Paras dieetti ja toimivimmat lisäravinteet?

Kysymyksiä Anssi Manniselle parhaasta dieetistä laihdutukseen ja lisäravinteista.

Dieetti laihdutukseen?

Onko matala hiilihydraattinen ruokavalio todella muita parempi tapa laihduttaa?

Vähähiilihydraattinen dieetti vähentää kehonrasvoja tehokkaammin kuin runsashiilihydraattinen dieetti. Myös kolesterolit arvot paranevat enemmän vähähiilihydraattisella, ja tämä ei johdu pelkästään suuremmasta painonpudotuksesta. Vuoden kestäneissä tutkimuksissa erot ovat kuitenkin olleet minimaalisia. Tämä viittaa siihen, että monet eivät pysty noudattamaan vähähiilihydraattista dieettiä pitkiä ajanjaksoja. Toisaalta on hyvin tiedossa, että kaikkien dieettien noudattaminen on vaikeaa. Jos joku voi/haluaa elää ilman leipää, riisiä ja perunaa, niin tälle ratkaisulle ei varmasti ole mitään lääketieteellistä estettä. Pikemmin päinvastoin.

Paras dieetti suorituskyvyn parantamiseen?

Toimiiko "karppaus" myös tässä? Karppauksen fyysistä suorituskykyä parantavasta vaikutuksesta ei ole näyttöä. Karppaus soveltuukin paremmin kehonkoostumuksen parantamiseen. Runsaampi hiilihydraattien saanti vaikuttaa yleensä edullisesti kovatehoiseen urheilusuoritukseen. Sen sijaan kevyessä liikunnassa energiaravintoainejakaumalla ei ole suurta merkitystä. On syytä ymmärtää, että keho tottuu hyvinkin erilaisiin energiaravintojakaumiin muutamassa viikossa (kts. Nutrition & Metabolism)

Lisäravinteet

Mitkä ovat mielestäsi nykymarkkinoiden 3 toimivinta lisäravinnetta?

Beeta-alaniini nostaa lihasolujen karnosiinipitoisuutta ja sitä myötä lihaksen puskurikapasiteettia (estää pH:n laskua eli happamuutta). Tehostunut happojen puskurointi kovan suorituksen yhteydessä lykkää väsymystä, johtaen tehokkaampiin harjoituskertoihin. Lihasten karnosiinipitoisuuden nouseminen maksimiinsa kestää muutamia viikkoja. Beeta-alaniinilla näyttäisi olevan myös akuutti vaikutus fyysiseen suorituskykyyn, joka saattaa johtua tehostuneesta typpioksidin (NO) tuotannosta. Beeta-alaniini tutkitaan tällä hetkellä vilkkaasti; PudMed-tietokannasta (www.pubmed.com) voit käydä vilkaisemassa viimeisimmät tutkimuslyhennelmät hakusanoilla beta-alanine supplementation.

Leusiini on tärkein haaraketjuinen aminohappo (BCAA). Se on ainoa aminohappo, jolla on tutkitusti anabolinen vaikutus luustolihaksistoon. Suosittelen leusiinilisää erityisesti laihdutuksen yhteydessä.

Kreatiinin kaikki keho.nettiläiset jo tuntevatkin. Toki energianravintoaineita sisältävät tuotteet (esim. proteiini- ja hiilihydraattijauheet) ovat hyödyllisiä tietyissä tilanteissa, mutta ne ovat mielestäni lähempänä tavallista ruokaa.

Entä minkä tyyppisiä lisäravinneuutuuksia näet tulevaisuuden tuovan?

Tällä hetkellä trendi tuntuu olevan jo markkinoilla olevien tuotteiden biologisen hyötysuhteen mahdollinen parantaminen (esim. kreatiinietyyliesteri). Muilta osin on vaikea ennustaa mitään. 

Mitkä ovat yleisimpiä "virheitä" urheilijoiden ruokavaliossa?

Erityisesti nuoret urheilijat syövät liikaa pikaruokaa. Prosessoidut hiilihydraatit ja kovetut rasvat eivät palvele kenenkään terveyttä tai suorituskykyä. Naisurheilijoilla taas yleinen ongelma on liian vähäinen syöminen. Tämä johtaa usein sitten ns. Female Athlete Triad oireyhtymään

Parhaat lisäravinteet ylikunnon estämiseen?

Näkemykseni mukaan ravintolisillä saavutetaan parhaimmillaan vain minimaalisia hyötyjä ylikunnon estossa. Itse asiassa lisäravinteiden harhaanjohtava markkinointi voi johtaa valheelliseen turvallisuudentunteeseen ylikunnon osalta (Oon ottanu glutamiinia joka päivä joten ei tässä tartte välipäiviä pitää!). Riittävä lepo ja energiansaanti ovat keskeisimpiä. Kannattaa myös tutustua erilaisiin ylikuntomittareihin.