Ei enää kurkkua

101939
15. joulukuuta 2004 19:57

HEH!

Salaattiin olen laittanut aina kurkkua ja tuli velipojalta noottia kun olin ostanut kaupasta kurkun: "KURKKU! Sen turhempaa vihannesta ei voi olla! Kuka idiootti kurkkua viitsii ostaa! Pelkkää vettä eikä mitään ravinto-aineita -Aivan turhaa mahan täytettä. Ja kaiken huipuksi ei maistu miltään!"

Havahduin miettimään, ettei se kurkku niin hyvänmakuista olekaan ja vaihdoin sen vihreään paprikaan. Salaatissa on toki paljon muutakin.

Että onkos kellään jotain sanottavaa kurkun puolesta. Vai ovatko muutkin sitä mieltä, että
kurkku on tosiaankin turha vihannes ;)

Vastaukset: 96

#1
15.12.2004 20:09

Kurkku kuuluu ruisleivän päälle hunajamarinoidun broilerileikkeen ja kevyt-Keijun kanssa. Tämä on totuus.

#2
15.12.2004 20:37

Lopultakin tiedän totuuden! \o/

#3
15.12.2004 20:56

Jaahans: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=346&lang=fi

Kurkku ei närästä, paprika närästää. Eikä niitä makuja voi verrata, toinen on makea ja toinen kirpeä. Höh!

Paprika on helkkarin hyvää - jauheena! (Onkin muuten AIVAN ykkösmauste, käyttänyt jo ainakin 10 vuotta päämausteena). Kurkussa on sitä kotimaista hekumaa...;-)

/MC Koppakuoriainen/

#4
16.12.2004 09:19

Lisäksi jos kurkkuun kaataa viinaa siitä tulee kiva olo.

#5
16.12.2004 10:18

Vanhan sanonnan mukaan kurkusta 99 % on vettä ja loput pahaa makua. Minä tykkään siitä pahasta mausta ja kurkun rapeasta rakenteesta. Niin, ja mitä vikaa vedessä on?

#6
16.12.2004 14:34

TC. Kurkku närästää. Ainakin jo edesmennyttä pappaani. Samoin kyllä paprika.

En kyllä itse tajua miten se vesi voi ketään närästää...

#7
16.12.2004 15:39

Jeep, kurkku närästää hiukan, mutta paprika on tosiaan pahempi. Paprikan kohdalla tosin auttaa, jos siitä poistaa siitä kuoren (käy helpoimmin kypsennyksen jälkeen, tuore paprika on vaikeempi tapaus). Kurkun kuorimisen vaikutuksista en tiedä...

Kurkku keventää ateriaa, muttei tosiaan oo mikään vitamiinipommi. Varsinkin jos kurkun kuorii, kannattaa olla varovainen: ne vähäisetkin vitamiinit lymyilee aivan kuoren alla.

Karmeinta mitä valmiiksi paloitellun, seisoneen ja lämmenneen kiiwin lisäksi tiedän on samaan tilaan saatettu kurkku. Mutta pieni serkkutyttöni on vesimeloonihullu ja söi viime kesänä melooninpuutteeseensa kuorittua kurkkua sokerin kera. Hyvää?

#8
16.12.2004 16:13

Kurkussa on E-vitamiinia, piitä, joka on hyväksi sidekudoksille, iholle ja hiuksille. Lisäksi poistavat suolesta myrkkyä ja lievittävät virtsarakkovaivoja ja parantavat valkuaisen hyväksikäyttöä...mitähän vielä?

#9
16.12.2004 16:38

mitä muita "turhia" sun salaatissa on?
Milläs ne vois korvata.

#10
16.12.2004 21:52

manki: "Kurkku kuuluu ruisleivän päälle hunajamarinoidun broilerileikkeen ja kevyt-Keijun kanssa."

Kevyt-Keijun? Kevyt-Keijun????!!!!???

Tässä vaiheessa ajattelin kommentoida TC:lle että tee nyt tolle jotain, mutta sitten luin eteenpäin...

TC: "Kurkku ei närästä, paprika närästää."

Siis että mitä? Närästää? Etkö TC tiedä että närästys on vain naisten vaiva? Miehiä ei närästä koskaan.

#11
16.12.2004 22:45

Kurkku on hyvää!
Ja Cuppi:Kiitti vinkistä, pitääkin pistää korvan taakse--:)

#12
16.12.2004 23:17

"Miehiä ei närästä koskaan."

Jaa jaa. Melkein kaikki närästyksestä kärsivät tuntemani henkilöt edustaa miehistä sukupuoliskoa ja niitä on PALJON.
Kemian- (lue: lääke-) teollisuus on vapauttanut maailman närästyksestä! Losac:ia tai Somac:ia huuleen, niin lähtee närästys naapuristakin. Btw, kyllä maailmassa närästyksestä kärsitään, on Losac heti Prosac:in (ns. iloisuuspilleri) jälkeen maailman toiseksi syödyin lääke rahassa mitattuna. No joo, onhan se kallistakin.

TC, kyllä nimenomaan tuorekurkku kuorellisena närästää erityisesti. Tuntuu silti olevan varsin yksilöllistä toi närästyksen laukasevt mätöskät.

"...kevyt-Keijun kanssa."

Kevyt-Keiju, kissan rasva, Raisa 101 teollisuusmargariini... Yhtä kaikki, ei mitään feikkejä leivän päälle! T. Opetuksen saanut ;-)

#13
17.12.2004 08:04

Närästys loppuu kuin seinään kun jättää viljan pois. Hyvin yleinen havainto low carbbaajilla.

#14
17.12.2004 09:10

"Siis että mitä? Närästää? Etkö TC tiedä että närästys on vain naisten vaiva? Miehiä ei närästä koskaan."

Tiedän, ja alkuperäinen kysyjä onkin naispuolinen (nähty livenä, takaan asian ;-)

Itseäni ei ole mikään koskaan närästänyt - onneksi eli vielä (koputan päätäni eli puuta). Mutta Unkarin ihmeen närästyspotentiaali on suuren suuri verrattuna kurkkuun. Hapoistahan tässä on enimmäkseen kyse.

Mikä tahansa voi närästää, mutta en mä nyt jokaikisen lauseen perään voi erikseen lisätä ekseptio-kommenttia, kai se nyt on itsestäänselvä...LOL
Ja taisipa joku sanoa (Inkeri), että närästyslääke on yksi myydyimmistä lääkkeistä. Jenkeissä ainakin tarjonnan ja mainosten perusteella kauppa käy kyseisten tuotteiden kohdalla, joten lienee aika yleinen kiusa.

Luumu, jaahans. Ja loppuu moni muukin asia...LOL

/teuvo oinas/

#15
17.12.2004 10:20

"Jaa jaa. Melkein kaikki närästyksestä kärsivät tuntemani henkilöt edustaa miehistä sukupuoliskoa ja niitä on PALJON."

No voi hyvänen aika sentään. Jos jotakuta miestä nyt sitten vastoin kaikkia fysiikan lakeja sattuisikin närästämään, niin ei hän sitä silti ainakaan toiselle miehelle sattuisi kertomaan. Ja sinä vielä kerrot tuntevasi paljon tuollaisia miehiä. Joko olet lääkäri, tai sitten liikut varsin epäilyttävissä piireissä...


On the topic: Kurkuissakin on aika huikeita eroja. Kesäisellä suomalaisella kurkulla ja talvisaikaan ostetulla ulkomaisella kurkulla ei ole juuri muuta yhteistä kuin nimi ja väri. Ja värikään ei ole ihan sama. Kyllä hyvä kurkku on hyvää, sitä syö vaikka pelkästään kurkun tai pari päivässä, kun taas pahan makuinen kurkku ei meinaa upota edes salaatin seassa. Kurkkujen ostaminen on samanlaista taidetta kuin muidenkin vihannesten ja hedelmien. Parhaan makuisia kurkkuja on sellaiset suhteellisen ohuet ja pinnaltaan röpeliäiset. Ne paksut ja sileät tehokasvatetut kurkut ei todellakaan maistu ainakaan hyvältä. Lisäksi kannattaa koittaa taivuttaa kurkkua hiukan, ettei se ole liian nahkean pehmeä. Harjaantunut kurkunostaja kyllä tunnistaa hyvänmakuisen kurkun vaikka silmät sidottuna.

Itse tosiaan tykkään kaupassa aina ronklata ja tunnustella kaupassa kaikki hedelmät ja vihannekset joita ostan. Samoin leipien tuoreuden pystyy varsin hyvin toteamaan sormella tökkimällä. Löytyykös täältä muita ruokien ostamiseen hartaalla vakavuudella suhtautuvia?

#16
17.12.2004 10:21

"Närästys loppuu kuin seinään kun jättää viljan pois."

Ja seinään loppuu myös kovaa treenaaminen :D. Se on sitten sitä kävelyä vaan tai jos pyörän selkään uskaltautuu, niin mummot baikkaa kepeästi ohi. :D

#17
17.12.2004 10:23

"Löytyykös täältä muita ruokien ostamiseen hartaalla vakavuudella suhtautuvia?"

/viittaa/

Tomaatit täytyy aina puristella, että ovat sopivia. Kurkut samoin - eivät saa olla yhtään nahistuneita tai pehmeitä. Oikeastaan hedelmätkin ronkitaan ja seulotaan samalla metodilla...:D

Ja kinkku/broilerileike -> ei saa olla kauheasti näkyviä rasvaviiruja/klönttejä eikä TC:n tapauksessa sellaista outoa kiiltävää juttua...

#18
17.12.2004 10:40

"Löytyykös täältä muita ruokien ostamiseen hartaalla vakavuudella suhtautuvia?"

Täällä ilmoittautuu toinen. Olen kauppiaitten kauhu. Kyylään kaikki tarkasti läpi. Vihannekset ja hedelmät tulee tökittyä ja puristeltua. Joo, se paras kurkku on kotimainen ohut ja röpelöinen pinnaltansa ja se tuoksuu ja maistuu hyvälle.

Jos kaupassa sattuu olemaan lihatiski, he menettävät hermonsa, kun mä valitsen sitä palvia huolella, missä on vähiten näitä mankin mainitsemia "haittoja". Päivämäärät leivistä, maitotuotteista ym. käyn tarkasti läpi.

Niin ja tosta närästyksestä...minua ei ollut ikinä närästänyt ennen kuin olin raskaana. Se oli sitten aika nannaa, tuntui kuin koko kurkku olisi palanut poroksi. Yöllä tuli nukuttua istualleen ja auta armias, jos sattui syömään valkosipulia, paprikaa, suklaata... (lista on loputon) sai tuntea sen kurkussansa aika pian. Närästys loppui tasan siihen kun baby oli saatettu maailmaan. Siitä tulikin mieleeni, jokohan Marzin perhe on lisääntynyt?

#19
17.12.2004 10:47

"Harjaantunut kurkunostaja kyllä tunnistaa hyvänmakuisen kurkun vaikka silmät sidottuna."

Muutama kaveri perusti joskus takavuosina Maa-Maskun Maksamakkaraseuran. Jäsenkokelaat testattiin tarkasti: jäseneksi haluavan tuli kyetä erottamaan muistaakseni Perniön Herkkumaksamakkara HK:n Paskamaksamakkarasta silmät sidottuina pelkästään hieromalla molempia poskiinsa.

Joo, en tiedä montako jäsentä seurassa on kun en itse ole maksamakkaran ystäviä.

#20
17.12.2004 11:44

"Itse tosiaan tykkään kaupassa aina ronklata ja tunnustella kaupassa kaikki hedelmät ja vihannekset joita ostan. Samoin leipien tuoreuden pystyy varsin hyvin toteamaan sormella tökkimällä. Löytyykös täältä muita ruokien ostamiseen hartaalla vakavuudella suhtautuvia?"

Mitä vakavuutta siihen nyt muka sisältyy? Samalla lailla, kun tutkin joka ikisen tuotteen minkä elintarvikeliikkeestä ostan, pyrin tarkastamaan myös muitten ostamieni hyödykkeiden kunnollisuuden: paidasta tutkin saumat, autolla käyn koeajamassa ja pyörää notkuttelen jne. Turhaa itsensä korostamista taas...

#21
17.12.2004 11:59

Tomaatit varsinkin ovat sellaisia bakteeri-pesäkkeitä että tietää! Kaikki koskettelevat varmaan kymmentä eri tomaattia ennen kuin valitsevat yhden. Isäni seurasi tätä kerran kaupassa ja väitti, että naisilla on joku pakkomielle, että se on kuin rituaali pyöritellä niitä käsissään.

Mutta miehethän koskettelevat vihanneksia ja hedelmiä yhtä lailla. Leviää siinä toki pöpöt ja varmaan sekin tomaatti joka olisi säilynyt hyvänä ilman lääppimistä mädäntyy siitä pehmitetystä kohdasta nopeammin.

Ja itsekin koskettelen! Kun rehut ovat niin
kalliita kuin ovat harmittaa se pirusti, jos kotona löytää kassistansa huonon yksilön.

#22
17.12.2004 12:04

"Parhaan makuisia kurkkuja on sellaiset suhteellisen ohuet ja pinnaltaan röpeliäiset. Ne paksut ja sileät tehokasvatetut kurkut ei todellakaan maistu ainakaan hyvältä."

Joo, ne makeat ja ohkaiset pikkukurkut, joita saa kesäisin torilta ovat parhaita. Ja ne paksut vesi-kurkut pahimpia.

#23
17.12.2004 15:26

MC puhuu täyttä asiaa, keretti samoin. Joskus löytää hallista vänkyröitä kurkkuja, jotka on poimittu keskenkasvuisina eli parhaimmillaan. Kiinassa seurasin vihannestoreilla, siellä ei kukaan suostuisi ostamaan näitä meille myytäviä, ahneuksissa ylikypsiksi päässeitä. Kurttua olla pitää!

#24
17.12.2004 20:11

Samaa ollaan mieltä! Ei voi verrata kuuna päivänä kotimaista vajaakasvuista ja kallistakin Espanjalaiseen myrkyillä kasvatettuun, on tuonti vihannekset sitten pahan makuisia. Mielummin maksan hieman enemmän syömäkelpoisesta kuin vähemmän halvasta potaskasta. Tähän ei tarvita mitään kiihkoilua kotimaisuuden suosimisesta jne., vain pelkkä laatu ja makukin jo ohjaa valintoja.

#25
17.12.2004 20:24

Päädytäänkö tässä kurkunkin kohdalla väittelyyn, että onko kotimainen vai ulkomainen parempi suuhunpantava? :)

"Tähän ei tarvita mitään kiihkoilua kotimaisuuden suosimisesta"

Suomalaisen kuuluu aina kiihkoilla kotimaisuuden hyväksi. Johan on kumma, ettei tämä mene jakeluun teille! (PS. tanskalainen kinkku on poikkeus)

#26
18.12.2004 10:27

Kumma kun sinne Espanjaan (tai mihin tahansa etelämmäs) menee, niin tomaateissa ja kurkuissa on ihan eri tavalla makua kuin täällä myytävissä, kotimaisissakaan.

Tomaatit muuten ostan purkitettuna ja luumuna. Ne kovat, punaiset vesipallot ovat kurkkuakin turhempia, vaikka miten kotimaisia. Väite kotimaisten vihannesten maukkuudesta on joukkohysteriaa.

#27
18.12.2004 11:14

"Suomalaisen kuuluu aina kiihkoilla kotimaisuuden hyväksi."

Kiihkoilu on harvoin hyvästä, tasavertasissa tilanteissa voi ratkaisun tehdä vedoten kotimaisuuteen, mutta jos ulkomainen on jossain asiassa selkeästi parempi ja halvempi, niin markkinatalous kyllä tekee valintansa.

hullu luumu:

Jokaisella on mieltymyksensä, mutta olen TÄYSIN erimieltä kanssasi, vaikka oonkin ostanut niitä Espanjalaisia luumu tomaatteja. Eläköön erilaisuus!
Kun pidät niitten Espanjalaisten mausta, niin toivon että katsoit taannoin televizioonista sen Tanskalaisen dokkarin Espanjan tomaattituotannosta, ihan vaan että tiedät varmasti mitä syöt.

#28
18.12.2004 12:02

"Kumma kun sinne Espanjaan (tai mihin tahansa etelämmäs) menee, niin tomaateissa ja kurkuissa on ihan eri tavalla makua kuin täällä myytävissä, kotimaisissakaan."

Tuon olin itsekin huomaavinani Espanjassa käydessäni. Salaatit ja siis niiden aineosat (joo, salaattiakin siellä söin :-O) oli älyttömän paljon raikkaamman/paremman makuisia, kuin jos vertaa suomessa vastaaviin - ulkomaisiin tai kotimaisiin. Voi tietenkin olla, että havainnossa ei ollut mitään todellista perää vaan vain lomafiilistely ja paikallinen ilmanala +35 asteen lämpötiloineen aiheutti moisia aistiharhoja.

#29
18.12.2004 12:14

"tasavertasissa tilanteissa voi ratkaisun tehdä vedoten kotimaisuuteen, mutta jos ulkomainen on jossain asiassa selkeästi parempi ja halvempi"

Jos pysytään kasviksissa ja muissa elintarvikkeissa, joissa vaihtoehtona on kotimainen, niin laadussa et tasavertaisuuteen pääse. (Poikkeus se kinkku...tämäkin vain mielipide)
Lähellä tuotettu on tuoreempi ja ei tarvitse kiillotusvahoja ym. Eli ravintoarvoiltaan kotimainen kasvis ja hedelmä on aina parempi kuin ulkomainen, mutta maultaan voi jälkimmäinen viedä voiton monessa asiassa.

Kuinka moni teistä ostaa ulkomaista mansikkaa tai muuta marjaa, jos vieressä on myytävänä hieman kalliimpaa kotimaista?

#30
18.12.2004 13:49

"Lähellä tuotettu on tuoreempi ja ei tarvitse kiillotusvahoja ym. Eli ravintoarvoiltaan kotimainen kasvis ja hedelmä on aina parempi kuin ulkomainen, mutta maultaan voi jälkimmäinen viedä voiton monessa asiassa"

Useinmiten näin, ytimekkäästi ilmaistu.. /palvo/

Ja mitä viimeisimpään kysymykseesi tulee, niin sanotaanko näin, että vaatii tietysti hieman vaivannäköä tiedonkeruun suhteen, mutta itse ainakin maksan mieluusti kotimaisesti hieman enemmän, sillä vähintäänkin useassa tapauksessa tiedän huomattavasti tarkemmin _mitä_ ostan ja tuotantoprosessi ja
-tavat ovat paremmin tiedossa.
Lähiruoka on aina lähiruokaa.. /sinivalkoisetlasit/

#31
18.12.2004 14:12

Mitä järkeä on kasvattaa tomaatteja loistelamppujen valossa lämmitettävissä kasvihuoneissa keskellä Suomen pimeää talvea?

Eikun mä ostan yleensä italialaisia, ja siis säilykepurkissa, koska ne on kerätty kypsinä suoraan tehtaalle. Nämä nk tuoreethan poimitaan raakoina, jotta kestävät kuljetukset ja varastoinnit tukkuportaineen. Lisäksi niiden lajikevalinta tehdään lähinnä kuljetuskestävyyttä ajatellen, siksi ne ovat niin onnettoman paksukuorisia. Ja silloin kun ostetaan tuoretta, niin neljän hengen ja yhden ansaitsijan perheessä, jossa kasviksia kuluu paljon, ratkaisee hinta. Kotimainen jää suuren osan vuodesta jo tällä perusteella hyllyyn. Minen kahdeksaa euroa niistä vesipalloista maksa.

#32
18.12.2004 14:18

Osoittakaas laskelma, jonka mukaan ne raakana poimitut, varastossa mukakypsyneet vesipallot sisältävät enemmän hyötyaineita kuin purkkiin säilötyt. Ainakaan makuaineista ei "tuoreissa" verrattuna esim. Muttin luumutomaatteihin voi puhua samana päivänä.

#33
18.12.2004 18:27

Kuukausien säilöntä heikentää 60% vitamiineja, ainakin ananaksen kohdalla, miksipä ei tomaatinkin siis? Kotimaista tomaattia ei voita mikään. Saavat kypsyä kypsiksi ja puoliraakoinakin ovat ravintorikkaampia kuin tuodut raa'at.

#34
19.12.2004 17:15

Tuommoinen 60 % tarkoittanee lähinnä C-vitamiinia? Bromeliini katoaa säilykeananaksesta kokonaan, mutta tomaattien arvokkaimmat hyötyaineet eivät. Lykopeenia voi olla enemmänkin kuin tuoretomaatissa.

#35
20.12.2004 10:17

Hyviä tomaatteja löytyy sekä Suomesta että muualtakin, ei se siitä ole kiinni. Kesällä juuri poimitut tuoreet tomaatit on aina hyviä, missä tahansa. Suomalaiset tomaatit ovat aina kohtuullisen hyviä, kun ne poimitaan riittävän kypsinä ja myydään tuoreina. Tuontitomaatit taas eivät koskaan ole kovinkaan hyvän makuisia, kun ne on poimittu raakana. Tuli just muutama viikko sitten tehtyä kreikkalaista salaattia, johon laitoin jotain hollantilaista tomaattia. Oli niin pahaa se tomaatti, että meinasi jäädä syömättä. Vähän tuli mieleen, että taidanpa jatkossa ostaa vain suomalaista tomaattia, tai sitten jätän kokonaan tomaatit syömättä. Väite kotimaisten vihannesten maukkuudesta EI ole joukkohysteriaa, vaan ihan faktaa. Suomessa myytävien vihanneksien kohdalla se pitää paikkansa. Jos taas johonkin Espanjaan jostain syystä vietäisiin raakana Suomessa poimittuja tomaatteja, niin selvähän se on että siellä espanjalaiset tomaatit olisi parempia. Tuore lähiruoka on todellakin pop!

Säilyketomaatit on kyllä ihan päteviä, jos niitä johonkin lämpimään ruokaan laittaa. Tomaattikeitto tulee melkein samanmakuinen kuin tuoreistakin. Ootko hullu luumu syönyt niitä ihan kylmiltäänkin? Mihinkäs toi muuten perustuu, että sitä lykopeenia olis säilykkeessä enemmän kuin tuoreessa, mistä se sinne generoituu?

#36
20.12.2004 11:52

Minä päätin kesällä, että tuoretta sen olla pitää ja menin suoraan kasvihuoneelle hakemaan kurkkua ja tomaattia.

Yllätys oli suurin kun pahvikipossa lojui pari pehmennyttä muotopuolta kurkkua ja rypistyneitä tomaatteja. Käännyin sijoiltani ja ajoin prismaan.

Onneksi viimeaikoina ei sentään ole tullut käytyä paljon ulkomailla. Kun ranskalaisella vihannestorilla nappaa kyytiin latva-artisokkaa ja parsaa, niin sen jälkeen lähiprisman vihannestiskillä iskee itku ja harmistus.

Ja minä olen sitten low-carb-poikkeus, koska olenpa yhden kerran onnistunut hankkimaan itselleni närästystä tälläkin ruokavaliolla. Kisattiin yksi ilta iltapalalla miehen kanssa kumpi laittaa enemmän valkosipulia wokkiinsa. Muistaakseni yhteensä niihin kahteen annokseen upotettiin kaksi kokonaista valkosipulia. Yöllä kyllä vähän närästi...

#37
20.12.2004 14:16

Itsekin Ranskassa asuneena tulee itku, kun muistelen vihannestarjontaa, etenkin terttutomaatteja.

Tosin sain elämäni kovimman vatsataudin juuri Ranskassa, minkä epäilen tarttuneen vihersalaateista (olen erilaisten kaalien suurkuluttaja) koska serkkuni, joka ei syönyt niitä yhtään (muuten täysin sama ruokavalio ja yhteiset ruuat) ei myöskään sairastunut.

#38
20.12.2004 14:19

"Tosin sain elämäni kovimman vatsataudin juuri Ranskassa, minkä epäilen tarttuneen vihersalaateista -- "

Juu, ei kannata ainakaa heti uudessa maassa syödä mitään salaatteja. Tuskin siinä salaatissa mitään on, mutta siinä vedessä kyllä. Sama homma esim jääpalojen kanssa: ei mitään juomia "on the rocks" :-)

#39
20.12.2004 14:56

Minä en edes omasta kasvihuoneesta saa niin maukkaita tomaatteja kuin mitä etelässä kasvaa. Liikaa valoa ehkä, vai eri lajikkeet? Lajikkeita olen kokeillut yli kymmentä eri. Ehkä pitäisi kokeilla lannoitukseen hevonpaskaa ensi vuonna, jos se auttaisi. Kirsikkatomaateista nyt joskus maistaa jotain vähän.

Kiinastakin tullessa oli tosiaan Kauppatorilla itku päästä. Ruokakaupasta puhumattakaan.

Oletan vastoin parempaa tietoa, että väri- ja aromiaineiden määrä korreloi myös ravinteisiin.

#40
21.12.2004 20:35

Näin ulkosuomalaisena toteaisin, että suomalaiset vihannekset maistuvat tosiaan intensiivisemmiltä kuin esimerkiksi keskieurooppalaiset. Ja syykin on selvä: kesän kylläkin lyhyen kasvukauden pitkä valoinen aika. (Ehkä joku jo mainitsikin siitä ketjussa, mutta en huomannut.)

Selvän makueron huomaa erityisesti (varhais)perunoissa ja metsämarjoissa. Vaikka patrioottisuuteni on ulkomailla laantunutkin, enkä enää pidä suomalaisuutta ehdottomana ykkösenä joka asiassa, on italialainen (lento)kurkku talvella väsähtänyt ja vetinen tuttavuus suomalaiseen kesäkurkkuun verrattuna. Eikä suomalaista uutta perunaa voita mikään.

#41
22.12.2004 09:55

Mitä järkeä on verrata italialaista talvikurkkua suomalaiseen kesäkurkkuun? Oletko syönyt kuinka paljon italialaisia metsämarjoja? Niistä minulla ei ole tietoa. Minulla on ollut hypoteesi, että maun kehittyminen nimenomaan vaatisi kunnon pimeän yön hellää syliä, ja se Suomen yöttömästä yöstä puuttuu. tai sitten kasvihuone on liian kuuma, ja ulkona taas Suomessa liian kylmä. Tai jotain. Onko kellään oikeaa faktaa?

Väitetän myös, että yrtteihin tulisi pohjoisessa enemmän aromia kuin etelässä. Oma kokemukseni on täsmälleen päinvastainen.

#42
22.12.2004 12:35

Noh, tärkeintä lienee, että niitä kasviksia ja marjoja ja hetelmiä syö - tulivat ne sitten etelästä tahi Luvialta. :)

#43
22.12.2004 13:29

Ei, vaan tärkeintä on että syö tuoretta ei-tehokasvatettua lähellä tuotettua ruokaa, on sitten etelässä tai Luvialla. (disclaimer: Oletan tässä edelliseen kirjoitukseen pohjautuen, että Luvia on paikka jossain päin Suomea.)

#44
22.12.2004 14:57

"Tuoretta, ei tehokasvatettua, lähellä tuotettua ruokaa"... Hee, mä kuolen nälkään. Eihän semmoista myydä kuin ehkä jollain luomusuoramyyntitilalla. Ja aika tehokasvatettua lienee sekin.

Luvia, Lavia ja Lauttakylä menee sekaisin.

#45
22.12.2004 15:09

Tomaatin makuun vaikuttaa moni asia, mutta myös kastelu.

Ainakin osa biodynaamisista viljelijöistä ei kastele viljelyksiään juuri lainkaan. Nämä ns kuivakasvatetut tomaatit ovat sitten kyllä tosi herkullisia, mutta hintakin kovanpuoleinen.

#46
22.12.2004 15:42

Käyttävät varmaan katteita, niin mekin. Pitääpä maistaa ensi kesänä, jos tulee vastaan. Noihin kuunvaihe juttuihin en usko, mutta menetelmissä voi olla muuta hyvää vanhanaikaisuutta, joka parantaa makua.

#47
22.12.2004 21:11

Ei kait oo väliä vaikka menis vähä sekaisin. Kirkolta katsottuna noi Luvia, Lavia ja vielä Lauttakyläkin on ihan samassa paikassa tai ainakin kaukana kaikkien kehien ulkopuolella ;-)

#48
22.12.2004 22:23

...niin joo vähän selitystä:
joka kesä "luokkakokouksessa" saaressa Luvialla, äitini mökki Lavialla ja viimeksi kun kävin Hepspurkerissa niin se tapahtui Lauttakylässä, "Huittilassa".

#49
25.12.2004 17:36

HUOM! "äitini mökki LaviaSSA". Käytetään oikeita päätteitä, ettei tule sisällissotaa.

#50
25.12.2004 19:49

Miksi sanotaan Turussa ja Tampereella, eikä Turulla ja Tampereessa? No ero on kuin pissalla ja pissassa, joten näitähän sanotaan niinkuin sanotaan eli Raumassa, Huittilassa ainakin allekirjoittaneen taholta... Väärinpuhuminen on harrastus sekin. Kiitos kuitennii tarkkaavaisuudestasi!

#51
27.12.2004 10:27

Huittinen-Huittisissa, meneekös se noin?

#52
28.12.2004 23:03

Huittila-huittilassa, Rauma-Raumassa! ;-)

#53
28.12.2004 23:43

sanoivat aina Kempeleeseen. Eihän se niin voi olla vaan Kempeleelle, prkl!

#54
29.12.2004 01:19

Se on nimenomaan Kempeleeseen. Jos ajan reilun kymmenen kilsaa etelään päin motaria, päädyn Kempeleeseen. Kovaa on elämä. Mutta sieltä saa Arnoldsin dounatseja, joten se kannattaa.

Ja mitä pirua se salkkarit sinne kempeleeseen janoaa... mun dounatsejako ne jahtaa?

#55
29.12.2004 10:33

Kempele- Kempeleeseen
Tampere- Tampereeseen (haloo!)

#56
29.12.2004 12:34

No voi tsiisus...

#57
29.12.2004 13:37

Mä oon kerran saanu poliisikyydin Kempeleeseen. Liftasin intistä Sodiksesta lomamatkalla Viitasaarta kohti ja jumahdin illansuussa Oulun vittu ohitustielle. Dynaaminen duomme karautti paikalle Saabilla ja sano että ei siinä saa liftata, se on moottoriliikennetie. Pitää mennä kymmenen kilsan päähän Kempeleeseen. Mä sanoin, että voinhan mä tästä sivuun hypätä, mutta ei juur kerkee teitin perävalot katoomaan horisonttiin, kun mä olen jojona takas peukku jäykkänä. Ne katto toisiaan sillei hempeesti ja sano, että "Mennään sitten Kempeleen Kesoilille kahville, tuu kyitiin." Ja mä menin. Veikkaanpa, että ilman harmaita kohtelu olis ollu aavistuksen vähemmän tervaleijonaa.

#58
29.12.2004 13:54

Mutta, jos kaikki muut e:hen päättyvät sanotaan
-lle päätteellä kuten:

Simpeleelle
Pälkäneelle
Kuortaneelle
Tampereelle
Kiteelle...
Niin, minkä poikkeussäännön tuo Kempele sit tekee?

#59
29.12.2004 14:07

Kempeleessä minun mumminikin ennen asui. Ei asunut Hämeessä.

#60
29.12.2004 20:41

YES!

#61
29.12.2004 21:18


"Kempele- Kempeleeseen
Tampere- Tampereeseen (haloo!)"

Kempele taipuu kyllä nimenomaan sisäpaikallissijoissa. Kannattaa uskoa se, mitä seudulla sanotaan! :)
(Salkkarit muuten taivuttivat ainakin ensialkuun väärin, ulkopaikallissijoissa.)

Erisnimien taivutus ei ole niin säännönmukaista kuin yleisnimien. Edes yleisnimien kanssa homonyymiset eli samannäköiset erisnimet eivät välttämättä noudata yleisnimien taivutusta. Esimerkiksi sana satu taipuu genetiivissä sadun, mutta tytön nimeä Satu voidaan taivuttaa sekä muotoon Sadun että ilman astevaihtelua muotoon Satun.

#62
29.12.2004 21:30

"mutta tytön nimeä Satu voidaan taivuttaa sekä muotoon Sadun että ilman astevaihtelua muotoon Satun."

Niinhän sitä voidaan, mutta se on väärin. Silloinhan myös pojan nimi Tatu taipuu Tadun!

#63
30.12.2004 08:19

"Niinhän sitä voidaan, mutta se on väärin."

Olen pahoillani, Keiju, mutta kieliopit ovat deskriptiivisiä, eivät preskriptiivisiä. Ne kuvaavat, kuinka kieltä käytetään, ne eivät ole yleisiä sääntökokoelmia joiden mukaan tulisi toimia. Mikään ei ole "väärin". HTH

"Silloinhan myös pojan nimi Tatu taipuu Tadun!"

Et sitten ymmärtänyt lainkaan lausetta "Erisnimien taivutus ei ole niin säännönmukaista kuin yleisnimien.".

#64
30.12.2004 09:09

Ja ainoa kieliopillinen noppi joka jäänyt päähän taitaa olla se, että miehen sydämeen ei mahdu kuin yksi ämmä ;)

#65
30.12.2004 11:14

Sanovatko Tamperelaiset oikeasti, että Tampereeseen? Minä olen (helsinkiläisenä) aina lähtenyt Tampereelle.
Kävin viime kesänä monta kertaa Kempeleellä, mutta jos paikalliset sanovat, että Kempeleessä, niin sen on oltava oikein :) Eivätköhän nuo kuntien ja kaupunkien taivutukset mene aika lailla epäloogisesti murteitten takia. Välillä on hauskaa kun Oululaisia tulee tänne etelään kilipailuihin -mitkä ihmeen kili pailut? =vuohien lapsille järjestetyt bailut eli bileet :D

Älkää Oululaiset lynkatko minua, pliis. ;)

#66
30.12.2004 11:14

Tästä asiasta sun ei kannata inttää.

nimim. "mulla on enemmän kielioppeja kuin sulla"

;)

#67
30.12.2004 11:16

Ei, kun Tampere taipuu ulkopaikallissijoissa toisin kuin Kempele.

#68
30.12.2004 11:34

Ja tuohan oli siis Rosmolle.

#69
30.12.2004 11:35

Ainakin lehtikirjoituksissa on kirjoitettu "Kempeleelle", eli molemmat tavat lienevät oikein?

Mutta tuo Satu-juttu. Se on nimenomaan kielitoimistosta kysytty asia tossa n. -95 vuonna ja siellä sanottiin, ettei _erisnimet taivu_! Satu taipuu Satun, Satulle....Nytkö siis säännöt ovatkin muuttuneet?
Eli miksi jaksan tästä väitellä, niin uskon ehkä kielitoimistoa paremmin, kuin jotain kehoon kirjoittelevaa "niksua", vaikka voithan hyvinkin olla joku äidinkielen opettaja. :)

#70
30.12.2004 13:19

Usko ihan ketä haluat, mutta mistäs tiedät, vaikka minä juuri istuisin kielitoimistossa? ;)

Oliskohan sulta jäänyt jotain kielitoimiston sanomasta kuulematta, esimerkiksi "suositus" tai "yleensä"?

Astevaihtelun suhteen kaksitavuiset, lyhyen k:n, p:n tai t:n sisältävät erisnimet, ja no. etunimet, kuuluvat nimittäin ns. horjuviin tapauksiin, jotka usein ovat astevaihteluttomia (esim. Ilta : Iltan), mutta astevaihteluakin tavataan (Ilta : Illan).

Lisää suomen kieliopillisista säännöistä löydät vaikkapa Terho Itkosen, Osmo Ikolan tai Auli Hakulisen kieliopeista.

Ja juu, muotoa "Kempeleelle" ei voi tuomita yksioikoisesti vääräksi, nimenomaan siksi, etteivät erisnimet käyttäydy yhtä säännönmukaisesti kuin yleisnimet. Jos kuitenkin katsot paikallisia lehtikirjoituksia tai juttelet paikallisten kanssa, törmäät takuuvarmasti sisäpaikallissijoissa taipuviin muotoihin.

Ja nyt Keiju takaisin kurkku-aiheeseen! :)

#71
30.12.2004 16:32

Eli jos nimi Satu sanotaan Sadun, niin sehän tarkoittaa eri asiaa ja siksi sitä luultaisiin vältettävän ja vältänkin. Mutta en minäkään muuten kieliopillisesti toimi, esim. nimi Riitta pitäisi kai kirjoittaa "Riittalle", kyllä sen "Riitalle" kirjoitan, mutta Riitalle ei tarkoita mitään muuta. Sitä ei sotketa riideltyyn riitaan, koska sehän kirjoitettaisiin "riidalle".

Ja nyt loppui tämä RIIDA! ;D

#72
30.12.2004 18:48

MUAH! Kysykääpäs Lumilta tätä nimitaivutusasiaa ;-)

#73
01.01.2005 20:41

Jos olisin vaikka Porista, niin voisin kertoa teille olevani Porilainen, eikö. Jos olisin Oulaisista niin miten kertoisin vast. asian? Pidättäkää Pohjoispohjanmaalaiset vielä hetki ja antakaa etelän ja idän immeisten yrittää.

#74
01.01.2005 21:03

Oulaisilainen

#75
01.01.2005 21:08

"Jos olisin vaikka Porista"

Sieltähän sä oletkin, älä edes yritä...

#76
01.01.2005 21:13

"Jos olisin Oulaisista niin miten kertoisin vast. asian?"

Tämmösissä ikävissä asioissa on paras töksäyttää vaan suoraan. "Mää olen Oulaisista." tulee aika hakemati mieleen.

Toisaalta tietysti sitä vois haluta olla myös ihan hipihiljaa mokomasta stigmasta julkisilla paikoilla.

#77
01.01.2005 22:12

Joko saa sanoa?!! Ou.. okei, mä olen hiljaa.

Mutta seuraaville vinkiksi, että se kirjoitetaan pienellä, niin kuin porilainen, suomalainen ja ruotsalainenkin. :D

#78
01.01.2005 22:18

oulaistelainen? :o

Kempeleeseen, Kempeleessä, hitto että ottaa päähän ne salkkarit! Räyh!

#79
01.01.2005 22:30

"se kirjoitetaan pienellä"

Paitsi, jos sillä aloitat virkkeen.

#80
02.01.2005 14:50

oulaisinen..?

#81
03.01.2005 10:28

Oulaislainen, niinkuin siikaislainenkin. Tai niin ne itse ainakin Siikaisissa väittävät. ;-)

#82
03.01.2005 12:27

...niin Siikaisissa, mutta vaan eipä Oulaisissa.

Lyytihän sen tiesi/arvas!

Mistä sää Keiju voit tietää mistä mää oon, ku en itsekään sitä monien monimutkaisuuksien ja ristiriitaisuuksien vuoksi tiedä.

#83
03.01.2005 17:49

Itä-suomalainen tietää AINA toisten asiat paremmin, kuin asianomainen itsekään. Minäkin käyn aina naapurilta kyselemässä kuulumisiani. :) Ja aina vaan värikkäämmäksi elämäni muuttuu...

#84
03.01.2005 20:32

Käys kattomassa ootko keittiössä!

#85
03.01.2005 21:28

En ollut keittiössä tällä kertaa. Mitähän lie mahdoit tarkoittaa, mutta et länsisuomalaisena hämäläisenä tiedä toisten asioista samaan malliin kuin mä. ;)

#86
04.01.2005 19:29

Musta se vaan on kivaa sanoa: käys naapurissa katsomassa että ootko sielä.
-Terve tulin vaan katsomaan että olenko täälä, jne...
Yhtähyvin voin tietysti sanoa että käys keittiössä katsomassa oletko sielä.
-Odotas niin käyn!
-No olitko?
...

No ehkä on pakko myöntää etten tosiaan tiedä toisten, enkä omianikaan asioita läheskään samaan malliin kuin sinä!

#87
04.01.2005 20:04

Siis, kun on käynyt siellä keittiössä katsomassa itseään, niin sittenhän voi vasta, että oli siellä. Nerokasta! :)

#88
04.01.2005 20:13

vastata

#89
08.01.2005 00:50

Oulaisissa on oulaistelaisia ja Nivalassa nivalaisia.

Nii.

Uskokaa niitä paikallisia, perskele.

#90
09.01.2005 21:49

Nii-i, Nii-ii-ii-i!

Eix me just tohon olla päädytty!
Muistatteko ku puhelimme "Thaimaaseen"?
Sekin on hieno sanoa väärin!

#91
01.02.2005 08:52

Arvovaltaisessa tiedelehdessä nimeltä Länsi-Uusimaa oli Kirsti-palstalla kysmys ulkomaisten ja kotimaisten tomaattien C-vitamiinipitoisuuksista. Kotimaiset hävisivät ulkomaisille varsin selvästi, ja talvitomaatissa vitamiinia oli vielä kesätomaattia vähemmän.

C-vitamiini ei ole minusta tomaatin kiinnostavin sisältö ollenkaan, mutta mietityttää tietysti, korreloiko myös esim. lykopeeniin ja aromiaineisiin.

Tähän aikaan vuodesta aavistus makua löytyy ainoastaan kirsikkatomaateista. Sen sijaan jopa laatumerkillä Euroshopper myydään taivaallisen maukkaita, kokonaisia italialaisia luumutomaatteja. Säilykepurkissa siis.

Tomaatti on suuri poikkeus siihen yleiseen sääntöön, että tuoretavara on säilykettä parempaa.

#92
01.02.2005 09:04

Siis häh :O

Miten tuo luumun teksti nyt tähän keskusteluun liittyy!

#93
01.02.2005 10:08

Ks. sivu 2 ja otsikko.

#94
01.02.2005 10:47

"Ks. sivu 2 ja otsikko."

Mitä sinä koitat nyt muka vihjailla. Etkö voisi sanoa vain ihan suoraan, tämmöiset salapoliisileikit ovat liikaa herkälle mielelleni!

#95
01.02.2005 20:56

Nonni! Kerrankin on topic ja siitäkin tulee ihmetystä ;-)

Hyvä Kattis, näin meillä riittää puuhaa!

#96
03.02.2005 10:41

Pitäisikö palauttaa tämä(kin) ketju asialinjoille?

Ulkomailla matkustelleena olen todennut, että siellä paikanpäällä paikallisesti kasvatetut kasvikset ovat yleensä hyvänmakuisia. Italialaistorien pienet ja suomalaisten näkökulmasta rumat luumutomaatit ovat makueläämyksenä vailla vertaa. Toisaalta niin ovat kotimaiset, vähemmän tehokkaasti kasvatetut tomaatit (ts. jostain pienemmältä tilalta tulleet tuoreet tomaatit). Sen sijaan tänne ulkomailta roudatuissa kasviksissa ei havaintojeni mukaan ole juurikaan makua -- ei sen puoleen kyllä esim. niissä kotimaisissa tomaateissakaan, jotka on poimittu liian nopeasti ja tuotu kauppaan raakoina.

Itse olen supernirso ruoka-aineideni suhteen ja esim. en mielelläni päästä miestä ostamaan muuta kuin ihan peruselintarvikkeita, koska se erittäin todennäköisesti tuo jotenkin vähän vääriä tuotteita (esim. fileesuikaleiden sijaan paistisuikaleita, broilerin fileepihvien sijaan broilerin leikkeleitä, royal gala -omenoiden sijaan red delicious [hah!] -omenoita jne.).

Tomaatti on siitä harvinainen kasvis, että sen kypsentäminen itseasiassa parantaa sen ravintoarvoja kooknaisuutena. Ts. ihmiskeho saa paljon tehokkaammin lykopeenit käyttöönsä säilyketomaatista kuin tuoreesta tomaatista.

Mitä vielä? Vain pienet, vähän käppyräiset ja kuivahkot kurkut kelpaavat minulle. Isojen vetisten kurkkujen maku ei sytytä, joten ne jäävät yleensä kauppaan.

kirjaudu sisään jos haluat vastata