Core Training

Core Board on alunperin fysioterapeutti Alex McKechnie'n kehittämä uudenlainen tasapainolauta. Lautaa kehittäessään hän toimi sekä fysioterapeuttina Kanadan maailman cup jalkapallojoukkueelle (Canada's World Cup Soccer Team) että konsulttina NHL:n Vancouver Canucks'lle ja NBA:n Los Angeles Lakers'lle.

core training

Core Training - kehon ydin kuntoon

McKechnie lähti kehittämään Core -lautaa havaitessaan silloin käytössä olleen tasapainolaudan (the wobble board) puutteet. Vuonna 1999 Reebok ehdotti yhteistyötä McKechnie'lle ja yhteistyössä fitness- ja terveysalan ammattilaisten sekä The American College of Sport Medicinen kanssa Reebok kehitti Core Training -harjoittelun. 

Core Boardin tekniset ominaisuudet

Core Board on soikion muotoinen neljän "tassun" tukema lauta. Keskellä laudan alla on akseli, jonka varassa lauta liikkuu eteen ja taakse, sivulta sivulle ja akselin ympärillä kiertoja tehdessä. Laudassa on kolme eri vastustustasoa, joilla voidaan säätää laudan jäykkyyttä. Laudan jäykkyyttä voi säätää esimerkiksi kesken tunnin riippuen siitä mikä osio tunnissa on meneillään. Jos esimerkiksi punnerrukset tekevät tiukkaa, voi lautaa säätää kevyemmälle vastukselle oman tason mukaisesti ja puolestaan lisätä vastusta vartalokiertoja tehdessä.

Core -laudan ja tavallisen tasapainolaudan erona on muun muassa se, että siinä missä tasapainolauta liikkuu samaan suuntaan kuin käyttäjänsä, esim. vartalokiertoja tehdessä, Core -lauta työntää käyttäjäänsä aina vastakkaiseen suuntaan kuin mihin vartalokiertoja yritetään tehdä. Näin ollen Core -lauta laittaa käyttäjänsä reagoimaan laudan tuomaan vastustukseen. Missä tahansa asennossa Core -lauta onkaan käyttäjän alla, lauta pyrkii aina palautumaan alkuperäiseen asentoonsa. Tällöin voimaa ja tasapainoa on haettava nimenomaan keskivartalon lihaksista. 

Core Training -tunnin kulku

Core Training -tunnin kesto on 60 minuuttia. Aluksi nostetaan sykettä helpoilla, mutta tehokkailla askelluksilla keinuttaen lautaa puolelta toiselle. Lämmittelyn jälkeen keskitytään lihaskunnon harjoittamiseen.

Erittäin tehokkaita liikkeitä ovat mm. lautaa apuna käyttäen tehdyt punnerrukset. Punnerrusten välissä lautaa käsketään usein kääntämään ikäänkuin auton rattia. Tällöin tulee myös keskityttyä tarkemmin siihen, että keskivartalo pysyy tiukassa paketissa punnerruksia tehdessä.

Lihaskunnon jälkeen harjoitetaan tasapainoa, jolloin taustamusiikkikin saattaa muuttua rauhallisemmaksi. Laudan päällä voidaan ottaa vaaka-asento tai seistä laudan reunalla yhdellä jalalla liikutellen toista jalkaa ilmassa eteen, sivulle ja taakse. Tässä vaiheessa ei todellakaan kannata katsella kanssatreenaajia tai edes ohjaajaa vaan ainoastaan pistettä, joka varmasti pysyy paikoillaan ja keskittyä pisteen tapittamiseen.

Hard Core Training tunnit

Tunnin lopuksi venytellään ja sekin pyritään hoitamaan lautaa apuna käyttäen. Core Training -tuntejen lisäksi on olemassa myös Hard Core Training -tunteja. Luonnollisesti Hard Core -tunti on rankempi versio sisältäen mm. juoksua laudan päällä - erittäin tehokasta sykkeen kohotusta, vaikkakin ehkä joskus nilkkojen kustannuksella.

Myös lihaskunto-osuus on rankempi, mutta muuten tunnin rakenne noudattaa samaa kaavaa tasapaino-osuuksineen ja venyttelyineen. Kehon syvimpien lihasten harjoittaminen parantaa kehon toimivuutta sekä liikunnassa mutta myös jokapäiväisessä elämässä. Etenkin jäiset ja liukkaat jalkäkäytävät talvella tekevät syvimpien lihasten eli kehon ytimen, coren, harjoittamisen tärkeäksi - kaadut pienemmällä todennäköisyydellä jos "ydin" on kunnossa.