempaan kysymykseesi Protskut löydät vastauksen siitä kun mietit mitä ihmiset ovat syöneet suurimman osan ajastaan maapallolla"

Luin pitkän viestiketjun vasta äsken, ja oli ilo huomata jonkun vihdoin viistävän asian ydintä. Kuinka "luonnollista" ravintoa pidemmän aikavälin tarkastelulla tärkkelyspitoiset kasvit ovat? Suurimman osan olemassaolostaan ihmiset ovat eläneet kasveista, hedelmistä, siemenistä, lihasta ja munista koostuvalla ruokavaliolla. Luonnonvalinta on siis jättänyt jäljelle ihmiset, jotka toimivat parhaiten tämän tyyppisellä ruokavaliolla.

Itse en ole halukas edes kokeilemaan HC paleo-dieettiä, jossa kaikki ainekset syödään vieläpä raakana. Eri ravintoaineiden suhteesta on silti historiasta paljonkin opittavaa.

Vaikka oman kokemuksenikin perusteella Atkins toimii juuri niin kuin lupaakin, en ole valmis suosittelemaan sitä laihdutusmenetelmäksi kuin korkeintaan kaikkein äärimmäisimmissä tapauksissa. Rankka ruoka-aineiden rajoittaminen on omiaan sekoittamaan päätä ja aiheuttamaan syömishäiriöitä, eikä Atkinsin ruokavaliosta oikein ole elämäntavaksi ihmiselle, joka on tekemisissä toisten kanssa sosiaalisissa tilanteissa. Moniko meistä on todellisuudessa valmis jättämään loppuelämänsä kaikki siiderit juomatta ja täytekakut syömättä?

Zone-tyyppinen ruokavalio, jossa hiilihydraatit syödään hitaasti imeytyvistä lähteistä, on kokonaisuudessaan mielestäni paras vaihtoehto sekä painonpudotukseen että elämäntavaksi. 30-40%p, 30-50%hh ja 20-30%r suuruusluokka toimii hyvin sekä massaa lisätessä, että rasvaa laihduttaessa.

135
12.02.2003 18:11

Haluan sit jälleen kerran muistuttaa, että ainoastaan Zonen laihdutusvaiheessa syödään R30/P30/H40 suhteilla -- "normaali" ruokavaliossa rasvan määrä voi nousta huomattavasti korkeammaksi ja että edelleen niin Kansanterveyslaitos kuin muutkin tahot suosittavat nimenomaan hitaita hiilareita, vaikka se välillä näyttää jengille olevan vähän epäselvä... :-)

Mutta joo, muuten olen samaa mieltä kanssasi.

136
12.02.2003 18:27

"Moniko meistä on todellisuudessa valmis jättämään loppuelämänsä kaikki siiderit juomatta ja täytekakut syömättä?"

Eihän tämä liity mitenkään Atkinsiin. Uskomattomia väitteitä.

137
12.02.2003 20:52

Protsku,
Ettet vain itse syyllistyisi nyt siihen mainitsemaasi kateuteen...

138
12.02.2003 20:56

Kerrohan meille kaikille se "löytämäsi" laihdutusmenetelmä joka toimii. Jatketaan sitten keskustelua, Weera.

Muista mainita tieteelliset tutkimukset joihin menetelmäsi perustuu.

Palaan tähän keskustelusäikeeseen aikaisintaan 1.3.2003. Tsemppiä niille ketkä oikeasti laihduttaa.

Protsku

139
12.02.2003 21:04

Ja tuosta täytekakku/siideri vertauksesta.

Missäköhän kohtaa siinä kirjassa sanottiin, että voidaan käydä syömään kakkua ja juomaan siideriä tms. Kaikki eivät voi edes lisätä hiilareiden määrää ja kakkua yms ei kehoteta syömään missään vaiheessa. Ja paljonkos hiilareita on jo yhdessä palassa?

Ja esim. aloitusvaiheessa kaikenlainen alkoholi on täysin kiellettyä.

Eli nämä liittyvät Atkinsiin hyvinkin paljon.

140
12.02.2003 22:36

Protsku, mina syon BfL:n oppien mukaan ja saan paivassa 120-150 g hiilareita, joten ei voida ihan ketoosista puhua! Mistahan sa tankin vertauksen revit??

141
13.02.2003 09:48

Prostkulla näkyy nousseen Atkins päähän niin pahasti ettei tosikaan. Samalla on hävinnyt kaikki itsekritiikki ja suhteellisuudentajustakin näyttää loput olevan jo pakenemassa.

Usko nyt hyvä mies, että se (kuten muutkin tavat laihtua) EI OLE TÄYDELLINEN eikä välttämättä sopiva kaikille & jokaiseen tilanteeseen. Ja että sitä kohtaan on esitetty aiheellistakin kritiikkiä, mitä ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö Atkins -dieetti toimisi!Kukaan ei täällä ole haukkunut Atkinsia DIEETTINÄ eikä todennut etteikö se toimisi. Ja jos Atkins toimii, niin fakta on silti että on olemassa MYÖS MUITA dieettejä jotka toimivat!

Eivät nämä asiat ole noin vaikeita tajuta OIKEIN!

Plus kuten aiemmin todettiin, BfL ei ole sama asia kuin Atkins ruokavalion osalta eikä todellakaan sama asia kuin HD treenifilosofian osalta. Tutustu Prostku asioihin joista puhut vähän tarkemmin, jooko?

142
13.02.2003 10:59


Lisäämpä tämän nyt tännekkin... Eli mikä on se hiilarien gramma määrä jonka alittaessa joutuu/pääsee ketoosiin?? Olen kuullut, et jot alle 130g??!...Vai olisiko 100g?....

143
13.02.2003 10:59

Ensin oli vaatimuksena, että pitää lukea kirja ennen kuin voi keskustella ja nyt pitää sitten esittää oma laihdutusmenetelmä tieteellisin tutkimuksin. Voi hyvää päivää.

Kertokaas te muut, että olenko mä jossain vaiheessa loukannut Protskua henkilökohtaisesti? Tai ketään muutakaan joka noudattaa Atkinsin dieettiä? Tai olenko mä nostanut oman laihdutusmetodini yli muiden ja sanonut, että se on ainut ja oikea tapa laihduttaa? Tai sanonut, ettei Atkins ole oikea tapa laihtua?

Eikö täällä saa siis esittää minkäänlaista kritiikkiä ilman henkilökohtaisuuksiin menemistä? Mä ainakin kuvittelin osaavani keskustella asiallisesti ja omasta mielestäni en ole ketään mollannut.

Siis mä en ymmärrä....

144
13.02.2003 14:09

Weera -- älä ota sitä vakavasti... :-D Et sä ole mihinkään henkilökohtaisuuksiin mennyt Atkinsia kritisoidessasi, joka muuta väittää ei ehkä aina hahmota asioita samalla tavalla kuin muut.

145
13.02.2003 14:23

Kuten jo aikaisemmin sanoin, palaan tähän keskusteluun aikaisintaan 1.3.03 laihdutusraportin muodossa. Senkin olen todennut lukuisia kertoja että itse kukin laihduttaa niin kuin parhaaksi katsoo.

Jos joku on löytänyt mielestään hyvän dieetin EIKÄ kuitenkaan suostu kertomaan siitä mitään NIIN herää kysymys että miksiköhän? Kutrin ja Protskun tunnistaa siitä että he kertovat missä mennään ja asettavat ruokavalionsa kritiikillekin alttiiksi.

"Sinun dieetti on todettu sadoissa tutkimuksissa huonoksi, minullapas on ihan ikioma dieetti josta en kerro kenellekään mitään mutta usko vaan että jatkan Sinun dieettisi moittimista..."

Merkillinen logiikka noissa sinun kirjoituksissa Weera. Kerropa nyt meille Keho.nettiläisille se löytämäsi TOIMIVA ruokavalio niin voimme jatkaa keskustelua 1.3.03.

Protsku

146
13.02.2003 16:07

Mitäköhän mun pitäisi nyt kertoa? Olenko mä koskaan edes väittänyt olevani dieetillä? Mä olen näet muuttanut koko elämäntapani toisenlaiseksi (puhutaan kai elämäntaparemontista). Laihdutushan on loppujen lopuksi kiinni hyvinkin pienistä valinnoista, ainakin mun kohdalla. Mun on aivan turha odottaa, että vuosien myötä tulleet kilot häviäisivät noin vaan muutamassa kuukaudessa. Tosin se saattaa olla jopa mahdollista, mutta uskon, että ne tulisivat yhtä nopeasti takaisinkin.

Enkä mä ole missään vaiheessa sanonut, että mulla olisi joku ikioma dieetti joka olisi muita parempi. Tuntuu, että joillakin on lukutaidossa hieman vikaa.

Kutri,
Kiitos =).

147
13.02.2003 16:30

"Lisäämpä tämän nyt tännekkin... Eli mikä on se hiilarien gramma määrä jonka alittaessa joutuu/pääsee ketoosiin?? Olen kuullut, et jot alle 130g??!...Vai olisiko 100g?...."

Alle 40g, fiksuinta olisi pitää aluksi tuolla alle 20 gramman tienoolla.

148
16.02.2003 11:19

Muistelen X-Phatin kirjoittaneen aikaisemmin että hän käy kolmesti viikossa salilla ja lisäksi vielä lenkkeilee. Kysyisinkin nyt, että kuinka energia riittää kaikkeen tähän?

Atkinsin 14 päivää kestäneen aloitusvaiheen aikana huomasin kyllä että aerobinen treeni sujuu ongelmitta, mutta nyt olen voimaharjoittelun lisäämisen jälkeen joutunut pohtimaan uudestaan riittävää hiilarien saantia... Tuntuu että saliharjoituksesta palautuminen on hitaampaa kuin aikaisemmin!

Voisitteko kertoa mistä tämä johtuu?

Protsku

149
16.02.2003 12:10

Noniin Protsku, nyt sä olet asian ytimessä. Pysy siinä! ;)

150
16.02.2003 15:17

Eikös tosta samasta asiasta ole puhuttu jo aiemminkin tässä viestiketjussa?

151
16.02.2003 15:24

"Eikös tosta samasta asiasta ole puhuttu jo aiemminkin tässä viestiketjussa?"

Milloin?

152
16.02.2003 15:31

protsku väärillä jäljillä. Ei unelma optimaalisen ruokavalion kasaamisesta ole ratkaisu lihavuuteen.

153
16.02.2003 15:32

Liikunnan ja ruokavalion yhdistäminen on.

154
16.02.2003 16:50

Muistaakseni ihan tuolla alussa...oiskohan ollut Hermeliini, joka kirjoitti aiheesta jotakin (en nyt muista ihan tarkkaan...ja oon niin laiska, etten jaksa käydä etsimään).

155
17.02.2003 13:48

Atkinsin alle 100 grammaa hiilareita päivässä ei riitä tehokkaaseen kuntosaliharjoitteluun. Ikävää että Robert on tehnyt dieettinsä vain keskivertoihmisille joiden harjoittelusta puuttuu kokonaan sellainen asia kuin punttisali MAKSIMITEHOILLA. Eli loppukaneettina koko tähän ruokavaliokokeiluun voidaan sanoa seuraavaa:

Jos olet reilusti ylipainoinen (BMI 30+) ja et ole saanut laihdutusta onnistumaan pelkällä kaloreitten rajoittamisella, voit kokeilla atkinsia. Low Carb ruokavalio ei kuitenkaan sovellu niille kuntoilijoille, jotka ovat fyysisesti hyvin aktiivisia. Saliharjoittelu isoilla painoilla VAATII yli 100 grammaa hiilihydraatteja päivässä.

Protsku

P.S. Eli lautasmalli -20kg ja atkins -5 kg. Back at lautasmalli.

156
17.02.2003 13:57

Kiitän kaikkia keskusteluun osallistuneita hyvistä mielipiteistä, toki olisin toivonut että X-Phat olisi käynyt vielä kertomassa kuinka hänellä energia riittää Low Carbilla kolmeen punttitreeniin viikossa!

157
17.02.2003 14:35

En tiedä minkä ikäinen olet ja minkälaisia painoja käytät treenatessasi, mutta sen voin sanoa että lopetit aivan liian aikaisin. Jos elimistö on toiminut about 30 v. sokereilla ei se kahdessa viikossa vielä opi valmistamaan glukoosia rasvoista. Sitten kun se oppii (vaikea sanoa milloin; se on yksilöllistä) on helppoa vetää kovia treenejä 30-70 g hiilareita/ päivä. Itse olen tehnyt tätä 20 vuotta. Treenaan kolmesti viikossa (itse määrittelen, että olen kuntoilija voimannostaja) ja teen 6 toiston sarjoja penkissä 130 kg:llä ja kyykyssä 170 kg:llä. Nyt joku voi sanoa, että jos söisit enemmän hiilareita olisit vielä kovempi. Valitettavasti en voi hiivaongelmani vuoksi niitä enempää koskaan syömäänkään.

158
19.02.2003 08:04

Jan Z, kiitos tuesta! Löysin eilen uuden tieteellisen artikkelin joka saattaa muuttaa koko kuvion vielä kertaalleen. Tämä päivä menee taustojen selvittämiseen mutta uskallan luvata, että huomenna lisää asiasta. Joudun tarkistamaan vielä pari lähdeviitettä.

Protsku

159
09.03.2003 20:49

Jan Z, käänsit pääni: olen takaisin atkinsilla! Tähän on kaksi järkyttävää syytä ja kerron ne tässä saman tien eli

1.Söin pari päivää sitten kaksi annosta makaronilaatikkoa; paino nousi vuorikaudessa KAKSI KILOA

2.Kutrin sivulla suositeltiin pähkinöitä ja erehdyin syömään yhden pussillisen 300 grammaa; paino nousi kahden päivän sisällä KOLME KILOA

Eli tästä näkee että aineenvaihduntani on päreinä enkä pysty syömään hiilihydraatteja niinkuin ennen. Tilanne on vakava ja äärimmäisen järkyttävä. Tarkistin vielä ruokapäiväkirjasta että olisko noitten em. päivien aterioissa jotain muuta pielessä mutta kun ei ollut!!

Sain molemmat turvotukset pois yhdessä vuorokaudessa kun tiputin hiilarit tasolle 50 grammaa vuorokaudessa. Nyt olen ostanut kaupasta jääkaapin täyteen käsittelemätöntä tuoretta lihaa, kalaa ja kanaa. Viskasin joitakin hiilarijuttuja roskikseen etteivät ole tyrkyllä.

Olen laihtunut keskimäärin 0,5-1,2 kiloa viikossa ja Kutri varmaan osaa selittää mistä tuollainen +3 kg vuorokaudessa oikein voi tulla? Nyt joka tapauksessa tilanne on se että en voi missään tapauksessa jatkaa lautasmallin mukaista ruokavaliota vaan hiilarit on pakko tiputtaa alemmaksi.

Viinaa en ole juonut pitkiin aikoihin eli sekään ei selitä noita turvotuksia. Ja jos hiilareitten pienentäminen hidastaa treeneistä palautumista niin se on pienempi paha kuin tuollainen SHOKKITURVOTUS!!

Järkyttyneenä mutta nyt onneksi turvallisesti atkinsilla,

Protsku

160
09.03.2003 21:28

"Järkyttyneenä mutta nyt onneksi truvallisesti atkinsilla"

Hah hah hah haa! Siehän huumorimiehiä olet, Protsku! :-D

Mitäs pähkinöitä söit? Ettei vain olisi olleet suolattuja? Ja tollaisessa määrässä pähkinöitähän on sellaiset 1500-1800 kcalia, 120-150 g rasvaa ja 45 g kuitua. Niin ja hiilareita 15-30 g eli ei juuri mitään -- siksi setä Atkinskin niitä suosittelee... :-) Eli ei mitään ihan kevyttä syötävää. Punnitsitko noi lukemat muuten kummallakin kerralla alasti aamulla ennen aamiaista ja vessassakäynnin jälkeen? Vai ehkä myöhemmin päivällä vaatteet päällä?

Söitkö noi pähkinät ja makaronilaatikon samana tai peräkkäisinä päivinä? Ja mahdoitko samaan aikaan vielä mussuttaa suklaata? Yhdessä suklaalevyssähän on sellaiset 1100 kcalia. Eikö se suklaa muuten turvottanut? Kahdessa keskikokoisessa annoksessa makaronilaatikkoa on yhteensä alle 60 g hiilaria, yhdessä suklaalevyssä yli 100 g hiilaria. Jos haluat lisää analyysiä, niin ruokapäiväkirjoja peliin, veikkaan että siellä on jotain jänniä ylläreitä (olettaen, että olet täyttänyt ne fuskaamatta).

No, mun puolesta on ihan sama, vaikka jatkaisit kaalisoppakuurilla, mutta luulisi noin kokeneen laihduttajan jo tietävän ettei parin päivän -- tai edes viikon -- perusteella kannata vetää hätiköityjä johtopäätöksiä.

Noin kova pudotustahti (yli kilo viikossa edelleenkin?) kertonee myös siitä, että on onnistuttu menettämään muutakin kuin puhdasta rasvaa.

Tietysti netissä on se mukava puoli, että voi heittää mitä vain läppää, eikä kukaan meistä voi oikeasti tietää, kuka puhuu totta ja kuka ei.

161
09.03.2003 21:59

"Mitäs pähkinöitä söit? Ettei vain olisi olleet suolattuja? Ja tollaisessa määrässä pähkinöitähän on sellaiset 1500-1800 kcalia, 120-150 g rasvaa ja 45 g kuitua. Niin ja hiilareita 15-30 g eli ei juuri mitään -- siksi setä Atkinskin niitä suosittelee... :-) Eli ei mitään ihan kevyttä syötävää."

Taffelin suolapähkinöitä 300 grammaa joilla korvasin aamupäivän ateriat.


"Punnitsitko noi lukemat muuten kummallakin kerralla alasti aamulla ennen aamiaista ja vessassakäynnin jälkeen? Vai ehkä myöhemmin päivällä vaatteet päällä?"

Aamulla.

"Söitkö noi pähkinät ja makaronilaatikon samana tai peräkkäisinä päivinä?"

Ensin oli suklaabuumi, sitten makaronilaatikkopäivä ja viikkoa myöhemmin pähkinöitä. Makaroniturvotukset lähtivät atkinsilla pois. Sitten tein kohtalokkaan virheen ja siirryin takaisin lautasmalliin....

"Ja mahdoitko samaan aikaan vielä mussuttaa suklaata? Yhdessä suklaalevyssähän on sellaiset 1100 kcalia. Eikö se suklaa muuten turvottanut? Kahdessa keskikokoisessa annoksessa makaronilaatikkoa on yhteensä alle 60 g hiilaria, yhdessä suklaalevyssä yli 100 g hiilaria."

Joo, musta on tullut suklaafriikki....

"Jos haluat lisää analyysiä, niin ruokapäiväkirjoja peliin, veikkaan että siellä on jotain jänniä ylläreitä (olettaen, että olet täyttänyt ne fuskaamatta)."

Mä laitan ne mahd. pian kunhan löytyyvät tuolta arkistoista. Mutta pointti siis oli se että PELKÄSTÄÄN suklaan n. 1000 kcal ei ole aiheuttanut turvotusta milloinkaan koska oon vastaavasti jättänyt yhden lämpimän ruuan pois sinä päivänä ja tehnyt jotain aerobista. Mutta kuin söin makaronilaatikkoa ensimmäistä kertaa pariin kuukauteen niin seurauksena oli em. katastrofi. Sama pähkinöitten kanssa.

Summa summarum: jos aineenvaihdunta on mennyt päreiksi, ei ole paluuta hiilareihin.

Protsku

162
10.03.2003 13:57

Tässä on em. makaronipäivän ruokapäiväkirjani:

klo 7 - kinkkupizza 200 grammaa ja maitoa

klo 11 - puolikas suklaalevy

klo 12.30 - kaksi annosta makaronilaatikkoa, salaattia, raastetta, paprikasuikaleita

klo 16 - voileipiä, päällä juustoa ja Venäläistä Metvurstia

klo 20 - tonnikalaa ja raejuustoa, maitoa

163
10.03.2003 14:11

Hyvin yleinen ilmiö; kehon ollessa pitkään ilman tärkkelystä siitä tulee "kuiva". Sekä tärkkelys ja suola sitoo elimistöön nestettä. Jos tällainen "kuiva henkilö" esim. alkaa yht´äkkiä syödä tärkkelystä ja suolaa keho alkaa "hamstraamaan" niitä keräten samalla nestettä.
Kun otetaan low-carb elämän tavaksi. eli noudatetaan sitä pitkään (omakohtainen kokemus 20 v.) ilmiö muuttuu sellaiseksi, että keho tavallaan hylkii sokeria ja tärkkelystä. En osaa selittää sitä tieteellisesti, mutta arvioisin sen johtuvan siitä, että kun keho ei osaa polttaa enää hiilareita vaan se haihduttaa ne lämpöenergiana ilmaan. Itselleni kävi niin esim. viime viikolla ollessani syntymäpäivillä ja syödessäni kakkua-->seurasi hikoilu kohtaus.
Samaa sanovat esim. ketodietillä olleet kilpabodarit. Pitkän ketodietin jälkeen viina ei mene kunnolla päähän vaan haihtuu virtsana ja hikenä ilmaan. Hiilarit ja alkoholihan palaa samalla tavalla, vai ?

164
# Twi
10.03.2003 14:22

klo 7 - kinkkupizza 200 grammaa ja maitoa
klo 11 - puolikas suklaalevy
klo 12.30 - kaksi annosta makaronilaatikkoa, salaattia, raastetta, paprikasuikaleita
klo 16 - voileipiä, päällä juustoa ja Venäläistä Metvurstia
klo 20 - tonnikalaa ja raejuustoa, maitoa

onko tama sun mielestä tasapainoinen ruokavalio? voi tsiisus... Nyt jos vielä perustelet ton suklaan, pizzan ja metvurstin.

165
10.03.2003 14:50

Mitäs sä nyt Protsku yrität tolla ruokapäiväkirjaotteella todistella? Meni multa ainaki vähän ohitte...hmmm, eikä niin vähääkään.

Who let the dogs out?!!

166
10.03.2003 17:16

Eikö sulla ollut vielä muutama päivä sitten unelmakroppa, joka ulottui kaikkien naisten märkiin päiväuniin...?! :D

167
10.03.2003 20:13

Jan,

Ihmisen elimistö ei voi valmistaa rasvoista sokeria.

168
10.03.2003 20:25

Luin nyt vasta tämän ketjun tarkemmin ja havaitsin kommentin jostain lääkäristä, joka oli haukkunut Benecolin. Lääkärin luvat pois? Haloo! Haukkuuhan muutamat lääkärit kreatiinin vaikutuksen lähinnä plasebovaikutukseksi, vaikka kreatiinisupplementaatiosta löytyy huomattavasti enemmän julkaisuja tieteellisestä kirjallisuudesta kuin Benecolin "vaikuttavasta" aineesta. Lähinnä puffausta tuo Benecolin kehuminen!

169
10.03.2003 21:28

Anssi oot kyllä ihan jäljillä eli insuliiniresistanssi on kaikkee muuta kuin triviaalia. Joittenkin aineenvaihdunta menee vain niin päreeksi että vitsit on siinä vaiheessa aika vähissä.

Protsku

170
10.03.2003 21:32

..1 g hiilareita sitoo n. 3 g vettä.

171
11.03.2003 08:17

Käy osoitteessa http://www.pakkotoisto.com - sieltä haku ja ketogeeninen dieetti tms hakusanaksi. Löytyy paljon tietoa aiheesta ja varmasti ihmisiä joiden kanssa vaihtaa kokemuksia.

172
11.03.2003 09:27

Kreatiinin myyntihän ei lihotakaan MTK:n ja Lääkäriliiton kassaa ! That is the point. Valitettavasti en muista HS:n numeroa noin puolentoista vuoden takaa, jossa oli kirjoitus tästä lekurista. Enkä viitsi lisätä hänen kärsimyksiään julkistamalla hänen nimeään.
P.S. Ihmisen elimistö valmistaa sokereiden loppuessa n.s. ketoaineita, jotka "toimivat sokereiden tapaan". Pitkäänkin ketoosissa olleena voin kertoa, että se hyvin luonnollinen olotila ihmiselle. Onhan se ainoa aineenvaihdunnallinen tila, jossa käytetään suurimmaksiosaksi rasvoja polttoaineeksi. Jotkut tutkijat jopa väittävät, että kivikaudella ihmiset olivat jopa kuukausia ketoosissa.

173
11.03.2003 14:13

Tiedän kyllä ketoosin.

174
11.03.2003 17:09

Jan Z ja Pantzar, kiitos kannustuksesta! Mä käyn tsekkaamassa tuon Ketogeenisen dieetin ihan piakkoin ja katsotaan sitten miten homma jatkuu ;)

Protsku

175
11.03.2003 17:32

..suklaalevyllä veikkaan ;)

176
11.03.2003 17:51

Hermis sä oot ilkeä ja sitä paitsi väärässä! Huomasin tänään lähikaupassa järkytyksekseni että melkein kaikki hyllyt ovat täynnä HIILAREITA, lihatiski näyttäisi olevan ainoa poikkeus... Tästä herääkin sellainen ajatus että onko valtaväestö jotenkin aivopesty syömään valtavia määriä hiilareita ja vastaavasti, USKALTAVATKO ihmiset edes kokeilla valtavirrasta poikkeavaa ruokavaliota?

Kantsii muistaa että eskimot ovat syöneet iät ja ajat lähinnä hylkeitä ja fisuja eikä heillä ole lainkaan sydänvaivoja tai ylipainosta johtuvia oireita!

Lisäksi mä kävin tsekkaamassa Kutrin sivut ja huomasin että siellä oli joitakin epätarkkuuksia atkinsista. Eli ihmisiä vaivaa edelleenkin tiedon puute siitä mikä on AITO ALKUPERÄINEN atkinsin dieetti....

Mennään me vaan Hermis salille ja annetaan raudalle kyytiä! Mä hyväksyn kohdallani sen että low carb pidentää palautumisaikoja mutta se on pienempi paha kuin hiilareitten aiheuttama shokkiturvotus.

Protsku

177
11.03.2003 18:04

Ei hiilarit aiheuta shokkiturvotusta kun niitä nauttii kohtuudella.

Itse olen dieetin edetessä jatkuvasti joutunut lisäämään hiilareita ja nyt tuntuu löytyneen sopiva taso. Virtaa löytyy taas ja treeni kulkee loukkaantumisesta huolimatta. Täytyy vielä toivoa, että painokin pysyy laskusuunnassa ruokavaliomuutoksista huolimatta.

KOHTUUS Protsku, KOHTUUS KAIKESSA!

178
11.03.2003 19:24

Hermeliini, sä oot mun nettisankari ;) Keep up the good work, Ma'am!

179
11.03.2003 20:42

Liittyisiköhän tuo hiilihydraattien syöminen jotenkin maanviljelyyn?

180
11.03.2003 21:27

No joo, sitä mäkin oon miettinyt... Jan Z kirjoitti myös asiasta aika nasevan kommentin Anssille ;) Mä luulen että jos Suomi olis vähän etelämmässä noin maantieteellisesti ja karjanrehua saataisiin tuotettua sitä kautta edullisemmin, niin sitten saattaisivat nuo kauppojen lihatiskit olla KAKS KERTAA SUUREMMAT ja tarjonta olis muutenkin edullisempaa ja monipuolisempaa! Liha on täällä peräpohjolassa aivan tajuttoman kallista ja sen takia kaikki ns. einesruuat esimerkiksi doupataan täyteen maissitärkkelystä ja muuta hiilarimössöä.

Eli joo, kyllähän nää on isoja kuvioita joitten koekaniineja me kuluttajat sitten ollaan....

Protsku

181
12.03.2003 08:49

Missä viipyvät Kutrin analyysit ruokapäiväkirjastani? Katsoin juuri Excelillä ja eihän tuossa ollut kuin 30% rasvaa eli turvotus johtui nimenomaan hiilarista!!

Protsku

182
12.03.2003 13:17

Tulin just ruotsinristeilyltä takaisin.

Heh heh heh heheee! :-)

Protsku sä olet huumorimiehiä! Ensinnäkin noi sun määrät tossa ruokapäiväkirjassa ovat "hieman" epätarkkoja ja sitten pistää suoraan silmään niin kinkkupitsa kuin meetwursti -- kummassakin, varsinkin meetwurstissa runsaasti suolaa! Ja ton jälkeen paino nousi vain kilon, eikse ollut niin?

Plus että pitsassa on valkoisia vehnäjauhoja ja suklaassa sokeria => kumpikaan ei kuulu terveelliseen ARKIruokavalioon. Niin ja mitä leipää ne sun voileipäsi olivat? Paljonko muuten oli päivän kokonaiskalorit, jos tolla ruokavaliolla vain 30 % energiasta tuli rasvasta. Ja paljonko sä tosiasiallisesti söit sitä makaronilaatikkoa? Pikaisella laskulla (olettaen että makaronilaatikkoa meni vain sellaiset 400 g eli kaksi hyvin pientä annosta, juusto oli vähärasvaista ja maito rasvatonta) olet syönyt vähintään 125 g rasvaa (josta valtaosa tyydyttyneitä eli huonoja). Jos tuo määrä edustaa 30 % päivän energiasta, silloin olet syönyt vähintään 3375 kcal. Ja paljonko sä vielä painat? 120 kg? Ja siitä päätellen, miten paljon vietät aikaa tietokoneen ääressä, et harrasta juurikaan hyötyliikuntaa. Ja mitenköhän niiden punttitreenien TODELLISEN raskauden laita mahtaa olla? Eli tuolla ruokavaliolla ei vielä kauheasti laihduta ja eikä varsinkaan lasketa kolesteroliarvoja.

Mutta vastaukseni on: pitsan ja meetvurstin suolat lienevät ykkössyy äkilliseen turvotukseen, pitsan ja suklaan nopeat hiilarit kakkossyy.

OK, tämä oli vain yksi päivä elämästäsi, mutta jos ruokapäiväkirjoistasi löytyy enemmänkin vastaavia päiviä, ei voi kuin todeta, ettet ole oikeasti sisäistänyt terveellistä ruokavaliota.

183
# hg
12.03.2003 13:51


Täytyy kyllä myöntää että Keho.nettiin voi aina luottaa päivän hupiannosta hakiessa.
Tää on kuin junaturmaa kattelis... :-)

184
12.03.2003 13:57

Joo... pistäkääs joku tälle mielenkiintoiselle keskustelulle jatkoketju pystyyn. Eihän tätä selaamista jaksa erkkikään.

185
12.03.2003 14:04

"Plus että pitsassa on valkoisia vehnäjauhoja ja suklaassa sokeria => kumpikaan ei kuulu terveelliseen arkiruokavalioon."

Kutri, kyseessä oli VAIN 200 gramman pitsa ja VAIN suklaalevyn puolikas eli nyt tässä menevät taas kerran vellit ja puurot sekaisin! On se kumma ettei voida keskustella näistä perusjutuista asiallisesti ilman tunnekuohuja...

P.S. Hermis, mikä treenivamma sulla on ollut dieetin aikana? Sä mainitsit siitä jotain toisaalla Keho.netissä...

186
12.03.2003 19:24

"Kutri, kyseessä oli VAIN 200 gramman pitsa ja VAIN suklaalevyn puolikas eli nyt tässä menevät taas kerran vellit ja puurot sekaisin! On se kumma ettei voida keskustella näistä perusjutuista asiallisesti ilman tunnekuohuja..."

Voi pyhä sylvi. Perusjutuistahan tässä nimenomaan ON puhe. Se, että valkoinen jauho & sokeri (plus huono rasva) ovat huonoa ravintoa eivätkä terveellistä perusruokaa ON PERUSJUTTU! Kutri kirjoitti asiaa.

Mietipä nyt ihan oikeasti tavoitteitasi. Haluatko laihtua vai et? Jos haluat, niin sitten toimi sen mukaan! Äläkä pompi sinne tänne, Atkinsista suklaan ja metwurstin pariin ja taas takaisin.

187
12.03.2003 20:42

Mä laitoin sulle viestiä tonne "Sentit" keskustelusäikeeseen rasvaprosenteista, laihtumista tosiaan riittää vielä...

188
13.03.2003 09:18

Ollessani n. kuukausi sitten Ruotsissa hiihtolomalla käteeni sattui eräs "akkainlehti" ja eräs "terveyslehti", jossa molemmissa oli juttua uudesta käänteentekevästä dietistä. Aamupalalla syötiin Atkinsin malliin munat ja pekonit, lounaalla grillattua kalaa, kalaa, lihaa ja vihreitä kasviksia. Illallinen oli ruhtinaallinen: mitä vain ja kuinka paljon vain, mutta vain tunnin kerrallaan ! Perustelut: tunnin aikana insuliiniarvot eivät ehdi nousemaan niin paljon, että se lihottaisi. Ja vielä "valkotakkiset miehet" vakavalla naamalla tällaista väittää !
Korostan, että en ole tämän dietin kannattaja, mutta Protsku sulla on toivoa !

189
13.03.2003 10:22

Hymyillen katsoin tätä keskustelua, pitkäksi on venynyt juu-u.
Itse en ole atkinsille ruvennut, mutta äitini on noudattanut ko. dieettiä jo kohta parisen kuukautta.
Hän on 53 vuotias korkeaa verenpainetautia sairastava nainen juuri sopivasti vaihdevuosiakin poteva.
Nuorena hän oli hoikka ja noin 15 vuotta sitten tupakan polton lopettamisen vuoksi hän lihoi ruhtinaalliset 25 kiloa ainakin lisää.
Äitini on kokeillut kaikenmaailman dieettejä ja yrittänyt tosissaan. Mm. vaihtanut ruokavalionsa totaalisesti ja liikkunut todella paljon. Mainitakseni, silloin kun hän oli hoikka niin hän ei harrastanut MITÄÄN liikuntaa, tupakka korvasi ruoan.
Okei se mitä ajan nyt takaa on se, että se olin minä joka ehdotin hänelle Atkinsia. Hän on aina ollut ns. lihansyöjä ihminen, joka ei ole suuremmin välittänyt perunasta, makaroineista jne. Leipää, makeita herkkuja jne on kyllä mennyt huonoina kausina melkoisesti, mutta kun JO 4 kkden vähärasvaisen ruokavalion ja liikkumisen jälkeen ei kiloja tippunut kuin huomat 2 ajattelin, että atkins voisi tehota.
Ja niin se teki. Nyt parin kuukauden atkinsin jälkeen hän on laihtunut n. 15 kg!!! Korkea verenpaine on pudonnut normaaliin lukemiin ja äitini pärjää jo hyvin ilman verenpainelääkkeitä, joita ilman hän aiemmin oli monesti joutunut ensiapuun. Hänen huonot kolesteroliarvonsa ovat laskeneet normitasolle ja hyvät puolestaan kohonneet. Yleiskunto on noussut ja hän on täynnä energiaa ja iloisuutta, varmasti johtuu myös menetetyistä kiloista joita vastaan on vuosia kamppailtu.
Olen erittäin onnellinen hänen puolestaan ja hänen lääkärinsäkin, vaikka alussa suuresti kielsi dieetille ryhtymistä on nyt täysin hiljaa.

Atkinsia pitää vain noudattaa ankarasti, ilman mitään repsahduksia niinuin Protsulla. Kova tahto tehosi, ja eniten ihmetyttää se, että tästä puhutaan kuin dieetti olisi erittäin vaarallinen ja huono. Verrattuna ruokaterapeuttien äidilleni suunnittelemiin dieetteihin tämä on ihanteellinen vaihtoehto. Niillä mukamas "terveellisillä ja oikeilla" ruokavalioilla ja elämäntavoilla hän ei laihtunut ollenkaan tai erittäin vähän tai päinvastoin lihosi entisestään.

190
25.03.2003 22:12

Kiitos hyvästä kokemuksesta, tästä saan lisää puhtia rojektiini! Olenkin viime aikoina jalostanut atkinsia yhden askeleen eteenpäin siirtymällä Cheater's Diet -nimiseen, hiilihydraattien hienosäädöllä tapahtuvaan painonhallintaan.

Pakko sanoa vielä tässä yhteydessä että atkinsilaiset ovat harvinaisen värikkäitä persoonallisuuksia, he tuntuvat tekevän kaikkea elämässä suurella sydämellä. Hieno homma!

Protsku

191
27.03.2003 21:43

"Olen erittäin onnellinen hänen puolestaan ja hänen lääkärinsäkin, vaikka alussa suuresti kielsi dieetille ryhtymistä on nyt täysin hiljaa."

Kertomasi painonpudotus ja verenpainelääkkeistä eroon pääseminen on mahtava saavutus äidiltäsi. Luulen että tällainen kohennus terveydentilassa on kaikkien etu ja varmasti osa lääkäreistäkin suosittelee hiilihydraattien vähentämistä jos mikään muu menetelmä ei tuota toivottua hoitotulosta.

Tietysti painonpudotus jo sinänsä parantaa kenen tahansa terveydentilaa mutta tuossa em. tapauksessa pointti oli juuri siinä ettei paino pudonnut millään muulla keinolla. Ja sitten vuosikausien kipristelyn jälkeen terveydentila kohentui merkittävästi NELJÄSSÄ kuukaudessa.

kirjaudu sisään jos haluat vastata

Kysymykset » Ravinto » Atkins Dieetti