Mikä on oikea aika aloittaa harjoittelu sairastamisen jälkeen?

124871
j_b
29. marraskuuta 2003 13:26

Täytyykö esim. lääkekuurit syödä loppuun ennen harjoittelun aloittamista, vai voiko harjoittelun aloittaa jo siinä vaiheessa kun tuntee itsensä terveeksi? Miten pitkään kevyttä harjoittelua? Milloin voi aloittaa harjoittelun täydellä teholla?

Varmaankin nämä on yksilöllisiä asioita, mutta mikä olisi hyvä "nyrkkisääntö"?

Vastaukset: 3

#1
29.11.2003 13:34

Parantumisen jälkeen kannattaa ottaa rauhallisesti. Itse olin viikon kipeänä, jonka jälkeen heti kun olo tuntui hyvälle ryntäsin salille treenaamaan. Ja tyhmyydestä saa kärsiä, sama tauti iski heti seuraavana pävinä entistä pahemmin päälle ja taas viikko sairaana. Nyt kyllä pidin viikon tauon parantumisen ja treenaamisen välillä, oli sen verran huonossa hapessa...

Ja mitä tästä taas opin - sairaana saa harrastaa vain löhöilyä.

#2
29.11.2003 16:01

Lepotauon pitäminen riippuu tietysti sairauden laadusta, eli ottaisin varovaisemmin silloin, jos on ollut esim. kuumetta tai poskiontelontulehdus. Omia tuntemuksia kannattaa seurata, mutta kuitenkin konservatiivisesti suhtautuen esim. niin, että vaikka heti pari päivää sairauden jälkeen olisi ihan hyvä olo, niin pitää vielä muutaman päivän lepoa.

Kun oma terveys on kyseessä, niin se viikko, pari lepoa on tärkeä juttu, vaikka se terävin kärki kunnosta ehtisikin hiipua.

#3
30.11.2003 11:15

Hengästymistä aiheuttavaa rajua liikuntaa ei pitäisi harrastaa kuin vasta 1-2 viikon kuumeettomuuden jälkeen, eli silloin kun tuntee itsensä täysin terveeksi.

Lisäksi haluan korjata täälläkin esille tulleen yleisen käsityksen:
Liikunta sairaana ei sinällään aiheuta sydänlihastulehdusta, vaan "piilevän" sydänlihastulehduksen voi saada flunssan jälkitautina kuka tahansa (urheili taikka ei) ja vasta tällöin urheilu on erittäin vaarallista. Tosin tauti on erittäin harvinainen.

Tautia esiintyy oireisena tai muuhun infektioon liittyen oireettomana.
Oireellisen myokardiitin oireet muistuttavat sydäninfarktin oireita (rintakipu, väsymys, hengenahdistus ja rytmihäiriöt).

Mutta juuri oireeton sydänlihastulehdus on se vaarallinen, koska silloin sydänlihastulehdusta ei osaa epäillä. Jos flunssaan liittyy kuumeilua, lihassärkyä ja nielussa on peitteitä, on myös sydänlihastulehduksen todennäköisyys suurempi. Ja silloin kun flunssasta ei kuntoudu normaalisti, epäillään sydänlihastulehdusta.

Sydänlihastulehdus on hyvänlaatuinen parantuva sairaus, mutta siihen liittyy äkkikuoleman riski rytmihäiriön takia. Rytmihäiriö voi syntyä juuri fyysisen ponnistelun yhteydessä. Esimerkiksi varusmiehillä tämä on ollut yleisin äkkikuoleman syy.

nimim. kardiologia aiheesta haastatellut

kirjaudu sisään jos haluat vastata