Keskustelut » Urheiluvälineet » Polarin kuntotesti (OwnIndex)

Polarin kuntotesti (OwnIndex)

111954
14. lokakuuta 2005 11:05

taitaa tuossa Polarin OwnIndexissä jotain totuuuden siementä olla. Ostin sykemittarin vajaa pari viikoa sitten ja oon tehnyt testin kahdesti, tulokset 56 ja 57 eli "very good".

Eilen juoksin cooperin-testin, tulos 3160m ja sen perusteella (http://ffp.uku.fi/clinic/cooper.htm) maksimahapenottokyky on 56 ml/kg/min eli tismalleen sama kuin OwnIndex!

Tosin ihan oikeita nuo arvot ei ole koska oon tehnyt nuo testit nyt 2 viikon kovan treenijakson aikana rasittuneena ja väsyneenä. Mielenkiintoista nähdä mitä OwnIndex näyttää lepoviikon lopulla.

Vastaukset: 12

#1
18.10.2005 13:03

Joo tuo on mielenkiintonen hommeli.
Itellä ainaki on ollu kovasti suuntaa-antavia ko.
luvut. Pitkän treenikauden jälkeen näytti hyviä lukemia ja leikkauksesta toivuttuani putosi 15 yksikköä. Kyllä siinä jotain perää on.

#2
18.10.2005 14:03

Itselläni Own Index-lukemat ovat vastanneet varsin hyvin juoksumattotestin tuloksia ja testaajallakin oli se mielipide, että vastaavuus on yleensäkin hyvä.

Kuntohan ei ole stabiili tila, vaan vaihtelee kuntoilusta riippumattomien rasitustekijöidenkin mukaan, esim. sairastumisten, unettomuuden jne. Siksi minun mielestäni Own Indexin paras hyöty on, että se kertoo suorituskyvyn hetkelliset alenemat, ts. sen kohdan missä kuntoilua kannattaa höllätä tai tehdä kevyemmin, jos omat tuntemukset eivät riitä sitä kertomaan.

#3
Eos
18.10.2005 15:49

Cooper-testi ei ole paras mahdollinen tapa mitata vo2maxia. Periaatteessa sen reliabiliteettiin vaikuttaa esim. lämmittelitkö ennen juoksua, juoksitko tasaista vauhtia koko ajan vai kevensitkö esim vauhtia lopussa, jolloin syke laski vai päinvastoin.

Kaikki epäsuorat kuntotestit ovat suuntaa antavia, eikä esim. yhden yksikön muutoksista voida vielä vetää johtopäätöksiä kunnon kohentumisesta tai laskusta. Suuntaa ne toki antavat.

#4
18.10.2005 15:50

Niin, ja Own Indexin mittaamiset pitää tietenkin suorittaa samassa tilanteessa mieluiten aina samaan vuorokaudenaikaan, jotta eri päivien tulokset olisivat vertailukelpoisia. Eli vakioida mittaustilanne mahdollisimman pitkälle.

Ihanteellisin ajankohta olisi kai aamu, mutta itselle se ei ole oikein koskaan sopinut. On tuntunut luontevimmalta mitata juuri ennen nukkumaanmenoa, kun olo on rauhoittunut.

#5
19.10.2005 15:39

Eikös tuo Cooperin tulos kuitenkin lahjomatta kerro sen, mikä vo2max vähintäänkin on? Ymmärtääkseni se kuitenkin voidaan laskea suoraviivaisesti kun tiedetään paino ja se, kuinka pitkälti sitä massaa on liikutettu ja missä ajassa.

#6
Eos
19.10.2005 15:55

Epäsuora testi ei koskaan anna täysin luotettavaa tulosta.

#7
20.10.2005 09:07

Toi mun tekemä juoksumattotesti ei ollut epäsuora testi vaan tappiin asti mentiin.

Ja tosiaan, Paavo Nurmi-keskuksen mittaajan kanssa keskustelin Own Indexin ja testituloksen vertailukelpoisuudesta ja hän katsoi, että yleensä luvut ovat yllättävän tarkkaan samaa tasoa.

#8
20.10.2005 09:28

Kaius:
Ei välttämättä. Vaikka eri juoksunopeuksille on laskettu teoreettisia hapenkutusarvoja (esim ACSM:n ja Londereen kaavat), voi juoksun hyötysuhteessa olla vaihtelua. Samoin anaerobisen energiantuoton osuus voi muuttaa VO2max:ia

Eos:
Itse asiassa, kun jatkuvasti vertaa maksimitesteissä mitattua hapenottoa ja samasta testistä epäsuorasti arvioitua hapenottoa, ei siinä useinkaan heittoa kauheasti ole. Epäsuorassa, varsinkin submax testissä on vaan hirvittävän vähän työkaluja todeta tilanne, jolloin tulos ei olekaan luotettava. Pari kertaa on jopa Jacksonin n-Ex-kaavan (http://www.keho.net/keho?&m=keskustelu&id=62084&part=read&cat=24&start=0) ennustama arvo ollut samalla suoran testin tulos.

YaYa:
Halon hiuksiasi /anteeksi/, mutta epäsuora testi tarkoittaa testiä, jossa hapenotto arvioidaan esim sykkeen ja tehoa perusteella, vastakohtana suorassa testi ssä hapenkulutus mitataan hengityskaasuista. Eli sinulle tehtiin suora testi kuten mainitsitkin. Mutta se toinen jako testien suhteen on submaksimitesti-maksimitesti. Edellinen päätetään noin 85%:n tasolle maksimista, jolloin maksimi ennustetaan, jälkimmäinen taas vedetään tappiin asti, kuten sinulla tehtiin.
Useinkin nuo termit menevät sekaisin.

Eikä muuten suora maksimitestikään ihan välttämättä luotettava ole. Viime aikoina siinä on kiinnitetty huomiota ilman virtaussignaalin (joka saadaan henkäyksestä nopeasti) ja kaasusignaalin (joka tulee noin 300 ms viiveellä) yhdistämisestä samaan henkäykseen. Jos tuo synkkaaminen menee pieleen, tuloksissa voi olla yllättävän suuri ero. Ja testin aikana ei tuo viivekään välttämättä ole vakio.

#9
20.10.2005 10:23

"Eikös tuo Cooperin tulos kuitenkin lahjomatta kerro sen, mikä vo2max vähintäänkin on?"

Tuossa vaakasuorassa liikkeessä on vaan aika monta parametria mitkä vedetään enemmän tai vähemmän hatusta. Tuostapa syntyi idea, että tehdään testi rappusten juoksemisena jossain riittävän korkeassa talossa. Siitä saisi tuon _minimin_ hyvinkin helposti laskettua... ;)

#10
Eos
20.10.2005 11:39

Piis änd rispekt, odottelinkin jo, että koska sanot asiaan painavan sanasi :)

#11
Eos
20.10.2005 11:40

Apua! +k :D

#12
26.10.2005 12:38

Minulla heittää noin 10 yksiköllä polarin ja pyörergometrin (siis epäsuora ja submaksimaalinen) tulokset. Polarin tulokseenhan vaikuttaa paljon se, minkä aktiivisuustason itselleen arvioi. Mutta kyllä se minusta oman kunnon seurantaan on käyttökelpoinen mittari.

kirjaudu sisään jos haluat vastata

Keskustelut » Urheiluvälineet » Polarin kuntotesti (OwnIndex)