Uskomukset hiihdosta/välineistä

103506
12. tammikuuta 2005 18:08

Hiihdosta ja hiihtovälineistä elää joukko kummallisia kekkosenaikaisia uskomuksia:

1) Pitää osata hiihtää perinteistä lipsuvallakin koska niin tekevät kilpailijatkin.
-höpö höpö, kilpahiihtäjien voitelulla kiipeisin puuhun. Jos joku on kokeillut heidän suksiaan ja tuntuneet lipsuvan, hänellä vain ei ole ollut voimaa potkaista jäykähköä suksea latuun. Lipsuvalla ei opi tekniikkaa, koska painonsiirto potkujalalle jää puutteelliseksi.

2)Voitelu on helppoa, purkin kyljestä löytyy ohjeet
-ei taatusti ole ja purkin ohjeilla menee yleensä metsään. Etelä-Suomen räntäkeleillä vuosikymmenienkään kokemus ei takaa onnistumista. Kilpahiihtäjien voitelu on tiedettä. Mika Myllylällä oli Trondheimin viidelläkympillä viittä pitovoidetta, seitsemää luistoa ja kolme uritusjärjestelmää.

3) Pito löytyy hartioista
-ei löydy, vaan kovinkin tasatyöntäjä uupuu lipsuvilla vuorohiihtämiseen. Ylämäissä käsien varassa roikkumisessa ei saa vartalovoimia käyttöön. Parempi hiihtää vaikka koko matka sitten tasatyönnöllä, jos hartiapankki riittää.

4) Luisteluhiihto on vaikeaa ja raskasta
-perinteinen on kumpaakin, mutta luistelun perustekniikka ei eroa sanottavasti luistimilla luistelusta ja sen omaksuivat aikanaan kilpa- ja aktiivihiihtäjät muutamassa päivässä luistelutyylin yllätettyä. Tekniikan viimeistely huippuunsa on toki vaikeaa niin kuin kaikissa lajeissa. Luistelemalla pystyy etenemään helpot osuudet pienillä painonsiirroilla energiaa säästäen.

5) Luistelu vaatii voimaa ja varsinkin ylävartalossa "patua"
-nykyajan perinteinen vaatii valtavaa tasatyöntövoimaa, luistelu on selvästi jalkapainotteisempaa, mutta selvä kestävyyslaji silti.

6) Hiihtäminen on hankalaa tai mahdotonta nolla- tai plussakeleillä
-nykyisillä välineillä kovan pakkasen uuden lumen kelit ovat raskaimpia, mitä lisää myös paksu pukeutuminen ja hengitysilman kylmyys. Monet nolla- ja plussakelit sopivat luisteluun erinomaisesti ja voivat olla hyviä myös perinteisellä, mikäli lumen rakenne on sopiva ja voitelu onnistuu.

Vastaukset: 16

#1
12.01.2005 18:48

Varmasti hyviä ja tosia teesejä kaikki, mutta lähinnä tällä hetkellä vain lisäävät rannikon raukan katkeruutta. Turussa nurmikko kukoistaa viheriänä ja nastarenkailla pyöräillessä tuntee sukusieluisuutta sadekelin renkailla kuivuvalla radalla kurvaavaan F1-kuljettajaan, minä en tosin etsi märkiä vaan jäisiä kohtia estääkseni turhaa kulumista.

#2
12.01.2005 19:41

Plussaa reilusti ja vettä tullut taas koko päivän tihuuttamalla.

No, 1988-1993 oli kuusi lötsöä talvea perjäälkeen.

#3
13.01.2005 17:11

"höpö höpö, kilpahiihtäjien voitelulla kiipeisin puuhun"

Olen suunnitellut tänä "talvena" vielä kiivetä suksilla puuhun, otattaa siitä kuvan ja liittää kuvatekstiksi "Suksin kuuseen".

Olen oikeasti miettinyt jo useamman päivän, että mitenkähän suksillä pääsee puuhun. Korkealle.

Kokeilen, ja jos onnistun niin laitan sen kuvan tänne!

#4
13.01.2005 17:12

Ai niin.

Luisteluhiihto on helppoa eikä se ole raskasta.

#5
14.01.2005 12:47

mikään ei ole raskasta kun tekee sitä kevyesti.

#6
14.01.2005 14:15

Hyvää settiä antiikin mielikuvitushahmolta, allekirjoitan nuo kaikki. Sen verran tuosta voitelun helppoudesta, että luistovoitelu on kyllä aikas helppoa, jos ei tarvi ihan kilpatason luistoa saada. Sen kun vaan sulattelee vahaa suksen pohjaan ja sitten koittaa siklata ja harjata sen kaiken pois. Pitovoitelu onkin sitten hiukan vaikeampaa, mutta siihenkin löytyy netistä hyviä ohjeita.

#7
15.01.2005 08:14

Luin tuossa joku aika sitten LeMondesta haastattelujutun ampumahiihtäjä Sandrine Baillysta (25 v). Totesi, ettei maastohiihto tosiaankaan ole erityisen hohdokas laji varsinkaan nuorena. "Siinä iässä sitä ei välttämättä halua räkä poskella ladulla paahtaa vaan pikemminkin pitää hauskaa." No tällaisessa lausunnossa nyt ei sinänsä ole mitään uutta, kiinnitin vain huomioni käyttämäänsä ilmaisuun : kirjaimellisesti se on suomeksi että "repiä naamaansa"... Jotenkin kyllä aika hyvin vastaa omaakin mielikuvaani siitä mitä se on jos vähänkään tosissaan harjoittelee... Jännä ja kiva, että harrastelijalle tai vaikka kvnv ("kerran-vuodessa-nostalgian-vuoksi") -sivakoijalle murtsikka voi silti tuottaa jopa elämyksiä, ainakin luonto-sellaisia.

(Niin, ja Sandrine Baillylle kuitenkin se ampumahiihto ilmeisen mielekästä, menestystähän on tullut. Raphaël Poiréesta kertoo miehen olevan niin totaalisen omistautunut lajille, että vaikuttaa joukkuetovereistakin käsittämättömältä, melkeinpä epäinhimilliseltä touhulta.)

#8
15.01.2005 12:17

"5) Luistelu vaatii voimaa ja varsinkin ylävartalossa "patua"
-nykyajan perinteinen vaatii valtavaa tasatyöntövoimaa, luistelu on selvästi jalkapainotteisempaa, mutta selvä kestävyyslaji silti. "

Tämäkin riippuu niin paljon hiihtäjästä. Vapaantyylin joukosta löytyy niin puhtaasti jalkahiihtäjiä kuin yläkropan voimalla jyllääviä sällejä. Ja molemmilla useasti tekniikka on ihan metsässä.

#9
Pum
03.02.2005 15:00

Nämä uudet ihmepitoteipit toimii yllättävän hyvin. Parasta niissä on se että samalla mömmöllä voi lähteä liikkeelle kelillä kuin kelillä. Ongelmia tulee lähinna nollan tienoilla pikkupakkasella kun sataa uutta pakkaslunta joka tahtoo jäätää pohjiin.

#10
15.02.2005 13:21

Hiihto on muuten pahinta välineurheilua, mitä tiedän. Jotenkin naurattaa kun jaloissa pyörii ukkoja kilpasuksilla (500€ pari ja tietysti useampi pari mukana autossa) ja viimeisenpäälle välineissä ja silti suksi ei mihinkään. Välillä tulee sellainen olo, että kehtaako tuosta mennä enää kolmatta kertaa ohi.

No ehkä en tiedä mitä menetän kun hiihdän sen mitä hiihdän ns. aktiiviharrastajan välineillä ja samat sukset palvelevat kelillä kuin kelillä.

Jos on kohtuullinen kestävyys ja voimataso, tekniikasta edes jotakin hajua ja viitsii nähdä vähän vaivaa suksien laittamiseen ja käyttää vesikelillä fluorilla terästettyjä luistovoiteita, niin kyllä se suksi ihmeesti kulkee ilman uusimpia välineinnovaatioitakin.

Luulen, että suurin syy, miksi niillä 30-65 vuotiailla välinehiihtäjillä suksi ei kulje on se, että voimaa puuttuu varsinkin ylä ja keskivartalosta. Toisaalta kyllä se luistelu ilman sauvojakin usein aika onnettomalta näyttää eli kyllä sitä voimaa puuttuu jaloistakin.

"5) Luistelu vaatii voimaa ja varsinkin ylävartalossa "patua"
-nykyajan perinteinen vaatii valtavaa tasatyöntövoimaa, luistelu on selvästi jalkapainotteisempaa, mutta selvä kestävyyslaji silti. "

Korostaisin keskivartalon merkitystä tasatahdissa ja ylämäkeen luistelussa.

#11
22.02.2005 14:03

Mun täytyy korjata virheeni.

Luisteluhiihto on edelleenkin helppoa, mutta pirun raskasta.

Nim. tänä talvena 7,8 km hiihtokilometrejä takana.

#12
22.02.2005 14:16

Viime perjantaina suunnistin suksikauppaan töitten jälkeen ja ostin aktiiviharrastajan luistelupaketin (sukset, siteet, monot) ja sauvat. Sunnuntaina kävin hiihtämässä satunnaisia yrityksiä lukuunottamatta ensimmäistä kertaa sitten ylioppilaskevään. Nyt olen ihan koukussa, tänäänkin tulee varmaan kiskottua monot suksineen jalkoihin vaikka pakkasmittari näyttää -20.

En ole koskaan aiemmin luiteluhiihtoa koittanut ja siksipä tyylini on sen näköinen. Mutta minä opin, kuunvalossa sauvoessani, niin totta kuin nimeni on (kirjoitettu katoavalla musteella). Ja viikonloppuna pääsen lappiin hiihtämään ja laskettelemaan ja ja ja aj ajajajajaja....

#13
27.02.2005 19:30

Kun alottaa seurassa kilpa hiihdon niin miten se homma lähtee alkuun? Eli tarvitseeko heti olla huippu kuntoinen vai annetaanko joku treeni ohjelma ensin mitä tarvitsee ensin itse suorittaa ja sitten sen jälkeen palailla treeneihin vai miten homma toimii?

#14
27.02.2005 19:53

Kukaan ei ole "heti huippukuntoinen" eli rohkeasti mukaan vaan!

Et kirjoittanut mitään omasta treenitaustastasi, niin sulle on vaikea vastata mitään yksityiskohtaisempaa. Parasta on jos ja kun itse olet aktiivinen ja otat yhteyttä & hakeudut mukaan seuratoimintaan-

kukaan ei tule tyrkyttämään treeniohjelmaa sulle jos et sitä itse kysele.

Otahan rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi hiihtoseuroihin (tai tunnetko kenties ikäisiäsi aktiivihiihtäjiä?)

#15
01.03.2005 11:28

Digu:
Muista toki, että hiihtäjäksi tullaan kesällä. Näin talviaikaan on vähän myöhäistä aloittaa kohottaa kuntoa huippuunsa.

Toki hiihdä jo tänä talvena, mutta panosta ensi talven kisakauteen.

#16
01.03.2005 11:29

Ai niin. Luisteluhiihto on taas helppoa JA kevyttä :-)

kirjaudu sisään jos haluat vastata