Paras tapa viilentää keho?

115931
16. marraskuuta 2007 09:07

Rajun anaerobisen harjoituksen jälkeen on usein ongelmallista saada keho viilenemään ja välttyä kiusalliselta jälkihieltä. Erityisesti aamulla ennen töihin menoa menee kohtuuttomasti aikaa odotteluun.

Olen yrittänyt viileää uima-allasta tai kylmää suihkua joiden voisi teoriassa ajatella jäähdyttävän mutta tuntuu että kun elimistö huomaa että on kylmässä tilassa se vain kiihdyttää lämmön tuottamista. Saunassa, kuumavesialtaassa tai kuumassa suihkussa oleilu taas aiheuttaa usein itsessään tuon jälkihikoilun, joten vaikea uskoa sen auttavan.

Onko kenelläkään kokemusta menetelmästä jolla mahdollisimman tehokkaasti saa kehon viileäksi?

Vastaukset: 3

#1
16.11.2007 13:40

Harjoittelen kotonani ja yleensä suurella teholla, mikä pistää rajusti hikoilemaan. Niinhän keho yrittää lämpötilaa laskea.

Kun olen saanut viimeisen sarjan tehtyä tai vaikkapa poljettua intervallia spinninginpyörällä, venyttelen heti kevyesti (noin 5 minuuttia). Seuraavaksi juon palautusjuoman ja otan joitain vitamiineja.

Vasta sitten menen suihkuun, joka yleensä on lämmin muttei kuuma.Saunassa käynti ei mielestäni ole hyvä ajatus varsinkaan jos on jo muuten voimakkaasti hikoillut.

Kuivaan itseni rauhassa ja pukeudun vasta noin 20 minuutin kuluttua venyttelyn loppumisesta.

En ole tuota jälkihikoilua havainnut varmaankaan siitä syystä, että ei ole kiire mihinkään treenin jälkeen - en pue vaatteita vielä treenistä lämpimän ihon päälle.

Jotkut suihkugeelit hieman jäähdyttävät. Koeta löytää sellainen ja kokeile.

Terveisin Arthuro

http://www.kuntoguru.com
http://kuntoguru.blogspot.com

#2
16.11.2007 16:35

Onko ongelma vain kuntosalin pukuhuoneessa? Kuntotunnin jälkeen pukuhuoneessa on usein monta hikistä ihmistä yhtäaikaa eikä ilmanvaihto ole riittävää. Tunnin loppuessa kehon hikoilu on usein voimakasta. Lyhyt viileäkin suihku ja pukeutuminen kostean lämpöisessä pukuhuoneessa pitävät lämmöntuoton korkeana. Usein ongelma helpottaa vasta viileässä ulko-ilmassa eikä sielläkään heti. Jos matka vieläpä jatkuu lämpimässä autossa, ongelma on varmasti tallella vielä työpaikalle päästessä.

Kuten Arthuro totesi, venyttely tunnin jälkeen on tärkeää. Muttei hikisessä salissa pikaista venyttelyä. Istu alas jonnekin normaalilämpöiseen tai hieman viileähköön paikkaan ja venyttele rauhassa, sanoisin (ainakin) 10 min. Silloin keho rauhoittuu ja lämmön tuotto vähenee. Siitä sitten viileähköön suihkuun ja pukeutuminen tyynesti vaikka olisi kiirekin. Pukeudu pukuhuoneessa vain kevyesti ja pue lämpimämmät vaatteet vasta lähempänä ulko-ovea. Tai jos menet lämpimään autoon, älä pue liian lämpimästi ollenkaan, suojaa vain kaula.

Deodorantin laittaminen heti suihkun jälkeen auttaa, ehkä joku viilennysgeeli kaulan alapuolelle voisi tehota myös. Hiusten föönaaminen pitää jälkihikoilun takuuvarmasti paikalla, sillä kuuma puhallus pysyy iholla vielä pitkään.

Joka tapauksessa, kostean lämpimässä pukuhuoneessa mahdollisimman vähäinen oleilu auttaa usein eniten.

#3
23.11.2007 08:03

Tarkoitin oikeastaan tällä aerobisella treenillä esimerkiksi kovatempoista sulkapallo tai tennispeliä, syke lähellä maksimiarvoja ja keho "ylikuumenee".

Tälläisen harjoituksen jälkeen tahtoo hikoilu jatkua lähes tunnin, ja hikeä tulee lähes joka kehon osasta.

Aamulla ongelma siis suurin, sillä jos ennen töihin menoa varaa aikaa treenille 1h ja suihku päälle, ehkä 1.5h kokonaisuudessaan.

Mutta jos hikoilu jatkuu ja jää jäähdyttelemään tunniksi, koko harjoitus onkin suihkuineen jo 2.5h, ja itsellä ainakin aamulla sen tunnin mielummin nukkuisi.

Mielessäni oli että jos joku oli kehittänyt hyvän menetelmän tyyliin 5min kuumassa saunassa ja siitä suoraan kylmään suihkuun jne. Erilaisia yhdistelmiä olen kokeillut eikä oikein eroa tunnu löytyvän.

Ilmeisesti keho vain vaatii todella sen tietyn ajan siihen jäähtymiseen eikä sitä pysty merkittävästi edistämään.

kirjaudu sisään jos haluat vastata