apua ruokailun ja peruskulutuksen saamiseksi normaaliksi

121596
8. elokuuta 2010 12:57

Olen anoreksiasta fyysisesti parantunut nainen, 161/52. Nostin painoani alipainosta normaalipainoon (noin 7kg) neljässä kuukaudessa, mutta painonnoston jälkeen olen syönyt vanhan tottumukseni mukaan eli noin 800kcal/päivä. Kalorimäärä on painoiselleni liian vähän, sillä pelkkä perusaineenvaihduntani kuluttaa (tai pitäisi kuluttaa) noin 1500kcal päivässä. En ole kuitenkaan laihtunut, vaan päinvastoin painoni on noussut (50kg -> 52kg). Tämä siis vaikka olen syönyt n. 800kcal ja kuluttanut päivittäin keskimäärin 500kcal.
Nyt haluaisinkin painoni normalisoituvan (palautuvan viiteenkymmeneen) ja pysyvän siinä, syödä normaalisti ja saada aineenvaihdunnan kuntoon, jotta se kuluttaisi sen 1500kcal vuorokaudessa.

Osaisiko joku auttaa, miten nopeasti kalorimäärää on nostettava, jotta keho tottuu siihen eikä kaikki siirry suoraan läskiksi? Palautuukohan paino takaisin 50kg kun alan syödä keholleni riittävästi (jottei sen tarvitse varastoida jokaista pientäkin murusta)? Auttaisiko liikunnan vähentäminen/aerobisen/lihaskunnon lisääminen? Harrastan kuormittavaa liikuntaa joka päivä väh. 60min eli juoksen, käyn aerobicissa ja kuntosalilla.

Haluaisin jo alkaa voida hyvin kaiken kehon kiduttamisen jälken. :)Toivottavasti joku ymmärsi mitä tarkoitan ja osaisi auttaa!

Vastaukset: 3

#1
08.08.2010 19:33

Jos ja kun olet (ex-)anoreksiapotilas, olisi hyvä, jos et ajattelisi syömistä ja kaloreita enää koskaan, vaan söisit silloin kun nälättää ja sitä mitä mieli ja keho haluavat ja mikä niille sopii. Tällainen radikaali siirto "normaaliin" ei tietenkään ole kohdallasi mahdollista, sillä anorektikko pystyy vain harvoin kokonaan normalisoimaan suhteensa ruokaan - edes vuosien "kuivan kauden" jälkeen. Tärkeää olisi kuitenkin pyrkiä tähän, eli koettaisit syödä kolme kunnon ateriaan päivässä, niin että vatsa tulee kunnolla täyteen ja tarttee vähän sulatella ja totutella kehoa säännönmukaiseen syömiseen.

Lisäksi, jottet joudu tuskailemaan täyden vatsan kanssa kaiken aikaa, olisi sun hyvä täyttää energiavarastoja parilla väli- ja iltapalalla. Vinkkejä ruokavalion koostamiseen löydät näiltäkin sivuilta paljon, mutta parasta on kuunnella omaa kehoa ja antaa sille mitä se haluaa.

Kroppasi on tottunut kitudieetin aikana äärettömän pieneen ruokamäärään, joten aineenvaihduntasi on alhaisella tasolla. Siksi tuntuu, että lihot, vaikket syö juuri mitään. Ihminen saa kituuttaa vähälllä sapuskalla aika pitkään, ennen kuin nirri lähtee, sen verran kovissa oloissa taistellutta neandertaalilaista meissä degeneroituneissa city-ihmisissäkin vielä on jäljellä. Mutta moisella saa kyllä kehonsa sekaisin ja lihaskunnon huonoon jamaan.

Mitään järjettömän pitkiä kestävyystreenejä en sulle suosittele, mutta punttitreeni yhdistettynä kohtuulliseen aeroobiseen kuulostaa hyvältä. Muista lepuuttaa kehoa myös tarpeeksi usein. Muuten poltat paitsi syötyä enrgiaa, mutta myös lihaksiasi ja voimavarojasi joita sun pitäisi tukea ja kehittää. Arthuro sanoi kerran osuvasti, että liian kova ja usein tapahtuva treeni yhdistettynä puuttelliseen ruokaliluun ja levon puutteeseen tekevät rakentamisesta nakertamista. Viisaita sanoja, niissä on koko totuus. Eli keskity laatuun, älä määrään ja muista kohtuus kaikessa.

Kunhan kehosi tottuu kunnon ruokailuun, tulet huomaamaan, miten paljon enemmän energiaa sulla on, ja koko elämä ja liikuntakin tuntuvat mukavammalta. Tärkeintä on tajuta, että syöminen on välttämättömyys, jotta kone pysyy kondiksessa ja jaksaa käydä teholla. Siitä ei pidä tehdä itseisarvoa. Tsemppiä ja terkut mari3

#2
09.08.2010 23:30

Kiitos vastauksestasi! Koitan nyt totuttaa kehoani isompaan ruokamäärään, pikkuhiljaa. Joudun käyttämään apunani kalorilaskuri.fiä ja vastaavia, sillä jos söisin vain näläntunteeni mukaan, energiaa tulisi aivan liian vähän (keskimäärin se 800kcal päivässä). Toivottavasti normaali näläntunne palaa vielä joskus. Aivan kuten sanoit, olen saanut kehoni todella tehokkaasti sekaisin.

Mietin vain, että kuinkakohan nopeasti keho tottuu isompaan energiamäärään ja alkaa käyttää sitä aineenvaihduntaan ym eikä varastoi vaan ympäri kehoa vararavinnoksi? Eli kuinkakohan nopeasti ja minkä verran sitä tulisi lisätä:/

#3
10.08.2010 10:48

Alkuun kroppasi on varmasti ymmällään, eikä tervekään keho koskaan reagoi ylimääräiseen energiansaantiin pelkästään lihasmassan tai aineenvaihdunnan kiihtymisen muodossa - aina osa on rasvaa. Mutta sitäkin tarvitaan, joten sitä on turha pelätä. Muutenkin olisi tärkeää, että pääsisit eroon tuosta lihomisen pelosta, koska juuri se on ongelmasi perusta. Parasta on syödä sen verran kuin tuntuu hyvältä ja antaa keholle aikaa.

Alkuun tulet varmasti tuskastelemaan olojesi kanssa, mutta hiljaa hyvä tulee. Älä luovuta, vaikka tuntuisi, että kilot kertyvät "vääriin" paikkoihin. Kun saat kehosi toimimaan kunnolla ja syötyä kunnon annoksia, voit alkaa keskittyä kehon muokkaukseen ja mahdollisesti ruokavalion tarkempaan tuunaukseen.

Tärkeää on ruoan sisältö - jos syöt sapuskaa, joka on energiatiheää, saat mukavati energiaa, etkä joudu tuskailemaan liian täyden vatsan kanssa. Itse harrastan rankkaa kestävyysurheilua päivittäin ja syön monessa etapissa - siis noin kuutisen kertaa päivässä - pieniä runsaasti energiaa sisältäviä aterioita. Jokaisen on toki löydettävä se tie, joka itselleen tuntuu parhaalta. Itse en tosiaankaan syö minkään suositusten mukaisesti, vaan noudatan omaa kultaista (kaksijakoista) sääntöäni:

Syö silloin kun on nälkä ja syö sitä, mikä tekee sinulle kaikin puolin hyvää. Ja tämä toimii aina, aivan sama mikä kellonaika ja mikä tilanne. Näin itsekukin voi varmasti hyvin. Terveisin mari3

kirjaudu sisään jos haluat vastata