Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Ennen kysymyksen esittämistä keskustelupalstalle, katso josko löytäisit vastauksen kysymykseesi tästä artikkelista. Jos et löydä kysymykseesi täältä vastausta, voit esittää sen keskustelupalstalle.

 1. Onko minun pakko käyttää palautusjuomaa?
 2. Milloin palautusjuoma tulisi nauttia?
 3. Mikä on palautusjuoma?
 4. En halua käyttää lisäravinteita, kuinka korvata palautusjuoma?
 5. Syön mielestäni terveellisesti, mutta en laihdu Miksi en saa lihasmassaa?
 6. Kuinka paljon rasvaa tulisi nauttia?
 7. Kuinka paljon proteiinia pitäisi syödä?
 8. Kuinka paljon kulutan/Kuinka paljon minun tulisi syödä Tehkää minulle treeniohjelma Kuinka liike X tehdään?
 9. Toimiiko tuote X testoboosteri?
 10. Toimiiko tuote X rasvanpolttaja?
 11. Kielletyt aineet - Keho.netin kanta?

Kysymyksiä palautusjuomasta

Onko minun pakko käyttää palautusjuomaa?

Ei, mutta todennäköisesti siitä olisi sinulle hyötyä jos ruokavaliosi on muilta osin kunnossa. Lue artikkeli aiheesta: Palautumisessa monta keinoa.

Milloin palautusjuoma tulisi nauttia?

Heti harjoituksen jälkeen. Palautusjuoman jälkeen on olennaista syödä 1-2 tunnin sisään tukeva ateria (suhteellisen runsaasti hiilihydraatteja ja proteiineja sekä niukasti rasvaa).

Mikä on palautusjuoma?

Perinteinen palautusjuoma sisältää proteiinia (yleensä heraa) ja nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja (maltodekstriiniä). Määrät vaihtelevat 20 - 50 grammaan proteiinia ja 1 - 3 kertainen määrä hiilihydraatteja.

Kysymyksiä ravinnosta

En halua käyttää lisäravinteita, kuinka korvata palautusjuoma?

Esimerkiksi banaani/omena + rahka/raejuusto, mutta lisäravinteet saattavat olla kätevämpi ja edullisempi vaihtoehto.

Syön mielestäni terveellisesti, mutta en laihdu

Oletko varma, että et ole laihtunut? Laihtumisen mittaaminen on hankalaa, usein paras mittari on peili ja/tai ystävä. Muista ettei laihtuminen tapahdu hetkessä vaan se vie paljon aikaa. Yleisin ongelma laihduttamisessa on syödyn energiamäärän aliarvoiminen tai summittainen syönti. Laihduttaminen on parhaimmillaan kiteytetty mantraan: "Syö vähemmän kuin kulutat" Näin helppoa se on. Laihdutukseen tulee varata riittävästi aikaa. Mitään nopeaa ja toimivaa "tehodieettiä" ei ole olemassa. Suositeltava laihdutus "tahti" on n. 0,5 kiloa / viikko. Yleisimpiä ruokavaliossa tehtyjä virheitä ovat: a) liian vähäinen rasvan saanti b) liian vähäinen proteiinin saanti c) liian vähäinen energian saanti. Laihduttajille hyvä linkki vinkki: Kutrin sivut Artikkeleja aiheeseen liittyen: Liikunnan ja ravinnon vaikutus rasvan ja energian "polttoon", Mikä ihmeen säästöliekki? ja Rasvaprosentti – valitse omasi

Miksi en saa lihasmassaa?

Yleisin syy on puutteellinen ruokavalio, saatko riittävästi energiaa, rasvaa ja proteiinia ravinnostasi?

Kuinka paljon rasvaa tulisi nauttia?

Noin 20-30% päivän energiatarpeesta riittänee. 3000 kcal ruokavaliolla tämä tarkoittaa 67 - 100 grammaa rasvaa. Suuri osa tästä määrästä tulisi saada hyvistä rasvoista (esim. rypsi- ja oliiviöljy).

Kuinka paljon proteiinia pitäisi syödä?

Voimailijoiden proteiinin tarpeen on arvioitu olevan noin 1,4-1,8 g/kg/vrk ja kestävyysurheilijoiden noin 1,2-1,4 g/kg/vrk. Kasvuikäisten urheilijoiden proteiinin tarve on noin 1,5-2 g/kg/vrk. Ei ole mitään tieteellisistä näyttöä siitä, että em. proteiinimääristä olisi haittaa terveille urheilijoille. On lisäksi saatu alustavia viitteitä siitä, että huippuvoimailijatsaattavat hyötyä huomattavasti suuremmistakin proteiinimääristä (n. 2,5-3 g/kg/vrk). Nämä havainnot vaativat kuitenkin lisävahvistusta. Artikkeleita aiheesta: Proteiinien ja aminohappojen merkitystä urheilussa aliarvioitu, Proteiinit lisäravinteina ja Proteiinin arvo ravintoaineena.

Kuinka paljon kulutan/Kuinka paljon minun tulisi syödä

Kulutuksen arviointiin liittyvä artikkeli: Energia-aineenvaihdunta

Kysymyksiä harjoittelusta

Tehkää minulle treeniohjelma

Henkilökohtaisen harjoitusohjelman teko verkon yli on sekä vaikeaa, että aikaa vievää. Parhaimpaan lopputulokseen pääsee kokeilemalla ja muuntelemalla valmiita ohjelmia. Yksi ohjelma ei toimi lopunikää, joten muista vaihdella ohjelmia aina silloin tällöin. Esimerkkiohjelmia:

Kuinka liike X tehdään?

Katso löytyykö kyseinen liike EAS-liikeoppaasta tai Exrx.netistä.

Kysymyksiä kielletyistä aineista

Toimiiko tuote X testoboosteri?

Ei. Tribulus Terresteristä ja muista testoboostereista on vain hyvin kyseenalaista näyttöä. Pro-hormonit saattavat jopa toimia, mutta a) haittavaikutukset ovat kovat mahdolliseen hyötyyn nähden b) ovat laittomia.

Toimiiko tuote X rasvanpolttaja?

Ehkä. Ehkä jos ruokavaliosi on kunnossa kyseisestä rasvanpolttajasta saattaa olla hyötyä. Yksinään rasvanpolttaja ei toimi koskaan, taustalla on oltava jo valmiiksi hyvä ruokavalio. Tällöinkään rasvanpolttaja ei ihmeitä tule tekemään.

Kielletyt aineet - Keho.netin kanta?

Asiallinen keskustelu on aina tervetullutta keho.netin keskustelupalstoille lähes jokaisesta aiheesta. Ylläpito pyrkii kuitenkin parhaansa mukaan noudattamaan voimassaolevien lakien lisäksi hyvää lehtimiestapaa sekä osaltaan luomaan hyvää keskustelutapaa verkossa tapahtuvalle keskustelulle. Reseptilääkkeistä, urheilussa kielletyistä aineista sekä muista vastaavista yksityiskohtaisista aineista keskusteleminen ei keho.nettiin kuulu. Näistä asioista keskusteleminen voi tapahtua muilla foorumeilla ja mieluiten lääketieteen ammattilaisten kanssa kahdenkeskisissä keskusteluissa. Yleinen keskustelu luonnollisesti on rakentavaa, myös kyseenalaisista otsikoista.