viljatuotteet tappavat - just joo

121987
17. joulukuuta 2010 14:43

Pieni kommentti kehon sivuilta löytyvään Meri Pekkasen kirjoitukseen huonoa oloa tuottavista viljatuotteista. On tietysti hieno asia, jos näille kirjoituksissa kuvatuille jenkkihenkilöille ja Pekkaselle itselleen on autuus löytynyt viljatuotteista luopumalla ja sen sijaan eläinperäisiä tuotteita syömällä. Ihmettelen kuitenkin näin lyhytnäköistä katsantakantaa globaalisti ajatellen. Tai edes lähiympäristön ja muut elävät olennot huomioonottaen. Artikkelissa ei sanallakaan viitattu tähän puoleen asiasta. Käsittämättömän itsekeskeiskeinen ja yksipuolinen katsantakanta asiaan.

Turhaahan täällä lihansyöjien keho.netissä tästä asiasta on jauhaa, mutta aina vain yhä uudelleen hämmästyn, kuinka itsestään selvää suurimmalle osalle ihmisistä tuntuu olevan elävien olentojen tolkuton tappaminen ruoaksi. Arvostetaan muka luontoa ja ollaan osa suurta kokonaisuutta. Käydään kersojen kanssa Korkeasaaressa taputtelemassa ja katselemassa kauniita, vangittuja eläimiä. Ja silitellään omaa koiraa kotona ja itketään sen kohtaloa sitten, kun se joudutaan viemään nukutettavaksi. Illala pistellään sitten pihviä nassuun hyvin mielin. Hohhoijaa.

Ei siinä mitään, senkun syötte, jos se tosiaan tekee teille hyvää. Mutta älkää samanaikaisesti olko muka luonnonystäviä ja elämää arvostavia hurskastelijoita. Siinä menee raja. Jos on valmis katsomaan sikaa tai muuta eläintä silmiin ja tappamaan sen, niin hyvää ruokahalua sitten vain. Mutta että ostetaan steriiliä kananrintaa kaupasta ja ollaan kuin kyseessä olisi vain kaupantiskillä kasvava köntti jotain, mikä on kauhean terveellistä juu, niin siinä kohdassa voisi mennä itseensä.

Jos vaikka vaihteeksi lähtisi sunnuntaina kavereiden tai perheen kanssa - normaalin aivottoman viihdykkeen sijaan - vaikka lihatuotantotilalle katselemaan, mistä ne Chicken Mac Nuggetit ja joulukinkut oikein tulevat. Se meininki on niin absurdia, etten saa yöllä unta, jos ja kun sitä tarkemmin ajattelen.

Hyvää vegaania joulua vain kaikille, kaikesta huolimatta!

Vastaukset: 5

#1
18.12.2010 09:05

Kannattaa lukaista tämä: http://www.amazon.com/Vegetarian-Myth-Food-Justice-Sustainability/dp/1604860804

Ihan vain ajatuksia herättämään.

Toki koen huonoa omatuntoa jos syön Pirkka Jauhelihaa, mutta yritän valita lihat läheltä ja luomuna aina kuin mahdollista.

Hyvää Joulua kaikille, kinkulla tai ilman :)

#2
18.12.2010 15:14

Ako, kiitos linkistä! Joo, mä en väitäkään, että kasvisruoka olisi maailman terveellisintä, mutta sillä tulee hienosti toimeen, se maistuu ja sillä on - järkevästi koostettuna ja valittuna - muita hyviä ominaisuuksia, joita en nyt tässä taas kerran lähde listaamaan. Mä nyt oon tällainen maailmanparantaja, kuten tiedät...

#3
18.12.2010 20:10

Viimeksi tänään kävin Kiven Säästöpossussa eli luomusikatilalla tapaamassa hyvää elämää eläviä sikoja ja noutamassa samalla joulukinkut. Terveisiä possuilta.

Akon kirjavinkki on hyvä, antaa toisenlaista perspektivä kasvissyöntiin ja viljelyyn.

Artikkelini on kirjoitettu avuksi niille, jotka kokevat tarvetta ratkoa terveysongelmiaan ja joiden kohdalla se voi tapahtua ruokavaliota muuttamalla. Ruokavalio on kuitenkin vain yksi muuttuja. Melko merkittävä silti ja edelleen käsittämättömän --

#4
18.12.2010 20:13

(kirjoitustila loppui kesken?!) -- tuntematon peruslekureiden rohtovalikoimissa.

Tarkoitus ei ole kannustaa ylettömään tehotuotettujen eläinten syömiseen, muttei myöskään antautua terveys- ja pahoinvointiongelmien uhriksi, kun siihen saattaa olla "yksinkertainen" ratkaisu ruoassa. Luomua ja eettistä tuotantoa painotan aina, mutta yksilön oma ratkaisu on, haluaako tai onko siihen resursseja panostaa. Ehkä sitten, kun terveys on parempi, jaksaa siihenkin kiinnittää huomiota? En tiedä.

---

#5
18.12.2010 20:16

(miksi mulla on rajattu kirjoitustila! Sensuuria :-D)

Nojoo. Piti vielä sanoa, että ns. paleoruokavaliota voi noudattaa hyvin syömällä eläinproteiinina luomumunia ja villiä kalaa. Vegaanina ei enää onnistu, mutta oppimani perusteella veganismi alkaa olla melko suuri riski terveydelle. Hienoa kuitenkin, jos voit hyvin vegaanina.

Rauha maassa ja kaikilla hyvä tahto, tästä huolimatta :-) Jatkuvaa keskustelua on käytävä ja tutkimusta tehtävä. Oikein mukavaa joulua, Mari!

kirjaudu sisään jos haluat vastata