urheilijan anemia

Useimmat juoksun harrastajat ovat tietoisia anemian vaikutuksesta suorituskykyyn. Elimistö kärsii vakavasta raudanpuutoksesta, ja veren happea itseensä sitovan aineen eli hemoglobiinin pitoisuus laskee.

naisjuoksija levähtämässä

Anemian viitearvoina pidetään yleensä naisilla hemoglobiini- eli Hb-arvoa 120-125 g / l ja miehillä Hb-arvoa 130-135 g / l.

juoksu ja anemia

Cornellin yliopistossa Yhdysvalloissa tutkittiin lievästä raudanpuutoksesta, mutta ei varsinaisesta anemiasta kärsiviä naisia. Tutkimuksen mukaan jo vähäinenkin raudanpuute alentaa maksimaalista hapenottokykyä, ja tilanne kannattaa korjata, jotta kestävyyskunnon paraneminen harjoittelun seurauksena olisi mahdollisimman tehokasta.

Cornellin yliopiston professori Jere D. Haas huomauttaa lisäksi, että lievästä raudanpuutoksesta kärsivien naisten määrä saattaa olla huomattavasti suurempi kuin on yleisesti oletettu. Aktiivisesti juoksevan naisen kannattaakin tarkastuttaa ja tarkkailla veriarvojaan, oppiakseen tuntemaan pidemmällä aikavälillä normaalin Hb-arvonsa.

Naiset kärsivät anemiasta miehiä useammin. Rautavalmisteita ei kuitenkaan ole suositeltavaa alkaa käyttää jatkuvasti kaiken varalta, sillä ne voivat ärsyttää vatsaa. Parhaiten raudanpuutosta voi ehkäistä ruokavalion kautta. Hb-arvon laskiessa tai ollessa alhainen kannattaa rautatablettien käytöstä keskustella lääkärin kanssa.

raudanpuutoksen oireet:

  • hengästyminen tavallista helpommin
  • epämääräinen voimattomuus
  • väsymys
  • huimaus
  • puutuminen

juoksijan anemia

Aktiivisen juoksijan kohdalla ei välttämättä ole kyse varsinaisesta anemiasta, vaan niin sanotusta urheilijan anemiasta. Urheilijan anemiassa alhainen Hb-arvo ei johdu raudanpuutoksesta vaan veren laimenemisesta plasmatilavuuden kasvaessa harjoittelun seurauksena. Punaisessa lihassa rauta on elimistölle helposti imeytyvässä muodossa. Riittävän raudansaannin varmistamiseksi vähärasvaista, punaista lihaa tulisi nauttia vähintään kaksi kertaa viikossa. C-vitamiini puolestaan edesauttaa raudan imeytymistä. Kannattaa siis juoda esimerkiksi hedelmämehua rautapitoisten ruoka-aineiden kanssa. Tee ja kahvi heikentävät raudan imeytymistä, joten niitä ei kannata juoda välittömästi ruokailun yhteydessä.

Lähde: Runners World