PULA-AJAN RESEPTEJÄ: KORVIKEVOI

yli 17 vuotta
yli 2 vuotta
789
124898

Mielenkiintoista olisi kuulla "totuus" tuosta pula-ajan margariinistä. Omien vanhempien sukulaisten puheista päätellen ennemmin sitä on ihminen ilman, kun syö margariinia, eikä ruuanlaitossa varmasti käytetty muuta kuin voita ja eläinrasvaa. Korvike-voista olen mummon kuullut puhuvan, mutta silläkään ei taida olla mitään tekemistä margariinin kanssa. Reseptinkin löysin Keski-Suomen museon sivuilta:

*************************
PULA-AJAN RESEPTEJÄ

KORVIKEVOI
1 kuppi maitoa
1 rkl perunajauhoja
50 - 100 g voita
suolaa

Perunajauhot sekoitetaan maitoon ja kiehautetaan. Jäähtyneenä lisätään seos vähitellen vatkattuun voihin. Maustetaan suolalla.

******************************

Kuuklettelin tuossa pula-ajan margariinin käyttöä, ja kyllä vain, köyhäinapua tarvitsevien laitoshoidokkien ruuanlaitossa sitä oli lupa käyttää 7 grammaa per päivä. Henkilökohtaiseen käyttöön piti lisäksi antaa 25 grammaa voita henkeä kohden, plus ylimääräiset 7 grammaa niille, jotka kykenivät osallistumaan työntekoon.

Ehkä kaupungeissa sitten syötiin margariiniä, ja pihit jyväjemmarit jemmasit voinsa itselleen. En tiedä.

Vastaukset: 2

1
23.05.2005 21:48

50-luku oli voin syönnin kultaaikaa.Ihmisillä alkoi vihdoin sodan jälkeen olla varaa ostaa jotain.Ja voi,voi että sitä voita sitten syötiin.Jäljet ovat nyt nähtävissä suurten ikäluokkien tautitilastoissa.

Muistan että meidän kotonamme ensimmäinen rasiamargariini oli 60-luvulla Ruotsista,Haaparannalta hakemamme Vår niminen levite.Olimme niin tottuneita voin makuun että siitä oli valittava runsassuolainen versio jota Isä mätti leivälleen miltei parin sentin kerroksen.

Pitkään me runsaasti rasvaa syövät Suomalaiset
pidimme pystyssä varakkaita Ruotsin puolen kauppiaita "rasvanhakumatkoillamme" joita tehtiin bussilasteittain aina keski-Suomesta asti.

2
24.05.2005 15:19

Miettikääs, ensin 7 vuotta rintamalla. Sitten painetaan töitä niska limassa, yöt ja vapaat rintamamiestaloa rakentaen. Nukkumiset jäivät vähiin, karmivat sotamuistot, sätkä suupielessä huonoa ravintoa, kasviksista kuultukaan, raatamista ja stressiä. Hoitoonhakeutuminen vähäistä. Pelkkä valvominen on osoitetusti pitkäkestoinen terveysriski.

kirjaudu sisään jos haluat vastata

Kysymykset » Ruokaohjeet » PULA-AJAN RESEPTEJÄ: KORVIKEVOI