Vakkuri ja nandroloni

Muistatteko Ville Vakkurin? Sen nuoren pikajuoksijan, joka pinkaisi muutama vuosi takaperin 100 metriä aikaan 10.35. Tulos oli hetken aikaa Suomen ennätys. Hieman myöhemmin Vakkuri kuitenkin kärysi nandroloni-nimisen anabolisen steroidin käytöstä tai ainakin näin Suomen kansalle kerrottiin.

Totuus saattaa kuitenkin olla taruakin ihmeellisempää.

Olin tapahtumavuonna tekemässä liikuntalääketieteen opinnäytetyötäni professori Juhani Leppäluodon ohjauksessa Oulun yliopiston fysiologian laitoksella. Leppäluoto oli Esko Olkkosen vanhoja ystäviä, ja Olkkonen taas oli Vakkurin valmentaja. Leppäluoto mainitsi minulle ohimennen, että Olkkonen oli pyytänyt häntä tulkitsemaan Vakkurin doping-testituloksia, sillä hän oli omien sanojensa mukaan antanut Villelle vain sallittuja ravintolisiä (esim. arginiinia).

Vastikään kuolleella Olkkosella ei ollut mitään lääketieteellistä koulutusta, kun taas Leppäluoto oli  ja on vieläkin maamme ykkösasiantuntija hormonimäärityksissä, joten pyyntö oli varsin ymmärrettävä. Itse kuulin Olkkosesta ensimmäisen kerran Vakkuri-tapauksen yhteydessä, mutta pelkästä mielenkiinnosta vilkaisin PubMed-tietokannasta nandroloniin liittyviä tiedeartikkeleita. Tapahtui melkoisen käsittämätön yhteensattuma. Vakkuri oli syönyt kastroimattoman villisian lihasta tehtyjä lihapullia ja belgialaisen tutkijaryhmän tuore tutkimus osoitti täysin kiistattomasti, että kastroimattoman villisian syönti lisää selvästi virtsan 19-norandrosteronipitoisuutta (Rapid Commun Mass Spectrom. 2000;14:1058-65.). 19-norandrosteroni on nandrolonin aineenvaihduntatuote, ja sen pitoisuus ei saa tämän hetkisten doping-säännösten mukaan ylittää pitoisuutta 2 ng/ml.

Belgialainen tutkijaryhmä teki seuraanlaiset johtopäätökset tulostensa pohjalta: "The work presented here has demonstrated unambiguously the incidence of a boar meal intake on possible false accusations of the abuse of nandrolone in antidoping control. We established that the consumption of male pig edible tissues was able to generate, within a 24 h period, several µg/L (ppb) of 19-norandrosterone and 19-noretiocholanolone in urine. These two steroids, generally used to prove the illegal use of 19-nortestosterone, were still above 1 ppb, 15 hours after boar ingestion, in the three individuals tested. The IOC decision limit, i.e. 2 ppb, was exceeded during several hours, no matter which individual was studied." 

Nandroloni-testauksessa on paljon muitakin ongelmia. Esimerkiksi jo pelkkä fyysinen aktiivisuus vaikuttaa virtsan 19-norandrosteronipitoisuuteen. Mainittakoon myös, että nykyinen raja-arvo (2 ng/ml) on täysin hatusta vedetty. Vakkurin virtsan 19-norandrosteronipitoisuus oli kärypäivänä 8.5 ng/ml, mikä on suhteellisen alhainen arvo. Nandrolonin käyttö tehoavina annoksina nostaisi arvon moninkertaiseksi, ja nandroloni näkyy testeissä pitkän aikaa käytön lopettamisen jälkeen. Jopa hyvin pienen annoksen nandrolonia sisältävät silmätipat nostavat ko. arvon tasolle 450 ng/ml (J Pharm Biomed Anal. 2007 May 9;44:173-9).

Ihmeellistä oli myös se, että Vakkuri sanoi lehtihaastattelussa saaneensa Olkkoselta nandroloni-tabletteja, mutta nandrolia käytetään ainoastaan lihakseen annettavina injektioina (Deca Durabolin®) tai silmätippoina (Keratyl®).

City-lehden artikkelin mukaan Vakkuri käytti myös testosteronia ja stanozololia tabletteina, mutta testosteroni on suun kautta annettuna lähes tehotonta ja stanozololi olisi näkynyt testissä. City-lehden mukaan Vakkurille annettiin myös kasvuhormoni-injektioita pakaraan, mutta kasvuhormonia ei annostella pakaraan. Olkkosen mukaan sinne annettiin B-vitamiineja.

On siis hyvinkin mahdollista, että Vakkuri ei tiennyt mitä tuotteita Olkkonen hänelle jakeli. Olkkosen mukaan Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä oli laittanut Villelle sanat suuhun lehdistötilaisuudessa. Seppälä totesi virheellisesti urheilupäättäjille antamassaan asiantuntijalausunnossa, että liikunta ei vaikuta virtsan 19-norandrosteronipitoisuuteen. Hänen perustelunsa oli se, että hän on farmakologian dosentti ja hän tietää. Todellisuudessa farmakologian dosentuuriin ei vaadita minkäänlaista tietämystä liikunnan vaikutuksista elimistön toimintoihin, joten hänen perustelunsa oli vähintäänkin ontuva.

Myös Leppäluoto antoi Olkkosen pyynnöstä lausunnon urheilupäättäjille aiheen tiimoilta, mutta hänen mukaansa oli kuin olis seinille puhunut, eli hänen lausuntonsa ignoroitiin täysin.

Totuus tässä tapauksessa tuskin koskaan selviää, sillä Olkkonen on nyt autuaammilla metsästysmailla. Mutta on kuitenkin selvää, että suurelle kansalle asiat raportoitiin vähintäänkin yksipuolisesti. Voitaisiin jopa puhua Olkkoseen kohdistuneesta noitavainosta Anssi Manninen anssi.manninen@gmail.com