antibioottikuuri ja liikunta

105071
22. helmikuuta 2005 10:58

Miten on onkohan antibioottikuurilla järkevää urheilla? Itse kun tässä antibiootteja vielä napsin, vaikka muut oireet ovat pari päivää sitten jo hävinneet. Maalaisjärki käskee pysymään kiltisti sisällä mutta lihakset ja pää kaipaavat jo lenkkipolulle...

Vastaukset: 13

#1
j_b
22.02.2005 11:48

Pidä reilu tauko urheilusta. Älä kuurin aikana urheile. Ehkä kuurin lopulla voit vähän kävellä yms. tehdä todella kevyttä "treeniä".
Vanha nyrkkisääntö on se, että pidä yhtä monta lepopäivää sairauden jälkeen, kuin olit kipeänä...

Parempi levätä kunnolla ja antaa sairauden parantua, kuin aloittaa treeni liian aikaiseen ja sitten kärsiä pahemmista jälkitaudeista yms.

#2
22.02.2005 13:15

Jb on oikeassa ja tarkennukseksi vielä että itse antibiotit eivät estä urheilua vaan se mihin ne on määrätty.

#3
j_b
23.02.2005 07:01

Kyllä se ns. maalaisjärjenkäyttö on sallittua...
Tottakai on otettava huomioon sairauden laatu. Onko ollut kyseessä flunssa, ihan perinteinen nuha, influenssa, vatsatauti vai mikä. Itse sen tietää parhaiten milloin on valmis treenaamaan ja miten kovaa.
Parempi on kuitenkin levätä tarpeeksi, kuin lähteä liian aikaiseen rehkimään.

#4
23.02.2005 09:07

miten niin sydänlihastulehduksen voi saada vain angiinan jälkeen? höpö höpö.

#5
Eos
23.02.2005 10:57

Juu puppuahan tuo on, että vain angiinan jälkeen. Ihan tavallinen flunssa riittää. Itselläni sellainen tuli juuri tuollaisen nuhakuumeen jälkeen, vaikka pidinkin ihan kohtuullisen pitkän tauon treenaamisesta kuumepäivien jälkeen, joten ole Anki vaan kärsivällinen ja hoida itsesi kuntoon. Liian aikaisesta treenaamisesta ei edes ole kunnon kohotuksen kannalta mitään hyötyä.

#6
23.02.2005 12:00

Kyllä kai "angiinalla" suomenkielessä tarkoitetaan akuuttia nielurisatulehdusta, eikä rintakipua?

#7
24.02.2005 10:09

no saatto olla puppua tuo mutta täytyypä lähtä tarkistaan asia. Nimittäin muistan elävästi ku eräs lääkäri sitä mulle selitti. Oli vaan normaalia kurkkukipua ja limaa mulla ja kysyin että onko sydänlihastulehduksen vaaraa. Ja hän siihen, että ei, koska sulla ei ole angiinaa. Että se tulee vain sen jälkikomplikaationa. Otan selevää

#8
24.02.2005 11:21

Noniin. Olin väärässä.
Sydänlihastulehduksen syyt:
- reumakuume
- bakteeri- tai virusinfektiot (esim. kurkkumätä, rauhaskuume,sikotauti)
- muite syitä ovat toksoplasmoosi ja krooninen nivelreuma

Nojoo. okei. pitäs ehkä ottaa vähän tarkemmin selevää ennenku alkaa heitteleen, mutta totisesti tässä saa osansa myös se välinpitämätön lääkäri, joka asian näin antoi
ymmärtää. pyytän anteeksi suivaantuneilta osapuolilta.

#9
24.02.2005 11:41

Tuohon listaan voisi lisätä että voit saada sen milloin tahansa jos treenaat kipeänä...

Bakteeri ja virusinfektiot eli siis kaikki mahdolliset infektiot mitä maa päällään kantaa lukuunottamatta sieniä ja alkueläimiä :)

#10
24.02.2005 23:05

Bumerangi,
myönnetään, että on lekuriltakin aika ylimalkaisesti tokaistu.

Kertokaapa, voiko sydänlihas tulehtua myös ilman infektiota, esim. ylirasituksen vuoksi?

#11
26.02.2005 14:29

Tulehdushan on melkoisen laaja käsite. Jos vaikkapa Cuppi potkaisee minua sääreen, syntyy siihen tulehdusreaktio vaikkei iho menisi ollenkaan rikki eikä siis mikrobeja sisään. Tämä on aseptinen tulehdus, joita voi syntyä myös vaikkpa niveliin ylirasituksen tms. seurauksena, sydänlihas tuskin voi tulehtua pelkästä rasituksesta.

Mutta septinen eli mikrobin (bakteeri, virus, sieni) aiheuttama tulehdus onkin yleensä vakavampi juttu ja sitä hoidetaan antibiooteilla.

Antibioottikuuri liitetään usein flunssaan eli ylähengitystietulehdukseen, mutta sehän voidaan yhtä hyvin määrätä vaikkapa tulehtuneeseen kynsivalliin. Tässä onkin jo selvä ero harjoittelun suhteen sillä flunssan tulehdus tietysti rasittaa elimistöä aivan eri mitassa kuin joku pikkutulehdus.

Eli olotilaa tarkkaillen voi varmaankin joillain antibiootikuureilla treenata muistaen kuitenkin, että kaikki tulehdusreaktiot vähintäänkin hivenen vaikuttavat suorituskykyyn.

Mahdollisesta runsaan hikoilun aiheuttamasta antibioottien vaikutuksen heikentymisestä on ollut väitteitä, joista en ole nähnyt mitään faktaa.

#12
26.02.2005 15:33

Olishan se ollutkin jos olis pitänyt olla pois jumpasta kun sain antibioottikuurin virtsatieinfektioon. Otti päähän niin paljon jo se pelkkä tulehdus, että vielä salilta pois...? I dont' very much think so!

Nyt olen kipiänä kotona kun en tyhmä tajunnut rajoittaa silloin kun tuli ekoja oireita flunssasta, mitäs kävin lääppimässä tuttavaperheen parivuotiasta räkäistä lasta ja sen jälkeen vähän aeropikkaamaan.

Tähän tautiin en mitään turhia antibioottikuureja hae, mutta kyllä vähän syö tuo annettu ohje, että yhtä monta lepopäivää kuin mitä on sairastettu... harmi kun sairastavana usein tulee semmoinen olo että voi parkaa, nyt voi varmaan syödäkin vähän mitä sattuu, sipsiä ei lasketa silloin kun on kipiä! Menee ihan rappiolle!

#13
28.02.2005 10:00

Flunssaan ei perusterveen aikuisen kuuluisikaan saada antibioottikuuria, sillä sen aiheuttaja on virus, johon antibiooteilla ei ole mitään vaikutusta. Turha antibiootin syöminen on tarpeetonta ja suorastaan haitallista vastustuskyvylle. Mahdollisten bakteeriperäisten jälkitautien hoito antibiooteilla on sitten toinen juttu.

Aiemmin mainitulla "anginalla", kurkkukivulla (angina tonsillaris) mielletään usein streptokokki A:n aiheuttamaa bakteeri-infektiota, johon aina määrätään antibioottikuuri. Tällöin infektioon ei kuulu räkäisyys ja muut flunssan yleisoireet, vain voimakas kurkkukipu ja korkea kuume. Käsitykseni mukaan maallikkojen puhekielessä ilmaisulla "angina" tarkoitetaan yleensä juuri em. A-streptokokki-infektiota eli antibioottihoitoa vaativaa kurkkukipua.

Oli miten oli, sekä viruksen että bakteerin aiheuttaman taudin jälkeen on syytä olla kunnolla parantunut ennen kuin lähtee liikkumaan. Ja järkeä käyttäen, heti ei mennä 100 lasissa vaan kasvatellaan rasitusta vähitellen. Puolikuntoisena urheileminen ei nosta kuntoa, vaan ainoastaan viivästyttää paranemisprosessia ja altistaa jälkitaudeille, jopa hengenvaarallisille.

Nimimerkillä Viruksennujertamat terveiset sängynpohjalta

kirjaudu sisään jos haluat vastata