Pro skeittaaja Quim Cardonan haastattelu

Toukokuussa Helsingissä olleessa Pro Skate tapahtumassa vieraili jälleen useita ammattiskeittaajia. Quim Cardona oli yksi heistä. Tällä kertaa hän ei sijoittunut tässä kutsukilpailussa odotusten mukaisesti, ollen 17., mutta mies oli silti tyytyväinen.

Skeittaus on urheilulaji, jossa kilpaillaan, mutta silti voitto ei ole tärkein. Tässä lajissa on kyse yhdessä olosta ja hyvästä fiiliksestä. Cardona skeittaa hymy huulilla, myös epäonnistuessaan, se on tämän lajin henki.

Tässä revolverityyppinen kyselyhetki nuoren miehen kanssa.

Nimi ja ikä? Joaquim Cardona, 25v

Kotipaikka? Tällä hetkellä Los Angeles, mutta olen kotoisin New Jerseystä.

Milloin aloit skedeyksen? Heh,.. ainakin 15 vuotta sitten ja olen sillä tiellä edelleen.

Mitä muuta elämääsi mahtuu kuin skeittaus? - Joogaan paljon ja syön terveellisesti. Aikani kuluu lisäksi oman skeitti-rulla merkkini (Sushi Wheels) sekä musiikin teon parissa. Soitan huilua, teen riimejä ja teen biisejä tietokoneella, lähinnä hip hoppia.

Missä vaiheessa skeittauskesta tuli ammattisi? -90 luvun puolivälissä. Kuuluin aluksi Real- , sitten Zoo York tiimiin ja päiväni kirjaimellisesti täyttyivät kaikkeen tähän liittyvistä asioista. Täällä hetkellä olen organikan tiimissä. Lisäksi olen myös aloittanut pienen bisneksen, joka liittyy alaan ja se on looginen askel eteenpäin.

Pro-skeittaaja... mitä se pitää sisällään? - Se nimike saattaa aiheuttaa vääriä kuvia ihmisille, sillä emme suinkaan kaikki ole miljonäärejä. Tony Hawk on onnistunut tekemään tästä bisneksen ja lisäksi esimerkiksi vanha ruotsalainen legenda Tony Magnusson, joka omistaa Osiris- merkin. Mutta siis.. Pro-skeittaajan aika kuluu kierrellessä kutsukilpailuissa ja kuvauksissa. Treenauksenmerkeissä sekä eri sponsorien demo-tilaisuuksissa nuorille ja niin edelleen.

Sponsorit? - Pyörittävät tätä bisnestä. On silti muistettava, että skeittaa vain itsensä vuoksi ja hyvän fiiliksen. En haluaisi tehdä mitään sen takia, että esimerkiksi sponsorini käskee, mutta on tosiasia, että kaikki joutuvat tekemään niin.

Suurimmatkin tähdet. Omat Sponsorisi? - Organika-lauta, Sushi wheels ja billabong, lisäksi useita pienempiä vaate merkkejä.

Treenaus? - Pelkissä kilpailuissa käymällä taito ruostuu. Tätä lajia on treenattava yhtä lailla kuin mitä tahansa muutakin urheilulajia. Päivittäin ja useita tunteja. Erona muihin lajeihin on ehkä tapa jolla treenataan. Harvemmin kenelläkään on valmentajaa, vaan temput opitaan toisilta ja ennen kaikkea yhdessä. Myös omien loistavien spottien etsimiseen menee aina aikaa ja niihin kyllästyy yllätävän nopeasti. Jos ajatellaan että pikajuoksijalla on tavoitteenaan joku tietty aika on vastaavasti meillä tavoitteena aina joku uusi temppu. Uusia trikkejä harjoitellaan ja tehdään siihen asti, että ne onnistuvat. Samalla tavalla ennätysten rikkomista siis.

Mihin luulet skeittauksen olevan menossa? -Skeittaus laajenee jälleen koko ajan, Räjähdysmäisesti, joka on ihan hyvä asia. Se pitää nuoret ja lapset pois pahanteosta.

Skeittaus oli aluksi pienen piirin puuhaa, alakulttuuri. Onko siitä tullut massalaji? - Tavallaan on, mutta kuten sanoin, se on hyvä asia. On vain harmi, että monet alkavat skeittaamaan vain tullakseen ammattilaiseksi. Kaikki eivät voi tulla miljonääreiksi..

Onko olemassa tyypillistä skeittaajaa? -Stereotypiat tämän lajin suhteet ovat naurettavat. Emme suinkaan ole kriminaaleja ja häirikköjä, vaikka moni niin ajatteleekin. Tyypillistä skeittaajaa ei ole. Californiassa näkee rantabulevardeilla eläkeikäisiä pappoja rullaamassa ja naiset ovat myös lajissa mukana. Silti miltei kaikki lajin harrastajat ottavat tavallaan kantaa olemuksellaan, eli pientä kapinahenkeä vieläkin löytyy..heh..

Jos aloittaa lajin, mitä on muistettava? - Hyvä lauta on tärkeä, Halpislaudat ja valmiit setit voi unohtaa. Ainostaan jos on kyseessä pieni lapsi, jolle ostetaan setti kokeilu mielessä. Se on turvallisuus kysymys. Alussa kannattaa käyttää suojia ainakin polvissa, ranteissa ja kypärä ei ole huono idea. Ja tosiaan.. hyvät pitävät kengät.

Mitään vinkkejä? -Älkää ottako tätä lajia liian tosissanne. Vaikka se onkin urheilua ja vaatii hyvän kunnon, on tärkeää ettei hymy katoa huulilta!