Säästöliekki?

123600
22. elokuuta 2012 10:14

Kävin sitten vaa`alla parin vuoden tauon jälkeen ja lukemat näyttivät odotettua 4kg enemmän. Ei olisi pitänyt käydä :).. Järkytys oli kyllä suuri kun tuntuu, että kesän ja alkusyksyn liikunnat ovat vain kiinteyttäneet kroppaa, mutta tuskin nyt kahvakuulailut ovat voineet lihasta niin paljon läskin tilalle tuoda. Läskiä ei kyllä ole kuin pikkanen nysä vatsassa ja reisissä, joka pitäisi nyt puuhailla pois.

Mitat ovat siis 180cm/73kg. Pääsääntöisesti liikunnat menevät niin että olen nyt kesällä juossut 3-5 kertaa viikossa 40-60 min lenkkejä + tennistä n. 45min pari kertaa viikossa tähän päälle. Syksyisin ja talvisin juoksemiset vähenee 1-2 kertaan tähän lisäksi punttisalilla kahvakuulailua 2-3 krt/vko. Lajit vaihtelee kyllä tosi paljon, mutta jokatapauksessa tykkään liikkua päivittäin.

Ongelmana onkin, että teen istumatyötä ja päivisin ei voi syödä raskaasti, sillä mopo hyytyy muuten loppupäiväksi. Minun arvioitu kulutus on kai jotakin 1800 kaloria per päivä, eikös? Kiloklubin laskureilla saan keskimäärin 1100-1500 kalorin kulutuksen päivään ja rasvat/hiilarit/protskut pitäisi olla hyvässä suhteessa. Ongelmana onkin, etten tiedä pitääkö kalorimäärää lisätä vai vähentää, että saan tiristettyä nuo ylimääräiset rasvat pois?

Vastaukset: 5

#1
22.08.2012 10:37

jos vedät jatkuvasti noin isoilla vajeilla niin säästöliekkiinhän se johtaa. Tuo 1800 kcal on varmaan sun kalorin kulutus lepopäivänä, ja tuohon pitäis vielä laskea liikunnan kalorit päälle. Elikä rupeeppa syömään, ni voit huomata eron. Sairastatko syömishäiriötä, kun olet ollut käymättä vaa'alla pari vuotta? Vaakahan ei muutenkaan kerro koko totuutta. Kuvauksesi mukaan, kroppasi on jo aikalailla rasvaton,joten miksi haluat tiristää viimeisetkin pois? Mene kehonkoostumusmittaukseen niin näet, mitä kroppasi pitää sisällään.

#2
22.08.2012 12:49

Ei minulla ole syömishäiriötä :), en vain ole omistanut vaakaa ja nähnyt tarvetta punnita itseäni kun luottanut peilikuvaan. Painolukema vain yllätti todenteolla kun on olettanut painon olevan ihan muuta. Kaloreitten lisäämisessä onkin sitten se ongelma, että missä vaiheessa päivää ruokamäärää on lisättävä ja millä tavoin jotta ravinnon saa samoihin mittasuhteisiin liikkumisen kanssa.

#3
23.08.2012 15:22

Ainakin treenin jälkeen n. tunti pari treenistä tulisi nauttia yksi monipuolinen kunnon ateria, vaikka se menisikin myöhäiseksi. (Ravintoterapeutti painotti tätä minulle) Ja heti treenin jälkeen palautusjuoma esim. herajauheesta.

#4
24.08.2012 13:27

Mä en ymmärrä, mitä sillä vaa'an lukemalla on väliä, jos kerran olet tähän mennessä ollut tyytyväinen peilikuvaasi? Heitä se vaaka mäkeen ja luota omaan oloon ja farkkujen istumiseen.

Aineenvaihduntaan saa faartia useasti syömällä - ruoansulatus aktivoituu aina kun sille antaa tekemistä. Kunnolla kuituja ja 5-6 ateriaa päivässä. Kuitujahan saat vihanneksista, marjoista, hedelmistä, täysjyvästä, siemenistä, pähkinöistä. Muista myös juoda runsaasti ja syödä tarpeeksi rasvaa, muuten rasva-aineenvaihdunta voi häiriintyä. Noh, proteiinit ovat myös tärkeitä, mutta niistä vouhotetaan turhaan: mitään bulkkausta ei kannata harrastaa.

Koeta syödä päivällä kuitu- ja energiapitoisesti, ja jätä nopee hiilari sekä raskas ja huonosti sulava sapuska pois, niin et väsähdä. Vähän ennen treeniä kannattaa ottaa jokin kevyt energiapommi (kokeilemalla huomaat mikä sulle sopii), jos treenaat töiden jälkeen. Ja kuten katsa sanoi, treenin jälkeen monipuolinen ruoka, min. tunnin päästä treenistä. Myös myöhään illalla, muuten kroppa "syö" sun lihaksia yöllä, jos se jää paastotilaan. Ja tärkeää on syödä hyvin ja järkevästi myös kevyinä päivinä, sillä silloin keho kerää voimia seuraavaan koitokseen.

Sä treenaat määrällisesti paljon. Jos haluat treenata päivittäin, pidä huolta, että treeni on pari kertaa viikossa niin kevyt, että palaudut kunnolla ja jaksat tehdä myös kovia, lyhyempiä treenejä. Jos kovat treenit tuntuvat jatkuvasti tahmeilta, treenipausseja on liian vähän. Muista, että lepo ja ruoka ovat myös osa treeniä. Vaihtele myös viikkoja (kova, normaali, kevyt, tosi kevyt), jottei väsymys hiivi hiljaa kroppaan. Se voi saada aikaan sairastelu- tai loukkaantumiskierteen, josta on vaikea päästä eroon. Kokemus puhuu...

Tsemppiä mari3

#5
27.08.2012 11:51

Tosiaan niinkuin mari3kin sanoi, et se vaa'an lukema kerro juuri mitään. Vaatteet kertovat parhaiten tapahtuneista muutoksista. Lihas painaa enemmän kuin läski ja lihakset sivotat myös nestettä elimistöön. Itsellä ainakin kuukauden treenitauko laskee painoa jopa muutamalla kilolla ja sitten kun taas pääsee kunnolla treenaamaan paino nousee saman verran, vaikka samat vaatteet menevät päälle. Ja treenikausina myös kroppa näyttää timmimmältä kuin treenaamattomina. Itsellä tuppaa välillä työ ja muu elämä väsyttämään niin, että jää välillä treenaamiset väliin joksikin aikaan. Eikä sekään kai mitenkään vaarallista ole. Tietysti olisi hyvä jos pystyisi pitämään treenirytmin yllä koko ajan, mutta elämä ei välillä ole niin säännöllistä, joten siitäkään on turha kantaa huonoa omaatuntoa, mikäli välillä tulee taukoa liikunnasta. 7 viikon välein on yleensä ihan hyväkin pitää yksi lepoviikko. Lepo on yksi tärkeimmistä asioista, jotka tulee ottaa huomioon kun liikkuu paljon.

kirjaudu sisään jos haluat vastata