Rasitusvammat golfarin alkukauden ongelma

Tavallisimmat golfin aiheuttamat vammat kohdistuvat selän ja hartioiden alueelle. Myös kyynärpää, ranteet ja sormet sekä polvet ja nilkat voivat rasittua pelatessa. Lisäksi rintakehän kipeytyminen sen molemmilta puolilta on tavallista aloittavalle golfaajalle.

Golfaaja ruohikolla

Pelikausi alkanut, hoida golf-vammoja oikein

Golf on harrastuksena erinomainen perusliikuntamuoto, jonka aikana pelaaja liikkuu ulkona keskimäärin neljä tuntia ja kävelee kymmenkunta kilometriä.

Golfkenttien auettua liki 100 000 golfin harrastajaa palaa viheriöille harrastuksensa pariin. Pitkän talven jälkeen golfaajan on kuitenkin syytä varoa mm. rasitusvammoja ja venähdyksiä.

"Golfin suurin ongelma on swing-lyönti eli toistuva liike vain toiselta puolelta, jota voidaan toistaa jopa 200-300 kertaa kierroksen aikana. Kaikista golfareista yli 75% kärsii jossakin vaiheessa selkäkivuista", kertoo golfmaajoukkueen fysioterapeutti ja fyysinen valmentaja Petri Lehikoinen.

Selän väsyminen ja venähtäminen on golfissa yleistä etenkin alkukauden aikana, jolloin syynä on liiallinen yrittäminen tai voiman käyttö. Liiallinen pelaaminen ja toistuvat, etenkin väärät, lyöntiradat rasittavat hartiaseutua.

Rasitusta lisää huono lihaskunto ja jo olemassa olevat jännitteet hartiaseudulla. Swing-lyönnin aiheuttama kiertoliike ja etukumara lyöntiasento saattavat väsyttää selän lihaksistoa pitkän pelikierroksen aikana.

Useimmiten peliasennon korjaaminen ja riittävä lämmittely ehkäisevät selän vammoja. Selkävaivat eivät kuitenkaan ole este golfin aloittamiselle, sillä oikea lyöntirata pitää selän lihaksiston vetreänä.

Rasitusvammoja syntyy ranteiden, sormien ja kyynärpään alueelle. Ranteet ja sormet sekä kyynärpää rasittuvat mailan liiallisesta puristamisesta sekä terävistä toistuvista tärähdyksistä lyöntien yhteydessä. Sopimattomat välineet, kuten väärän kokoinen grippi tai liian jäykkä varsi edesauttavat vammojen syntyä. Golfissa kyynärpää voi kipeytyä sekä ulko- että sisäsyrjältä. Vammoina niillä on eri nimet: kyynärpään ulkosyrjä kipeytyy "tenniskyynärpäässä" ja "golfkyynärpäässä" sisäsyrjä alkaa oireilla.

Vammojen hoito ja ennaltaehkäisy

"Säännöllinen ja monipuolinen fyysinen harjoittelu, hyvä lihaskunto ja liikkuvuus ovat parhaita golf-vammojen ennalta ehkäiseviä keinoja", kiteyttää Petri Lehikoinen. "Selän ongelmiin auttaa hyvä keskivartalon lihaskunto ja lihashallinta. Lihastasapaino kuntoon ja swingejä siis myös vasemmalta", hän jatkaa.

Tärkeintä golfaajalle on oikeiden lyöntiliikeratojen opettelu sekä riittävä verryttely ja lihasten venyttely ennen lyöntisuoritusten aloittamista. Vammoja voi ensiksi hoitaa venyttelyllä, kylmähoidolla sekä tarvittaessa tulehduskipulääkkeillä. Mikäli ensihoito ei auta, kannattaa vamma käydä tutkituttamassa lääkärillä.

Rasitusvammojen hoidossa riittävä lepo on ensiarvoisen tärkeää. "Kivun kanssa ei kannata pelata, koska se helposti sekoittaa swingin. Kivun hoidon lisäksi tulee aina myös selvittää kivun aiheuttaja ja korjata se", toteaa Petri Lehikoinen.

Paikallisesti käytettävät särkyvoiteet, kuten Mobilat, ovat hyvä vaihtoehto suun kautta nautittaville tulehduskipulääkkeille. Paikallishoitoa käyttämällä voidaan muun muassa vähentää suun kautta nautittavien tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksia, kuten maha-suolikanavan ärsytystä.

Särkyjä ja turvotusta voidaan lievittää tehokkaasti myös hengittämättömän lääkesidoksen, okkluusiosidoksen, avulla. Särkyvoidesidoksessa tulee käyttää emulsiota, sillä geeli ei sisältämänsä alkoholin vuoksi sovellu tähän käyttöön. Sidoksen tarkoituksena on tehostaa lääkevoiteen vaikutusta ja se toimii hyvin esimerkiksi yön ajaksi laitettuna.

Asiantuntija: Petri Lehikoinen, golfmaajoukkueen fysioterapeutti ja fyysinen valmentaja

Muut lähteet: golf.figolfpiste.com