Sukellus

Vedenalainen maailma on kiehtova, varsinkin etelän kirkkaissa vesissä. Katsottavaa sekä tutkittavaa löytyy rajattomasti ja miltei kaikkialla maailmassa on sukelluskeskuksia, jotka pystyvät auttamaan ja opastamaan uteliaita harrastajia.

Sukeltamassa kalojen kanssa

Sukellus harrastukseksi

Sukellus ei ole niitä harrastuksia, jotka tuosta vain aloitetaan, vaan se vaatii jonkinlaista panostusta. Enne kaikkea rahallista.

On fakta laitesukelluksen olevan harrastus, johon on syytä hankkia kunnon koulutus ja taitoja kannattaa pitää yllä. Laitesukelluksessa voi kouluttaa itseään hyvin pitkälle, mutta luonnon ja fysiikan lait estävät pääsymme todella syviin vesiin.

sukellusonnettomuudet

Suurimmat kysymykset aloittelijoilla liittyvät turvallisuuteen ja onnettomuuksiin. Laji on turvallinen, mikäli asiallinen koulutus on hallussa. Onnettomuuksia tapahtuu suhteellisen vähän.Vuoisttain onettomuuksia on 20-30, jotka liittyvät lähinnä turvamääräysten rikkomiseen.

Suomen n. 20 000 sukelluksen harrastajasta menehtyy sukellusonnettomuudessa 1-2 henkeä, usein omista virheistään johtuen.

Yksinsukellus on myös melko riskialtista puuhaa ja siksi tämä laji ei välttämättä sovikaan sooloilijoille. Sukellusparin apu on hyödyksi monessa eri tilanteessa. - En ole koskaan sukeltanut yksin, enkä uskaltaisikaan. Pari pystyy auttamaan esimerkiksi laitteiden päällelaitossa ja jos itse unohtaa seurata mittareita, saa toiselta muistutuksen tai apua mahdollisessa vaaratilanteessa, kertoo 27 vuotias sukelluksen harrastaja Raija Hietanen.

sukelluskoulutus suomessa

Suurimmat koulutusjärjestöt Suomessa ovat CMAS ja PADI. Seuratoimintaan painottunut CMAS on perinteisempi ja kurssin käyneestä tulee seuran jäsen. PADI on kaupallisempi liiketoimintaan perustuva järjestö ja kurssimateriaali on pedagogisempaa.

cmas ja padi kortin erot

PADI on suosituin maailmalla ja sen voikin käydä jo 175 maassa. Kummatkin järjestöt kouluttavat aivan yhtä hyviä sukeltajia ja valinta saattaa olla vaikea. Yhtä lailla kummatkin sukelluskortit käyvät kaikkialla maailmassa, joten erot näkyvät lähinnä kouluttajissa ja ideologiassa.

CMAS mielletään konservatiivisempana ja PADI on taas jenkkityyliin sopiva. Mikäli aikomuksena on käydä kurssi kotimaassa, kannattaa käydä jututtamassa mahdollista tulevaa kouluttajaa, loppujen lopuksi on kyse henkilökemioista ja luotettavuuden tunteesta.

Kävin CMAS koulutuksen paikallisessa sukellusseurassa, koska se oli itselleni helpoin vaihtoehto. Olen sukeltanut PADI koulutuksen saaneiden sukeltajien kanssa, enkä ole huomannut mitään eroavaisuuksia taidoissa, Raija Hietanen kertoo.

sukelluskurssi

Kurssit ovat eripituisia ja useat saattavat suorittaa PADI:n lomalla ulkomaanmatkan yhteydessä. Missä tahansa kurssin käykin, siitä ei pääse läpi rahan tai hymyilyn voimalla. - Sukelluskurssi alkaa teoriaosuudella ja sen jälkeen mennään harjoittelemaan uima-altaasen tai matalaan veteen. Avoveteen pääsee vasta kurssin lopussa, Raija valottaa.

Kurssilla ei pääse eteenpäin mikäli ei suoriudu osioista läpi. Onneksi kovapäisimmätkin pääsevät samalla hinnalla ja saavat niin paljon lisäopetusta kuin tarvitsevat. Periaatteessa kurssin pystyy käymään läpi muutamassa päivässä, jos pitää tiukkaa tahtia. Monet käyvät alkukurssin kotimaassa ja jättävät viimeiset avomerisukellukset ulkomaanmatkalle, joka onkin kätevä systeemi.

Sukeltaminen suomessa

Harva on tyytyväinen näkemäänsä, päästyään mutaiseen Suomenlahteen. Suomessa vesi on myös loogisesti kylmempää ja näkyvyys on melko huono. Pitempään harrastaneet pääsevät hylkysukelluksen sekä jään alla sukelluksen pariin ja silloin sukellus saa jännittäviä ja mielenkiintoisia piirteitä koti-Suomessakin.

Peruskurssin jälkeen saa mennä enintään 15 metrin syvyyteen. Rakastan tätä lajia ja haluan nähdä mahdollisimman paljon. Jatkokurssi onkin suunnitelmissa ensi kesänä, hymyilee Raija Hietanen.

Kuka sitten soveltuu sukeltajaksi?

Hyvä peruskunto ja hapenottokyky on aina hyödyksi. Silmälasit eivät ole este, sillä sukellusmaskeja saa vahvuuksilla. Piilolinssit kannattaa unohtaa. Astmaatikot ovatkin sitten asia erikseen. Lähinnä rasitusastmaa sairastavat saavat tyytyä snorklailuun. Astmalääkettä on mahdoton ottaa vedessä ollessa.

Sukelluskurssille mentäessä tulee olla mukana tuore kurssia varten tehty lääkärintodistus, joten viimeistään lääkärintarkastuksessa selviää soveltuuko laji itselle vai ei. Sukellus on puhtaasti varustelaji ja niihin saa uppoamaan rahaa miltei rajattomasti.

sukellusvarusteet ja niiden hinta

Täydelliset uudet sukellusvarusteet maksavat noin 1700 euroa, mutta aloittelijan ei kannata inestoida tätä summaa ennen kuin on varma, että jatkaa lajin parissa. Maski, snorkkeli ja räpylät rittävät alkuhankinnoiksi ja nyt puhutaankin paljon pienemmistä summista eli maksimissaan 150 eur. CMAS peruskurssille tulee kotimaassa hintaa noin 400 euroa. Kurssin lisäksi ovat pakollisia kuluja vakuutus sekä lääkärintodistus eli yhteensä noin 70-150 eur.

Peruskurssia ennen saattaa olla järkevää tehdä introsukellus eli kokeilusukellus. Niiden hinnat vaihtelevat 40 ja 70 euron välillä. Toisaalta niistäkin kuule kahdenlaista kommenttia. Toinen tykkää ja toinen ei. Sukellus on haastava ja mielenkiintoinen harrastus, jonka harrastajat ovat usein koukussa lajiin. Lomakohteet ja aikataulut sovitetaan pitkälti sukellusvesien mukaan. Se kertoo mielestäni lajista paljon: Harrastuksesta on tullut intohimo, ei pakkomielle.

Linkkejä: sukellus.info snorkkeli.net