Artikkelit » Lajiesittelyt » Keppijumppa

Keppijumppa

Keppijumpan ideologia juontaa juurensa painonnostosta, jonka perusliikkeistä (työntö ja tempaus) kepillä kuntoilu sai alkunsa.

Keppijumppa kiinteyttää, vahvistaa, vetreyttää!

Jotta ihmiskeho pystyisi vastustamaan painovoimaa ja nostamaan isoja painoja, on sen toimittava fysiologian ja biomekaniikan kannalta optimaalisesti. Näitä nostamisen lainalaisuuksia noudatetaan keppijumpan tekniikassa, jossa kiinnitetään huomiota lihastasapainoon, koordinaatioon ja liikkuvuuteen.

Se, miten hallitsemme keskivartalomme ja käytämme ns. ryhtilihaksia, vaikuttaa myös jokapäiväiseen elämäämme. Keppijumppaliikkeillä voimme hahmottaa olemustamme entistä paremmin ja oppia kannattelemaan ja käyttämään rankaamme.

Näillä tekijöillä voimme olla ennalta ehkäisemässä myös nostamiseen liittyviä tapaturmia, selkävaivoja ja hartiaseudun jännitystiloja. Fyysinen ryhdikkyys ja itsetunto edesauttaa myös henkisen ryhdin ylläpitoa ja rakentamista.

Terveysvaikutukset

Keppijumppa on tehokas kuntoilu- ja kuntoutusmuoto. Selkä- ja hartiahuoltoon keppijumppa soveltuu erinomaisesti. Se on selkeää ja motivoivaa, sillä keppi neuvoo tekemään liikkeet oikein. Keppijumpassa oppii myös oikeaa nostotekniikkaa ja keskivartalon hallintaa, joten sen oppeja voi soveltaa myös työasentojen parantamisessa ja kuntosaliharjoittelussa. Taukojumppaan kepin käyttö soveltuu myös hyvin, sillä keppi vie vähän tilaa, on edullinen hankkia ja jo muutaman minuutin kepin heiluttelu virkistää puutuneita jäseniä.

lihaskunnon paraneminen
yleiskunnon kohottaminen
oikeaan nostotekniikkaan ohjaaminen
selkävaivojen ennaltaehkäisy
lihastasapainon paraneminen
ryhdin paraneminen
koordinaatio kehittyy
body image - kehon hahmotus paranee
liikkuvuuden lisääminen
lihashuolto kuuluu ohjelmaan
vammojen ennaltaehkäisy

Keppijumpassa tarvittavat välineet

Keppijumppakeppi on painonnostotangon sisämittojen mukainen; 1,30 metriä pitkä ja 28 mm paksu puinen keppi, johon on maalattu työntö- ja tempausmerkit. Lasikuituisessa Exelin Strech-stickissä on painettu liikeohjeet kepin kylkeen ja näitä keppejä voi hankkia myös tavarataloista ja urheilukaupoista.

Lasikuitukeppiä on saatavilla myös teleskooppivarrella, jolloin sen saa taitettuna matkalle mukaan. Keppijumpata voi myös sauvoilla, mailalla, harjan varrella tai golfmailalla.

Keppijumpan perusliikkeitä ja niissä vallitsevia lainalaisuuksia, "ryhtilihasten" hallintaa ja keskivartalon käyttöä voidaan soveltaa myös laajemmin ryhtijumppaan. Ryhtijumppaa suoritetaan edullisilla, joka kodista löytyvillä välineillä, kuten pullolla, huivilla tai kirjalla. Ryhtijumppavälineen avulla liike kohdistuu tehokkaasti ja oikeiden lihasten "löytäminen" helpottuu.

Tekniikka

Keppijumppaliikkeiden yleisohjeet:

Seistään tasapainoisessa haara-asennossa ja polvet hieman koukussa
pidetään keskivartalo tiukkana
polvet ohjautuvat jalkaterien suuntaan
kyykkyyn päin mentäessä koko jalkapohjat pidetään maassa
napaa vedetään kohti selkärankaa ja selkä tiukkana
hartiat rentoutetaan suoritusten välissä
pää pidetään keskiasennossa ja ryhti tiukkana
liikkeitä suoritetaan hallitusti ja oman kuntotason mukaisesti eri tasoissa ja toistomäärissä

Taukojumppa hartioille:

Hartiaveto

Seiso haara-asennossa ja ota kepistä hartian levyinen ote. Roikota keppiä reisiesi etupuolella. Koukista polvista ja liu'uta keppiä reisiltä polvien alle ja vedä läheltä vartaloarintaan asti ohjaten kyynärpäitä ylöspäin.

Punnerrus

Hartioita hieman leveämmällä otteella työnnä keppiä rinnalta ylös suorille käsille. Seiso tukevasti ja vedä samalla napaa kohti selkärankaa.

Tempausmitta

Ota kepistä keveä ote ja ojentaudu suorille käsille ylös. Työnnä toista kättä suoraksi kattoa kohti ja toinen käsi osoittaa suoraan seinään. Jousta kyjestä ylöspäin ja ojenna ryhtiä.

Kiertoliike istuen/seisten

Aseta keppi rinnalle tai hartioiden taakse. Seiso tukevasti jalat hieman erillään ja polvet koukussa tai istu tuolille. Tee pientä edestakaista kiertoliikettä puolelta toiselle. Seistessä pidä lantio paikallaan.

Resinaliike

Aseta keppi pystyyn lattialle liukumattoman alustan päälle. Seiso haara-asennossa ja ota kepin pää rintaa vasten. Laskeudu alaspäin ja työnnä keppiä eteen suorille käsille.

Keho.net lähde: Suomen Latu Ry

Tietoja kirjoittajasta
Tempaus 70a0729ccb3aad974a16b41d04c8b5414a338a0e116838d7b006aa78c730a85b