Taido

Taido
Taido - vartalon ja mielen tie

Taido on japanilainen budolaji. Sen päämääränä on kehittää harrastajaansa niin fyysisesti kuin henkisestikin. Vaativa harjoittelu ja harjoitussalilla vallitseva kova kuri kehittävät omaehtoista ajattelua, itsehillintää, itseluottamusta, toisten kunnioittamista ja sääntöjen ja normien noudattamista.

Taidossa hyökätään ja puolustaudutaan samanaikaisesti vartalon akselin erilaisia liikeratoja hyödyntäen. Taidon tekniikat jaetaan viiteen luokkaan: jokaisessa tekniikkaluokassa käytetään eri tavoin hyväksi vartalon tekniikalle antamaa voimaa saattamaan lyönnit ja potkut kohteeseen. Jokaiseen tekniikkaluokkaan kuuluu noin 10 perustekniikkaa.Liikkuminen on taidossa tärkeää, sillä liikkuvaan kohteeseen on vaikea osua. Tämän vuoksi taidossa on kahdeksan erilaista jalkojen liikkumissuuntaa ja -tapaa. Niiden lisäksi käytetään permantovoimisteluun kuuluvia voltteja, kuperkeikkoja ja kärrynpyöriä hyväksi liikkumisessa. Nämä erilaiset liikkumistavat antavat puolustukselle ja hyökkäykselle nopeutta, voimaa ja yllättävyyttä.

Taidon syntyhistoria

Taidon kehittäjä on japanilainen Seiken Shukumine, joka syntyi vuonna 1925 Okinawan saarella. Taidon kaukaisin perusta on alkuperäisessä okinawalaisessa taistelutaidossa, okinawa-tessa.

Toisen maailmansodan lopussa 1945 Shukumine oivalsi taidotekniikoiden perusajatuksen. Palvellessaan maataan kamikazeveneissä Shukumine huomasi, että on helpompi yllättää vihollisalus tekemällä hyökkäyksen aikana silmukkaa muistuttava liike kuin yrittää tuhota laiva suoralla liikkeellä. Tästä kehittyi myöhemmin taidon ensimmäinen tekniikkaluokka. Sodan loputtua Shukumine vetäytyi vuodeksi Mejimura-vuorelle Kyushun-saarelle kehittääkseen edelleen tekniikoitaan. Ollakseen täydellisesti eristyksissä Shukumine matkasi autiolle saarelle Okinawan saariyhtymään. Täällä hän kehitti uuden karatetyylin, Gensei ryu karate do’n.

Vuonna 1949 Shukumine antoi ensimmäiset viralliset näytökset uudessa karatetyylissään. Koko 1950-luvun Shukumine levitti tyyliään lähinnä Tokion alueella. Harjoittelupaikkoina olivat eri yliopistot ja Japanin itsepuolustusjoukkojen tukikohta Tachikawa. Shukumine ei ollut tyytyväinen, vaan halusi luoda kokonaan uuden tyylin. Tämän vuoksi, lähes 20 vuoden kehittelyn tuloksena, Seiken Shukumine loi uuden taistelumuodon, taidon.

Taidon historia Suomessa

Japanilainen opiskelija Minoru Okanda toi taidon Suomeen vuonna 1972. Hänen palattuaan kotimaahansa Kenji Vemura jatkoi hänen työtään. Ensimmäinen virallinen taidon alkeiskurssi järjestettiin vuonna 1974. Kaksi vuotta myöhemmin japanilaiset opettajat Yuetsu Tanaka ja Mutsuo Katami vierailivat kahden kuukauden ajan Suomessa. Ensimmäiset SM-kilpailut järjestettiin Lahdessa vuonna 1978 ja Suomen Taidoliitto perustettiin vuonna 1981. Tällä hetkellä Suomessa on 28 taidoseuraa. Pohjoisin taidosali on Kemijärvellä ja eteläisin Helsingissä. Mustavöisiä taidokoita on 90, joista korkein, 8 dan, on Jari Tuomisella. Vuosittain noin 250 taidokaa suorittaa taidon ensimmäisen vyön.

Taido kilpailulajina

Aktiiviselle harjoittelijalle taido tarjoaa monipuolisen kilpailulajin. Virallisia kilpailumuotoja ovat:

Hokei on ennaltasuunniteltu ottelu kuvitteellisia vastustajia vastaan. Se on tekniikkaliikesarja, joka koostuu hyökkäyksistä, puolustuksista ja liikkumisista.

Jissen on kahden henkilön välinen ottelu, jossa ottelijat hyökkäävät ja puolustavat taidotekniikoita vapaasti soveltaen taidon sääntöjen ja periaatteiden mukaisesti.

Dantai hokei on viisihenkisen joukkueen mahdollisimman yhtäaikainen liikesarja, jossa aloitusmuodostelma pyritään säilyttämään.

Dantai jissen on joukkueottelu, jossa viisi ottelijaa ottelee vuorotellen joukkueenjohtajan johdolla toisen joukkueen ottelijoita vastaan. Jokaisella ottelijalla on oma tekniikkaluokka, jonka tekniikoista ottelija saa helpommin pisteitä.

Tenkai on ennaltasuunniteltu taistelu, jossa keskusmies eli shuyaku monipuolista taidotekniikkaa käyttäen tuhoaa kaikki viisi vastustajansa yksitellen. Jokaisella vastustajalla eli wakiyakulla on oma tekniikkaluokka, jota hänen täytyy käyttää ainakin kolmessa hyökkäyksessä.

Yksilölajeissa kilpaillaan ottelussa eli jissenissä ja liikesarjassa eli hokeissa. Joukkueet kilpailevat ottelussa ja hokeissa seka tenkaissa, joka on ennalta suunniteltu kuuden henkilön ottelu.

Lisätietoja taidosta saat Suomen Taidoliitosta.