VLCD-valmisteiden puffaus

124879
29. joulukuuta 2002 03:36

Olen useaan otteeseen miettinyt, että miksi Laihdutustutkijoiden johtoportaaseen lukeutuvat henkilöt "puffaavat" jatkuvasti esim. lehtihaastatteluissa ns. VLCD-valmisteita. Mitään fysiologista perustetta niiden käytölle ei ainakaan ole - pikemminkin päinvastoin. Eli mahdolliset hyödyt rajoittuvat 100-prosenttisesti käytännön hyötyihin; esim. hektisenä työpäivänä syödään pikalounas pussista Reiskan nakkikopin pöperöiden sijasta.

Toisaalta nämä samat herrat jatkuvasti "antipuffaavat" urheilijoiden käyttämiä ateriankorvikkeita, vaikka niiden käytölle löytyvät samat perustelu kuin edellä. Lisäksi kalliimmilla tuotteilla on ilmeisesti myös fysiologisia (proteiinihydrolysaatit) tai farmakologisia (yksittäisiä aminohapot) vaikutuksia, joita ei voida saavuttaa normaalilla ruoalla.

Yksi syy tähän ristiriitaan voi olla se, että ko. herrat luulevat urheiluvalmisteita epäluotettaviksi, eli ne saattavat heidän mielestään sisältää ihan mitä tahansa. Totuus on kuitenkin se, että tunnettujen amerikkalaisten lisäravinnetehtaiden resurssit ovat aivan toisesta maailmasta kuin suomalaisten lääketehtaiden, jotka myyvät näitä pulvereita lähinnä "sivubisneksenä". Itse asiassa nämä pääasiassa urheilutuotteita markkinoivat yhtiöt valmistavat myös FDA:n hyväksymiä VLCD-valmisteita, ja FDA ei tunnetusti hyväksy mitä tahansa tavaraa kauppojen hyllyille. Mitä tuotantoon tulee, niin esimerkiksi Weider Nutrition ja Twinlaboratories myyvät tunnissa enemmän pulvereita kuin suomalaiset VLCD-kauppiaat kuukaudessa.

Todistaakseni tämän hienon "hypoteesini" oikeaksi lähetin laboratorioon yhden Suomen myydyimmistä (?) VLCD-valmisteista. Yllätyksesi havaitsin, että pitoisuudet olivat pahasti pielessä. Lisäksi lähetin tarkat tuotetiedot amerikkalaisille "pulverispesialisteille" arvioitavaksi, ja sain juuri vastaukset. Heidän mukaansa formulointi muistutti lähinnä 70-luvun jenkkituotteita. Esim. vitamiinikomponentit oli valittu miten sattuu. Tällä he tarkoittivat sitä, että samaan hintaan tai edullisemmin olisi saanut parempaa raaka-ainetta. Myöskään säilyvyydestä ei ollut mitään takuita, sillä sekin oli hoidettu "juosten kusten". Itse asiassa he arvelivat, että ko. tuotetta ei olisi voinut edes myydä FDA:n rekisteröimänä tuotteena. Ja näillä henkilöillä pitäisi olla "näppituntuma" näihin formulointikysymyksiin, sillä ovat näitä pulvereita vääntäneet jo parin kymmenen vuoden ajan ja takataskussa oli tohtoritason tutkinto joko elintarviketieteissä tai biokemiassa arvostetusta amerikkalaisesta yliopistosta. Suomalaisten tuotteiden maku on myös karmea verrattuna jenkkituotteisiin.

Nyt nukkumaan...

Vastaukset: 10

#1
29.12.2002 11:39

Ohhoh. Siis jos toi sun VLCD-pulverin tutkittaminen tosiaan on totta eikä yön pikkutunteina syntynyt harhanäky (vitsi vitsi!) niin aika hurja juttu. Mites -- oliko niissä kuitenkin yhtä lailla proteiinia, hiilaria ja rasvaa kuin piti/mikä on tarpeen tollaisissa dieeteissä? 70-luvullahan jengiä siis kuoli aliravitsemukseen, kun sen ajan VLCD-aineet olivat niin heikkolaatuisia (= liian vähän protskua ja silleen).

Olen itsekin kiinnittänyt huomiota siihen, miten noi lääkärit ja esim. Ravitsemustiede ja Lihavuus ja sen hoito -kirjojen kirjoittajat kehuvat kovasti VLCD:tä. Olen itsekseni ajatellut että asiassa taitaa olla taustalla myös kaupallinen tai muu henkilökohtainen kytkös (eli esim. ko. lääkärit ovat olleet mukana luomassa noita suomalaisia vlcd-valmisteita ja kyllähän noi lääkefirmojen voitelulahjat ja -juhlat tiedetään, nimim. eläinlääkärin tytär). Kyllähän monet todella ylipainoiset ja VLCD:tä kokeilleet kertovat, että ne ovat kätevä tapa päästä laihdutuksen makuun ja "katkaista" vanha syömiskierre (vrt. antabus?) . Ongelmana on tietysti se, että jos VLCD-laihdutuksen aikana kukaan ei anna ko. henkilöille ohjausta ja tukea myös oikeiden ja terveellisten ruokailutottumusten ja elämäntapojen omaksumiseen, henkilöt lihovat entistä helpommin takaisin normaalipainoonsa laihdutuksen päätyttyä. Lisäksi tiedän näitä omatoimisia "nutraajia", jotka ryhtyvät VLCD-kuurille omin päin apteekista vapaasti saatavilla annospusseilla (siis ilman lääkärin valvontaa) ja usein he eivät ole enää olleenkaan niin ylipainoisia (< BMI 30) kuin ne, joita varten VLCD oli alunperin suunniteltu.

rakkaudella
Kutri

#2
29.12.2002 14:37

Kutri,

Taloudelliset intressit ilmeisesti pakottavat tunkemaan VLCD-valmisteet jokaiseen oppikirjaan ja lehtihaastatteluun. Duodecim-lehdessä on mainittu herrojen sidonnaisuudet (lihavuuden käypä hoito -suositus).

PS. Tässä ko. VLCD-valmisteessa ei ole edes kaikkia välttämättömiä mikroravintovalmisteita, jos vertaa IOM:n viimeisimpiin suosituksiin.

#3
29.12.2002 14:45

Tieteelliset julkaisut tunnistaa siitä ettei niissä ole nelivärimainoksia. Missä julkaisussa mainitsemasi VLCD-artikkeli on luettavissa?

protsku
Laudatur-tason kotiguru

#4
29.12.2002 14:50

Mikä VLCD-artikkeli?

#5
29.12.2002 14:56

"Formulointi muistutti lähinnä 70-luvun jenkkituotteita. Esim. vitamiinikomponentit oli valittu miten sattuu. Tällä he tarkoittivat sitä, että samaan hintaan tai edullisemmin olisi saanut parempaa raaka-ainetta. Myöskään säilyvyydestä ei ollut mitään takuita..."

Näin mullistavat tutkimustulokset julkaistaan yleensä saman tien. Maksan artikkelin postituskulut käteisellä kunhan sen jostain saa.

protsku

#6
29.12.2002 15:20

Sain ne juuri sähköpostilla viime yönä, joten olenkohan ehtinyt tehdä mitään artikkelia...!?

#7
29.12.2002 16:51

siis suomeksi sanottuna noissa kotimaisissa (tai ainakin siinä sun tutkituttamassa) VLCD-aineessa ei ollut riittävästi proteiinia, hiilaria ja/tai rasvaa?

Tämäpä mielenkiintoista.

Niinkuin netistä Duodecimin kotisivuilta löytyvä Aikuisten lihavuuden hoitosuositus, jonka lopusta tosiaan löytyivät ne tiettyjen lääkärien sidonnaisuudet. Ja mikäs firma noita laihdutusvalmisteita (varsinkin Nutrilettiä) valmistaa ja/tai markkinoi? Leiras, joka mm. on rahoittanut Mikael Fogelholmia. Jäljet johtavat sylttytehtaalle? :-)

rakkaudella
Kutri

#8
29.12.2002 18:11

Lihavuuden käypä hoito -suositus on kuitenkin asiallista luettavaa. Jäin vain mietittymään tuo maininta, että "vähinään 50 g laadukasta proteiinia" puhuttaessa VLCD-valmisteista, kun amerikkalaisten pulverigurujen mukaan em. VLCD-tuotteen pääasiallinen proteiinilähde on käytössä amerikassa käytössä enää eläinten pussieväissä, sillä raaka-aine on vanhanaikainen ja parempaa samaa samalla hinalla - ainakin Jenkeissä.

#9
29.12.2002 18:22

...se noissa VLCD-valmisteissa (tai ainakin siinä sun tutkituttamassa) sitten on? Ja esim. Ravitsemustiede-kirjassa (kyllä, lempiteoksiani :-) Matti Uusitupa toteaa että vasta 80 g proteiinia/päivä takaa lihasmassan säästymisen.

Kukahan Uusitupaa on voidellut? Lihantuottajat? :-D

rakkaudella
Kutri

#10
29.12.2002 18:55

Katso aineosaluettelo tuotteiden pakkauksista tai tuotenettisivulta. Itseasiassa niissä ei kerrota kovinkaan tarkasti raaka-aineita, kun taas amerikkalaisissa urheilutuotteissa mainitaan yleensä myös raaka-aineen tuotemerkki.

Ilmeisesti VLCD-porukka oli unohtanut voidella Mattia.

Kuinkahan montaa kertaa olette kuulleet sanottavan, että vähähiilihydaattiset laihudustusdieetit ovat suorastaan turmiollisia - ja pitkään käytettynä varmasti ovatkin - mutta katsokaapa Lihavuuden käypä hoito -suosituksen VLCD-valmisteita koskeva osio. Ihan olemattomat hiilihydraattimäärät (minimi oli 10 g)

Tuosta suosituksesta olisi hyvin voinut jättää koko VLCD-osion pois tai ainakin sitä olisi pitänyt käsitellä kriittisemmin.

kirjaudu sisään jos haluat vastata