Niskakivut

1049
18. lokakuuta 2001 00:00

Eli ongelmana on tällä kertaa niskakivut :)

Ongelma on jo vaivannut muutamia vuosia, hierojalla käyn säännöllisesti, mutta ei auta.

Niskan lihakset ovat todella jumissa. Hartialihaksista kallonpohjanlihaksiin asti. Nyt muutama päivä sitten aloitin totaalisen venyttely ohjelman, eli olen muutamia kertoja päivässä pitänyt ns. venyttelysession. Saattaapi auttaa, ei osaa vielä sanoa.

Syynä on työskentely asento kotona, tai tarkemmin huono tuoli. En vain ole laiskuuttani jaksanut hommata uutta :) Nyt sitten täällä kyselen helppoa oikotietä onneen.

Vinkkejä? Onko kellään kokemuksia napropaateista?

Vai pitääkö nyt tosiaan mennä ostamaan uusi tuoli? :)

Vastaukset: 12

#1
Wes
18.10.2001 00:00

Taidat kärsiä ""kroonisesta"" vaivasta ja nuo niskasi jänteet ja lihakset ovat ""rustottuneet"".
Itse kärsin vuosia ks. vaivasta mutta viisi vuotta sitten aloitettu nyrkkeily pitää nykyään hyvin paikat ""auki"". Aina välillä kuitenkin niskani menee kyllä totaalisen jumiin ja silloin apu löytyy kuuma/kylmä suihkusta. Silloin kun kipu säteilee ylöspäin aina kallonpohjalihaksiin
aiheuttaen mm. päänsärkyä, niin menen puoleksi tunniksi suihkuun istumaan ja suihkuttelen vuoroin tosi kuumalla vedellä hartioita/niskaa ja vuoroin ""jäisellä"" vedellä samalla paikkoja venytellen. Tämän toimenpiteen jälkeen olen kuin uusi mies ja elämä hymyilee jälleen..=). Jos ei ole tuttu toimenpide niin kannattaa testata!

#2
18.10.2001 00:00

Kysyisi kuka tahansa muu niskakivuista, niin käskisin mennä punttisalille treenaamaan. Hyvä apu, kun joutuu tietokonetta käyttämään paljon. Akonanille menisi moinen neuvo turhaan, punttitreenit kun ovat hyvässä vauhdissa...


Kerrohan, onko venyttelystäsi apua. Jos siitä löytyy apu, niin moiset ohjeet kelpaisivat varmasti muillekin...

#3
19.10.2001 00:00

Kiitoksia Wessille kylmä/kuuma vinkistä! Pitää kokeilla, infoan sitten miten toimi.

Punttitreenistä tuntuu itseasiassa olevan enemmän haittaa kuin hyötyä. Aina sellaisen treenipäivän jälkeen jossa rasitetaan hartianseutua (selkätreeni, olkapäätreeni jne) on paikat entistä enemmän jumissa. Näiden treenien jälkeen seuraavana aamuna myös pää on kipeä mitä suuremmalla todennäköisyydellä.

Venyttelyni on ainakin jollain tapaa helpottanut oloa. Venyttely on ihan normaalia niskanvenyttelyä :) Leukaa rintaan (autetaan varovasti käsillä), korvaa olkapäähän (autetaan taas käsillä) ja noiden kahden hybridi.

Odotan innolla seuraavaa hierontasessiota, jotta kuulen hierojan kommentit edistymisestäni (?) :)

#4
21.10.2001 00:00

Hankippa työtuoliksi iso 65 cm fysiopallo.
Toimii erittäin hyvin työtuolina sekä lisäksi monipuolisena ja hauskana treenivälineenä.
Hyviä liikkeitä löytyy mm. http://www.golfpiste.com/fitness_fysio/pallojumppa.asp . Pallon päällä isteuessa ei voi istua huonossa asennossa ja lisäksi kokoajan tulee pientä liikettä. Se on myös erittäin edullinen vaihtoehto työtuoliksi.

Kuntosalitreeni oikein tehtynä tekee hyvää jumissa oleville niskoille ja hartioille. Treenatessa kannattaa kiinnittä huomiota oikeaan suoritustekniikkaan ja erityisesti vältää jännittämästä niska- ja hartialihkasia ""turhaan"". Jos niskat on jumissa, niin ko. lihaksia rasittavaa harjoittelua kannattaa keventää kunnes ongelmat helpottaa. Eli tee sarjat niin, että jatksaisit tehdä vielä ainakin 5 toistoa, ei siis loppuun saakka. Myös keppijumppa on hyvä harjoitusmuoto jumissa oleville hartioille.
Liikkeitä löytyy mm. http://www.exel.net/stretching/ ja sieltä saat myös mukavan näytönsäästäjän muistuttamaan jumpasta.

Tehostettu säännöllinen venyttely tekee hyvää, kylmä-kuuma-kylvyt lisää aineenvaihduntaa ja myös kylmähoito jääpusilla yleensä helpottaa.

#5
22.10.2001 00:00

Minua jäi vaivaamaan, mistä niskasi alunpitäen tuli kipeäksi?

Tuliko se vähitellen, ensin varoitellen jk aikaa. Vai alkoiko noin vain, että eräänä aamuna niska oli kipeä? Onko harjoittelussa tai ehkä jossain harrastamassasi lajissa ollut jotain joka laukaisi kivun?

Vaikka kaikkein relevanteinta on varmaan hakea keinoja, jolla tilanne saadaan laukaistuksi, itseäni kiinnostaa tällaisissa tapauksissa oireiston alun olosuhteet. Niistä voi joskus oppia.

Sain tämän vuoden keväällä intensiivisen ja viikkoja kestäneen päänsäryn, jonka selvityksissä käytiin CT:t, lannepistot jne läpi. Ainoa, mitä jäi käteen, oli hyvä vaste migreenilääkkeeseen, mikä tuntuu yllättävältä, koska edelliset 38v ei migreenistä ole ollut hajuakaan. Kivun alkuaikoina niska-hartiaseudun lihaskalvojen tietämissä oli imusolmukejuosteita ja koko alue tuntui tulehtuneelta vaikka tulehdus- ja lihasentsyymiarvot olivat normaalit.

Migreenitaipumus jäi jäljelle ja olen päätellyt, että syynä oli jonkinlainen kalvo-ligamenttirakenteiden ärsyyntyminen, joka liittyi kaula-rintarangan sinänsä kurinalaiseen, mutta kehon kannalta yllättävään, irrotteluharjoitteluun.

Nykyisin painoharjoittelu saa saman olotilan silloin, kun hartiaseudun-yläselän lihakset treenautuvat kunnolla. Kipu alkaa noin 4t viiveellä, mikä kielii inflammaatioprosessista. Kun treeni on liian toistuvaa ja samalla on väsymystä, saattaa kiputila jäädä viikoksi-pariksi päälle.

Miksi tätä pohdin? Koska se on opettanut kehon prosessien ajallisista 'elinkaarista' paljon. Inflammaatio eli tulehdus/tulehtuneisuus pohjaa ärsytykseen, joka voi olla epäfysiologista, tulla väärästä liikeradasta, puutteellisesta ko kehonosan palautumisesta ja/tai kieliä elimistön rasitustoleranssin yleisestä alenemisesta. Äkillinen kivun vaikeutuminen ja 'päälle jääminen' on sitten ikään kuin jäävuoren huippu; sairausprosessi, joka pohjaa inflammaatioon, ja joka elää sitten oman kaarensa. Tenniskyynärpään kunnollinen paraneminen vie aikaa, vaikka kaikki akuutin vaiheen elementit hoidettaisiin pois ja kuormitus saataisiinkin oikeaoppiseksi.

Sanalla sanoen: pitkittynyt kipu kertonee tarpeesta tehdä jotain toisella tavalla kuin ennen. Mm. voimaharjoittelussa tämä 'oikein harjoittelu' on suurimpia haasteita.

Vai mitä?

#6
23.10.2001 00:00

Kiitoksia fysiomaxille, pitää käydä vilkaisemassa palloja.

Wes, kylmä/kuuma auttoi ainakin hetkeksi. Eli pikaista apua tuosta kyllä saa.

Mikko L, uskon ja luulen, että alunperin kaikki on kotona sijaitsevan työpisteen luvattoman huonon tuolin syytä. Tuolia ei yksinkertaisesti saa tarvittavalle korkeudelle ja näin huomaamattani jännitän niskaani.

Kipu alkoi varoitellen, ja eikä se nytkään koko ajan kipeä ole. Silloin tällöin.

Tosiaan tuohon hartoiden voimaharjoitteluun tulee nyt kiinnittää huomiota. Väärin tehtynä se ei ainakaan auta :)


Kiitoksia kaikille vinkeistä, nyt on aika suorittaa.

#7
05.02.2002 21:48

Kaikkien muiden vaivojeni lisäksi kärsin myös "jännitysniskasta" eli jännitän hartioita ihan hirveesti jolloin pienimmät lihakset jotka ovat rasittuneet pistää ne ihan jumiin ja siitä johtuen ei veri pääse kunnolla kiertämään ja se aiheuttaa hervottomat päänsäryt jotka saattaa kestää, kuten allekirjoittaneella ennen kuntoutusta, jopa 2 kuukauttaputkeen.
Apua sain ssiis fysioterapeutilta, jossa vahvistimme niskan ja yläselän lihaksia sellasilla hassuilla laitteilla eli se oli kuntosalitreeniä niskan ja selän ja myös vatsan syville lihaksille.
Sen jälkeen ei ollut päänsärkyjä, koska normaali salitreeni piti kuntoutetut lihakset kunnossa.
Nyt painin saman ongelman kanssa, koska olen sairastellut ja treenit aivan sekaisin, mutta jumppailen tossa tolla kotiohjelmallani joten eiköhän se siitä.
että semmosia...

#8
06.02.2002 13:58

Ensiksi, osta uusi säädettävä tuoli, sekä tarvittaessa myös säädettävä pöytä. Terveyteen kannattaa investoida. Istu työskennellessäsi selkä suorassa kädet/kyynärpäät tuettuna ja hartiat rentoina. Tarvittaessa hartoille lämmin shaali, joka rentouttaa lihaksia! Pidä liikkumis- ja venytystaukoja.
Kiinnitä huomiota kehonhuoltoon (selän rentous, liikkuvuus, vartalon/alavatsan kannatus, ryhti, venyvyys). Käy kokeilemassa kehonhuoltotunnilla, jos aikaa on. Punttisalilla harjoitellaan usein hampaat irvessä ja hirveä jumitus päällä koko kehossa liikkeiden aikana. Vastakohtana mainitsen tanssin, jossa liikkeet pyritään tuottamaan kehon syvillä lihaksilla ja vartalon tuella, ylimääräisiä lihaksia jännittämättä. Tanssijat voivat näyttää hennoilta, mutta voimaa on. Kokeile itse, kuinka kauan jaksat pitää jalkaa suorana ylhäällä (jos venyy) tai edes vaakatasossa kannatettuna. Punttisalilla vahvistetaan isoja lihaksia, mutta samalla kehon liikkuvuus jää minimaaliseksi. Epäilen, että monella on krooninen jumitus päällä.
Hieronnasta ja muista ulkopuolisista toimenpiteistä voi olla hetkellistä apua oireisiin, mutta itse syytä ne eivät poista. Kannattaa siis panostaa ennaltaehkäisyyn ja kehonhuoltoon.

#9
14.02.2002 15:18

ei nyt ihan vastaava vaiva mutta samaa lajia kuitenkin. Eli mulla lävähti takareisi jumiin ja sitä sitten kuvattiin magneettikuvia myöten, kävin fysioterapiassa ja ties missä. Paljon harrastuksia omaavana rupesi vaiva todella vetämään kypärää jumiin. Pystyin treenaamaan mutta seuraavat kaksi päivää takareisi aina ihan paskana. Tätä kesti kaikenkaikkiaan reilun vuoden verran. Eli asiaan.. Se siis todellakin oli vain jumissa kun tuo venyttely aikoinaan jäi liian vähäiseksi. Aloitin säännöllisen venyttelyn ja ei tuntunut alkuun olevan mitään vaikutusta, hammasta purren vaan venyttelin ni eikös se perkele tullut kuntoon :) omalla kohdallani vaadittiin n 3kk venyttelysetti, eli pitkäjänteisyyttä ni kyllä se kuntoon tulee. niskan aluen lihakset on tosin pienemmät joten ei kenties tarvi tuota venyttelyäkään ihan noin pitkään ennen kuin tulosta tulee. nyt ollaan jo aika notkeassa kunnossa ja koko ajan vaan venyy paremmin

#10
14.02.2002 23:49

Kannattaisi myös tarkistaa mahdollinen purentavika, niin hassulta kun se kuulostaakin.Silläkin on suuria vaikutuksia niskaan ja hartiaseutuun.

#11
07.03.2002 07:42

Kävin tuossa viikko sitten työterveysfysioterapeutilla näyttämässä niskaani. Ryhti ihan ok, mutta pää hieman liian edessä, tämä johtuu kahdesta jumissa olevasta nikamasta selkärangassa. Täti antoi pari venytysohjetta niskalle ja passitti OMT -fysioterapeutille.

Eipä ollut mitään aavistusta mitä OMT tarkoitti, joten surffailin hetken netissä etsien vastausta. http://www.omt.org sivusto löytyi, mutta enpä tullut paljoa viisaammaksi :)

Eilen kävin sitten tuolla OMT hoidossa. Selvisi, että OMT -fysioterapeutti on ns. naksuttelija :D joka pistää nikamat ojennukseen. Hoito kesti n. 30 minuuttia. Aluksi nosteltiin käsiä ja samalla katsottiin miten selkäranka liikkui. Ensimmäisen naksahduksen (tästä kuului isoin ääni) jälkeen niskakivat ja jumi poissa. Toinen poks - ryhti parani ja selässä tuntui paljon paremmalta.

Sitten nosteltiin taas käsiä ja täti sanoi: "En ole vielä tyytyväinen, se on hieman toispuolinen". Mies kyljelleen ja pieni rusahdus. Kädet ylös ja toteamus "Se on siinä".

3 lähetteen muuta kertaa käytetään sitten normaaliin hierontaan, kun tämä oli näin helppo tapaus. Nikamat voivat mennä uudestaan jumiin, mutta sitten mennäänkin lekuriin hakemaan uutta lähetettä.

Nyt kaksi päivää homman jälkeen;
-Ryhti parempi, pää pysyy pystyssä :)
-Ei niskakipuja / jumia
-Ei päänsärkyä
-Paremmat unenlahjat
-Yläselän/rintakehän liikkuvuus lisääntynyt

Mielenkiintoinen kokemus! Suosittelen muillekin ongelmaisille!

#12
07.03.2002 11:13

Mä kävin tossa vuosi sitten kiropraktikolla selkäni vuoksi ja hän löysi myös mun niskanikamista jäykkyyttä jolla oli vaikutusta myös niskakipuihin. Mä suosittelen lämpimästi kiropraktikkoja hierojan lisäksi. Kiropraktikolla kun on viralliset paperit ja vakuutus kunnossa.

kirjaudu sisään jos haluat vastata