Pieni opas verkko-ostamiseen
Pyri asioimaan vain tuntemiesi verkkokauppiaiden kanssa.
- Jos yritys on ennestään tuntematon, yritä etsiä siitä mahdollisimman paljon tietoa ennen ostopäätöstä. Yksi merkki yrityksen luotettavuudesta on, että yrityksen kotisivulla on kerrottu yrityksen nimi, kotipaikka, katuosoite, puhelinnumero, yritys- ja yhteisötunnus sekä ALV-tunnus. Alv-tunnuksen voit tarkistaa europa sivustolta
- Kannattaa myös lähettää kauppiaalle kysely esim. tuotteiden palautuksesta. Vastaus kertoo usein paljon yrityksen luotettavuudesta.
- Tutustu huolella tilauksen ehtoihin ennen kuin tilaat mitään. Tutustu myös tuotteen palautusehtoihin.
- Rekisteröityessäsi verkkopalveluun kannattaa käyttää salasana generaattoria. Näin saat vahvan salasanan jota on vaikea arvata. Google tarjoaa tällaisen palvelun Chrome selaimessa ja esim. F-secure tarjoaa ID protection palvelun salasanojen generointiin ja säilyttämiseen.
- Huomioi tuotteen hinnan lisäksi toimituskulut sekä mahdolliset tullimaksut ja arvonlisävero. Joissakin tuotteissa voi lisäksi olla tuontirajoituksia tai -kieltoja.
- Anna maksukorttisi numero vain suojatussa internetyhteydessä. Salatun yhteyden tunnistaa yleensä siitä, että www-osoite on muotoa https://... Lisäksi selaimen reunassa näkyy kiinni oleva lukko. Älä anna numeroa sähköpostitse, henkilötietojen varmentamiseksi tms.
- Tallenna tai tulosta tiedot tilauksestasi sekä kauppiaan mahdollisesti antama kuittaus maksun hyväksynnän jälkeen. Säilytä tiedot myöhempää tarkistusta ja vertailua varten, ne ovat tarpeen mahdollisissa reklamaatiotilanteissa.
- Ongelmatilanteissa saat apua kunnalliselta kuluttajaneuvojalta, EU-kuluttajaneuvonnasta ja luottokorttiyhtiöstä. Lähteet ja lisätietoja: Kuluttajavirasto, Tulli, Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry sekä Luottokunta ja visa.fi.