Keho-sanasto

Oletko hukassa kuntoilutermien kanssa? Keho-sanasto pyrkii selventämään hyvinvoinnin käsitteitä, jotta sinä tiedät mitä eroa on kreatiinilla ja karsinogeenilla.

Aerobinen harjoittelu - Harjoittelumetodi, joka tehostaa kardiovaskulaarista järjestelmää suorittamalla toimintaa joka aktivoi suuria lihasryhmiä, on rytmillistä, nostaa sykettä tietyn ajan aikana sekä lisää hapensaantia.

Aineenvaihdunta - Kehon kaikkien kemikaalisten reaktioiden yhteenlaskettu summa levossa tai harjoituksen aikana.

Anaerobinen harjoittelu - Toiminta joka ei vaadi happea; tyypillisesti lyhytkestoisia, korkea-energisia toimintoja.

Hiilihydraatti - Orgaaniset ainesosat jotka sisältävät hiiltä, vetyä ja happea; Kun hiilihydraatit pilkkoutuvat, ne toimivat pääsääntöisenä energianlähteenä lihastyölle. Hiilihydraatit ovat yksi pääravintoaineryhmä.

Intensiteetti - Vastuksen aste, energia tai vaikeusaste suhteessa harjoitteluun.

Isometrinen - Jännitys kohdistettuna liikkumattomaan voimaan; staattinen; lihassupistus, jossa jännitys kasvaa mutta lihaspituus pysyy samana.

Isotoninen - Liike kohdistettuna liikkuvaan voimaan; dynaaminen; lihassupistus jossa jännitys kasvaa samalla kuin lihaspituus muuttuu (konsentrinen: lihas lyhenee; eksentrinen: lihas pitenee)

Jäähdyttely - Rytminen, matala-intensiteettinen kardiovaskulaarinen toiminta joka luo siirtymän korkea-intensiteettisestä kardiovaskulaarisesta työstä vähemmän rasittavaan venyttelyyn.

Kalori - Energian määrä, joka vaaditaan yhden vesilitran lämpötilan nostamiseksi yhdellä celsius -asteella. Kutsutaan myös kilokaloriksi.

Kardio - Sydämeen vaikuttava.

Kohdistettu rasvanpoltto - Yleinen harhaluulo rasvan polttamisesta tietyistä kehon osista. Rasvaa ei ole mahdollista vähentää valikoivasti harjoitetulta alueelta, vaan rasva vähenee aina kokonaisrasvasta joka kehoon on varastoitunut.

Lämmittely - Tasapainoinen yhdistelmä nousevan intensiivistä kardiovaskulaarista harjoittelua ja staattisia venytyksiä, jotka valmistavat kehoa ja mieltä vaativampaan harjoitukseen.

Malto - maltodekstriinia  - Hyvin nopeasti imeytyvää tärkkelystä jota valmistetaan esim. perunasta, maissista ja vehnästä.

Maksimisyke - Teoreettinen sydämen maksimaalinen lyöntitiheys, jonka saavuttaminen vaatii suurimman mahdollisen työn harjoittelussa; arvioidaan laskennallisesti arvosta 220 miinus ikä.

Palautumissyke - Syke, joka mitataan harjoituksen lopussa jäähdyttelyn ja venyttelyn jälkeen. Aika, joka vaaditaan harjoitusta edeltävään syketasoon palautumiseen, toimii kardiovaskulaarisen terveyden mittarina.

Penikkatauti - Termi joka käsittää mitä tahansa kipua säären etuosassa. Aiheutuu useimmiten liiallisesta harjoittelusta, lihasten tai jänteiden tulehtumisesta, tai pienistä lihasrepeämistä.

Perusaineenvaihdunta (PAV) - Energiamäärä joka vaaditaan elämälle välttämättömille prosesseille kuten sydämenlyönneille, hengittämiselle ja soluaineenvaihdunnalle.

Proteiini - Ainesosa, joka koostuu hiilestä, vedystä, hapesta ja typestä jotka ovat järjestyneet ketjuuntuneiksi aminohapoiksi. Proteiinit rakentavat ja korjaavat kudosta, ja vastaavat hormonituotannosta ja entsyymien toiminnasta.

Rasva - Varastoituu kudoksena kehoon, jossa se toimii keskitettynä energianlähteenä lihastyölle; ainesosa, joka koostuu glyserolista ja rasvahapoista.

Rasvanpolttosyke - Myytti, lue Partik Borgin artikkeli aiheesta.

Ravinto-aineet - Ainesosat joita saadaan ruoasta ja joita keho hyödyntää kasvussa, ylläpidossa ja/tai korjaamisessa (esim. Proteiinit, vitamiinit, mineraalit ja vesi). Ravinto-aineet ovat välttämättömiä kaikille ruumiin toiminnoille.

Revähdys - Lihaksen vaurioituminen; lihaksen tai kiinnittävän kudoksia tai jänteen venähdys. Seurausta liiallisesta kuormituksesta.

RM - RM on lyhenne sanoista Repetition Maximum eli maksimitoistojen määrä. Luku lyhenteen edessä tarkoittaa sillä toistomäärällä tehtävää maksimitaakkaa. 6RM ilmaisee sen taakan määrän, joka saadaan liikutettua vain kuusi kertaa. Jos sama kuorma liikkuu kahdeksan kertaa, on kyseessä 8RM. Jos ei ole varma maksimitoistomääristään, niitä voidaan arvioida erilaisten taulukoiden avulla. Tässä on kuitenkin muutama esimerkki. Luvut ovat vain arvioita. Prosenttiluvut viittaavat osuuteen maksimisuorituksesta (1RM).

1 toisto = 1RM = 100%
2 toistoa = 2RM = 95%
3 toistoa = 3RM = 93%
5 toistoa = 5RM = 87%
6 toistoa = 6RM = 85%
8 toistoa = 8RM = 80%
10 toistoa = 10RM = 75%
12 toistoa = 12RM = 67%

Räjähtävyys - Nopea liike jossa keho liikkuu joko ylöspäin tai ulospäin: räjähtävä voima; suorituskykynä työn suhde aikaan.

Sarjat - Ryhmä toistoja; Esim. kaksi sarjaa, molemmissa 12 toistoa.

Staattinen venytys - Tietyn lihaksen venyttäminen siten, että lihasta pidetään tasaisessa venytyksessä 20 sekunnin ajan ilman nykimistä.

Toistot - Yksi kokonainen harjoitus, joka käsittää sekä konsentrisia että eksentrisiä liikkeitä.

Tyhjät kalorit - Termi jota käytetään nimittämään ruokaa, joka sisältää ravintoarvoltaan olemattomia kaloreita, esim. alkoholi, yksinkertaiset sokerit.

Venähdys - Seurausta äkkinäisestä voimakkaasta liikkeestä; vamma joka vahingoittaa sekä jänteitä että niveliä.

Voima - Maksimaalinen voima, jonka lihas tai lihasryhmä voi tuottaa vastukseen.

Väsymys - Heikentynyt kapasiteetti tehdä työtä, yleensä seurausta pitkittyneestä tai liiallisesta harjoittelusta tai riittämättömästä ravinnosta.

 

Huom! Päivitämmä listaa saamamme palautteen mukaan, joten mikäli huomaat jonkun olennaisen käsitteen puuttuvan listaltamme, ole hyvä ja lähetä käsite selityksineen meille.