Artikkelit » » Hormoniharmoniaa Varpu Tavin valmennuksessa

Hormoniharmoniaa Varpu Tavin valmennuksessa

Sain luettavakseni filosofian maisteri ja tietokirjailija Varpu Tavin kirjan Hormoniharmoniaa ruokavalion ja joogan keinoin, jonka joogaosiossa Tavi on käyttänyt asiantuntijana kirjan toiseksi kirjoittajaksi merkittyä ympäristöinsinööri ja hormonijoogaopettaja Anja Huovista. Tavi on aiemmin kirjoittanut mm. painonhallinnasta hiilihydraattitietoisen ruokavalion avulla ja lanseerannut hiilihydraattitietoisuuden käsitteen. Tavi asuu Saksassa ja elää kuten opettaa. Kirja on syntynyt sekä kriittisesti arvioidun tutkimus- että kokemusperäisen tiedon pohjalta ja se hyödyntää myös vaihtoehtoisen lääketieteen osaamista. Kirja on tarkoitettu pääasiassa naisille.

Kirja on pienikokoinen ja sen taitto on selkeä. Fontti ja riittävä riviväli tekevät lukemisesta helppoa ja mahdollistavat omien alleviivausten ja merkintöjen tekemisen. Mustavalkoisuus ei haittaa, vaikka kuvia kaipaisi joogaosuuden lisäksi myös kirjan alkupuolen ravinto- ja hormoniosioihin. Kirja on kaikin puolin käytettävä ja toimiva sen kannalta, mihin se on aiottu: työkaluksi tukemaan elintapojen muutosta ja pikaoppaaksi hormoneihin, ravitsemukseen ja joogaan. Toisaalta sen vaatimaton ulkoasu lupaa melkein liian vähän suhteessa sen painavaan sisältöön, joka ainakin minut yllätti myönteisesti.

Kirja esittelee tutuimpien hormonien kuten insuliinin ja estrogeenin lisäksi monille vieraampia hormoneita kuten DHEA:n ja adrenaliinin sekä näiden vaikutuksia elimistöön. Kuten kirjasta käy ilmi, naisen elimistössä jyllää melkoinen hormonipaletti. Näiden elimistön viestinviejien herkkä tasapaino häiriintyy herkästi nykyajan kiireisessä, valmisruokiin ja staattiseen istuma-asentoon perustuvassa yhteiskunnassa. Hormonitasapainon häiriöt oireilevat monin tavoin lapsettomuudesta kilpirauhasen häiriöihin ja iän mukanaan tuomat muutokset hormonitoiminnassa ilmenevät mm. vaihdevuosina. Paitsi perustietoa hormoneista, kirja tarjoaa myös tarkistuslistoja, joiden perusteella voi päästä sen jäljille, minkälainen tasapaino tai usein epätasapaino omassa ruumiissa vallitsee.

Tavi käy kirjassa läpi terveellisen ja hiilihydraattitietoisen ruokavalion perusteet antamatta liian tarkkoja ohjeita. Kirja ei ole monien dieettiteosten tapaan valmis keittokirja ortoreksiaan ja tiukasti ulkopuolelta määrättyyn dieettiin, vaan se pakottaa ajattelemaan itse ja ennen kaikkea kannustaa kuuntelemaan omaa ruumistaan ja oloaan. Kirja tarjoaa samanlaisia ohjeita kuin hyvä valmentaja, jonka avulla liikkeiden suoritus käy ilman peiliäkin; oppaan elämäntapaneuvot ja sen tarjoama taustatieto mahdollistavat omaan havainnointiin perustuvan yksilöllisen muutoksen, joka parhaimmillaan johtaa intuitiivisesti itselle sopivaan ruokailuun, liikkumiseen ja muuhun elämäntyyliin.

Taustatyö on tehty - korjaa sinä sato

Olen seurannut ns. ravitsemus- ja terveysskeneä tarkasti reilun vuosikymmenen ja lukenut eri suuntauksista paljon. Monet huomiot, jotka vasta nyt saavuttavat erilaisia kasvavia alaryhmiä kuten vaikka paleoliittisen ruokavalion noudattajat, on jo huomioitu kirjassa. Tällaisesta olkoon esimerkkinä vaikka laiduntaneen eläimen lihan suosiminen. Sikäli teos on edistyksellinen ja tarjoaa uutta tietoa skeneä ennestäänkin aktiivisesti seuraavalle. Vaikka suuntia on monenlaisia ja terveydestä tulee koko ajan uutta tietoa, kirjan jakama tieto ei ole ristiriidassa oppimani kanssa vaan tukee sitä ja laajentaa näkökulmaa edelleen. Tavi on tutkimuksensa lukenut ja sisäistänyt lukemansa onnistuen poimimaan kirjaan oleellisen kokonaisuuden kannalta. Tuloksena on käyttökelpoinen käytännön opas, joka ei jätä lukijaansa perusteluiden suhteen tyhjän päälle, muttei myöskään tyrmää turhan tuhdilla tieteellisyydellä.

Teos esittelee paitsi terveellisen ruokavalion ja elämäntavan peruspiirteet sekä eri tavoin hyvinvointia tukevia jooga- ja hengitysohjeita, myös sivuaa ajankohtaisia ilmiöitä kuten superruokia. Kirja ulottaa ohjeensa yrttien käyttöön ja herättää harkitsemaan bioidenttisten hormoneiden käyttöä länsimaissa tavallisen hormonikorvaushoidon sijaan, jossa yleisesti suositaan synteettisiä hormoneita. Tavi kertoo omista kokemuksistaan avoimesti, muttei alleviivaten. Ylipäänsä tekstissä on neutraalin rauhallinen ote eikä se julista tai väitä tietävänsä totuutta.

Huolimatta kirjan vaihtoehtoisemman hoitoperinteen tiedon hyödyntämisestä se pysyy asialinjalla eikä sorru uskottavuutta syövään hippeilyyn. Vain muutamassa kohdassa reagoin sanojen epämääräiseen käyttöön, kuten kuvattaessa jonkin olevan “energisoivaa”. Kaiken kaikkiaan kirja on kuitenkin riittävän asiallinen innostuvalle skeptikolle ja kattavalla lähdeluettelollaan tarjoaa polkuja eteenpäin. Ilahduin myös kirjan joogaosiosta, joka vastoin monia joogaoppaita ei lannistanut minua alkuunsa vaan on ainakin hetkeksi onnistunut luomaan kipinän tuon ikiaikaisen liikemuodon harjoittamiseen.

Seuraavaksi kirja on menossa luettavaksi äidilleni ja suosittelen kirjaa kaiken ikäisille naisille riippumatta tämänhetkisestä hormonaalisesta statuksesta. Erityisen palkitseva se lienee kaltaisilleni yksilöille, joille hormonitoiminta aiheuttaa haasteita edellä mainitun kilpirauhasen häiriöiden, lapsettomuuden tai vaikka ylipainon ja väsymyksen suhteen. Nopea- ja helppolukuisena se tarjoaa miellyttävän keinon päästä pintaa syvemmälle oman nahkansa sisään. Kuten kirjassa käyttäjäystävällisesti ehdotetaan, tarkistuslistan voi ottaa mukaan vaikka lääkäriin keskustelun pohjaksi ja laajentamaan katsomusta usein hiukan yksisilmäisen lääketieteen ulkopuolelle.

Lisää Varpu Tavin kirjoituksia hänen blogeissaan: http://blogit.iltalehti.fi/varpu-tavi/

ja http://varputavi.wordpress.com/

Meri Pekkanen

Artikkelin kirjoittaja on 32-vuotias toimintaterapeutti, joka rakastaa liikkumista, nauttii puhtaasta ruoasta ja yrittää saavuttaa hormoniharmoniaa.

Tietoja kirjoittajasta
Tempaus 70a0729ccb3aad974a16b41d04c8b5414a338a0e116838d7b006aa78c730a85b